Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása

Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 153
(#) rozsda válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Hát a töltéskiegyenlitőre.
Lithium akksikhoz milliónyi megoldás van de álltalában mind disszipativ.
PB akksikhoz szinte csak disszipativ rajzokat találni a neten.
De ha vásárolni akarsz sem vagy egyszerűbb hejzetben.Magyarországon egyetlen ilyen terméket forgalmaznak 10e ft/db fölött.4 sorbakötött akksihoz már három ilyen ketyere kellene.
Nem hiszem el hogy a sok szolár,Ebicikli,stb fannak nem volna igénye töltéskiegyenlitőre.
Szerintem volna csak olyan szinten nem foglalkoznak a témával hogy nehéz értékelhető infőt összeszedni a neten.
Szóval van erre valami értékelhető ötlet?
(#) pimi9 válasza rozsda hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Úgy nézne ki, hogy a két akku feszültségét egy ellenálás osztóval le kell osztani, és ezt összehasonlítani az akkuk közös pontjának feszültségével. Ezt megkapja egy nagyon lebútított D oszt. végfok, ami ennek megfelelően pumpálja az áramot az akuk között.
Kell bele áramkorlát, nehogy az akkuk kis belső ellenálása miatt elfüstöljön.
Mindjárt rajzolok, hogy mire is gondolok.

Annyi hátránya lenne, hogy merítené egy picit az akkukat.

ui: Ez már nem motorszabályozás, melyik lenne a legjobb téma erre?
(#) orcika70 hozzászólása Aug 18, 2012 /

Még egy kapcsolás a motor szabályozásra. Feszültség bemenetre, vagy potival szabályozza a fordulatszámot, ki-ki ízlése szerinti felhasználhatósággal. Áram korlát és, frekvencia szabályozás, optimálisan a motor paramétereire igazítva.
(#) rozsda válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Ilyen végfok szerűt már csináltam de az disszipativ volt.
Én valami hasonlóban gondolkodom Bővebben: Link
Folytatni talán itt lehetne.Bővebben: Link
(#) _vl_ válasza rozsda hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

Vagy itt: Bővebben: Link
(#) pimi9 válasza rozsda hozzászólására (») Aug 18, 2012 /

A D osztályú végfok az a PWM végfok, de gondolom ezt tudod, nagyon hasonló ahoz a pdf-hez amit belinkeltél Kicsit szenvedek a szimulációval, ki kell valahogy ötletesen iktatnom a végfok DC szintjét, ha majd megvagyok vele akkor berakom a zselés akksis fórumba töltéskiegyenlítőként. Itt ez már nagyon off...
(#) Marwan hozzászólása Aug 20, 2012 /

Sziasztok!
Én még új vagyok itt, a barkácsolásban viszont már kevésbé új, sokat szeretem már, készítettem elektromos kisautót stb., most viszont elérkeztem oda, hogy szükségem lenne arra hogy készítsek valami kis eszközt amivel tudnám szabályozni a mini vilanymotor teljesítményét ugyanis nagyon sok tervem fulladt kudarcba már e kis szerkezet hiányában, hisz sokszor van arra szükség, hogy ne csak egyszerűen bekapcsoljuk azt a motort és "pörgessük", hanem erősségét szabályozzuk is.
Arra szeretném kérni azokat akiknek bármiféle ötlete van (nekem már az is hasznos hozzászólásnak számít, ha leírja valaki, hogy ilyesmit a lehetetlenséggel egyenlő nehézségű bármi hasonlót is házilag elkészíteni..) azt kérem hogy segítsen hogy hogyan is lenne érdemes hozzáfogni olyan kis szerkezet elkészítéséhez ami szabályozza a motor teljesítményét.
Köszönöm előre is a segítségeket..!
(Elnézést ha rossz témakört választottam..)
(#) konam válasza Marwan hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Szia szívesen segítek akár kapcsolási rajzzal is, de írd le a paramétereket pl. hány voltos a motor. mekkora az áram felvétele stb...
(#) Marwan válasza konam hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Köszi
Őőő ha jól tudom nem több mint 9 -10 voltos a motor.
Az áram felvételt nem tudom, az az igazság hogy lehet hogy furcsán hangzik de - habár sok mindent csináltam már - nem nagyon szoktam figyelembe venni az ilyeneket ami nagy gond, tudom..
(#) StMiklos válasza Marwan hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Szevasz!
Van itt régóta élő terjedelmes topic e tárgyban.
Azt hiszem ott van válasz, ha nem, ott lehet kérdést feltenni...
Igaz, előtte olvasni kell visszafele...
"DC motor PWM szabályzása"
Üdv: StMiklos
(#) Marwan válasza StMiklos hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Köszönöm, megnézem..!
(#) cupika97 válasza pimi9 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Sia, ahogy látom 2 darab potenciométer van benne? miért 2? és ezt hogy lehetne gázkarral, hall szenzorossal vezérelni?
(#) kadarist válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Szia!
Nincs ott kettő potenciométer, csak egy, amivel a négyszögjel kitöltési tényezőjét állítod.
(#) cupika97 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Ez pontosabban mit jelent?
(#) cupika97 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hall szenzorral működik?
(#) proli007 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hello!
Hall szenzorhoz feszültség vezérelt PWM kapcsolás illik, ez nem az.
üdv! proli007
(#) cupika97 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Énnekem olyanra lenne szükségem. Tudnál segíteni?
(#) proli007 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hello! Én nem.. üdv! proli007
(#) Massawa válasza Marwan hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

A motor fordulatszámszabályozására rengeteg kapcsolás van - olvass vissza vagy nézz körül az 555-ös kapcsolások gyüjteményében (a fejlécben van). Ott biztosan találsz megfelelöt a motorodnak meg a tudásodnak.
(#) patkolttojas válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

(#) cupika97 válasza patkolttojas hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Ez hány voltra van? És mennyi Wattra? Esetleg nyák?
(#) cupika97 válasza patkolttojas hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

24 vagy 36 észrevettem, azok háromszögek, komparátorok lennének? milyen értékűek?
(#) JZoli hozzászólása Aug 21, 2012 /

Ott van a rajzon, LM324 "értékűek"!
(#) cupika97 válasza JZoli hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Mind a 4?
(#) kadarist válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 21, 2012 / 1

Szia!
Ez egy olyan IC típus, ahol egy tokba négy darab háromszöget helyeztek el: Bővebben: Link
(#) cupika97 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Köszönöm!
(#) patkolttojas válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 21, 2012 / 3

Ez 12-24V feszültségre készült és akár 200W-os motort is elteker simán. A nyákot meg neked kell megtervezned! De lehet venni hasonlót akár 5 - 10.000 Ft-ért készen, ami mindent tud, szerintem nem érdemes bíbelődnöd vele! HA mégis, akkor kezd az elektronikai ismeretek felfrissítésénél. Nem az a baj, hogy ilyesmit akarsz csinálni, hanem az, hogy nem olvasod a topikokat egyáltalán, sem ezt sem másokat! Ez a "sült galamb" effektus!
(#) xNorbi hozzászólása Aug 24, 2012 /

Helló

Én jelenleg, a Freescale MC33931 motorvezérlőjét használlom,de sajátot akarok csinálni, ha az összes lába helyesen kötöm be akkor az IN1 és IN2 lábra adott logikai jelek határozzák meg, hogy merre forogjon a motor, hátramenetre nincs szükségem, így az IN1 a földre van kötve, az IN2 pedig a mikrokontroller pwm kivezetésére így a kitöltési tényezővel állításával szabályozom a motor fordulatszámát, ha a kitöltési tényezőt 0% veszem, akkor pedig rövdre zárja motor két kivezetését így fékezve azt, ez egy nagyon fontos funkció.

De két problémája van amiért szeretnék saját H-hidat építeni a motorjaimnak:
Ez maximum 5A képes leadni, a motorjaim pedig 14A indulási áramot vesznek fel, így nem tudom maximalizálni a gyorsulást.
A másik pedig, sajnos sikerült rövidre zárnom a kimeneteit egy diódával így úgy gondolom két fet tönkremehetett benne, mert már csak egy irányba akar menni de a legnagyobb bajom, hogy így már nem képes fékezni a motort.

Igazából egy ilyenem van.

Tudna valaki egy ilyen H-híd rajzot, ami legalább 15A folyamatos leadására képes és 0% kitöltési tényezőnél amikor mindkét bemenete földre van kötve rövidrezárja a motort és lehetőleg minél egyszerűbb legyen? Az egész táplálása egy 7.2V akkuról történik, úgyhogy szempont az energiatakarékosság és a minél nagyobb hatásfok, egy autóba lesz így nemárt ha mindinkább kevesebb feszültség esik a feteken.
(#) TheShaft válasza bankimajki hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Szia!

Honnan lehet ilyen MOSFET modult rendelni (P624F24)?
(#) Kovabe válasza xNorbi hozzászólására (») Aug 26, 2012 / 1

Szia nekem van és müködik is de az SMD fet nem a leg jobb megoldás ami itt van a csomagban viszont a furatszerelt fet tökéletes, én most 10A-es mocit hajtok vele és megy mint az ördög. Viszont a cucc mind a két irányba megy és én nem tudok belenyulni a programba mert nem értek hozzá de ha neked sikerül akkor hajrá.
Üdv Kovács
Következő: »»   55 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem