Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   817 / 1385
(#) CosmicAntagonist hozzászólása Aug 22, 2012 /
 
Sziasztok! A P20 helyett szeretném kipróbálni a nyomdákban régen használt kromátkolloidot, hátha olcsóbb. Nem tud valaki beszerzési forrást?
(#) pluto válasza CosmicAntagonist hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Eltudnád mondani, hogy az mi és hogy működik?
Köszönöm.
(#) CosmicAntagonist válasza pluto hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Elvileg a nyomdai nyomólemezek (amikre ugyan úgy filmmel+UV megvilágítással) vitték át a képet, mint ahogy a nyákra kell. Ezek voltak bevonva ezzel az anyaggal. Ez elvileg egy fényérzékeny "lakk" eredetileg nyomdai célokra, de nyákra is jó lehet, megérne egy próbát.
(#) CosmicAntagonist válasza CosmicAntagonist hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Az nem előny, hogy manapság nem használnak már lemezeket, és amikor használtak, ezek már akkor is "előérzékenyítve" voltak. Biztos nem egyszerű ilyet szerezni, de hátha tud valaki.
(#) Zoli_bácsi válasza silent15 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Egy normális karos lemezolló. Megfelelő éllel. Ennek hiányában viszont a fémfűrész a legjobb választás. (Ár/érték/használhatóság arányában.) Fémfűrésszel is tökéletesen egyenes lehet a vágás. Nyilván gyakorlat kell hozzá, mint mindenhez. Én e kettővel szoktam darabolni.
(#) eyess hozzászólása Aug 23, 2012 / 1
 
Csináltam egy kis videót a korábban említett sima papíros nyákkészítésről .Olyan nagy dolog nincs benne vasalással , illetve most laminálással készítettem , hogy gyorsabb legyen a videó méret miatt. Tehát csak a papír benne a lényeg , hogy nem fényes , és nem műnyomó papírral is meglehet csinálni a nyákot. Általában sima papírra mindenkinek szépen nyomtat a gépe ,és ha nem sikerül esetleg különleges papírt beszerezni , akkor az egyszerű sima natúr másoló papír ,ami talán mindenkinél jobban megtalálható otthon elkészíthető legyen ezzel is a nyák. És nem számít , hogy új avagy utántöltőt e a toner , mert sima papírra jó a nyomtatás ugyanis a papír miatt több port magába vesz függetlenül a toner por minőségétől , akkor a linkek.

Első rész :Bővebben: Link


Második rész :Bővebben: Link
(#) Zoli_bácsi válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
A videó tökéletesen érthető, átlátható. A szöveges magyarázattal, kommentárral jól lehet követni az egyes fázisokat. Szerintem ez értékes darabja lesz a fórumnak. Köszönjük szépen!
(#) pjg válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Köszi. A lamináló mennyire meleg? Kb. hány fokos lehet?
(#) eyess válasza pjg hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Nem muszáj , hogy nagyon meleg legyen nehogy megolvadjon a rajzolat .Én úgy szoktam kézzel nézem ráteszem a kezem , de érezni is lehet , hogy süt .Egyébként úgy is többször át kell küldeni rajta , és pont olyanra melegszik , emilyenre épp elég.

Zoli_Bácsi : köszöntem a véleményt bár nem vagyok szuper előadó , így csak reméltem , hogy valamennyire azért jó lesz.
(#) silent15 válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Nagyon szép!!! Te a rézfelületet mivel készíted elő?

Amúgy hétvégén biztos kipróbálom, pincébe van egy kevés denat, szesz
(#) gulasoft válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Szép lett, ás jó a videó is. Nagyobb drabbal is működik? Van itthon denszesz, csak ilyen pumpás izét kell szerezni a teszthez.
(#) silent15 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Szedsz, egy széttekerhető locsikölnit 100ft ért , gyorsan elmész csajozni , és ki is fogy gyorsan
(#) janikukac válasza silent15 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Az előző videóit megnézed, meglátod, hogy hogyan tisztítja a nyákokat, vagy visszakeresel. Már elég sokszor leírta itt ! :yes:
(#) eyess hozzászólása Aug 23, 2012 /
 
Úgy látom megint kicsit élénkebb lett a fórum , és gondolom sokatoknak tetszik a papír miatt is.

Gulasoft : Ez akár még A3 mas méretben is legyártható , csak legyen olyan nyomató ami tud A3 mas méretet ,és lamináló , vagy vasaló . Denaturált szesz adott a többi meg kézügyesség kérdése.Tulajdonképpen, ezt azért kísérleteztem ki , hogy ne legyen probléma a nyomtató milyensége , és a papír fajtája .Ja még egy csak is denaturált szesz jó más nem , tehát hígító , körömlakk lemosó , víz , és egyéb társai nem .Az előbbi kettő oldja a rajzolatot az útobitól meg nem tapad át .

Silent15 : Én azért szeretem ennyire megtisztítani a nyákot , mert szeretem látni magam benne , de a viccet félre téve amíg nem ilyen , vagy hasonló a kinézete addig a végeredmény kimenetele % kokban csökken lefelé.
(#) Zoli_bácsi válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Nem próbáltad még az előmaratást? A tisztítás után híg maratóoldattal való felület kezelést értem ez alatt. Itt a topikban volt javasolva nagyon rég, a tapadást jelentősen megnövelte. Ha lesz egy kis időd kipróbálhatnád, hátha hasznát vennéd.

Tehát amit használsz maratószert, ahhoz teszel egy kevés vizet, majd a megtisztított nyákot beleteszed, s megvárod, míg egyenletesen mindenhol megbarnul a felület. (Egybefüggő oxidréteg alakul ki) Ezután kiveszed, öblíted, és ezután az általad leírt folyamat jöhet. Nekem, mikor még vasalással laminálással is készítettem nyákot (most is) akkor ez az ún. előmaratás nagyon bevált. Én is ki fogom próbálni a sima papíros eljárást. Azzal még kiegészítem, hogy a maratás előtt befújom Density Toner spray-vel. Ez denzitás növelő, bezárja a pórusokat. Nagyon kíváncsi leszek.
(#) janikukac hozzászólása Aug 23, 2012 /
 
Sziasztok!
Eyess-t utánozván én is csináltam 1 videót, hogy hogyan készítem a nyákot, miben térek el tőle. 15 perces, már töltöm fel a Tube-ra.

Üdv!
(#) eyess válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Igy ahogy leírtad nem próbáltam még , illetve nagyon régen volt olyan , hogy vas kloridba merítettem egy pillanatra amíg megkapta a tetejét, csak utána félő volt , ha nem tudtam úgy letisztítani róla a vas kloridot rajzolat felvitel előtt , akkor az alámaródás jelentősen nagyobb volt.Azóta nem csinálom így , és különben valahogy jobban tetszik ez a szép fényes nyák.Maratás , és tisztítás után olyan mint egy PC kártya mintha az érintkezők amik a PCI slotba , vagy kinek milyen van ipari arannyal futtatott lenne.Szóval így jobban tetszik.

Amit ki akarsz próbálni , hogy le akarod fújni azzal a Toner spray vel , ezt nem tudom garantálni nem ismerem ugyanis azt a spray-t , és nem tudni , hogy viselkedne a denaturált szesszel lehet feloldaná.Mert nyomtatáskor a papírra a rajz csak ráolvad a spray meg nem , de ezt úgy is megtudod , ha kipróbálod.
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Nem mondod , és remélem sikerült !!
(#) CHZ válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Idézet:
„Ja még egy csak is denaturált szesz jó más nem”
Próbáld ki.., az ALKONEK (SPIRITUSZ), jobb mint a den. szesz , nem tartalmaz vizet és nem büdös, nyákot lemosni is előnyösebb.
(#) eyess válasza CHZ hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Az nincs nekem itthon , és ha jól tudom a spirituszt , ha nem készen vesszük tehát feloldva , akkor tiszta alkoholban kell feloldani .Hát nem tudom , hogy viselkedne a denaturált szesz első körben jól viselkedett erre a célra.Elvileg minden olyan szert ki lehetne próbálni ami nem bántja a rajzolatot , és a papír átitatása után nem hagy maradandó felületet, ami meg gátolná a maratást . És nem túl erős sem , hogy oldó hatása legyen a permetező miatt is , és a rajzolat miatt is .
Én csak azért szerettem volna ezt bemutatni , hogy azok akik bajban vannak a papír miatt / nem tudják beszerezni /, mert olyanok a körülmények , vagy a nyomtatójuk olyan , amilyen , akkor nekik ez egy jó alternatíva , és nem kerül semmibe szinte , illetve elhanyagolható ami hozzá kell, és beszerezhető.
(#) CHZ válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Spiritusz tiszta alkohol, nem kell feloldani, ALKONEK néven forgalmazzák.
(#) eyess válasza CHZ hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Nekem anno nagyon régen kristályos kerek tablettákban volt, ezért írtam , ha nem úgy vesszük , akkor oldani kell.
(#) CHZ válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Sajnos kevered a politúrral, annak az oldószere a spiritusz. Ez okoz emlékeidben zavart..
(#) janikukac hozzászólása Aug 23, 2012 /
 
Sziasztok!

Kész a videóm, remélem segít, és érthető, hogy mit hogyan csinálok. A BGA-t kivasaltam ma, lehet még egyet próbálkozom.
Videó: Bővebben: Link

Várom a kritikát, kérdéseket.
A képeket felraktam a kész panelről.

DSCF5381.JPG
    
(#) eyess válasza CHZ hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Na látod az meglehet.
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Ha megnézed a nyák lemez felületét egyértelműen meglehet különböztetni, hogy merre van a szála, merre nem. Legalábbis én észreveszem, és mindig ilyennel dolgoztam. Ha nem szálára csiszolod, csunya lesz a felülete...
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Akkor én bogaras vagyok, bocsi.
(#) janikukac hozzászólása Aug 23, 2012 /
 
Nesztek BGA: egyiket délelőtt nagyobb hőn csináltam, másikat most, kisebben. Szerintem mindent elmond. Főleg, hogy az egész szerintem még 2x2cm se nincs.. A minimális hibát azt a pixeles rajzra lehet fogni.
Üdv!
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Minden bemutatót jó nézni , mert szerintem sokkal jobban tanulható , és elsajátítható általa minden. Én a csiszoló papíros megfoldást, azért szoktam kihagyni , mert ha nyákon való induktív , vagy hasomló kialakítás kell , akkor az nagyon megváltoztatja egy rajzon kialakított elem értékét, és az már befolyásoló tényező .

Egyébként azt hittem , hogy a sima papíros változatot készítetted el , amint látom ez műnyomó papírral lett csinálva , azt vártam ugyanis , hogy ne csak nekem sikerüljön hanem másnak is.

A másik dolog azért nem szoktam nagyon sokat áztatni a nyákot , csak amennyire szükséges , mert a rostok közzé menve a víz , vagy vegyszerek feláztathatják , és később forrasztásnál eszméletlenül gyorsan lejön a réz fólia emiatt.De egyébként jó lett ügyes vagy.
(#) janikukac válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Köszi!
Következő: »»   817 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem