Fórum témák
» Több friss téma |
Szép napot.
Az lenne a kérdésem, hogy a kvarrc oscillátor mire jó pl. ebbe a kapcsolási rajzba És ha én csinálok pl. egy 26 mhz-s rezgőkört, de belekötök pl. egy 27mhz-s oscillátort akkor hány mhz-s lesz a rezgőköröm vagy eggyáltalán működni fog-e ez így? A válaszokat előre is köszönöm.
"A célja ennek a projektnek az volt, hogy egy kicsi, olcsó, könnyű adót csatolni egy kis madárra." -Körülbelül ez áll ott angolul. De mi is volt a kérdés tulajdonképpen? A kvarc állítja elő a rezgést, a rezgőkör tulajdonképpen az antenna jobb hatásfokú illesztése miatt van ott, és feltétlenül a kvarc frekvenciájára kell ráhangolni. A kisugárzott frekvenciát egyedül a kvarc határozza meg. Igen csekély mértékben lehet egy vele párhuzamosan, vagy sorba kötött trimmer-kondenzátorral a frekvenciát változtatni, például kicsit siető gagyi kvarcórát pontosra lehet így hangolni nem árt, ha van frekvenciamérő. (Soros C frekvencia növelés, párhuzamos C csökkentés.) A rezgőkör félrehangolásával egyedül a jel gyengülését, durva eltérés esetén esetleg nemkívánatos felharmonikusok megjelenését lehet elérni. Néhai aktív koromban tudtam egy címet, ahol valaki kvarcok átcsiszolását vállalta néhány ezerért, nem tudom hogyan csinálta, de szerintem már nem élő a dolog. Gyakorló rádióamatőrt kellene megkérdezned, honnan szerzik be a kvarcokat.
Ha érdekel ittlehet beszerezni a kvarcokat.
Nem egészen. Az ilyen kis adókat állat követésre használják, és kijelölt helye van a frekvencia spektrumban 150,980 - 151,160 MHz között. Olyan kristályt kell használni, amelynek valamilyen felharmonikusa ebbe a sávba esik, valamelyik csatornára. A csatornakiosztás 20 kHz. Nem hinném, hogy ebből a választékból találnál olyan kristályt, ami megfelelne.
Sziasztok szeretném a segítségeteket kérni szükségem lenne kettő icre vagy mivel tudnám ezeket helyettesíteni a 8lábu JRC 082D (5082B) a másik 16 lábu T74LS74AB1 (99248) ha valaki tud segiteni irjon!!
Szia!
A TL082-vel és a 74LS74 típussal lehet helyettesíteni.
Sziasztok.
Egy kis segítségre lenne szükségem ACS 102-5T tipusú Ac switch (vagy minek nevezzem) típusú alkatrészt mivel tudom helyettesíteni. Adatlapot az alkatrészről feltöltöttem. A választ előre is köszönöm. Üdv, János
Talán egy triac jó lehet... Vagy egy relé záró érintkezője. Meghajtás egy tranyával.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
Szia köszi a választ.
Van egy MCR 100-8 típusú Trikom de nem merem beletenni a panelba mert ennek a kapcsoló feszültsége 5V ami meg benne volt annak 10V.
Gondolom a "Trikom" helyett tirisztort akartál írni.
Ez egy 600 V -os, 0,8 A -es tirisztor, aminek a gyújtásához nem 5 V kell, hanem ez a max. feszültség amit elvisel a gyújtó elektróda, és a katód között. (ott ugyanis egy dióda átmenet van) Az üzemi, ill. a biztonságos gyújtáshoz, jóval kisebb áram miatt jóval kisebb feszültség szükséges. Ha ezek a feltételek teljesülnek, nyugodtan kicserélheted. Erősen javallott az eszköz adatlapjának alapos tanulmányozása. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
Igen tirisztor akar lenni sajna nem nagyon vagyok otthon az elektrotechnikában csak érdekel és ez az alkatrész egy mosogató gép paneljába van ami elszállt egy rossz mágnesszelep csatlakozója miatt. ACS 102-5T (adatlap fent) alkatrész volt benne amit szeretnék helyettesíteni. Adatlapot mellékeltem az MCR100-8 típushoz is.
Azért a két alkatrész nem csereszabatos, azért gondolom sejted. Ami benne volt, az leginkább egy szilárdtest reléhez hasonlít. A szilárdtest relében egy triak a fő kapcsoló elem, és nem tirisztor. Tirisztorral nem lehet váltóáramot kapcsolni. (legalábbis nem egyszerűen)
Gyanítom, csak azonos típusra lehet(ne) cserélni. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
Két ellenpárhuzamosan kötött tirisztorral könnyen lehet váltóáramot kapcsolni és szerencsére nem is kell sokkal több alkatrész hozzá.
Ezt én is tudom. De megnézted a két adatlapot? van ott még más is, merthogy mikrovezérlővel van kapcsolgatva. Jó kis áramkört kellene faragni még a két tirisztorhoz.
'73 -ban gyártottam egy lépcsőházi automatát ilyen módszerrel (akkoriban triakok még nemigen voltak) két combos tirisztorból, pár évig működött, Aztán a vezérlés tönkrement. Úgy tűnik, a tranzienseket nem nagyon bírják. Még az eredeti kapcsoló sem bírta, pedig a leírás szerint is jelentős tranziens védelemmel rendelkezik.
Sziasztok!
A minap szétszereltem egy kidobott számomra ismeretlen eredetű panelt, és ezt találtam benne többek között Arra lennék kíváncsi hogy mi lehet ez, és mire való Delay line efd-en645 Valaszaitokat előre is köszönöm
Sziasztok! Kis segítséget szeretnék kérni. Van egy alkatrészem c15 5t van ráírva (gondolom zenner). Ezt mivel tudom cserélni mert google nem sokat segített, hogy milyen értékű ez, hogy tudjam cserélni.
Köszi szépen!
Szia!
Készíts róla egy képet! A Zener-dióda nevét egy n-el írjuk! Zener-effektus.
Köszi a kijavítást! Így néz ki.
Szerintem 15V-os: Bővebben: Link.
Igen azt én is kisilabizáltam, de az 5t re nem tudtam rajönni. Teljesítményre utalhat, vagy áramerősségre, vagy nem is lényeg csak 15v-os legyen és kész?
Ha egy ilyen miniatűr üvegtokos típust választasz, akkor nem nagyon fogsz mellényúlni a teljesítményt illetően.
Heló!
Az N csatornás mosfett - tel lehet váltóáramot vagy egyenáramot szabályozni?
Szia!
Egyenáramot lehet szabályozni vagy szaggatni (kapcsolgatni).
Köszönöm!
Nagy áramú feszültségszabályzót lehetne készíteni IRFP2907 - ből? |
Bejelentkezés
Hirdetés |