Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   302 / 1210
(#) djhua válasza icserny hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Koszonom szepen . es szep napot tovabbra is .
(#) Kovabe válasza djhua hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Szia a pickit2 jó csak az a bökkenö hogy abba is kell már eleve egy programozott pic. Én a vaterán vettem 5eFt pickit2-t és tökéletesen müködik, én csak ajánlani tudom.
Üdv Kovács
(#) silent15 hozzászólása Szept 11, 2012 /

Sziasztok, pic 18f2550 -re tudnátok küldeni olyan programot, ami PWM -el vezérel egy RGB ledet, egy meghatározott módon.

Köszi!
(#) icserny válasza silent15 hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Idézet:
„pic 18f2550 -re tudnátok küldeni olyan programot, ami PWM -el vezérel egy RGB ledet”
Szerintem Google barátod is tud:
https://www.google.hu/search?q=pic18f2550+RGB+LED
http://hackaday.com/2008/01/26/rgb-pic-color-changer/
(#) kiskata hozzászólása Szept 12, 2012 /

Kedves Hozzáértők...
Érdeklődöm hogy lehet-e a Vref+ láb esetén elkövetni azt a varázslatot hogy (ne kelljen a 2.56V beállításakor potméterrel méregetve bohóckodnom ) PIC induláskor gomb-nyomva tartásra beugorva egy makróba folyamatosan mérek adc-mérést (mivel a 4620-on a Vref+ épp az AN3-on van) azt kiíratom a képernyőre és a TL431+potival beállítom, majd egy Ok -ot nyomva továbbmegy a progi.... etc.
Kérdés : Ha felkonfigurálom a AN3-at ADC bemenetnek akkor fog attól Vref+ ként is funkcionálni? Tehát ADC hőmérésnél támaszkodik az ott beérkező feszültségre a mérés? Vagy ki kell kapcsolnom az ADC funkciót valahogy és bekapcsolni a Vref+ -ot amikor kilépek ebből a makróból?
(#) Hp41C válasza kiskata hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Szia!
Szerintem meg lehet oldani. Referencia mérése alatt a +Vref = Vdd -t kell beállítani, hiszen ha a Vref -et saját magához méred, mindig 0x3FF lesz az eredmény. Tehát a referencia beállításakor a AN3 -at kell mérni és kijelezni. A kilépéskor át kell állítani az A/D -t a +Vfer = AN3 módra.
Két probléma mégis akad:
- Adatlap: Table 26-24: A20 Delta Vref min 1.8V ha Vdd < 3.0V és 3V ha Vdd >= 3.0V
2.56V referencia használatakor a tápfeszültséget 3.00V alá kell csökkenteni.
- Azért használunk külön Vref feszültséget, hogy a mérés pontosságát növeljük. Ha referencia feszültség beállítását a Vdd -hez mérve végezzük, a mérés nem lesz pontosabb, mintha az egész mérést a Vdd -hez viszonyítva végeznénk el. A pontos méréshez egy 10 bitnél pontosabb műszerhez kellene beállítani a Vref feszültség értékét.
(#) kiskata válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Igen, valahogy így gondoltam...
Milyen c kóddal tudom ezeket a lépéseket végrehajtani?
(Flowcode-ba szeretném beilleszteni)
(#) Hp41C válasza kiskata hozzászólására (») Szept 12, 2012 / 1

Szia!
18F4620:
Vref+ = Vdd:
  1. ADCON1 = 0x0B;   // A0.. A3 Analog, all other Digit I/O, Vref+=Vdd, Vref-=Vss
  2.         ADCON2 = 0x83// Right justified,  0 TAD, Frc
  3.         ADCON0 = 1;             // A/D CH0, A/D on

Vref+ = AN3:
  1. ADCON1 = 0x1B;   // A0.. A3 Analog, all other Digit I/O, Vref+=AN3, Vref-=Vss
  2.         ADCON2 = 0x83;   // Right justified,  0 TAD, Frc
  3.         ADCON0 = 1;             // A/D CH0, A/D on

(#) kiskata válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Köszönöm... kipróbálom...
(#) beigli767 hozzászólása Szept 14, 2012 /

Hello!

Én két PIC mikrokontrollert szeretnék összekötni RS232 kommunikációs szabvánnyal, amihez MAX 232 N típusú IC-t használok.
A PIC és az MAX 232 IC közötti bekötést tudom. De a két MAX 232 IC között szimplán az RX lábat a TX lábbal összekötöm és fordítva, vagy még szükség van kiegészítő alkatrészekre?
Esetleg valaki erről egy kapcsolást tudna szolgáltatni?
A két pic: PIC18f4520 és PIC18f6722

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) vicsys válasza beigli767 hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Miért nem direktbe kötöd, kihagyva a szintillesztőket? Esetleg eltérő tápfesz vagy nagyobb távolság miatt?
(#) beigli767 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

A nagyobb távolság miatt. Kb 10 méter.
(#) vicsys válasza beigli767 hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Azért én csavart érpárral tesztelném...
(#) Kovabe válasza beigli767 hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Szia esetleg jobb minöségü lisy kábellel meg lehetne probálni.
(#) Kovabe hozzászólása Szept 14, 2012 /

Sziasztok hülye kérdés: 12F675 feszméröt szeretnék csinálni. Az elv bejövö 12V, beiktatva egy 7805 ami tápellátást csinál, a feszt egy feszültségoszton mérem és 4 led világit álltalam kiválasztott fesznél.
1 mindenképp kell szürökondi a 7805-re
2 adc-t byte-ba kell mérni
3 mindenképp kell referenciafeszültség, nem lehet megmondani hogy 500 legyen az alap amihez viszonyit?
Üdv Kovács
(#) icserny válasza beigli767 hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Nagyobb távolságra áramhurkos illesztőt, RS-485 illesztőt vagy RS422 illesztőt is lehetne használni.
(#) icserny válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Ha nem a tápfeszt akarod mérni, akkor a tápfeszültség is lehet a referencia.
(#) vicsys válasza icserny hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

De ebben az esetben azért a ledek ki-be kapcsolásakor fellépő ugrásokra figyelni kell. Bár, attól is függ, hogy milyen pontosság kell és attól is, hogy milyen sw szűrést használ...
(#) Kovabe válasza vicsys hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

A pontosság relativ fontos de egy kapcsolás után várakoztatom a mérést 10mp-ig. A mérés 11 és 13.3V között mozog (riasztos aksi).
(#) beigli767 válasza icserny hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

RS485 is szóba jöhet. De programozás szempontjából melyik az előnyösebb? Az RS485 vagy az RS232?
(#) beigli767 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Mindenképpen RS232 v RS485 szükséges, mivel ez diplomamunkához is készül és tartalmaznia kell valamelyiket. Amúgy alap esetben én is próbálkoztam volna direktbe összekötni.
(#) beigli767 válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Sajnos muszáj RS232 vagy RS485-nek lennie.
(#) icserny válasza vicsys hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Amikor mér, akkor nem kapcsolja a LED-eket, és viszont.
(#) tomi52 hozzászólása Szept 15, 2012 /

Nem tudom, jó topicban teszem-e fel a kérdésem.....
PIC területén kezdő vagyok.
MplabX-em van, mert linux hívő vagyok. Vettem egy PICkit 3-at. A teszt panel saját készítés, egy pic18f4685 van rajta. A program egyszerű, asm, pár LED villogtatást tud. PICkit 2-vel működik, a PICkit 3 viszont a következőt írja: "Target device was not found. You must connect to a target device to use PICkit 3."
Merre keresgéljek?
(#) icserny válasza tomi52 hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Esetleg a Power target circuit from PICkit3 nincs beállítva? (Nem tudom, mi ennek a megfelelője MPLAB X alatt.)
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
(#) p_istvan válasza icserny hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Ugyanúgy.
(#) icserny válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Hmmm. Akkor a kapcsolást kell megnézni!
(#) p_istvan válasza icserny hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Nem nálam van a probléma!
Igazából tomi52-nek címeztem, hogy hol nézze meg...
(#) tomi52 válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Köszönöm mindkettőtöknek, ez volt a megoldás!
(#) Hp41C válasza beigli767 hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Szia!

RS232 - Könnyű, csak megfelelő szintillesztők kellenek. Lehet speciális IC (MAX232 vagy hasonló), lehet hagyományosabb meghajtó segédtápokkal (75150 - 75154, MC1488 - MC1489) vagy akár 2 db tranzisztor is - a segéd tápo(ka)t a nem használt modemvezérlő jelekről véve. Könnyen tesztelhető s PC COM portjával.
4 vezetékes RS485: Hasonló, mint a fenti RS232, mivel két külön vezetékpár viszi a két adatirányt. A teszteléshez mindkét oldalra két - két egyirányú illesztő kell.
2 vezetékes RS485: A probláma abból fog adódni, hogy ugyan azon a vezetékpáron történik a két irányú adatküldés. A meghajtókat kapcsolgatni kell mindkét oldalon. A teszteléshez mindkét oldalra egy-egy (az adó tiltását lehetővé tevő) kétirányú illesztő kell.
Következő: »»   302 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem