Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő

Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   110 / 188
(#) thomato válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Köszönöm, így már érthető, hogy az eredeti programokban nem kerek 1000 pF van, és az alsó-felső bájt fel van cserélve. Átjavítottam az égetőprogramban, egyelőre úgy néz ki, működik...
Tekercset érdemes átcserélni fazékmagosra? Mivel már van L mérőm be bírom mérni...
Köszönet ezért a remek készülékért a fejlesztőknek!

Jóféle ez a kék LCD, RT162-7 a típusa, 1mA a háttérvilágítás fogyasztásra, a stabil 5V -ra kötöttem rá egy 2k -s ellenállással. Több árammal persze jobban világítana, de így is élvezhető.
(#) p_istvan válasza thomato hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Sajátos konstrukció!
Érdemes fazékvasat használni! a fojtótekercs csak a könnyebb után építhetőség miatt került felhasználásra. Muszáj is volt szoftverből kompenzálni a frekvenciafüggését.
A fazékvasmag viszont mentes a durva frekvenciafüggéstől és a környezet visszahatásaitól.
A mezei sárgás-zöld LCD a legjobb, bár nem divatos, viszont erős külső megvilágításban is jól látható, igaz a háttérvilágítása többet fogyaszt, de az csak sötétben szükséges, de a sötétben meg ritkábban mérünk...
(#) sztankovics bruno hozzászólása Aug 18, 2012 /

Üdvözlet a szakiknak! Mértem 3 kondit, 47uf/16v -esr 986 mohm ez magas gondolom..47uf/16v -esr 567mohm ez jónak értékelem.. és útolsó új kondi 33uf/63v esr 435 mohm ez is jó a méréseim alapján..?

Elöreis köszönöm a válaszokat szép napot mindenkinek!

Sztanko
(#) thomato válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Kicseréltem fazékmagra, AL250 -es hangolómagos HAGY magra csináltam litze huzalból. Régi telefonközpontban volt, fém leszorítós eredeti rögzítés. Így viszont Uesr 85mV, szemben a fojtó 180mv -jával. A ferrit nem bírja ezt a frekvenciát, vagy mitől lehet?
(#) p_istvan válasza thomato hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Milyen litze? Jól van beforrasztva? Mérd meg a DC ellenállását!
(#) thomato válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

0,8 ohm, rádióból való méhsejtes tekercsről van. Ha 2 - 3 ilyen szállal tekerem esetleg jó lehet, ha lecsökken az ellenállás 0.4 ohm -ra?
(#) Baxi hozzászólása Aug 20, 2012 /

Hi, na itt a kép az elkészült műszerről, sajnos a feliratozást elrontottam , na de majd ha lesz kedvem javítom.

lc.jpg

(#) p_istvan válasza thomato hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Túl vékony az a litze és lehet a forrasztás se tökéletes (hacsak nem vagy profi benne) éppen a nagyon vékony elemi szálak miatt, ennél már egy sima 0,25-0,3-as CuZ is jobb.
Ide kb. 10x0,1-es litze az optimális, nem sok kell, ezért lehet készíteni is ha van egy kis vékony huzalod.
(#) sztankovics bruno hozzászólása Aug 20, 2012 /

Üdv érdeklödöm,hogy induktivitás állásban csipesz össze zár vissza vált,Re = 239 és zárt csipesznél még Lx = 0.01 uh nem áll nullára már sokszor megcsináltam egymás után!
Amugy az értékek:F0 = 503.5 Khz
Fcal= 359.8 khz
Re = 254 Kohm
Usr0 = 155.7 Mv
Fesr= 87.5 Khz
a bakapcsnál a Cx = 0 és 7 pf között váltakozik pedig ittis megvolt a kalibráció.

Kérdésem minek lehet ez az oka?

Köszönöm a válaszokat
(#) thomato válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Újratekertem négy szál litzével, pont ráfért a csévetestre, úgy 0,2 ohm az ellenállása, Uesr pedig 430 - 445 mV lett.
(#) sztankovics bruno hozzászólása Aug 29, 2012 /

Sziasztok megtaláltam a gondod az Lcm3-ál a képen beis jelöltem a probléma az vólt, az Esr-él számolt lassan felfelé..
Kérdésem ezt csinálhatja..? Ennél a szakadásnál? mivel ha jól láttam a rajzon 2 diódán megy keresztül az áram D1-és d3 közt volt a a szakadás anyákon.

Elöreis köszönöm a válaszokat!
(#) sztankovics bruno hozzászólása Szept 4, 2012 /

Üdv mindenkinek olyan gondom van,hogy mértem vagy 10 elkót az még okés is,de addigra már a
müszer 0-árol Cx = 0.5pf szökött fel ! nemgyözöm igy kalibrálni aztán megint ott köt ki!
Nemtudom de nagyon zavaró a dolog.
Valakinek valami ötlet? Nemkéne valamit kicserélni benne?

Köszönöm elöreis!
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) (Felhasználó 5823) válasza sztankovics bruno hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Üdvözöllek!

Többször leírtuk, hogy 0,5pF az semmi, ennyi a két mérőzsinór egymáshoz, vagy a másik hüvelyhez képest milyen helyzetben van az is okoz! Még az sem mindegy, hogy kalibráláskor rajta hagyod-e a kezed a műszeren! Keresed a nem létező hibát! Ami akár 7pf is lehet, nem 0,5pF. A nagyságrendeket, 0,5 pikó a kapacitásmérésnél, 1 milliohm az ellenállásmérésnél, és a 0,1 mikro Henry az induktivtásmérésnél az a mérési hibán belül van! A másik a hőegyensúly beállása után 30 perc (azonos hőmérsékleten) lehet tökéletesen pontos mérést csinálni! A kondenzátor értéke egyik míg az induktivítás értéke a másik irányba mászik! Ez a referenciára is igaz! A topikban 50-szer ki lett tárgyalva! És mint ilyen nem igazán válaszol senki ilyen kérdésre, mint itt megszokott! Esetleg Köbzoli bácsi megkér olvass vissza! Bár hosszú ez a topik, de érdemes végig olvasni!

Leiszt Jani
(#) szucsip hozzászólása Szept 10, 2012 /

Sziasztok!

Néhány hónapja vettem egy LCM 3 műszert a Vaterán. Nagyon szépen volt dobozolva (talán anno KIT-ben árulták a HESTORE-ban), teljesen elkészült állapotában jutott hozzám. Kaptam hozzá egy 5V-os dugasztápot, ami PWM üzemben működik. Sajnos a kijelzett érték nagyon ugrált miatta, főleg induktivitás mérésnél.

Egy régi transzformátoros telefontöltőből csináltam hozzá áteresztő tranzisztoros fesz. stabilizátort, ami 6,3V-ot ad. A műszer kék-fehér LCD kijelzőjén elmászott a kontraszt. Jó a műszernek a 6V körüli stabil feszültség vagy 5V -tal pontosabban mér?
(#) _vl_ válasza szucsip hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Itt az idevágó cikk: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/lcm3_alkatresz_mero_muszer_-_...l?pg=4
Nézd meg a készülékedet, hogy milyen táp van benne, a kapcsolási rajzhoz képest.
Ha van benne stabilizátor, akkor olyan feszültséggel tápláld meg, hogy a stabilizátor kimenetén 5V legyen. Ha nincs benne, akkor csináljál fix 5V-ot.
Amúgy a kontrasztot meg a megfelelő potival be tudod állítani.
(#) szucsip válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Köszönöm a gyors választ.
Biztos, hogy nincs benne stabilizátor, mert akkor az 5V inputból nem maradt volna 5V. A műszert nem szívesen szedném szét.
Tehát a mérő áramkörnek szigorúan 5V kell?
(#) _vl_ válasza szucsip hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Idézet:
„Biztos, hogy nincs benne stabilizátor, mert akkor az 5V inputból nem maradt volna 5V.”

Valóban, de ez még nem bizonyítja, hogy nincs benne stabilizátor , viszont egyúttal megmagyarázná, hogy miért nem volt stabil a mérés...

Idézet:
„Tehát a mérő áramkörnek szigorúan 5V kell?”

A táp közvetlenül táplálja a PIC-et. Annak adatlap szerint tuti sok a 6.3V, abba simán bele is halhat(ott)...
Hogy az adatlap szerinti maximum 5.5V-tal vajon jól mérne-e, azt nem tudom.
(#) (Felhasználó 5823) válasza szucsip hozzászólására (») Szept 10, 2012 / 1

Üdvözöllek!

Evileg 7,5V az ajánlott táp, ami nem lehet kapcsoló üzemű, ezt többször is jelezték a fórum lakók! És nem kell stabilnak lennie! Mert bár a stab IC low drop out-os a 6V még neki is kevés!

8-9V-ig elmehetsz a táppal, többnél a soros ellenállás (háttérvilágítás) rengeteget fűt el, így mászik a műszer! A műszer biztos nem HEStore-os, mert azok mind zöld kijelzősek voltak!

De valóban érdemes bele nézni, mi van benne, mert ki tesz egy 5V-os stab IC-vel szerelt műszerhez 5V-os tápot!? Elvileg TS2950-5.0-nek benne kell legyen, és annak sem árt pár száz millivolt különbség a ki és a bemenet között!

Leiszt Jani
(#) fecameca hozzászólása Szept 10, 2012 /

Elnézést kérek. Nem tud valaki olyan induktivitásmérő rajzot, amibe nem kell PIC? Egy analóg műszerre gondolok, vagy egy multiméterhez csatlakoztatható előtétre.
(#) p_istvan válasza szucsip hozzászólására (») Szept 10, 2012 / 1

Szervusz!
Valószínüleg kisporólták a stab IC-t (2950) és direktbe megy a külső tápról!
Ezt látszik alátámasztani az is, hogy elmászott a kontraszt is 6,3V-tól és hogy érzékeny a kapcsolóüzemű dugasztáp zajára. (külső kapcsolóüzemű tápra amúgy nem olyan érzékeny, csak akkor van gond, ha az analóg stab IC-t akarják kapcsolóüzeművel helyettesíteni)

Ha jót akarsz 5V-ra állítsd a tápfeszt, a PIC érdekében is!
(#) szucsip válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Most szétszedtem, de sajnos csak a forrasztási oldal van elöttem. Nem tudom kiszedni a dobozból...
A kijelzőn nem lehet állítan ia kontrasztot, legalábbis a hátoldalán nem. HJ1602A típusú. Egyébként így: http://econ.5mp.eu/web.php?a=econ&o=aAry09AEw7 néz ki a NYÁK. IC1 pozícióhelyen van bent TO-92 es tokú alkatrész. Nem látni a feliratot.

Hol kéne rámérni multiméterrel, hogy kiderüljön az igazság, és biztosan ne tegyem tönkre (könnyen hozzáférhető mérőpontok) a műszert?
(#) szucsip válasza szucsip hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Ami benne van IC az jól működő stabilizátor.
Ube=6,35V mellett a kimenetén 4,99V -ot jelez a multiméter. Ha a bemenetet leviszem 5,6V-ra akkor a belső stabilizátor 4,77V-ra esik vissza.
(#) _vl_ válasza szucsip hozzászólására (») Szept 10, 2012 / 1

Idézet:
„A kijelzőn nem lehet állítan ia kontrasztot,”

A belinkelt oldalon levő panelon az R10 jelű potméterrel tudod a kontrasztot állítani.
(#) (Felhasználó 5823) válasza szucsip hozzászólására (») Szept 10, 2012 / 1

Mivel az oldalamon (econ.5mp.eu ) az összerakás fent van, így ki is tudod szedni a panelt! Egyébbként kapcsoló anyák meglazít és a három forrasztási pont ónszippantó, és már kezedbe is a panel! A kontraszt állításhoz, nem kell, hogy pontosan mérjen a műszer, csak a kontrasztra koncentrálj! Aztán vissza a helyére, és próbáld szépen visszaforrasztani! - Akkor megállapíthatjuk, hogy rossz tápegységet kaptál vele! 7,5V az ajánlott, de mint látható már 6,3V-is elég neki!

Mennyivel jobban járnál egy újabb panellal, azon van furat a potinak, hogy ha a helyén a panel akkor is lehessen, állítani a kontrasztot! Bár mi nem ajánlottuk, sem kék kijelzővel, sem 5V-os táppal, de mindig voltak bátor emberek! És valószínűleg lesznek is!

Leiszt Jani
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) szucsip válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Köszönöm szépen a segítségeteket! Inkább nem cincálom szét. Bele van valami átlátszó valamivel ragasztva is. Meg olyan vastag dróttal vannak beforrasztva a banánok, hogy még rájuk nézni is irtózom. Átkötöm a bemenetnél a soros diódát, és visszaveszek a külső stabilizátorból 0,6V-ot. Akkor a kijelző is helyreáll, mert annak a háttérvilágítása nem a belsőleg stabilizált 5V-ból történik.
(#) szakipapa hozzászólása Szept 22, 2012 /

Összeraknék én is egy ilyen kis müszert sok jót olvasok róla itt a fórumon!
(#) szakipapa válasza szakipapa hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Azt szeretném megkérdezni ha ezt meg épitem ezt évekig nem kell javitani?
nem értek hozzá kezdö vagyok csak érdeklödök elötte!
ha segitene valaki elindulni ebbe megköszönném.
(#) mps válasza szakipapa hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Szia! Ez elsősorban Tőled függ. Ha "rendesen" van összerakva és helyesen használod akkor nem hibásodhat meg.
(#) dB_Thunder válasza szakipapa hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Ha rámérsz egy nem kisütött kondira, akár azonnal lehet javítani ! (LCM3)
Következő: »»   110 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem