Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   307 / 1210
(#) röntgen válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Ha jól tudom az RA porton nincs felhúzó ellenállás, de az RB-n van. Nem ez lehet a gond az "A" porttal?
(#) aroxol hozzászólása Szept 22, 2012 /

Sziasztok!

Egy elég kezdö kérdésem lenne:

Az alábbi koddal már megy az eeprom irás 55-öt tudok tárolni.
Viszont azt hogy lehetne megoldani hogy a LFSR 0,700H tárolt adatot
irjam az eepromba?

1. movf    0X55
  2.         movwf   EEDATA
  3.         movlw   0X70
  4.         movwf   EEADR
  5.         movlw   0X02
  6.         movwf   EEADRH
  7.         rcall   EEPROM_KIIR11
  8.  
  9. EEPROM_KIIR11
  10.      bcf        EECON1,CFGS
  11.      BCF        EECON1,EEPGD
  12.      BSF        EECON1,WREN      
  13.      movf       INTCON,W
  14.      movwf      INTCON_SAVE
  15.      BCF        INTCON,GIEL
  16.      BCF        INTCON,GIEH
  17.      MOVLW      0x55
  18.      MOVWF      EECON2
  19.      MOVLW      0xAA
  20.      MOVWF      EECON2  
  21.      BSF        EECON1,WR
  22.      
  23.      BTFSC      INTCON_SAVE,GIEH
  24.      BSF        INTCON,GIEH
  25.      BTFSC      INTCON_SAVE,GIEL
  26.      BSF        INTCON,GIEL
  27. IRAS
  28.      BTFSC      EECON1,WR
  29.      BRA        IRAS
  30.      BCF        EECON1,WREN
  31.      
  32.      BTFSC      EECON1,WRERR
  33.      BRA        EEPROM_KIIR11
  34.      RETURN
(#) icserny válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

ADCON1 = 0x07; beállítással próbálkoztál már? (Analóg bemenetek tiltása)
(#) kormika hozzászólása Szept 22, 2012 /

Sziasztok Minap az egyik ismerőstől kaptam 8 darab jóféle Takamisawa relét, illetve hozzá egy rakás ellenállást, egyszer tervbe vette, hogy csinál belőle egy hangerőszabályzást az erősítőjébe, de nem lett a dologból semmi... Én megépítettem már a kapcsolást, a reléket egy PIC 16F818 kapcsolgatja, egyik gombra binárisan számol felfelé a PORTB-n, másik gombra pedig lefelé. Működik is a dolog, annyi a problémám, hogy ha hangerőnövelésnél elérem a 255-öt, és megint megnyomom a + gombot, akkor ugye úlcsordul, és 0 lessz, csökkentésnél pedig ugyanennek az inverze, ha 0-nál mégegyszer - nyomok, akkor meg 255. Nem rég kezdtem a PIC programozást tanulgatni, és ez most kifogott rajtam... Hogyan tudnám megoldani azt, hogyha a PORTB értéke 255, akkor nem vegye figyelembe a + gombot, illetve ha az értéke 0, akkor a - gombot hagyja figyelmen kívül? Ehhez kérném a segítségeteket... Csatolom a már működő assemblert...
(#) pjg válasza kormika hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Az jó lehet amikor a 0 hangerő után átbillen a max. hangerőre.
(#) kormika válasza pjg hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Nagyon jó volt, először erre nem is gondoltam, mivel ez a készülő szobai erősítőmben lessz majd, ezért a próbához a buliban használatos 2x300W szinuszos teljesítménnyel bíró végfok elé kötöttem... Elkezdtem növelni a hangerőt, frankó, elkezdtem csökkenteni, az is frankó, aztán sikerült a nullánál mégegyet rányomnom a -gombra, szóval a 2x 300W-ot arcba kaptam...
(#) pjg válasza kormika hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Az vitte a parókát.
(#) kormika válasza pjg hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Olyan 1,5 méter közelségből éreztem rendesen a levegőt, amit a két 38 centis mélynyomó megmozgatott, plussz muter is kijött a műhyelembe, hogy vegyek vissza a hangerőből, mert a konyhában a polcon leesni készülnek a kávéspoharak...
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Szept 22, 2012 /

Sziasztok!

Most tanulgatom a PIC-et és az lenne a kérdésem, hogy PIC16F887-es mikrokontroller esetén mit tartotok a legideálisabb és legelegánsabb megoldásnak arra, hogy 1 másodpercenként villogtassak egy LED-et az RD0-ás porton? Parancsokra vagy szubrutinokra gondolok!
A másik kérdésem, hogy egy DM4120-2 demo panelt használok, melynek nincs beforrasztva a külső oszcillátora, ezért csak a belső oszcillátort tudom használni. Ez előnyös szerintetek? Vagy forrasszam be a külsőt?
Köszönöm a választ!
Üdv.
(#) n_yálastrubadúr válasza röntgen hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

icserny: Köszönöm!
  1. valami baj van az oldalal
Ez volt a baj! Egyébként a fentebb már említett szerény belvilágú pic 16f716-os. Most 24 bitet fogad RB0 megszakítást okozva a vevő modul, hogy minnél több időm maradjon "kint. A Pwm-je foglalt, ami nagyszerűen hajt egy lb1839-es kettős h-hid-ból az egyiket, szépsége a motor meghajtó mérete . Azon kívül van egy u.n regiszter kontroll hosszadalmas programrészlet, ami egy opcionális LCD-t vezérel. Belső tárolók olvasására, stb. . Az lenne a kérdésem, hogy a hagyományos szervóm ami 1-2mS-os jeleket kér 20mS-os időközönként, hogyan tudnám biztosítani a feltételeit, a folyamatos elégséges meghajtásához, hogy ne remegjen. Jelenleg van TMR0 megszakítás egy nagyon rövid eljárás, ha a vétel rossz! Van az Rb0 ami gyakorlatilag a TMR0értékét olvassa. És megy a Pwm a TMR2-ről. Hogyan oldjam meg, hogy mindennek dacára remegés nélkül mehessen a szervóm, úgy mint mikor a megszakítások tiltva vannak?
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Szept 22, 2012 /

Ismét lenne egy kérdés a c-ben. Azt hogyan lehetne hogy a __delay_us(1000); sorban a konstans helyére egy változót tenni, ami mondjuk egy a/d változója lenne?
(#) vicsys válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Talán így:
  1. int16 value;
  2. value=A/Dmeres;
  3. __delay_us(value);
(#) kormika válasza vicsys hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Szia Vicsys Mester
Te nagy spieler vagy PIC-es körökben, és volt már dolgod relés, R-2R ellenálláshálózatos hangerőszabályzóval is. Én is egy ilyet építek, mondjuk jóval puritánabb, mint amit Te építettél, de nekem ez is elég Viszont a hangerő túlcsordulás gondot okoz, ha visszaolvasnál az oldal elejére, ott leírtam pontosan a gondomat, és csatoltam az assemblert is, ha segítenél nagyon hálás lennék, egyelőre még nagyon láma vagyok PIC ügyben...
(#) n_yálastrubadúr válasza vicsys hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Köszönöm! Kipróbálom. Rentgeteg kérdésem lenne, de előbb olvasok. Most ezt a projektet még asm-ben fejezem be.

A csatolt kép a genius ps2-es kar új agya

P1080339.JPG

(#) vilmosd válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Idézet:
„1 másodpercenként villogtassak egy LED-et az RD0-ás porton?”
TMR0 IT a jo es egyszeru megoldas. Be kellene allitani a TMR0 osztasat, hogy bizonyos idokozonkent (pl 20 mS) lefusson, es ezeket az IT-ket meg kell szamlalni egy valtozoban. Pl 20 ms IT eseten el kell szamlalni 500-ig, es igy a szamlalo az 500 erteket minden 1 Sec alatt eri el. Utana lenullazod a szamlalot, es kezdodik elolrol. Amikor eleri az 500-at atbillented a RD0 portbitet.
A belso oszcillator hasznalata nem hatrany, mert 1 % korul van a pontossaga. Persze ha orat csinalsz, vagy mas nagy pontossagu dolgot akkor lehet hasznalni kvarcot. Az altalanos, nem precizios alkalmazasokhoz nagyon megfelel a belso oszci. Ebben a csomagban talasz egy par ASM es C peldat.
(#) Mengyán hozzászólása Szept 22, 2012 /

Sziasztok! C fordítót keresek, lehetőleg ingyeneset, vagy legalább olyan korlátosat, amivel meg lehet barátkozni. Elsősorban 12F, 16F, és 18F-hez. Az időkorlátosak kb mind kiestek. Rátaláltam a Hitech C-re, aminél annyi megkötés van, hogy gyengébb az optimalizáció, és nem kompatibilis a boot loaderrel. Ez tök jó is lenne. A kérdésem az, hogy változott-e a helyzet az elmúlt 2 évben (kb 2 éve jelent meg az a hozzászólás, amiben rátaláltam a Hitech C-re). A másik, hogy C és C között mennyi különbség van? Ugyanaz a forráskód teljesen haszontalanná válik másik compiler számára, vagy esetleg épp fordítva, megírom Hitech C-ben, és aztán a legdrágább-legcsilivilibb fordítóval is lefordul. A gyengébb optimalizáció azt jelenti, hogy nagyobb a végleges, .HEX kód mérete?
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Szept 22, 2012 /

Szép estét!
A problémám nem sikerül orvoslnom. A szervó remeg berreg stb, ha engedélyezett a megszakítás. Nem szeretnék másik picet használni e célra, hogyan lehetne stabilan tartani a vezérlési jelalakot? RB0 megszakításban mérem a TMR0 értékét és egyből kilépek. A Pwm modult használom.
(#) foxi63 válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Szia!
A TMR0-nak nem feltétlen kell megszakítást generálnia... amikor túlcsordul, akkor bebillen a TMR0IF jelzőbit. ezt figyelve a normális programból törölhető, tehát érzékeled a hibát,de nincs megszakítás. Csak legalább 256 programciklusonként figyelni kell, illetve az előosztónak megfelelően ,ha van olyan beállítva.
(#) n_yálastrubadúr válasza foxi63 hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Ezt nem értem. Nekem írtad?

igen

Van Tmr0 megszakításom, de az helyes működlés esetén sosem csordul túl, mert az RB0 megszakításban, ahol az rf modul adatait mérem csak olvasom és törlöm a Tmr0-át. Törölnöm is kell különben nem tudom azonosítani a biteket. Akkor csordul túl ha legalább 1 két csomag közötti időnél több telik el. Ami "szaggatja a megszakításon kívüli programot az az Rb0 megszakítás.

Timer1 használt?

Nem. És ezen gondolkodom, hogy hogyan legyen operáljam össze a táviról jövő 8 bit kormány adatot 1-2ms-os stabil formában, ahol a Tmr1 nem zavarja a vételt. Megnéztem a szervóval annyit játszhatok, hogy a két jel között 4ms-ig tudom levinni az időt, de jó lenne ha 10- nél több amúgy sem lenne. Mert az általános 20ms- nál azt vettem észre lomhább, ami nekem nem jó.

Tehát be kéne a szervo időt és szünetet tenni a tmr1-be 2 -es előosztóval elérhető a szünet akár 20mSec és a jel pedig annyi amennyi 0-2500 ig 20MHz kristálynál.
szünet után beteszi a szervo idejét, és kiadja a portlábon, következő megszaknál beírja a szünetet. pár utasítás szerintem nem sok idő.A megszakítást lehet nagyon rövidre is szervezni...

Köszönöm! Ezt szimulálom 4Mhz-es a kristály.

össze is dobtam:
  1.  
CBLOCK
IDOL,IDOH
SZUNETL,SZUNETH
JELZO
ENDC

BTFSC PIR1,TMR1IF
GOTO VEGE
BCF PIR1,TMR1IF
MOVF JELZO,F
BNZ $+7
BSF JELZO,0
MOVF IDOH,W
MOVWF TMR1H
MOVF IDOL,W
MOVWF TMR1L
GOTO VEGE
CLRF JELZO
MOVF SZUNETH,W
MOVWF TMR1H
MOVF SZUNETL,W
MOVWF TMR1L
VEGE NOP
  1.  

Mivel megszakításban van a tmr1l az irás alatt nem csordulhet ujból túl.

Nagyon hülye kérdésem van. A Tmr1 is az org 4 -re jön. Mert mindent bekapcsoltam kint megy minden, de be nem lépne a megszakításba. Megnézem a kódod. Köszi.
Jobb lenne ha néznék.. megvan a periférás bit nincsen engedélyezve...

Azért én is kifelejtettem az adott portlábat be és kikapcsolni...
Ne felejts el, hogy a tmr1- regisztereibe 0x10000- idő értéket kell beírni.
(#) matheattila válasza kormika hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Szia. Szerintem csak annyit kellene csinálj, hogy gombnyomáskor figyeled azt a hangerő változót (vagy a B portot) és ha már elérte a 255-öt akkor nem adsz hozzá mégegyet, ha pedig elérte a 0-át akkor nem vonsz ki belőle.

Na sajnos az van, hogy ha megy az adó be sem lép sosem a Tmr1 megszakításba ..
Következő: »»   307 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem