Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1438 / 2208
(#) mofesa válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2012
Félre is raktam,majd kezdek vele valamit,csak kíváncsi voltam rá,mert nemrég kaptam.
(#) belaradio válasza frecsko hozzászólására (») Okt 10, 2012
Rákötöttem egy másik trafót az erősítőre. Tettem hidegítő 100 nanós kondit az anódra. Megszűnt a halk búgás. Most már biztos , hogy az volt a ludas. Első csöves erősítőm. A másodiknál már körültekintőbb leszek. Köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) Szpisti válasza belaradio hozzászólására (») Okt 10, 2012
Az anódra? ???
A magas hangok nem tűntek el még jobban ?
Vagy "anódfesz szűrésre" - akartál írni
(#) belaradio válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 11, 2012
Anódfesz szűrést akartam írni.
(#) belaradio válasza Action2K hozzászólására (») Okt 11, 2012
És melyik a jobb cső erősítőbe? A sima 6N2P vagy 6N2P EV ?
(#) Szpisti válasza belaradio hozzászólására (») Okt 11, 2012
Eddig mindenhol az EV verziót dícsérték jobban.
Későbbi verzió, továbbfejlesztett változat, és robusztusabb felépítés.
Most hogy előhoztad, én is megkagylózom mi a különbség, van itthon mindkettőből.
(#) mark.budai válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 12, 2012
Nem tudom, mit szólna a PCL, ha szét borítanám a GU50-emet, 280V-ra átkötném a kimenőjét, meg az egész kis PLC86 SE-t, és az 5K/8ohmos SM102a (205W-os vas) trafó lenne a kimenője.
(#) küzmös Gergely válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 12, 2012
Hát nem tudom mennyire tolerálná a 280V-ot.. Az még tán beleférne. A PCL úgy tudom hogy a 300V és afeletti anódfeszültséget már nem szereti. Nekem a kimenő oldalán 250V körüli feszültség van.
(#) mark.budai válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 12, 2012
Nálam 270V-ról mentek (és fognak is, ha kész lesz az új szerelőlap), semmi bajuk nincs. Főleg, ha katódellenállásos, és nem fix előfeszes.
(#) belaradio válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 12, 2012
Remélem szép hangja van az 6N2P EV-nek. ECC83 helyett be lehet tenni ? Természetesen a fűtés átkötésével.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) Szpisti válasza belaradio hozzászólására (») Okt 12, 2012
Be lehet tenni.
Sőt ha van, fűtés átkötés nélkül megpróbálhatod az E88cc-t is.
(#) belaradio válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 12, 2012
Köszi a választ. Sajnos E88CC nincs .
(#) CIROKL válasza belaradio hozzászólására (») Okt 12, 2012
Ne sajnáld mert a 83 helyére nem jo !
(#) Szpisti válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 12, 2012
Miért nem jó? Nekem az EL84se-ben gyönyörűen szól az Ecc83 helyén az E88cc, simán csereberélhetem, hasonlíthatom .
És ha jó a 83 helyére, akor a 6n2p helyett is jó.
Meg ha jól látom itt is ugyanabba a nyákba használható a 6n2p és az ecc88 is.
Vagy ?

Az igaz hogy a fűtést a 88-hoz is át kell kötni...
(#) CIROKL válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 12, 2012
Egyet szögezzünk le a két csőnek semmi köze egymáshoz ha csak nem annyi hogy mind kettő elektroncső.Nagyon egyszerű , csak az adatlapokat hasonlitsd össze és máris meglátod... Azt meg hogy neked mi szól gyönyörűen én nem tudhatom hisz nem láttam nem hallottam .
(#) bakos13gab válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 13, 2012
Az, hogy be tudod dugni a helyére, nem jelenti azt is, hogy jó oda...
A kettő meglehetősen eltérő, akkor már inkább ECC85 vagy 82 mehetne a 83 helyére. A 88-at inkább kisebb feszültségen szokás üzemeltetni, kisebb ellenállás értékekkel, nagyobb áram mellett. Természetesen nem kizárt, hogy jól is szólhat helyette, de nem csereszabatosak.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
(#) Szpisti hozzászólása Okt 13, 2012
Mindkettőtöknek igaza van, de a magam védelmében megosztanám ezt a fórumos linket. Itt is szóba került a dolog, miszerint a gondolat azért mégsem teljesen ördögtől való...
Sőtmitöbb.. itt az egyik felhasználó ugyanazt tapasztalta a 83>88 csere után, amit én: jobb felbontása és nagyobb tere lett a hangnak. Azt is elemezgetik, miért lehet így...
Fontos dolog az adatlap, de a gyakorlatban néha előfordulnak érdekes fordulatok.
(#) akos70 hozzászólása Okt 13, 2012
Üdvözletem az Uraknak!
Van egy Elprom Budapest rádióm, aminek az alkatrészeiből egy kis gitárkombót építenék.
(2XEL84 pp, ECC83, EABC80, EZ81-es táp van benne)
Az eredeti rajzát átrajzoltam kicsit, kihagyva a szükségtelen részeket, az lenne a kérdésem, működőképes-e ez így? Esetleg milyen módosítást érdemes rajta csinálni?
(#) mofesa válasza akos70 hozzászólására (») Okt 13, 2012
Szia.Én a magam részéről az EABC80 helyett ECC83-mat raknék,van itt sok előfok,ami 250v-ról működik.Azzal az egy triódával nem valami sok lesz az erősítése.Szólni fog,de semmi extra.Persze ez csak az én véleményem.
(#) bakos13gab válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 13, 2012
Nyilván a hang a leglényegesebb, no meg, hogy a cső a határadatain belül dolgozzon. Ha ezek működnek, akkor miért is ne lehetne kicserélni.
(#) mofesa válasza mofesa hozzászólására (») Okt 13, 2012
Mondjuk én ezt tenném rá.A kimenetét rárakhatnád az ECC 7-es lábára,az anódfesznél a 100k-s ellenállás kivételével csatlakozhatna a 16uf-s kondira.Csak,hogy írjak valami konkrétat is.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012

preamp 2.jpg

(#) pucuka válasza mofesa hozzászólására (») Okt 13, 2012
Nem akarlak elkeseríteni, de az EABC triódáját pont erre a célra találták ki. Igaz, hogy valamivel kisebb az erősítése, de ugyanúgy kiszajú, alacsony mikrofóniás cső. A diódáit pedig lehet hasznosítani torzítóként, és a varázsszemes kivezérlésjelző egyenirányítójaként, ami egy gitár erősítőnél jól jöhet.
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 13, 2012
Nem elég ha egy cső határadatain belül dolgozzon, megfelelő munkapontban is kell lennie. Csípem, amikor vadul csereberélik a csöveket, mert ugye mindegyik trióda, de nincsenek tekintettel a cső munkaponti beállításaira. Sokszor még azonos típusú csövek cseréjénél is szükség lehet munkapont állítására. És akkor egy ilyen durva cserebere alapján mondanak véleményt a "csövek hangjáról".
(#) mofesa válasza pucuka hozzászólására (») Okt 13, 2012
Nem kesergek.Ma is tanultam valamit.Esetleg valami konkrétum,hogyan is?(Anno én ecc82-t használtam egy em 80-as meghajtására,mint kivezérlésjelző.)
(#) pucuka válasza mofesa hozzászólására (») Okt 13, 2012
A csőben van egy kettős, és egy szimpla dióda. A kettős dióda egyik fele, és a szimpla dióda egyformák, és kis belső ellenállásúak. Ezeket antiparalell lehet kötni, és egy potméterrel szabályozott feszültséggel kész is a négyszögesítő. A maradék nagyobb impedanciás diódával pedig az egyenirányítót lehet elkészíteni, ami a varázsszemet vezérli. a kettősdióda katódja kerül testre.
(#) mofesa válasza pucuka hozzászólására (») Okt 13, 2012
Köszönöm.Gyakorlatban,esetleg fel tudnád rajzolni?Hátha a kérdezőt is érdekli.Persze,ha nem gond.
(#) akos70 hozzászólása Okt 13, 2012
Köszönöm mindkettőtöknek!
Nagyon is érdekel, miazhogy!!
Egy órája ECC83-as előerősítőket böngészek, de akkor most felfüggesztem egy időre.
Nincs semmi gyakorlatom a csöves technikában, az egyszerűbb megoldásokat keresném, persze az ésszerűség határain belül.
Pucuka, ha megkérhetlek, mondj véleményt a módosított rajzról, mit kell még rajta változtatnom?
(Esetleg később a torzítóra is visszatérhetünk )
(#) küzmös Gergely válasza pucuka hozzászólására (») Okt 13, 2012
Szia! Ez épp olyan mikor a mondjuk a rádió URH fokozatban az ECC85 helyére pakolgattak.. "kutyát,macskát" Az említett ECC88-at.. sőt PCC88-at,PCC189-et is.. A fütésük is eltérő kissé.. meg az egyéb határadataik is.. Szól,szól.. de hát na.. nem oda valók.
(#) crapgame hozzászólása Okt 13, 2012
Üdv mindenkinek.
Otthon találtam pár gu-17 jelzésű csövet.
A gogli szerint: "BEAM-POWER DOUBLE TETRODE"
Tudom hasznosítani erősítőbe?
Vagy a harmonikusai miatt nem?
(#) marone hozzászólása Okt 13, 2012
Helló !
A kérdés:
Van egy EL84 csövem, a max. anóddisszipációra van állítva (14W) , teljes kivezérléssel használom (kicsit már torzít is), hiperszil kimenővel (jó hatásfok), akkor a szekunder oldalon hány watt a teljesítmény ?
A hangszóró miatt kérdezném.
(Én úgy 2 W -ra tippelek.)
Következő: »»   1438 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem