Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Félre is raktam,majd kezdek vele valamit,csak kíváncsi voltam rá,mert nemrég kaptam.
Rákötöttem egy másik trafót az erősítőre. Tettem hidegítő 100 nanós kondit az anódra. Megszűnt a halk búgás. Most már biztos , hogy az volt a ludas. Első csöves erősítőm. A másodiknál már körültekintőbb leszek. Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Az anódra? ???
A magas hangok nem tűntek el még jobban ? Vagy "anódfesz szűrésre" - akartál írni
És melyik a jobb cső erősítőbe? A sima 6N2P vagy 6N2P EV ?
Eddig mindenhol az EV verziót dícsérték jobban.
Későbbi verzió, továbbfejlesztett változat, és robusztusabb felépítés. Most hogy előhoztad, én is megkagylózom mi a különbség, van itthon mindkettőből.
Nem tudom, mit szólna a PCL, ha szét borítanám a GU50-emet, 280V-ra átkötném a kimenőjét, meg az egész kis PLC86 SE-t, és az 5K/8ohmos SM102a (205W-os vas) trafó lenne a kimenője.
Hát nem tudom mennyire tolerálná a 280V-ot.. Az még tán beleférne. A PCL úgy tudom hogy a 300V és afeletti anódfeszültséget már nem szereti. Nekem a kimenő oldalán 250V körüli feszültség van.
Nálam 270V-ról mentek (és fognak is, ha kész lesz az új szerelőlap), semmi bajuk nincs. Főleg, ha katódellenállásos, és nem fix előfeszes.
Remélem szép hangja van az 6N2P EV-nek. ECC83 helyett be lehet tenni ? Természetesen a fűtés átkötésével.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
Be lehet tenni.
Sőt ha van, fűtés átkötés nélkül megpróbálhatod az E88cc-t is.
Miért nem jó? Nekem az EL84se-ben gyönyörűen szól az Ecc83 helyén az E88cc, simán csereberélhetem, hasonlíthatom .
És ha jó a 83 helyére, akor a 6n2p helyett is jó. Meg ha jól látom itt is ugyanabba a nyákba használható a 6n2p és az ecc88 is. Vagy ? Az igaz hogy a fűtést a 88-hoz is át kell kötni...
Egyet szögezzünk le a két csőnek semmi köze egymáshoz ha csak nem annyi hogy mind kettő elektroncső.Nagyon egyszerű , csak az adatlapokat hasonlitsd össze és máris meglátod... Azt meg hogy neked mi szól gyönyörűen én nem tudhatom hisz nem láttam nem hallottam .
Az, hogy be tudod dugni a helyére, nem jelenti azt is, hogy jó oda...
A kettő meglehetősen eltérő, akkor már inkább ECC85 vagy 82 mehetne a 83 helyére. A 88-at inkább kisebb feszültségen szokás üzemeltetni, kisebb ellenállás értékekkel, nagyobb áram mellett. Természetesen nem kizárt, hogy jól is szólhat helyette, de nem csereszabatosak. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
Mindkettőtöknek igaza van, de a magam védelmében megosztanám ezt a fórumos linket. Itt is szóba került a dolog, miszerint a gondolat azért mégsem teljesen ördögtől való...
Sőtmitöbb.. itt az egyik felhasználó ugyanazt tapasztalta a 83>88 csere után, amit én: jobb felbontása és nagyobb tere lett a hangnak. Azt is elemezgetik, miért lehet így... Fontos dolog az adatlap, de a gyakorlatban néha előfordulnak érdekes fordulatok.
Üdvözletem az Uraknak!
Van egy Elprom Budapest rádióm, aminek az alkatrészeiből egy kis gitárkombót építenék. (2XEL84 pp, ECC83, EABC80, EZ81-es táp van benne) Az eredeti rajzát átrajzoltam kicsit, kihagyva a szükségtelen részeket, az lenne a kérdésem, működőképes-e ez így? Esetleg milyen módosítást érdemes rajta csinálni?
Szia.Én a magam részéről az EABC80 helyett ECC83-mat raknék,van itt sok előfok,ami 250v-ról működik.Azzal az egy triódával nem valami sok lesz az erősítése.Szólni fog,de semmi extra.Persze ez csak az én véleményem.
Nyilván a hang a leglényegesebb, no meg, hogy a cső a határadatain belül dolgozzon. Ha ezek működnek, akkor miért is ne lehetne kicserélni.
Mondjuk én ezt tenném rá.A kimenetét rárakhatnád az ECC 7-es lábára,az anódfesznél a 100k-s ellenállás kivételével csatlakozhatna a 16uf-s kondira.Csak,hogy írjak valami konkrétat is.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
Nem akarlak elkeseríteni, de az EABC triódáját pont erre a célra találták ki. Igaz, hogy valamivel kisebb az erősítése, de ugyanúgy kiszajú, alacsony mikrofóniás cső. A diódáit pedig lehet hasznosítani torzítóként, és a varázsszemes kivezérlésjelző egyenirányítójaként, ami egy gitár erősítőnél jól jöhet.
Nem elég ha egy cső határadatain belül dolgozzon, megfelelő munkapontban is kell lennie. Csípem, amikor vadul csereberélik a csöveket, mert ugye mindegyik trióda, de nincsenek tekintettel a cső munkaponti beállításaira. Sokszor még azonos típusú csövek cseréjénél is szükség lehet munkapont állítására. És akkor egy ilyen durva cserebere alapján mondanak véleményt a "csövek hangjáról".
Nem kesergek.Ma is tanultam valamit.Esetleg valami konkrétum,hogyan is?(Anno én ecc82-t használtam egy em 80-as meghajtására,mint kivezérlésjelző.)
A csőben van egy kettős, és egy szimpla dióda. A kettős dióda egyik fele, és a szimpla dióda egyformák, és kis belső ellenállásúak. Ezeket antiparalell lehet kötni, és egy potméterrel szabályozott feszültséggel kész is a négyszögesítő. A maradék nagyobb impedanciás diódával pedig az egyenirányítót lehet elkészíteni, ami a varázsszemet vezérli. a kettősdióda katódja kerül testre.
Köszönöm.Gyakorlatban,esetleg fel tudnád rajzolni?Hátha a kérdezőt is érdekli.Persze,ha nem gond.
Köszönöm mindkettőtöknek!
Nagyon is érdekel, miazhogy!! Egy órája ECC83-as előerősítőket böngészek, de akkor most felfüggesztem egy időre. Nincs semmi gyakorlatom a csöves technikában, az egyszerűbb megoldásokat keresném, persze az ésszerűség határain belül. Pucuka, ha megkérhetlek, mondj véleményt a módosított rajzról, mit kell még rajta változtatnom? (Esetleg később a torzítóra is visszatérhetünk )
Szia! Ez épp olyan mikor a mondjuk a rádió URH fokozatban az ECC85 helyére pakolgattak.. "kutyát,macskát" Az említett ECC88-at.. sőt PCC88-at,PCC189-et is.. A fütésük is eltérő kissé.. meg az egyéb határadataik is.. Szól,szól.. de hát na.. nem oda valók.
Üdv mindenkinek.
Otthon találtam pár gu-17 jelzésű csövet. A gogli szerint: "BEAM-POWER DOUBLE TETRODE" Tudom hasznosítani erősítőbe? Vagy a harmonikusai miatt nem?
Helló !
A kérdés: Van egy EL84 csövem, a max. anóddisszipációra van állítva (14W) , teljes kivezérléssel használom (kicsit már torzít is), hiperszil kimenővel (jó hatásfok), akkor a szekunder oldalon hány watt a teljesítmény ? A hangszóró miatt kérdezném. (Én úgy 2 W -ra tippelek.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |