Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   834 / 1385
(#) eyess válasza Massawa hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
A rajz fedettsége elsősorban nem papír függő.Jól néznénk ki ha már papírra is hibás lenne a nyomtatás , akkor ott máshol kell a hibát keresni nem a papírban. Nyomtató , Toner, beállítások stb.A papír csak másodlagos szereplő.A nyák meg csak utána jön.
És tulajdonképpen az én elméleteim nem arra irányultak , hogy az egész folyamatból kiragadjak egy részt , és azt próbálgassam , hogy vajon melyik nyomtató lesz hozzá jó , ami persze még korántsem jelenti azt , hogy azokból a típusokból pont van is olyan akárkinek.
Nálam első szempont az volt , hogy mindenkinél működő legyen , és ne csak nálam , mert nekem másféle nyomtatóm van , és ilyet vegyetek , mert ezzel tuti.Ez így nem járható út lett volna.
Viszont a sima papírral való nyákkészítés mindenkinél elérhető , és megvalósítható könnyű szerrel nyomtató típustól függetlenül .
(#) djdavid hozzászólása Okt 11, 2012 /
 
SOS segítséget szeretnék kérni... van nekem egy végfok panelem és szeretnék készíteni róla egy másolatot.. hogy tudom ezt megoldani???
(#) eyess válasza djdavid hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Ha kész panel , akkor szkenner , és , akkor már másolható is.
(#) Massawa válasza eyess hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Hát sajnos nagyon is papirfüggö. Tavaly vettem lézer nyomtatokhoz gyártott fehér vastag müvész papirt (vagy 400x A4 lapot).
A képek jok rajta, de hajlitani egyáltalán nem lehet, abban pillanatban leválik a nyomtatás nemcsak a törésvonalról, hanem +/-2 cm-es sávban.
Eredetileg egy 3D, összehajtogatható dobozt akartam igy késziteni, teljesen reménytelen lett a kisérlet. A JET nyomataton kellett az egészet megcsinálni (100 darabot).
Szoval nagyon is papirfüggö a lézernyomtatok többsége. A normális irodai papirra gond nélkül mennek, de jobb minöségü papirokra már kisérletezni kell.
(Még a profi nyomtaton is, amit 20 különbözö vastagságu és minöségü papirra lehet beállitani.)

Nekünk meg több kell, mert a kinyomtatott képet, át kell vasalni a NYÀK lapra (vagy alu stb. lemezre). Erre a sima irodai papir nem jo, mert arról nem válik le a nyomtatás, ezért kell keresni az optimális hordozót.
(#) Szpisti válasza djdavid hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Ha meg nincs szkennered, lefényképezed úgy, hogy teljesen párhuzamos legyen az objektív a panellal - lehetőleg elég közelről.
Aztán beviszed háttérképnek a SprintLayoutba, és már kopizhatod is fölé a saját vezetősávjaidat.
(#) eyess válasza Massawa hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Idézet:
„Nekünk meg több kell, mert a kinyomtatott képet, át kell vasalni a NYÀK lapra (vagy alu stb. lemezre). Erre a sima irodai papir nem jo, mert arról nem válik le a nyomtatás, ezért kell keresni az optimális hordozót.”


Miért ezt nem értem tényleg nem lehet sima papírról nyákra rajzot átvasalni , vagy laminálni miért nem ? Lehet , hogy egy kicsit le vagy maradva ??
(#) Massawa válasza eyess hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Mert az irodai papir felülete nem sima és a toner por 3 dimenzioban van jelen és beégetve a papir felületébe, igy nem lehet egyszerüen leválasztani. Ahhoz simafelületü krétapapir kell.
Az irodai papirrol, ha sikerül átvinned a rajzot, szörös lesz a széle. Krétapapirral (müvészpapirral, vagy katalogusoldallal) simán át lehet vinni a vonalakat akár az IC lábai között (<0,75mm szélesség) is, az irodai papirral ez a legritkábban sikerül.
Szoval azzal sokkal többet kell spekulálni.
Igy attol viszont bármelyik reklám papir is jobb (fényes felületü).

Ennyi. Azt hiszem kezd erösen untato lenni a téma. Igy hagyom is, elmondtam ami bevált.,>
(#) pepe091 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Olvass vissza. Több fórumozónak hibátlanul sikerült átvinni sima hagyományos papírról a rajzolatot, vasalással és laminálással is.
(#) kaqkk válasza pepe091 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Lehet hogy le vagyok maradva , de én csak két fórumozóról tudok : janikukac -és kaqkk
janikukac alkohollal - kaqkk acetonnal nedvesítette a nyomatot . Tehát már két user közt is van különbség . Egyébként te próbáltad ?
(#) pepe091 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Nem értelek. Massawa azt írta, ez nem lehetséges, én mondtam, hogy már Nektek sikerült.. Akkor mit kell kötözködni!? Nem értem miért jó mindig a vitát szítani...
(#) kaqkk válasza pepe091 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Nem vitatkozom , csak én is leírtam kinek hogyan sikerült ! Ha vitának tűnik: nem annak szántam
(#) eyess hozzászólása Okt 11, 2012 /
 
Én egy hibát látok ebben az egészben .Mivel előtérbe került az , hogy milyen papír , és milyen hordozó szóval sokszor tényleg az van , hogy senki nem olvas visszafelé , és ezért alakulhat ki körbeszélgetés.
Ez nem is lenne baj addig , amíg nem kellene mindig hitegetni , vagy magyarázkodni , hogy bizony már pedig létezik már megoldás erre is , és arra is. Hogy lehetne azt kitalálni , hogy a már létező , vagy kitalált dolgok egy a szövegben az oldalon lenne egy motor ami , ha létezik mondjuk vasalás megmutatná az adott szó beírásakor, hogy bizony ilyen már van.És akkor tényleg csak a még nem létező dolgok lennének az újak.

Tudom nem biztos , hogy ez pont ide kellett volna írni , de sajnos elég sokszor pont ebben a témában fordul elő pont ez a jelenség.
És hát valljuk be mindenki a friss írásokat nézi a régebbieket pedig nem , és sokszor kellene pedig a régieket is , mert azok legalább annyira értékesek mint az újak .
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
(#) guliver83 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Nincs már ilyen hőfokszabályzód?
(#) Szpisti hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Következő probléma megoldásában kérem a segítséget:

Van egy nyákterv pdf formátumban.
Mivel nekem a tükörképére lenne szükségem, tükrözni kellene.
Nekem a Foxit Reader van fent, ebben nem találtam ilyen lehetőséget.
Kerestem pdf/jpg/bmp/stb konvertereket.
Csúnyán szétesik, eltorzul a rajzolat ezek miatt.
Visszamentem a Foxitba, full képernyősre nagyítottam a képet, és PrintScreennel leloptam.
Be a Paintba, mentettem jpg-ként.
Az Xnwiev programban pedig visszaméreteztem és tükröztem.
Az eredmény sokkal szebb lett mint a konverterekkel, viszont a vonalszélek így is elég fűrészfogasak ahhoz, hogy normális nyák készülhessen belőle.

Marad a P20 levilágítás, vagy a vasalósoknak lenne valami ötlete?
(#) eyess válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Dobd fel azt a Pdf et hátha tudunk valamit kitalálni .De egyébként nyomtatáskor lennie kellene egy olyan funkciónak , hogy tükrözés stb. De ha nem megy tedd fel , és meglátjuk.
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Megtaláltam! Köszi.
(#) Mengyán hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Sziasztok! Bocs, ha esetleg rossz helyre írok, vagy már unalomig ismételt a téma. Megoldható valahogy a távirányító gumi nyomógombja alatti nyák elkészítése? Kell annak valami speciális felület kezelés? Van egy elég szimpatikus fogású és kiosztású univ. távirányítóm, aminek nagyon nem szimpatikusak a kódjai. Gondoltam, pl PIC-el csinálnék egy olyan nyákot, amivel a megfelelő kódokat adja ki, csak nem tudom, hogy hogy oldjam meg a billentyűzetet. Pontosabban megoldható-e egyáltalán.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) Szpisti válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Köszi!
Felettem a PDF creatort, és a linkeden jelzett módon tükrözve meg is csinálta szépen.
A méretarányok is szépen megmaradtak, szépek a rajzolatok - csak a vezetősávok lettek kb. 1/3 vastagok
Noszóval- maradok egyenlőre a régi jól bevált módszeremnél.
Síkfilm lesz ebből, és P20.
Ahogyan azt a szerzője szánta.
(#) kaqkk válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
De van kb 30db ...
(#) feherlofia75 hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Üdv! A gondom a következő: Lakkozás után 1 órát szárítom a lakkot, hajszárítóval fűtött dobozban. Fényt tutira nem kap közben. Utána a levilágítás, műkörmösök által használt 2X9W-os UV-fénycsövek alatt történik, 7cm távolságról, dupla fóliával, üveglappal a fólián, lesúlyozva. Próbáltam 5 illetve 20 perces levilágításal is de a SZI-TI oldatba helyezve az összes lakk leoldódik kb. 30 másodperc alatt... Nem szeretnék több lakkot és szürkeállományt az idegbaj miatt elpazarolni. Kérem segítsen valaki, mi lehet a gond?!
(#) Szpisti válasza feherlofia75 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Szerintem több gond is lehet.
Először is a hajszárító ha egy órán keresztül fűt egy dobozt, akkor lehet hogy túlmelegíted a lakkot. Elég neki 15 perc 70 fokon, és lehet fotózni.
A levilágítás 7 centiről elég durvának tűnik nekem , én legalább 30-40 centiről szoktam a 4x11W arcbarnítóval 5-6 percig - (vagy korábban 1000W vonalhalogénnel 6 perc 50 cm).
Az pedig több mint 30x-os túlvilágítás, mert a távolság kb. hatod része nálad, és a távolság négyzetével nő az intenzitás.
Na meg még egy kérdés. Milyen tömény az előhívód? Mert a Szi-Ti nagyon tömény anyag.
Nem próbáltad meg a TN140-el? Azzal jól be lehet lőni a higítás mértékét.
Ha jól nézem, a szi-ti 70% nátrium hidroxidot tartalmaz, a P20-hoz meg 6-7% töménységű a TN140 -és még ezt is 9x-esen higítani kell!
(#) feherlofia75 válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Köszönöm a gyors reakciót.... A Szi-Ti töménysége 0,5 liter vízben 2 adagolókanál. Bízom abban, hogy csak a levilágítás közelségével lesz a baj, amit sejtettem, de úgy voltam vele inkább kérdezek TN140-el nem próbáltam még... ezek az első szárnypróbálgatásaim Remélem holnap sikerül.... Még 1X Köszönöm: Szpisti !
(#) feherlofia75 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Köszönöm simpi! Holnap nem fogok unatkozni
(#) havranarpi válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Nekem a 2 BLB(2*6W)-os csőtöl 10 percig
5-6 cm-re van a panel és jó minőségű.-Miért van az ,hogy közel van és mégis jó?
(#) eyess válasza feherlofia75 hozzászólására (») Okt 12, 2012 2 /
 
A Szi - Ti nem előhívó az minden esetben le fogja neked marni a lakkot.
Le volt írva korábban ez is.Mosószódát vegyél 75 gr 1 liter vízben kell feloldani Utána az oldatból 50ml hez tölteni annyi vizet , hogy 250 ml it kapjál.Ehhez nem árt egy mérő edény .nagyobb kiszerelésű mosóporok zacskóiban szokott ilyen lenni.
Ha ezzel az elkészített oldattal az előhívás megtörtént , akkor jöhet a Szi - Ti , mert az a megkeményedett lakott maradéktalanul eltávolítja. Ezt ha betartod nem lesz hiba a továbbiakban.
(#) atiotezer válasza eyess hozzászólására (») Okt 12, 2012 / 1
 
Szerintem a p20-hoz SZI-TI (Nátrium-hidroxid) kell nem pedig mosószóda.
Mosószóda a Dry-hoz kell.
(#) eyess válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Volt korábban nekem , de elegem lett belőle , és nincs is szándékomba tovább foglalkozni P20 al macerás pepecselős nem éri meg vele foglalkozni sokba van.
A két fényérzékeny bevonat közt semmi különbség nincs a dry egy előre elkészített fólia a P20 meg emberke viszi fel a nyákra.Az UV meg mindkettőt kikeményíti.A megadott oldat nem olyan agresszív mint a még ki nem kísérletezett szi ti.
(#) Szpisti hozzászólása Okt 12, 2012 1 /
 
Köbzoli! Mikor lesz az a mérkőzés? Gyúrok rá erőst!
(#) sastas01 válasza eyess hozzászólására (») Okt 12, 2012 / 2
 
Nagyban tévedsz!

1: A dryt, is ember viszi fel a nyákra.
2: A P20 úgy működik, hogy "felfújod" megszárítod, majd levilágítod "pozitív" maszkkal, ahol fény éri ott elbomlik, és teljes bomlás után maratható lesz a felület. (Az előhívás direkt maradt ki.) Ellenben a dryhoz "negatív" maszk kell, és felvitel után, levilágításkor a fénnyel érintett területek megkeményednek, majd maratod. (Innen is kihagyva a lemosást).
3: A két eljárásnak teljesen különböző eszközei vannak, és még a fólia és a lakk összetétele sem egyezik meg, így nem ugyanaz az előhívó oldat sem. Egyiknél Nátrium hidroxid, még a másiknál Nátrium karbonát.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) pjg válasza feherlofia75 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Az rengeteg. 1 liter vízbe egy fél evőkanállal tegyél. 1l vízbe 10 gramm SziTi.
Következő: »»   834 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem