Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számlapok és előlapok készítése
Lapozás: OK   15 / 35
(#) kegyetlen19 hozzászólása Nov 16, 2012 /

Sziasztok. Nos, én is megpróbáltam összedobni egy előlap tervet.
A tervek alapján 355x180mm-es lenne az előlap.
A méréshatár váltó kapcsoló /nyomógomb/ még nem végleges, /lehet, hogy háromállású kell/.
A DC Be/Ki kapcsoló is lemaradt.
Véleményetek róla, javaslatok.
(#) Attila86 válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Szerintem tök jól néz ki, de a DE BE/KI kapcsolók hiánya tényleg aggasztó.
(#) Gabó válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Én is, de a főkapcsolót kevesebbet kapcsolgatod mint a DC OFF-ot
És csak a biztonság kedvéért írtam, hogy nehogy egybe legyen lenyomva a kettő.
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Itt van még egy. Továbbra is a nyomógombos DC ON/OFF-ra szavazok.
(#) lefituta válasza Koree hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Szép lesz így, ahogy van. Talán analóg műszerekkel szebbnek és komolyabbnak látszana de így is szinte gyárinak látszik. Kíváncsi vagyok a végeredményre.
(#) Attila86 válasza vicsys hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

A nyomógombos DC BE/KI kapcsoló azért nem tetszik mert annak a nyomkodása kevésbé határozott, könnyű és markáns (nem találtam jobb szavakat rá) mint egy kicsit izmosabb billenőkaros kétállású kapcsolóé. Azért itt 10A-t és fél kilowattot kell e kapcsoló segítségével kapcsolni, nem árt szerintem ha ekkora teljesítményt egy karos kapcsolóval 'tisztelünk' meg.
Főleg, hogy nem lesz a kimenet le vagy felkapcsoltságát jelző LED, ezt a kapcsoló állásából lehet majd tudni. Egy karos kapcsoló állását könnyebb megítélni mint egy arettálós nyomógombét.

Morfondíroztam, úgy néz ki ez lesz a végleges:

Kép cserélve.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

A tuchel azért van ott mert eszembe jutott hogy a labortáp áramkörétől függetlenül lesz a dobozban egy kis áramú +-5V-ot előállító áramkör amivel a panelmérőimet tudom tesztelni mielőtt feladom a postán a gazdájának.
(#) yagi válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Szia

Nem rossz, egy apró megjegyzés ( vagy inkább ötlet ). A Lomexben van mikrofoncsatlakozó, csatolok képet, szerintem az egy kicsit komolyabb mint ez a tuchel, legalábbis nekem jobban tettszene. Valamint - tudom hogy nincs szükség rá, nem folyik nagy áram ott - de a sense banánhüvelyek is ha olyanok lennének mint a főkimeneté, akkor egységesebb képet mutatna. Ja, és feliratoznám a kimeneteket is ( +V ; -V ; +S ; -S )
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Nálam van külön led (és persze nyomógomb). Nagyon praktikus az a 2mp-es kis villogás amit bekapcsoláskor produkál. Persze, megértem az érveidet, de ha már PIC...

P8170018.JPG

(#) fecus hozzászólása Dec 3, 2012 /

Ha valaki jár erre és van véleménye: Egy kettős táp előlapja lenne a következő.
Azért van a két sarokban hely, hogy ha kiderül, hogy szükség van a feszültség finomszabályozására akkor oda kerülnének a potik.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) _vl_ válasza fecus hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Én ilyet csinálnék (én jobbkezes vagyok, balkezesként nyilván a kijelző baloldalára raknám a tekerentyűket). Ha az a középső négyszög a tápkapcsoló akar lenni, azt tuti átraknám a készülék hátuljára.
Egyébként pedig nem használnék nagy átmérőjű potmétergombokat, hogy jobban hozzájuk lehessen férni.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012

x.png

(#) kegyetlen19 válasza fecus hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Jó lesz az.
Én is inkább a szimmetrikus kialakítás híve vagyok.
Viszont a túl nagy forgatógombnak tényleg nincs sok értelme, zavaró lehet.
A forgatógombok köré lesz felírat /skála/?

Tovább bővítettem a saját tervemet is. Egy nagyobb teljesítményű toroidhoz jutottam, így valószínűleg 4A-es lesz a táp. A DC kapcsoló is egy két-áramkörösre lesz cserélve, hogy egy mozdulattal „lelőhető” legyen mindkét oldal.
Előző terv.
(#) fecus hozzászólása Dec 4, 2012 /

A gombok talán 26mm-esek. Kell a nagy gomb, ha meg akarom spórolni a finomszabályzót. A skála! Erről teljesen elfelejtkeztem. Köszi.
Az a baj, hogy ezen a kis progin amit letöltöttem pl. nincs Á betű. A végleges tervet valami értelmesebb progin kell megrajzolnom.
Lehet, hogy a hálózati kapcsolóval tényleg felesleges itt elől tervezni. Jó lesz hátul is.

Miképpen valósítjátok meg a kész tervet? Fólia, nyomda?
(#) kegyetlen19 válasza fecus hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Én a CorelDRAW –ot használom, rengeteget tud, de egy kicsit érteni is kell hozzá.
Pont a napokban fejeztem be egy egyszerű tápegységet.
Bővebben: Link
Ennél, A4-es méretű teli etikett címkére van kinyomtatva az előlap, és lamináló géppel rá van melegítve a fólia, majd simán felragasztva.
A most készülő labortápegységemnél A3-as méretű papira lesz kinyomtatva az előlap /nem kaptam A3-as etikett címkét, majd kétoldalas ragasztóval lesz felragasztva/ és A3-as lamináló fóliával le lesz fedve. Mivel az előlap magassága 18cm lesz, így az A4-es lamináló géppel rá tudom melegíteni a fóliát, méretre vágás után. /Két lapot teszek a lamináló fólia közzé, így körbevágás után kettéválasztható majd ragasztható/.
Halvány színes papír is használható, vagy eleve színes grafikát tervezel az előlapra.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) st3 válasza fecus hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Sziasztok
Természetesen a te műszered lesz, te döntöd el milyen legyen. Sok műszerrel találkoztam már, én a helyedben semmiképpen nem raknám a hálózati kapcsolót(illetve bármilyen kezelőszervet) a hátlapra. Eszméletlen ócska tud lenni, ha egy műszer bekapcsolásához "be kell mászni" az eszközök mögé...
(#) kameleon2 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Hidd el van az a pénz, amiért markánsan kapcsoló nyomkodósat kapsz ! Saját tápom.
(#) kameleon2 válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Érdemes kipróbálni az Openoffice - vagy újabb nevén Libreoffice draw programot is. Az office rajzolója vektoros és kezeli a bitképeket is - ráadásul full ingyen és magyarul van ! Én évek óta ezt használom - tervek készítéséhez is, mert ismeri az objektumkövető vonalazást és nagyon pontos századmillinéterig....
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
(#) fecus hozzászólása Dec 6, 2012 /

Hu! Szóval, köszi a sok jó tanácsot.
st3: Marad a főkapcsoló, mert tényleg gáz a bekapcs, ha már két cucc lesz egymáson.
kameleon2: Linuxot használok. Most elkezdem tanulni a draw-t.
kegyetlen19: A papírokkal való bűvészkedést még nem értem, de - ha megengeded - email-on megkeresnélek, ha ott lesz az idő, hogy kész a terv, meg az alulap is.
(#) _vl_ válasza fecus hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Láttam egyszer egy oldalt, ahol maratással, sósav + hidrogén-peroxid segítségével készítették el az alumínium előlap feliratait.
No, meg is kerestem: Bővebben: Link
Filmmel + P20-szal is kéne mennie, ill. valószínűleg lézernyomtató + sima rávasalás is működhet, csak mivel ehhez inverz nyomat kell, kevés felirat esetén sajnálnám a tonert egy ilyen után
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
(#) kegyetlen19 válasza fecus hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

kameleon2: felraktam a Libreoffice draw programot, egészen barátságos, finombeállítások és személyre szabás után jól használható, bár ki kel ismerni.

fecus: Természetesen lehet.
De azért porbálok egy részletesebb leírást is közreadni, hátha mást is érdekel.
Kétfajta lamináló fólia is használható.
Van úgynevezett meleg lamináló fólia, /lamináló gép kell hozzá/ hő hatására ragad a papira a fólia és van az úgynevezett hideg lamináló fólia, amin egy ragasztós réteg van, így ezt még nevezik öntapadós lamináló fóliának is.
A meleg lamináló fólia rámelegítés után kissé merevebb lesz, az öntapadós fólia megmarad rugalmasnak. Ez azért lényeges mert számit milyen kialakítású az előlapod.
Ha a bobozod fedőlapja és oldallapja túlér az előlapon, /tehát, kicsit besüllyesztve van az előlap/, akkor használhatod mindkét fóliát és a széleknél levágod.
Ha viszont a bobozod fedőlapja és oldallapja nem ér túl az előlapon, /tehát, az előlap van kiemelve/, akkor idővel a ragasztás kicsit elengedhet a széleknél a mechanikai behatások miatt, /vagy akár a mindennapos használat miatt is/. Itt célszerűbb az öntapadós fóliát használni és kis ráhagyással levágni a széleknél és ezt a plusz ráhagyást befordítani az előlap belsejéhez. Így a szélek védve vannak.
A papír, amire kinyomtatód az előlap tervet az lehet sima papír és ezt majd kétoldalú ragasztóval ragaszod fel az előlapra vagy lehet úgynevezett etikett címkére is nyomtatni /ez kapható A4-es teli méretben is/ ez pedig magában öntapadós, így csak fel kell ragasztani az előlapra. /az etikett címke műagyagra, bakelitre jól ragad, de már az alumíniumra nem annyira, ide egy jó minőségű kétoldalú ragasztó használható, vagy tükör simára kell polírozni a fémet/.
Az előlap tervet úgy készítsd el, hogy ahol furat lesz ott a furat középpontját is jelöld be. Nyomtasd ki több példányban a tervet. Egy lapot az előlap anyagára erősítsd fel, akár hátulról egy szigetelőszalaggal is lehet és így át tudod pontozni a furat középpontokat az előlap anyagára, majd kifurkálhatod az előlapot. Egy másik lapot lefóliázol, és ügyelve lehetőleg ugyanabba a pozícióba felragasztod és kész is van a felíratós, fóliázott, előlapod.
(#) kameleon2 válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Csak apró tanács a libreoffice-hoz: jobb egérklikk csodákra képes . Először butának tűnik a program, de idővel előjön mennyire is nagyszerű! Az egyetlen hátránya szerintem a layerek kezelése. Volt már mérnökiroda ahol rákérdeztek mivel csinálok ilyen profi előlapokat - ők méregdrága CAD szoftvereket használnak mindehhez. Amikor azt mondom Openoffice(libreoffice) és Google sketchup - általában nagyot koppan az álluk ! Miért? Mert ezek a programok ingyen jobbak, mint például egy fizetős MS Visio... és nem mellesleg ugyanazokat a rajzokat amit az előddel a staroffice-al rajzoltam - most is meg tudom nyitni + az Sun és az Oracle is sokat dobott a fejlesztéseken (PDF import stb).
(#) fecus válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Köszi. Gondolom ezeket megkapom a nagyobb írószerboltokban!? Szerintem a "hideg" laminálás marad + a céges lézernyomtató.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2012
(#) kegyetlen19 válasza fecus hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Lakhelyemhez közel egy kisebb írószerbolt van, de kapható benne hideg - meleg lamináló fólia, és etikett címke is. A hideg lamináló fólia általában A4-es méretben kapható, de van ahol egészen A0-ás ívben is van, azt meg olyan méretűre vagdalod, amilyen méretre szükséged van.
(#) scansat hozzászólása Dec 28, 2012 /

Sziasztok

Nekem egy Járműbe kellene a fordulatszám mérő órát át-skálázni. Pontosabban a számlap hátuljára csinálnék egy sajátot. Szóval UV álló kellene, hogy ha süti a nap és van benn 60 fok, akkor bírja. Létezik ilyen házilag? Mit ajánlotok?
Köszi
(#) fecus hozzászólása Dec 28, 2012 /

Nagyon jó ez a Libreoffice Draw. Elkészült az előlap.
Kissé sűrű is lett amint a skála és a feliratok felkerültek.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) mps válasza fecus hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Szia! Had csapjak le Rád egy kérdéssel! A skálát hogyan varázsoltad rá?
(#) kameleon2 válasza fecus hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Nem mellesleg.. jó lett a terv!
(#) fecus válasza mps hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Az egyszerű alakzatok között van egy félkör. Azt a sárga pontnál fogva össze lehet egy vonallá nyomni és a félkörnél tovább húzni 270 fokig.
Ha a közepét pozicionálod, és egy egyenest húzol ugyanazon középponton át, akkor az egyenest forgatva (pozíció, elforgatás), kijelölheted a végeit és a kívánt beosztást (fokban).
Aztán már csak egy marék egyforma kis egyenest kell gyártani és ugyanolyan fokokban elforgatni, mint ahová illenek. Ráilleszted az egyenesre a pálcikákat és forgatod tovább az egyenest.
Hát nem tudom érthető volt-e!?
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012

skála.pdf

(#) mps válasza fecus hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Igen, tökéletesen! Köszi! Tehát egyszerűbb sajnos nincs
(#) fecus válasza mps hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Nem találtam egyszerűbbet. Már annak is örültem, hogy utána tudtam egyben másolni.
Következő: »»   15 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem