Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés

Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   52 / 83
(#) pucuka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Ez igaz, de nem lehet minden hozzászólásban az egész szakmát leírni.
(#) scansat hozzászólása Nov 17, 2012 / 1

Minden idők legnagyobb antenna konstruktőre
Dragoslav Dobričić
A Jugo háború alatt/után teljesen szétvert és szétdarabolt kábelrendszerek helyére egy a mai napig király 2,4GHz-es Wi-Fi rendszert hoztak létre. (most épp trönkölik a rendszereket )
Rengeteg antennát tervezett és gyártott...s használ a mai napig:
Dragoslav antennái

Az egyik legjobb Wi-Fi antennája azoknak akik nagy távolságra szűk nyílásszöggel akarnak jelet átlőni:
2 el. BiQuad Feed for Offset Dish at 2.4 GHz Wi-Fi

Nálam is üzemel egy ilyen.
Sokat vesződtem vele mire rájöttem, hogy mit mivel. Én sárgaréz lemezt használtam reflektornak...és ahhoz gázlámpa kellett.

Tőlünk délre amúgy is hagyománya van a Wi-Fi-nek...gondolom az Adriai szigetek meg hegyek miatt.
Olasz Wi-Fi fórum

Vannak szektor antennái is Wi-Fi-re:
Corner antenna
Obekisk antenna

Routernek meg a legjobb szerintem a Linksys WRT szériája. Az 54GL működik nálunk mind AP mind Kliens-Bridge módban. A DDWRT firmware-el lehet a teljesítményét növelni az alap 70mW-ról 90-100mW-ig jól szellőző helyen...vagy PC-ventis hűtéssel akár 250mW-ig.
Az átlőtt táv csúcsot asszem a lengyelek tartják még mindig. Rálátással 120cm-es offset tükrökkel 40km-t lőttek át stabilan. Szóval határ a csillagos ég.

Villámvédelemről meg gondoskodni kell...nem reménykedni. Szép is lenne, ha csak kidugna a tetőn mindenki egy vascsövet és kész.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) zeuu5 hozzászólása Nov 18, 2012 /

Köszönöm és valaki valami segitséget tud adni a parabola beálitásárol mert én ugy gondolom ahhol volt régen a muholdnak a vevöje oda rakom be az antánát és onnan egy5dB 0.5m -es kábelel az ap/router onan utp jönne tovább a kisebb jel veszteség érdekében a
(#) zeuu5 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

szivesen kötnék kábeles netet de a srác akitöl probálunk majd löni netet annál van az utolso telefon oszlop
(#) (Felhasználó 46585) válasza zeuu5 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Értem. Meg kellene kérdezni az UPC-t, hogy ilyenkor nem csinálnak e mikrohullámú összeköttetést. Legyen az ő gondjuk a hozzávaló eszközök, meg a villámvédelem, stb.

már probálkoztam ilyesmivel de nem sok sikerel ezért probálom most meg igy...
(#) kendre256 válasza scansat hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

"Az átlőtt táv csúcsot asszem a lengyelek tartják még mindig. Rálátással 120cm-es offset tükrökkel 40km-t lőttek át stabilan."
Biztos nem az csúcs... Éveken keresztül működött a Hármashatárhegy és a Karancs között 2,4 GHz-en egy link stabilan (akkoriban az én internetem is azon keresztül volt). Ez 89 km légvonalban. Ja, és akkor még csak 20 mW-os pc-kártyák voltak, nem 200 mW-os (és annál nagyobb) berendezések, Ma már persze ezt nem lehetne megcsinálni az iszonyat sok zavar miatt 2,4 GHz-en.

Hello ma reggel ki probáltuk a biquad antennát linksys router csak a tetötéren belül gyári antánával 500 métere rá látás nélkül ez lett az eredménye:
http://www.speedtest.net/result/2315397267.png

wifi2.jpg

(#) pucuka válasza scansat hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Idézet:
„Minden idők legnagyobb antenna konstruktőre”

Na na. Nem akarok ünneprontó lenni, de az antennák tervezésének, kivitelezésének igen nagy irodalma van. Hogy Ő lenne a legjobb, azt erősen kétlem. Legfeljebb számodra, de ez magánügy. Az antennák tudománya egyébként sem versenypálya, a hírközléssel foglalkozó egyetemeken eléggé alaposan oktatják is, és ettől kezdve csak rátermettség, és pénz (műszerek) kérdése az egész. Az egész alapja Gauss, és Hertz munkásságán alapul, és azóta eltelt időben elég sok, és sokak munkásságának eredménye az, amire rácsodálkozol.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Még csak annyit tennék hozzá, hogy örülünk, hogy találtál egy jó kis oldalt, és feltetted ide. De az ömlengés felesleges, hogy ki a "király".
Máskülönben azért azt is tudomásul kell venni a békés egymás mellett élés okáért, hogy ebben a sávban európában kisteljesítményű, és kishatótávolságú berebdezések üzemeltethetők. Ez a szabály hivatott biztosítani, hogy Te is, én is meg még sok ezren tudják használni ezt a sávot, saját kényelmükre. Az ilyen nagytávolságú "rekordok" csak a zavart növelik, és teszik lehetetlenné egy adott körzetben a WIFI berendezések normális használatát. (pl. Francia országban csak beltérben használhatók) A nagytávolságú, és nagyteljesítményű berendezéseknek is meg van a helye a frekvencia spektrumban, ahol megfelelő tervezéssel lehet a zavarokat kézben tartani. A 2, 4 GHz frekvencián a terjedés amúgy is csak maximum a látóhatárig terjed, az meg attól függ, hogy milyenek az antennák magasságai. Az összeköttetés távolságának az antenna nem a legmeghatározóbb eleme. Az átviteli út (és sokszor változó) csillapítása az ami leginkább meghatároz egy összeköttetés távolságát.
(#) petya075 hozzászólása Nov 18, 2012 /

Ennek az antenna dipóljához nem kellene valamilyen illesztés?
Ez egy 12000 forintos antenna.

yagi1.jpg

(#) zolika60 válasza petya075 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Melyikhez is?
(#) pucuka válasza petya075 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Elég durva. Ennyit a hozzáértésről
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
(#) petya075 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szerinted milyen illesztés kellene a fent említett antennához?Esetleg kapcs.rajz?
Köszi!
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012

A legnehezebb, a rajz. Több probléma is van. A hajlított dipól talpponti frekvenciája szimmetrikus 240 - 300 ohm. Az egyszerű koax balun megcsinálja ugyan az asszimetrikus 60 - 75 ohmot, de 50 kellene. Ezt egy tápvonal transzformátorral lehetne illeszteni lambda/4 -nél valamivel rövidebb 75 ohmos koax darabbal, de amit nyertél a réven, azt elveszted a vámon a sok átalakítgatás miatt. Egyszerűbb lenne egy gamma tagos illesztésű sugárzót használni. Sajnos nem csak vételre kell az antenna, így a helyzet kritikus, mert az adóantennának pontosan illeszkednie kell. Ezen okból sehol nem látsz hajlított dipól antennát a kétutas komunikációban.
(#) petya075 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Tudsz valamilyen ,házilag elkészíthető antennát javasolni?Képek,rajzok,linkek stb.
2,4GHz-n.

Az interneten rengeteg van, ebben a topikban is.
(#) treshold hozzászólása Nov 18, 2012 /

Bramac tetős padlástérbe akarok 24dB-s irányított antennát rakni.
Jelentőset fog csökkenteni a jelen a cserép?
Van valakinek ilyen tapasztalata?
(#) petya075 válasza treshold hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szerintem mindenképp tetőn kívülre rakd!
(#) treshold válasza petya075 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szeretném elkerülni, ezért lenne jó egy ilyen tapasztalattal rendelkező
(#) kendre256 válasza treshold hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

A cserépre kerülő eső, illetve a cserépre kerülő hó fog sokkal többet csökkenteni a jelen. Persze a száraz cserép is valamennyit. Mindenképpen kívülre tedd!
(#) Phobos válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Hali!

Végre sikerült befognom a jelet a gyári wifimmel ( TP link 722n). Jónak tűnik a jel, de még is lassú. Sajnos a játék amivel játszogatunk haverral nagy sebességet ill nagyobbat kér. A magasságot megoldottam, hogy legyen jel, de most még körsugárzással, és az lenne a kérdésem, hogy körsugárzó antenna létezik-e olyan ami elég érzékeny, vagy konkrétan olyan AP ami vevőként szolgál. Márka típus jólenne, hogy utána tudjak nézni. Előre is köszi.
(#) scansat hozzászólása Nov 20, 2012 / 1

Való igaz, hogy rengeteg antenna rajz publikátor van. Nem is azért dicsértem a fickót, hisz nem ismerem személyesen. Csak ő azon kevesek közé tartozik, aki nem csak rengeteg antennát tervez, hanem készíti és használja és méri is. És amatőr szinten is ritkaság ez már manapság mikor mindenki a netről rendel x-y cég termékeiből.

Phopos nem tudom milyen "konkrétan olyan AP ami vevőként szolgál." cuccot keres.
Szerintem egy normális router (mondjuk a Linksys WRT 54GL ami 54Mb/s-os vagy az újabb 160NL ami 300Mb/s ) kapcsolható AP vagy Kliens ill. Kliens/Bridge üzemmódba. Aztán nem kell driverrel szarakodni, hanem LAN rádug és van hálózat. Ezektől a 2500ft-os stick-ektől nem lehet túl sokat várni. Kávézó teraszra jó, de DX-re nem. A márka meg abszolút egyéni varázs. Ha a DDWRT firmware rámegy, akkor mindent fog tudni, és jó áron.
DDWRT képes routerek.
Most nézegettem a Conrad.de oldalát (a hazai sajna rövidgatyás) és már 5GHz-es külső antennás gigabites routerek vannak 60 euróért. Szóval nem csak a lejárt kutyakaját hordják ide az EU-ból, hanem az összes régi kacatuk is.
Ez a hazai kínálat:Conrad.hu
És ez a német: Conrad.de
Ez a körsugárzó ez egyébként 2 okból sem jó. Egyrészt ha 360°-ban sugárzol, akkor 6x-os az esély hogy feltörnek mint 60°-os szögnél. Másrészt meg a sugárzott teljesítmény sem potyára megy.
A lassúság meg 2 okból fakadhat. A cucc tudása és térerő kombináció. És mese hogy elég csak a MBps-ot nézni. Ez olyan mintha a rádión csak a térerőmérőt néznénk és örülnénk, hogy nagy antennánál kifekszik a mutató....sávszűrés, zajcsökkentés meg az órajel jitter a béka segge alatt, aztán csak sípolás jön mert gerjed és túlvezérelt minden.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) martin66789 hozzászólása Nov 23, 2012 /

Hali.
Valami nem stimmel a wifi vevőmmel mert egyre lassul az átviteli sebesség az 54Mbps sebességből már csak 11Mbps sebességgel jön, mi lehet a probléma az adót már többször is frissítettem de semmi javulás nincsen.

Még az lenne a kérdésem hogy a wifi vevőhöz át lehetne alakítani egy régi antennát (kép mellékelve)??

ez kell.jpeg

(#) kadarist válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Szia!
Nem lehet átalakítani egy tévéantennát wifire.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Nov 23, 2012 /

Egy újabb hálózati Projektbe fogtam bele.

Adott kettő lakótömb, "nehézkes" rálátással.

Akadályok:

Magasság: A földfelszíntől körülbelül 1,5m -re lehet felhelyezni, mert pinceszinti ingatlanokról van szó, felette rögtön a földszinti erkély található.

Távolság: 80-90m

Rálátás: Egy műanyag konténer, ami áthelyezésre került, továbbá egy fiatal fa törzse, éppen hogy a tengelyvonaltól 20cm -re található.

Adó: 5dBi külső körsugárzó antenna rákötve egy tépélinkre ami a hálózatot osztja le.
Vevő: Linksys USB Wi-Fi 3dBi körsugázóval.

Ezzel a konfigurácóval 1Mbit 33% térerösségel fogható az ablakon lévő rács szerkezet miatt.

A Wi-fi router 11Mbit/s B módra lett átállítva a kisebb csillapítás érdekében.

Az USB -s Wi-Fi eszközt szeretném megspékelni egy jobb minőségű irányított antennával.

Eddig soha nem építettem Wi-Fi antennát kézzel, ahogy böngészgettem az világhálót, úgy a döntésem a konzerv -féle antennára esett, ebben kérném a tanácsotok, esetleg jobb lenne a Qad verzió? Melyiket érdemes megépíteni?

Konzervből van kettő ugyanolyan:

belső átmérő: 100mm
belső mélység: 172,2mm

A qad és "cső" sugárzó megépítését is tanulmányoztam, amiel kapcsolatban egy kérdésem merült fel: az antenna részbe torkolló kábel csatlakozója miért ilyen? Illesztés miatt?
Azért kérdezem ,mert ha csak a szerelhetőség a szempont akkor erről lemondanék, mert az eszköz 1m távolságon belül lenne és a vezetéket közvetlenül a "belógó" tüskébe kötném direkt.

A cső vagy qad sugárzó megépítésénél milyen szabályokat kell betartani?

A megépítéshez, miylen információk szükségesek, mert látom a távolságok, mind a kettő esetében fontos, főleg a cső változatnál.

Köszönöm segítséget, esetleg elnézést kérek, ha valami már szerepel itt, és nem vettem észre.
(#) Phobos hozzászólása Nov 24, 2012 /

sziasztok!

Igazából a wifim ( tplink 722n antennás wifi 8dBi-s antennával TL-ANT2408CL ) sikerült most úgy beállítanom, hogy fogjam a jelet, és egész jó lenne, de sajna ingadozik a "rate" próbáltam atheros chippel ( driverrel ) fogni, de nagyon nagy volt a "késleltetése". TP link driverrel 1-es a jel, és van mikor tudunk is játszani, de sokat laggolunk, mert visszaejti a sebességet a wifi. A Routert nem tudom piszkálni, mert el lett zárva, és ezért lett gyengébb a jel amit most fogok. Alap helyzetben max 16%-os a jel, felraktam az antenna mögé egy alufóliás dobozt, hogy "kicsit" irányítottabb legyen a jel, és használ is kb 4-6%-ot, de nagyon ingadozik. Esetleg tudtok olyan progit, ami módosíthatja a "rate"-et, tehát áttudom állítani, hogy alacsonyabb rate-en jobb sávszéllel jöjjön a cucc? Vagy méréssel kellene megcsinálnom az alufóliás megoldást?
(#) treshold válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szerintem építsd meg a konzerves változatot. elég egyszerű és olcsó. Esősorban az antenna (N csatlakozóból kilógó kb 3,5cm-es vezeték) határozza meg a rezonanciát. Műszer hiányában ezt nem tudod pontosan meghatározni.
Aztán számolj be az eredményről, hogy mekkora a javulás
(#) agostonl hozzászólása Nov 26, 2012 /

Sziasztok!

Nagyon nem értek ehhez a témához, be kellene szórni WiFi-vel egy jókora területet. A nehezítés, hogy olyan épületek, olyan falak vannak, hogy 2 szobával odébb (10m) már 90%-kos a veszteség.

Hallottam (urban legend?) olyat, hogy a WiFi eszközre egy hosszú kábel van rákötve az átvíve a szobákon és az funkcionál antennaként, mint mondjuk egy hurokantenna.

Létezhet? Vagy valami hasonló technológia?
(#) exian válasza agostonl hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

" egy hosszú kábel van rákötve az átvíve a szobákon"

Ennyi erővel vihetsz UTP-t is, és néhány helységenként 1-1 AP
Következő: »»   52 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem