Fórum témák
» Több friss téma |
Az eredeti leírástól én annyiban eltértem, hogy több tekercset készítettem és így klf. hullámhsszokon is kipróbáltam.
0.01 µF értékű kerámiakondenzátort nem találok. Okoz valami "galibát" ha ilyen értékű fólikondenzátort használok?
Jobb lenne a 10 nF kerámia. Nagyfrekvenciás helyekre nem való fólia kondenzátor, kivéve a styroflex dielektrikumút, azt meg üzletben nem nagyon kapni.
Gondoltam hogy nem lesz jó a fóliakondi. Nem gond, hogy ekkora kapacitásbeli eltéréssel építem meg a kapcsolást? Vagy 6 helyre tervezték a 0,01 µF kondit...
A 10 nF -os kerámia kondenzátoroknak rádiófrekvenciás hidegítő szerepük van. (kicsi a soros induktivitásuk, ellentétben a fólia, és pláne az elektrolit kondikkal. Ezeknek a hidegítő hatása a 3 - 20 MHz tartományban nem sok hatása van, ezért szoktak a fólia, és az elektrolit kondik mellé párhuzamosan kerámia kondit tenni. Ezek értéke nem kritikus, 7,7 - 100 nF között bármilyen jó.
Időközben megtaláltam. Elnézést a túl gyors kérdésért. Lassan összeáll a kép.
![]()
A kapcsolási rajzon 10-60 pF forgókondenzátorok vannak. Az alkatrészlistán 200-300 pF szerepel. Maga milyennel építette meg?
A 10 - 60 pF -ek nem forgókondik a szó szoros értelmében, hanem trimmerkondik, bár ezek is forgathatók, de csak egyszer, amikor behangoljuk a rezgőköröket. Párhuzamosan vannak az üzemszerű hangolást végző forgó kondival. Ha zsebrádióból kitermelt forgókondit használsz, akkor ez rajta van a forgó hátoldalán.
Értem, köszönöm a választ! Nagyon zavar, hogy sehol nem lehet venni forgókondenzátort.
![]() ![]()
Bővebben: LinkHát, az igaz, elég nehéz vásárolni. De nem lehetetlen, kicsit túrni kell a .net -et
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
Kapható több helyen is az MPF 102 olcsón,nem muszáj helyettesíteni.
http://www.hqelektronika.hu/info/hu/mpf102.html Bocs.,atosbacsinak szántam a választ. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
Üdv. Mindenkinek!
Egyszerű tranzisztoros anódteleppótló kapcsolási rajzot keresnék 1 csöves telepes audionhoz. Ami 1.5V-ból 45v-ot állít elő. Segítségeteket előre is köszönöm!
Az 1,5 voltot értem, mert feltételezem a fűtő telep. Építhető, de nagyon alacsony a tápfesz, ezért nem ezt a megoldást javaslom. Hanem: 1. Válassz magasabb telepfeszültséget, pl. 6 vagy 12 Volt ólomsavas esetleg 4,8 NiCD akksit. 2. A fűtést MC34063-as step down convetrerrel esetleg ellenállással vagy LM317 el csinálható,( hatásfok függvényében) Az anódfesz 555 vagy TL497 vagy MC34063 as inverterrel. Ezzel a megoldással a telep is olcsó lesz és a feszültségek is rendben.
Az MC34063 adatlapján mind a fesz növelő mind a fesz csökkentő megoldásoz van kész nyákterv. A fűtésre fél amperig tranzisztor nélkül is lehet használni az IC-t de szerintem az anódáram sem lehet horrorisztikus, így az anódpótlóra is. Az LM317-el bekötött egyszerű szabályzó viszont kevesebb zajt visz be, de rosszabb a hatásfoka. Utolsó megoldásként az 1,5 Voltos elem használata fűtésre, és 12 voltos inverter használat anódra tűnik még jó megoldásnak, tuti nem fűtöd túl és csak egy inverter kell. Megjegyzem, hogy egy autós telefontöltő átalakításával (egy ellenállás csere) a feladat (feszültég csökkentő) megoldható.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
Némi tapasztalat, alkatrész ismeret, beszerzési lehetőség szükséges e tápegység elkészítéséhez?
Egyszerű ebben a formában sajnos nincs, természetesen minden viszonylagos. Egy ilyen, jól és biztonságosan működő tápegység elkészítése kicsit nehezebb feladat lehet mint maga a visszacsatolt audion.
Kitartás kérdése inkább, mert ha egyedi kérdés merül fel szívesen segítek. Inkább a cél a fontos, ugyanis 5 db 9 voltos elem és egy 1,5 Voltos A elemmel a kérdés megoldható pár hétre beruházás és veszély nélkül is. Lidliben vannak olcsó tölthető akksik, abból ott van a 45 Volt pikk pakk.
Üdv Mindenkinek!
Ma találtam egy egyszerű kapcsolást. Meg is építettem,de az a bajom hogy a leírás szerint 300 V-ot ad ki de nekem csak 9 V-ot. A tekercsadatok L1=115 menet.0,2 mm-es ; L2=50menet 0,1mm-es és L3=1250 menet 0,1 mm-es zománchuzal. A trafó vasmagja négyszögletes alapú fazékvas. A kapcsolást az Elektronika+rádió című könyvből. vettem. Üdv Madzagos
Számoljunk egy kicsit. (mindíg érdemes) A feszültség áttétel a megadott értékekkel (1250/115) kb 10 re jön ki. Ha fogyelembe vesszük a tranzisztor maradék feszültségét, akkor kb. 20 - 28 V lenne a szekunderen, ha a kitöltési tényező 50 % lenne. De ki tudja mennyi, meg lehetne mérni szkóppal, és így akár 9 V is lehet.
Szia !
Ez a kapcsolás egy önzáró blocking oszcillátor, nagyfeszültségű tekerccsel kiegészítve. Működnie kell, ha az oszcillátor rezeg a T3 tekercsen meg kell jelennie a 150 V körüli váltó feszültségnek ami nem szinusz alakú, ezt követi a feszültségkétszerező egyenirányító fokozat melynek kimenetén megjelenik a DC 300 V A tranzisztor jelen kapcsolásban germánium anyagú pnp típusú ilyet kell beszerezned, fontos a magas frekvencia miatt az egyenirányító diódák csak gyors kapcsolásúak lehetnek, pl . BA 159 stb. Szokásos 1N4XXX típusokkal nem működik. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
Nem mindegy a szekunder tekercs menetiránya sem. Ki kell próbálni a szek. tekercs kivezetéseinek megcserélésével is!
L1 helyett inkább 10 menet legyen 100-as nagyságrend helyett. A vas anyga is sokat számít de a primer túl sok. Több példányban megépítettem, és csak sima tekercs kell beke. Inkább ezt javaslom akkor 555-el, ha elég 45 volt akkor tuti tud 60 mA-t is: Inverter
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
Milyen végülis az audion amiről szó van? Ha látszik a cső típusa és a felépítése akkor villanyt majd csinálunk hozzá másik témában.
Én is úgy gondolom, már régen nem az eredetileg felvetett kérdésről szól a dolog. Atosbacsi pedig azóta sem talált megoldást.
Üdv
OC1074-es tranzisztorral építettem meg. Ha rákapcsolom a tápfeszültséget akkor hallom hogy sípol a tekercs. A ferritmagos tekercset bontott számítógép tápból vettem ki és azt tekertem át. Diódának jó a BA 157-es is?
Szia !
A BA157 400 V zárófeszültségű, a 159 1000V, szerintem jó lesz az is, a trafó ha sípol az jó jel, az oszcillátor rezeg, de jobb lenne ha a sípolást nem hallanád mert alacsony a frekvencia, gyengébb a hatásfok, a trafó két fél ferritmagja közzé tegyél egy 0,2-0,3 mm mm vastag prespán lemezcsíkot, vagy valamilyen keményebb papírt, így megnöveled a frekvenciát.
Sziasztok!
Kaptam egy régi, ütött-kopott csöves rádiót, a belseje teljesen szét van rohadva, szeretnék építeni bele egy középhullámú tranzisztoros vevőt, amivel tudom fogni a Solti adót (Kossuth Rádió 540kHz). Teljesen kuka vagyok a rádiókhoz, soha nem foglalkoztam vele, nagyjából végignéztem a topikot, de nem tudok választani... Tudnátok ajánlani egy egyszerű, könnyen éleszthető rajzot, amit össze tudok rakni úgy, hogy nincsenek célirányos szerszámaim? Vagy kukázzak egy kínai vackot, belezzem ki és használjam azt? |
Bejelentkezés
Hirdetés |