Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, valamennyire otthon vagyok, de PIC-ekkel vacakolok időről időre, mióta Simpi megfertőzött vele
![]() Tudom, hogy zajos lesz, de egy őskori rádióról beszélünk...
Ok, köszönöm, ha elakadok, szólok!
Üdv: Endre
Üdv
Fejlődés van a kapcsolással mert az L1-es tekercset kb.60 menetűre letekertem azL3-as tekercs az 400menetesre tekertem meg. már40 voltnál járok. Tisztelettel Madzagos
Szia !
Csak akkor éred el a 150 V körüli p-p feszültséget ha a trafód jól van elkészítve, és eléred a 40 kHz közeli oszcillátor frekvenciát, a menetszám emelésével nem kapod a várt eredményt.
Telepes csőnek nem kell 90 V -nál több, nem is szabad.
Üdv
Kb 90 volt már nekem megteszi. Az L3-as tekercs menetszámát is csökkentettem. Még a ferritmagnál lévő légrést kell beállítanom és jó lesz. Tisztelettel Madzagos
Mindenképpen tegyél rá az audionnal azonos nagyságrendű terhelés! A primert kell mégy csökkenteni szerintem, de az OC tranyó esetleg kevés lesz.
Üdv
OC1016 Jó lesz? Még nem próbáltam az audionnal megterhelni de már stabilan ad 70 voltot.
Üdv
Megterheltem 1 csővel a feszültség leesik 22 voltra és a rádió hangja torzzá válik. Úgy döntöttem hogy nem kísérletezek tovább . Köszönöm az eddigi segítséget,mindenkinek. Üdv Madzagos
Brutális. Meghaladja a képességeimet...ezek profik.
![]() ![]()
Üdv!
Régi vágyam szeretném a hűvös téli estéken kielégíteni: egy egyszerűbb csöves rádióvevő építését. A kezelhetőbb feszültségek miatt telepes miniatűr csövekkel szándékozom felépíteni (1s4t, 1r5t, 1t4t, 3v4), ezekből beszereztem párat Vaterán. Van 4k-s fülesem is, bár gondolkodom egy plusz fokozaton (hf) hogy egy hangszórót is meghajtson. Ami számomra fontos: a lehető legegyszerűbb kivitelű tekercs, lehetőleg sima légmagos, főleg ne variométeres. 90V körüli tápot szeretnek ezek a csövek, itt a meredekségük sem rossz, így ezt céloznám meg. Az audion kapcsolástechnika a szimpatikus. Azt hiszen leírtam az elképzeléseim, már csak bevált kapcsolási rajzot szeretnék. Van aki tudna ilyennel szolgálni? Köszönöm!
Aztán miért szeretnél olyat? Nekem volt egy olyan rádióm, meg akartam oldani a csövek fűtését tápról. Anódpótlója volt neki, de hogy ne kelljen bele 2 góliát elem is fűteni. Sorba kötöttem a csövek fűtését, mert 1,5 Volton nem lehetett a brummot kiszűrni sehogy. Tönkre is tettem vele a jó kis rádiót,
![]() ![]() Ezeket muszáj 1,5 V elemről fűteni. Komolyan ilyet szeretnél?
Én sem igazán tartom jó ötletnek telepes csővel kezdeni. Meglehetősen kényes darabok, egy rosz mozdulat, és annyi. A nagy feszültségtől meg nem kell félni, a csöves berendezésekben nagy ellenállások vannak, következésképp kis áramok, amik kellemetlen csípéseket okoznak, de nem lesz semmi bajod. Persze azért kerülni kell, de hamar megtanulod, hogy mit lehet, mit nem, és nem a cső megy tönkre.
Kapcsolásokat pedig találhatsz a Kádár könyvekben, ha jól tudom .net -en is elérhetők.
Ne hagyd magad
![]()
Jelentem a 2012/3 RT-ben van egy komplett megvalósítás. Sajnos én külföldön nem férek hozzá, de ha valaki feltenné a cikket megköszönném. 3 csöves telepes rádió.
Segítség kérése: 6 hangolt körös autó rádió felismerhetősége tuner áthangolási céllal. Próbálok gubizni olyan autórádiót amiben Bővebben: Link ilyen tuner található. FM vveő építéshez kellene, a KF kész van és üzemel. Az a bajom, hogy Vakerán nem ismerem fel melyik tartalmaz ilyet, de olcsón tudnék venni. Tud valaki segíteni ebben? Köszi
Üdv!
Sajnos kudarc lett a vége a rövidhullámú-vevő építésemnek. Megépítettem a rajznak megfelelően (elvileg) a kapcsolást, ellenőriztem a feszültségértékeket a diódákon, két tranzisztoron, végfok IC-n, minden rendben, de meg se mukkan. Szabadnap kuka, 5000 Ft helló, és nem működik. Inkább veszek egy világvevőt a vaterán.... ![]()
Ez ilyen történet
![]()
Jó a kapcsolás. Egy fórumtárs már megépítette. Én feladom az építgetést, nekem ez már idegeskedés, nem szórakozás. Azért köszi!
Üdv
Ha visszaolvasol itt a fórumba akkor fogsz találni kapcsolási rajzot telepes rádióhoz. Én is itt építettem meg a 3 csöves telepes rádiót. Tettem fel egy képet a 2 csöves audionomról. Tisztelettel Madzagos
Szép, letisztult konstrukció.
Köszönöm!
Sajnos a 3 csöves még nem kapott dobozt.
Persze, meg lehet építeni telepes csővel is, de látod madzagos fórumtársnak is sikerült egyet elküldeni az örök vadászmezőkre. Csak ezért javallottam a gyakorlást nem telepes csöveken, olcsóbbak is, könnyebben beszerezhetők, strapabíróbbak, egyszóval könnyebben kezelhetők. És nem kell félni a feszültségektől.
Szerintem ezt még rá lehet fogni arra hogy a kezdők hibája. de a telepes csőnél nem fog megcsípni az áram ha rossz helyre nyúlsz. Ez az én saját véleményem.
Tisztelettel Madzagos
Üdvözletem!
Mivel az előző rh vevőm még nincs teljesen kész (elrontottam a tekercset) gondoltam, hogy megépítem a conrad féle rh vevőt összekapart alkatrészekből. Kérdésem csak az volna, hogy 15 uH értékű axiális fojtótekercsekkel jól gondolom hogy működni fog? produktinfo.conrad.com/datenblaetter/175000-199999/192214-an-01-HU-Retro_radio.pdf
Szia! A következő készülékekhez lenne alkatrészem:
1 tube shortwave radio Multi Band Regenerative Receiver Utóbbi szimpatikusabb mert hangszóróvételt tesz lehetővé. Ehhez vadászok Vaterán Orion PD sorozatú hangszórót ha kapok még, ezek elég érzékeny darabok emlékeim szerint. Plusz nem kívánok variométerrel sem szenvedni, innen is plusz pont a másodiknak. Viszont van pár kérdésem: - Melyik sávra építsem meg, 670 KHZ to 1.7 MHZ vagy 6.7 MHZ to 17 MHZ? - A kimeneti csőnek elég lesz az az előfeszítés, jó lesz a munkapontja? - A legnagyobb gondom a kimenőtrafó. Honnan tudok ide megfelelőt szerezni? Köszönöm!
Üdvözletem !
Ki lehet számolni az alábbi képlet segítségével, jobb lenne egy kék színjelzésű 4 mm ferrittel hangolható tekercstestre készíteni 0,4 mm-es zománchuzal 20 menet. http://morgoelektronika.hu/calc/lc.html |
Bejelentkezés
Hirdetés |