Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Ha akusztikus hangszert szeretnél hanghűen erősíteni, az nehezebb feladat, mint egy elektronikus hangszernél. Egy klasszikus gitár hangjában, rengeteg felharmónikus jelen van, és azt illik visszadni. Itt fontos a jó, tényleg hi-fi minőségű átviteli lánc. Én semmiféle képpen nem használnék hangszín korrekciót. Mindenképpen jóminőségű mikrofonnal venném a hangot, kerülném a beépíthető erősítős piezo pickup-ot. Egyébként, ez csak saját véleményem, biztosan van itt valaki, akinek gyakorlati tapasztalata is van az ügyben. Üdv: Zsolt
Attol függ hol játszol. Egy studioban a mikrofon a megoldás.
Egy rockszinpadon valoszinü, hogy nem fog müködni. Egy klasszikus gitár hangversenyen meg fog.... A rockszinpadra meg már kitalálták (néha egészen olcso) akusztikus gitárokat beépitett hangszedövel,. Nem kell mindig Ovationnal kezdeni. Sok helyen árulnak ilyen utolag beépithetö hangszedörendszert külön is..... beépitésre elökészitve.
Egyenlőre az egyetlen ami szóba jöhet és rajzokat is találni róla az a Boss OC-2, de nem építettem meg szóval személyes tapasztalat nincs, de már mások is érdeklődtek emiatt. Kíváncsi lennék összerakták-e a kicsikét. Youtube-on hallgass meg többféle beállítást, van köztük egész jó bassz gitár hang ami még nem torz. ( Persze tudni kéne, hogy a max az tényleg 1 oktáv vagy csak egyszerűen mélyít valamennyit. Mindenesetre érezhető a különbség. )
Ugyanaz a triggerelt megoldás, amit Ecopityu írt, hogy nem szeretne...Persze kipróbálni ki lehet, de szerintem ez a dolog analóg módon nem túl könnyen járható út!
Nem írt konkrét pedál típust, (ezért lehet erre nem bukkant rá), azért ajánlottam, mivel még ez megvalósítható, és szerintem valamit lehet vele kezdeni.
Egyszer próbáltam egy Behringer X V-Amp multi pedált, az egyik gyári beállítása tartalmazott egy ilyen basszus effektet és nagyon frankón szólt, de vele együtt más effektek is megszólaltak (delay, chorus...). Amennyire érdekes hang volt, annyira sántított is, hogy azért ez nem egy igazi basszusgitár hangja. A mellérendelt effekteket kikapcsolva persze lehet csúcsszuper is, viszont arra nem volt időm, hogy tüzetesebben is kielemezzem a cuccost. Szóval hasonló mutatványok léteznek, de ugyanolyan úgysem lesz, mint az igazi. És ahhoz mit szólsz, hogy hiába csökkentenénk (a lehetőségeinkhez mérten a "legtisztább" megoldással) egy oktávval a gitárhúr hangját, azért az akkor sem lenne annyira telt és dinamikus, mint a basszushúr? Hiába "slap"-elnénk vele, más jönne ki a hangszóróból, mint elvárnánk. A gitározás technikájáról sem tudunk; megjegyzem egyik ismerősöm kifejezetten slap-őrült, szóval csapkod ha kell, ha nem.
Oki, csak írta, hogy nem tetszik neki az a megoldás, hogy levágjuk minden második félperiódust és azzal triggerelünk egy négyszög jelet,amit aztán így- úgy formálunk alul áteresztő szűrőkkel, így "felezve" a frekvenciát (oktáv le) és simítva kicsit a jelalakon, a boss oc-2 pedig pontosan ezt csinálja.
Basszusgitár hangja csak basszusgitárnak lesz, a gitár húrt, ha leengedjük, annak a nyakat is utána kell állítani, hogy ne csörömpöljön a bundokon a húr stb...szerintem ez az oktáv le és fel dolog csak kompromisszumokkal lehetséges. Vagy gyári "gondolkozós" (digitális, processzoros stb) dolgokkal...meg igen, ahogy írod is, hiába, nem lesz ugyanaz. A dinamika, a fíling...Zs.
Én 2 oktávot lőttem le a digit hangoló szerint.
TR 909 korszerűsített változata.
És mi lett belőle? Mert azon a szólógitáron játszani nem lehetett, az tuti. Lehangolom a baltanyelet ciszre vagy drop b-re és már olyan érzésem van, mintha a húrok le akarnának mászni a fogólapról, nem hogy 2 oktávra...szerintem nem is tudod miről beszélsz...Inkább 2 hanggal...Azt a korszerűsített TR909-et meg nem tudtad volna még hatszor becsomagolni vagy esetleg pikobájtokra tömöríteni? Amúgy meg hogy a bánatos barátfülébe képzeled el ezzel a probléma megoldását? Ezekkel a sületlenségekkel kezd tele lenni a hócipőm... Ajánlom figyelmedbe a topik címét, ami nem ide tartozik, azzal lehetőleg ne bombázzuk már szét!
Egyesek keritésdroton is tudnak muzsikálni.....
Igazad van! Meg rossz mosógépen, hulladékvason, úgyhogy elfogadom, legyen meg az a fránya 2 oktáv, ahol a legvékonyabb húr egy oktávval lejjebb szól, mint egy standard hangolásún a legvastagabb!
Paganini sem dobta el az egyhuros hegedüt a koncerten...
(csak utánna :applause
Köszi srácok, hogy így bedobtátok magatokat!
Azért, lehet, hogy összedobok, egy egyszerűbbet, és megformálom a kimenetét, és hangerőszabályzom, kimeneti Jfet sönttel, a bemeneti jel csúcsamplitúdójának függvényében... Akkor talán lesz neki lecsengése! Pityu
Üdv
A közeljövőben szándékomban áll egy BOSS Mega Distortion effekt építése(most esek neki a nyáktervezésnek, szép meló lesz..). Találtam kapcsolást, de ugye a gyári kapcsolások szokásához híven sehol sem kapható tranzisztorok vannak benne: 2sk118,2sk184,2sa1048(ezek helyére bf249-re gondoltam), 2sc2458 helyére pedig bc550-et. A kapcsoláson a táp résznél van két kihagyott alkatrész(fogalmam sincs hogy miért) oda gondolm kondik mehetnek. Még a tl072-esek táplálása a kérdésem. A segítséget megköszönném A kapcsolás A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
Hú elírtam nem bf249, hanem bf245-re gondoltam.
Szia!
A 2SA1048 egy bipoláris tranzisztor, ezért helyette ne használj jFET-et.
Köszi, időközben észrevettem a hibát, bc559-re gondoltam helyette, de még messze van a megépítés. Egy jó darabig el leszek a nyáktervezéssel.
Szia!
A bf245 sem igazán nyerő a 2sk118 helyett, az ahogy nézem, inkább a j202 vagy j201-re hasonlít jobban. De ha marad a bf245, akkor az A-s legyen, tehát BF245A, bár ahogy nézem a rajzot, az csak kapcsoló, tehát a BF is jó lesz oda. Viszont a differenciál erősítőben levő fet a 2sk184 már annyira nem mindegy, oda tényleg j201-et tegyél!!! Ott a dinamikai működés a lényeg, nem is az erősítés igazából. A bipoláris tranzisztornak meg mindegy szerintem, amit találsz otthon kisjelűt, teljesen jó. A tápnál kihagyott két alkatrész meg a dióda szerintem nem kell, ezen ne stresszelj, hivatkozni nem hivatkozik a rajz semmi hiányzóra, elivleg így mennie kell,...szerintem! A tl072 táp lábakra meg mehet a VCC (a referenciája a vcc/2, szóval ezért gyanítom) , a V+ csak a bemeneti műveleti erősítőnek kell (fet+bipoláris). Mondjuk én tuti kihajítanám a rajz felét, ezt az elektronikus kapcsoló dolgot és inkább sima lábkapcsolót használnék. Kb pont a felét lehetne kiszórni...és semmivel nem lenne rosszabb, meg drágább sem. Zs.
Szia! A kapcsolórész elektronikáját szerintem is kihagyhatja, én is kikötöttem az MT2 be, és valahogy vastagabb, jobb hangja lett. Ráadásul kevesebb a hibalehetőség is.
A helyettesítések kérdésesek voltak, jó hogy megkérdeztem A kapcsolós rész kihagyásra fog kerülni(volt már szerencsém mt2 építéshez, ott át is kötöttem mert nem akart szuperálni) , a hétvégi programom meg is van szerintem.
Lepucoltam a kapcsolásról a kapcsolót, ha minden igaz így jó, de azért megkérdezem az okosokat hogy jó-e
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
Én bátran lehagynám a bemenetről a source követőt, hiszen így is jfet a bemenet (nagy bemeneti ellenállás). Tehát onnan indulnék, hogy 1M jelföld +39nF. Esetleg a 39nF csatolót levinni 3,3nF re és a 100k ellenállást 1M-re növelni...De legalábbis ellenállást növelni, kondit csökkenteni, ahol szimpatikus. Kimeneten meg csak az 1µF csatoló kondi rá a 100k bázis ellenállásra. Csatoló kondinak nem alkalmaznék elkót, inkább fóliát, egyedül talán a 47µF a bajos, de az 1uf esek simán lehetnének fóliák. MKP vagy MKT nagyon szuper. A többi fólia is lehetne ilyen típus, meghálálja. Én ennyit követnék el... Zs.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
Valahogy így gondolod? Bocs ha értetlen vagyok, de inkább 100-szor megkérdezem, minthogy elbaltázzam.
Ez így teljesen szimpatikus már nekem. Egy hibát még kiszúrtam, lehet már észrevetted - ez esetben bocsi- a második tl072 félnél eredetileg invertáló erősítő van, 10k/22k visszacsatolással (kb 2,2x es erősítés), nálad viszont a nem invertáló láb le van téve a féltápra a 10k-n keresztül ,tehát ez elég csendben lesz így! Vesd össze az eredeti rajzzal! Kíváncsi leszek majd a végeredményre! Zs.
Igazad volt, tényleg elrajzoltam, köszi
Már csak a végső simítások vannak hátra a nyákterven. Hát nem lesz a leggyönyörűbb, de legalább lesz valami, ha esetleg érdekel valakit átküldöm.(mondjuk a sikeres megépítés után)
ég észrevettem valamit: két kondinál ott van hogy tant. gondolom tantal akar lenni. Van valamilyen jelentősége, vagy jó lesz oda is a fólia kondi?
Tegyél oda bátran fóliát, a tantál gyakori ilyen kis pedálokban, de majdnem ,hogy a fólia a legjobb mindenhová szerintem - bár ez eléggé szubjektív, inkább más, mint jobb, de szélesebb körben tapasztaltam azt, hogy a más a jó irányban más -. MKP , MKT egy beszerezhető optimum, az FKP nagyon király, az MKS sem rossz ,de csatolónak az szerintem kicsit mossa a hangot...Kísérletezni kell...Fémréteg ellenállásokkal, jó kondikkal nem fog ez rosszul szólni. A kimeneten a 10µF es csatolót is leveheted szerintem 1µF-re, a 0,32Hz -3dB felül áteresztés maximum eltolódik 3,2Hz-re, szerintem ártatlan pingvin fiókák életébe nem fog kerülni, ellenben nem kell elkót használni, mehet be a fólia. Gyakorlatilag az "ellenpárhuzamos dióda" előtti 47µF marad csak nagy kapacitású, oda muszáj lesz az elkó úgy nézem, 47µF kicsit bajos már fóliában, nem a beszerezhetőség, mert párhuzamba lehet kapcsolni 3-4 10µF -ets, inkább a méret. A végfokjaim visszacsatolásában a dc blokkoló kondiknak szoktam 10µF-es MKS -ből betenni párat párhuzamban, a méretek nem kicsik. MKP lenne a jobb ,de az még nagyobb lenne. Esetleg ,ha van az emberben elszántság, smd kerámia 10µF-ekből is össze lehet lapátolni. Esetleg a nyákot ki alakíthatod úgy, hogy be lehessen tenni 4-5 smd kerámiát alul, de legyen furat egy elkónak is és ki lehet próbálni mi az eltérés. Csak tipp... Szép napot! Zs.
Nemrég összerakott kis gitárkombómat tervezgetem meglepni karácsonyra egy komolyabb előfokkal (mert megérdemli).
Az erősítő egy EL84PP-s kapcsolás, előtte jelenleg egy EABC80 van, volume+tone, ennyi. Nézelődtem kicsit, találtam is párat, amit még talán össze tudnék hozni. 1. 2. 3. (természetesen csak az előfokot építeném meg, a végfokomat nem bántanám) Mire lehet ezeknél számítani?
Üdv,
jelentem megépítettem a Mega distortiont (kicsit zsúfolt lett) A 10µF-os kondik végül tantal kondik lettek, az egy mikrosok meg fóliák, tl072 helyet ne5532p-t használtam. Ki is próbáltam, de a régi nóta már megint: jel nélkül igencsak zajos a dolog, ha letekerem a tone potit a gitáron akkor megszűnik a zaj, de a hangja is ugye másabb. Egyébként szépen szól, sok hangot ki lehet belőle varázsolni, a recsegős magastól a mély tompa hangzásig (meglepően mélyen tud szólni). Ha eltűnik a zaj, ha nem, ennek dobozplás lesz a vége (a Shredmaster meg marad a fiókban)
Jól néz ki! Hangmintát kérhetek szépen?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |