Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
El is feledkeztem a végleges megoldás megmutatásáról, pedig szerintem jó lett. Most pótolnám.
Szia! Át mértem mindent,és rendben találtam a csatikat.Ha behozok egy aksit,és össze kötöm a géppel az erősítőt,akkor nem csinálja az ugrálást,akár hogy tekerem a szabályzót.Halvány lila gőzöm nincs hogy mi lehet vele.Ha nincs össze kötve a CD-vel az erősítő,akkor nem csinálja a ki-be ugrálást a mélynyomóm.Már kínomba feszt mértem a CD-RCA kimenetén,de semmi rendellenes dolog nincs.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
Igen ha 50%-nál, fel tekerem a hangerőt a CD-n akkor nem csinálja a ki be ugrálást.A ki-be ugrálást már akkor csinálja amikor nem adok a CD-jelet a végfoknak,csak össze van kapcsolva a fejegységgel,és kezdem a GIAN-t szabályzót fel tekerni.Ha eléri kb az 50%-ot,elkezd ugrálni,de nagyon erősen.
Üdv Öreg Tom!
Az SPA2150-es rajz valóban hasonlít az SPA2100Z-s kapcsoláshoz, de még mindig nem találom, hogy miért nem kapja meg a TL494-es IC 12-es láb a 12V-ot. A BATT 12,2V-ról a Q1 B647 /2SB647-es áteresztő PNP tranzisztorhoz emiterhez eljut a 12V, a collektoron már csak 0.6V mérhető, ami az IC 12-es lábra vezetve. A Q8-11-es 2N4401, és 2N4403-as tranzisztorok ellenőrizve, rendben van. A REM bemeneti oldalon a diódák, és a zénerek kimérve, rendben. Az IC és a FET-ek kiforrasztva, megvédve az esetleges zárlattól. Lehet, hogy a barátom akitől kaptam az erősítőt, fordított tápot kötött rá, ezt pontosan nem tudom. Segítséget előre is köszönöm. Üdv. Lele
Nem lehet, hogy az erősítés ilyenkor már olyan nagy, hogy a levegőből összeszedett zavarjeltől begerjed a műveleti erősítő, és a táp szélei között oszcillál? Ez egyébként normális, ha óriási erősítés van beállítva, pl. 1000x feletti, vagy hasonló. De ez csak tipp.
Hali! De ha az erősítőt a PC-vel kötöm össze,akkor nincs a nevezett probléma,csak akkor van gond,ha a CD-vel van össze kötve.
üdv! Van egy BassX BXA-2500 típusú 500W 2 csatornás Mosfetes autós erősítőm. Már régóta az a probléma vele hogy egyszer szól, egyszer nem. Próbáltuk már több autóban is, az összesben ugyanezt a hibát produkálja. Van valakinek valami tippje hogy hol keressem a hibát? Az összekötések azok tuti jók! Melléklek pár képet a belsejéről és van benne egy 4 db 0,1 Ohm 4W ellenállás, egyiken van egy kis kidudorodás vagy nem tudom micsoda lehet az a hiba okozója? belseje ez lehet a gond? gyárilag ilyen forr oldal?!
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
Forrasztásr nézdd át nem-e le van valmi szakadva.ez inkább olyan hiba lehet, hogy vagy a kondi száradt ki vagy le van szakadva valamelyik alkatrész.
J
Sziasztok!
Van egy "D" osztályos hifonics autós erősítőm. Fet-eket kellett benne cserélnem, mert elszálltak. Gyárilag SW50N06 volt benne, viszont ilyen nem kapni itthon sehol sem. Helyette FQP50N06-ra cseréltem mindegyiket. Most elindul az erősítő, de ahogy jelet kap, kicsapja egyből mindkét biztosítékot. Mi lehet a probléma? Ennyire fontos lenne, hogy ugyan olyan FET-et tegyek bele, mint ami gyárilag benne volt? Előre is köszönöm a segítséget!
Az a FET pont tökéletes bele, mivel, hogy a tápjába raktad...
Viszont, a tömeges tápFET pusztulás esetén ellenőrizni kell a meghajtást is, értsd alatta, a tápFET meghajtó komplementer tranzisztorpárral felépített "BOOSTER" fokozatot, ami a tápvezérlő IC után következik. Esetedben, bizonyára, néhány FET "GATE" irányban is zárlatos lett, és így + tápfeszre zárta, azon a néhány ohm-os ellenálláson keresztül a booster kimenetét, és így már nem csak a gate kapacitást kellet kisütnie, azaz testre zárnia, az alsó (pnp) tranzisztornak, hanem a plusz ágat a néhány ohmon keresztül... Ha az megszakad, olyan irdatlan randa jelalakod lesz, hogy FET legyen a talpán, amelyik tudja, mikor kell nyitni, és mikor zárni... Szkópot neki! Bár én azért a végfokot is átnézném, mert az a két szatyornyi 50A-es tápfet, nem véletlenül ment gallyra! (elég csak egy pár zárlatos FET a végfokban, vagy védődióda, és a tápod megy az örök vadászmezőkre...) Ja, és ha lehet, inkább izzón keresztül tesztelgesd (táppal soros 55W/12V), mert mehetsz megint FET-ért a boltba... Pityu
IRFP250N-t is cserélnem kellett benne 3db-ot, de ugyanilyenek voltak benne gyárilag is, azért gondoltam, hogy ezzel nem lehet probléma.
Hát, így elsőre kicsit bonyolult nekem, amit leírtál, de este ha haza érek, méregetek rajta még egy kicsit, hátha rájövök valamire. Sajnos annyira nem értek még hozzá. Szkópom sincs.
Sziasztok!
Autós erősítő(mac audio mx3000) bemenetére szeretnék egy tabletet csatlakoztatni. Az lenne a kérdésem, hogy milyen fajta erősítés szükséges ehhez? Gondolom nem lenne szerencsés a 3,5-es jack kimenetet bedugni az RCA bemenetre... Nem igazán vagyok ebben otthon, ezért szeretném a segítségeteket kérni, hátha valaki csinált már hasonlót
Szia!
Idézet: „Gondolom nem lenne szerencsés a 3,5-es jack kimenetet bedugni az RCA bemenetre...” Be lehetne, csak amikor baj van, hogy veszed le hirtelen a hangerőt? Ha kirántod a jack-et, majd jó nagyot pikipukizik, meg berreg, nem annyira szerencsés... Mindenképpen kéne közé egy hangerő szabályzó, amúgy ki kéne hajtania! Készíts egy kis dobozba egy hangerő szabályzó potméterrel (sztereo), és egy kapcsolóval felépített "vezérlőt", ezzel kapcsolhatod a REM-et a végfoknak, és hangerő szabályozhatod, a tablet füles hangerejét... Pityu (mellékletből 2X) A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
Helló
segítség kellene.Lett egy zulex 2600v erősítőm.Bekötés után a zöld led világít de a hangszórókon csak búgás és pattogás hallatszik.Megnéztem a tápfeteket és tranzisztorokat, azok jók. Valakinek van ötlete mi a baja. köszi előre is a segítséget.
Meg még kell egy toggleheadset nevű alkalmazás, mert sok tablet a terhelés figyeli a jack aljzaton. Erősítők bemeneti ellenállása pedig elég kicsi, ezért nem vált át a tablet, és a kis hangszórót fogja használni. De ez függ a tablettól is.
Sziasztok!
Van egy '98-as SAAB-om, amiben gyári hifi van. Nagyon fontos lenne, hogy az is maradjon benne, de a CD hol működik, hol nem (vittem tisztíttatni jó drágán, azóta is vacakol), ráadásul jó lenne bele valami aux bemenet. Fellelhető a neten ehhez mindenféle leírás, hekkelési segédlet, nekem tök kínai. Szívesen vennék ötletet+megvalósítást üzleti alapon. Ajánlatokat az avic@citromail.hu címre várok! Köszönöm, minden jót! Idézet: „Erősítők bemeneti ellenállása pedig elég kicsi...” Épphogy fordítva van. Az erősítők bemenő ellenállása NAGY. Nem terheli a tablet kimenetét, ezért olyan, mintha nem lenne semmi rádugva a kimenetre.
Üdv.
Szerintem érzékelnie kéne, mivel a Jack vége majd zárja a mikrofon érintkezőit az aljzatban, mert alapból ugye 4 tűs itt meg csak 3 lesz. (A test része fogja zárni)
Helló
segítség kellene.Lett egy zulex 2600v erősítőm.Bekötés után a zöld led világít de a hangszórókon csak búgás és pattogás hallatszik.2 kimeneten csak erős zúgás 1 kimeneten erős pattogás 1 kimeneten semmi nem hallatszik.Megnéztem a tápfeteket és tranzisztorokat, azok jók.Közép tájon a két 150 ohm-os ellenállás nagyon melegszik. Valakinek van ötlete mi a baja.Vagy hogy miket nézzek át még. köszi előre is a segítséget.
Nézd meg, hogy az előfok IC-k nél meg van-e a táp +-12-15 ig kell ott lenni feszültségnek. Utána meg azt, hogy meddig megy el a jel, mert a végfokig biztos nem megy el.
Köszönöm, rosszul írtam. Erősítők terhelése kicsi, így is helyes
Matyusz: nálam két telefonnál is kellett az alkalmazás. Ha jack elosztó egyik oldalára raktam az erősítőt, akkor nem érzékelte a telefon, amint a másik ágba bedugtam a füles, már szólt is a hangdobozból a zene.
Hali nekem is ugyanilyen problémám van egy Blaupunkt GTA4100 autós erősítővel. Az autós fejegység RCA csatlakozóiról csak búg és nem szól vele a mélyláda, viszont ha telefonra vagy más külső eszközre kötöm rá az erősítőt úgy szól. Fogalmam nincs mitől van ez, de nagyon érdekelne! És nem a fejegység kimenete a rossz, mert már többel próbáltam.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
Az RCA kábel nem rossz esetleg?
Ha minden másról szól, akkor marad a kábelhiba, a fejegység hibája, vagy esetleg rossz helyre dugod a fejegységnél a kábelt.
Sziasztok!
Egy Toxic TX-1600N típusú autóerősítőnek az a gondja, hogy bekapcsol rajta a védelem (világít a piros PRT felíratú LED) valami okból, kimenetre kapcsolt hangfal és bemenetre kapcsolt jel nélkül is. Valakinek van ötlete, hogy merre lehetne elindulni hibakeresés szempontjából? Kapcsolási rajzot nem találtam hozzá. Ha esetleg valakinek van, azzal is sokat segítene.
Szia! Én a végig mérném a végtranyókat és a tápban lévő feteket kezdésnek!
Az a gond, hogy fogalmam sincs, hogy milyen értékeket kellene kapnom..
A linket nézd meg hátha segít a lap alján van szó a tranzisztorok méréséről!
Bővebben: Link
Köszönöm, beleolvastam és elég hasznos cikknek tűnik. Délután neki is esek.
...és sikerült is megjavítani a cikk elolvasása után
Két végfok tranzisztor volt zárlatos, kicseréltem, és már bömböl is a cucc... Köszönöm még egyszer.
Nincs mit örülök, hogy segíthettem!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |