Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   94 / 313
(#) tallerkrisztian válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

A régi rossz volt. Kicseréltem a diódahídat és a félvezetőt, de valami nem jó, mert az első próbánál még nem volt gond, de a másodiknál valami 220V-os föld zárlatot csinált és a 2A-os biztit szétrobbantotta szó szerint, na meg leküldte a konnektoros automatát is a villanyóránál. Nem tudom mi lehet a gond, de hogy a félvezetőt és a diódahídat viszi egyszerre az tuti. Amíg üzemképes volt addig ki tudtam deríteni, hogy a félvezető után valahol vagy leeshet a feszültség, mert a képen a jobb felső sarokban látható kondikhoz nem jut el elegendő feszültség sőt szinte semmi így a scaler abból már nem is lát semmit. A félvezető lead 285-320V közötti feszt. és onnan már csak pár volt megy tovább. Most ott vagyok, hogy a diódahíd az tuti, hogy újból cserés!Amit tudtam kimértem, de nem találtam meg hogy hol lehet még a hiba?
(#) bbalazs_ válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Azert nem jut el, mert az mar a szekunder oldal, a trafo utan.
Ezek szerint a primer korben van a hiba valahol, akar a vezerlochip vagy az opto is hibas lehet.

Krisztian, kerlek, tobbet ne kiserletezz ezzel, kezdesz mar magadra nezve is veszelyesse valni. Keress egy torott kepernyoset es csereld ki a komplett belet.
Igy biztos, hogy tobbe lesz, ha meg par dolgot elrontasz benne...

(#) Router hozzászólása Dec 4, 2012 /

Sziasztok!

Adva van 3db egyforma 19"-os BenQ LCD monitor. Mindegyikben el volt korrodálva a 450V/120µF-os pufferkondi lába. Az egyikbe beletettem egy másik monitorból bontott 450V/150µF kondit, láss csodát tökéletesen ment napok óta.

Mára megérkezett 3db új 400V/150µF kondi, beleteszem, (mivel gondoltam, ennyi kapacitástöblettel még jót is teszek ha már megy vele) erre se kép se hang, se standby. Visszatettem a bontott 150µF kondit azzal megintcsak jó.

Most arra gondolok, hogy talán a bontott kondi már amúgy is ki van száradva és a névleges 150µF helyett már kb. 110-120µF lehet a tényleges kapacitása, ami ugye a kellő érték lenne.
Sajnos most nem tudom megmérni...

Mi a véleményetek erről?
(#) agressiv válasza Router hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Vagy hamisított kondikat kaptál, vagy szimplán rosszak. Polaritás rendben volt?

TallerkrisztiánHa érdekel szerintem van ilyen tápom, a többit Privát üzenetben.
(#) tallerkrisztian válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Egyutolsó kérdás:

Az optot hogyan kell kimérni, hogy jó-e?

Konkrétan: PC817B
(#) bbalazs_ válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Agressiv tapjat vedd meg. Nem erdemes ra tobb idot fecserelned, szerintem.
opto egyik fele egy dioda (altalaban infra, szoval meg a pirosnal is kisebb a nyitofesze, szoval jocskan korlatozni kell az aramot. A masik vege egy fotodioda. Ezt diodameres modban ki tudod merni, HA a masik oldal vilagit.
De ez csak elmeleti lehetoseg, en meg hibas optoval nem talalkoztam.

Amig üzemelt addig nem láttam rajta semmit, hogy világítana. Ettől függetlenül, ha minden jó akkor ha az nFET-et szemből nézzük balról jobbra G,D,S a G -n , illetve a diódahíd " - " ágán nem lenne szabad fáziskeresővel kimutatható feszültségnek lennie? .. vagy tévednék?

Az optocsatolo nem vilagi, a csatolas belul van a tok takarasaban.
Fazisceruzaval nem erdemes matatni a cuccon belul.
Multimetered nincs? Szerintem hagyd ezt a cuccot, vegyel bele egy masik tapot.
(#) agressiv válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Én már találkoztam hibás optóval ami miatt folyamat leverte a primer biztosítékot, de nem ment tönkre semmi, csak a biztosíték. Mérve működött az opto, mégis szétverte a biztosítékot.

Van multim, de amúgy megkevert az, hogy fejjel lefelé mérem így lényegében mind a 3 lábán van fesz az nFET -nél na meg a diódahíd negatív lábán.

agressív "mégis szétverte a biztosítékot." Ha ezt úgy érted, hogy nem csak a biztosítékban lévő szál olvadt ki, hanem az üvegburkolat szó szerint szilánkokra szétrobban,
akkor nálam is ugyanez játszódik le. Bár az én esetemben mivel a diódahíd a trafó alatt van és közvetlenül a trafóról kapja a feszt. nem csoda, hogy egy zárlat/hiba miatt hazavágja a diódahidat ugyanis szerintem az védi a trafót ha jó a gondolatmenetem.

Azt irtad, hogy a biztositek azonnal kiegett, amint csatlakoztattad.
Akkor megis hogyan lehet BARMILYEN feszt merni?
Raadasul ez magas, 350V koruli egyenfesz - amikor mukodik.

A diodahid nem ved semmit. Az egyeniranyit. A biztositek vedi a tularamtol a cuccokat, de ez sem tul gyors.

Úgy, hogy először csak a diódahidat tettem be az újat a helyére az nFET-et meg csak azután miután a diódahíddal leteszteltem (a régi nFET nélkül ) ekkor még nem vágta ki a biztit ezután raktam be az új nFET-et és ekkor történhetett valami. A forrasztások sehol nem értek össze ahol nem kéne direkt többször is leellenőriztem. Miután kiment a bizti kivettem az új FET-et és ép biztivel kipróbáltam volna de ahogy érintkezett a bizti szétrobbant.
Teszteléskor kizárólag csak a táppanelt használom nem csatlakoztatom hozzá a scaler panelt, de a kijelzőt se!
(#) gammabuta hozzászólása Dec 4, 2012 /

Szereztem még egy ugyanilyen típusú hibás régi LCD monitort mint a másik, ami megjavult a pufferkondi csere után, itt kicsit másabba hibajelenség is.

Kívülről ugyanolyan minitor, de belül a táp panelje összetettebb, több alaktrészből áll és a kondik is jobbaknak tűnnek.
A vezérlő panelje is más egy sokkal nagyobb IC van rajta meg valami cserélhető bios talán.

Semelyik alkatrész látszólag nem tűnik hibásnak, ami mindössze gyanús nekem az az adat "kábel" ami a kijelző felé megy, eléggé szivárványszínű, nem tudom ez normális-e vagy megpörkölődött?

Az egyik szinkron jel tűnik hibásnak, függőlegesen jó a kép de vízszintesen szétesnek a csíkok...

Mit lehetne tenni ez ellen?
Köszi,
GB.
(#) agressiv válasza gammabuta hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

A kábel normális, a kijelző viszont halott.
(#) zoli0078 hozzászólása Dec 5, 2012 /

Sziasztok,

Kaptam egy 15"-os Samsung monitort (Modell: 152V S; Type: GH15LS). Bekapcsolás után látható volt, hogy a monitor "működik" de a háttérvilágítás az nem indul el. Szétszerelés után látható volt, hogy jópár kondi púpos vagy már ki is nyílt. Ami még látható volt, hogy az inverter trafóit kapcsolgató SO8-as IC-k (AO4621) alatt a nyák kicsit meg van barnulva. Az összes kondit kicseréltem de a háttérvilágítás még mindíg nem indult el. Ezt követően egy másik (törött kijelzős) LCD monitornak a fénycsövét kötöttem rá és ekkor sem kapcsolódott be a másik monitor fénycsöve. Következő lépésként a kijelzőtörött monitorra kötöttem rá a Samsung fénycsövét és ekkor a fénycső rendesen világított.
Okozhatja a hibát a 4 db kis dual n+p FET ami alatt a nyák elszineződött, vagy valahol máshol érdemes a hibát keresni?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) tallerkrisztian válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Elfelejtettem megkérdezni, hogy az optot kiforrasztva vagy panelon is lehet mérni?

Mellékeltem a leírását.

148.pdf

(#) agressiv válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Általában lehet beépítve is mérni, de mint modntam, lehetésges, hogy te sem fogsz mérni rajta semmi extrát, szóval cseréld ki, ne méregesd.
(#) bbalazs_ válasza zoli0078 hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Ha egyaltalan nem indul el, akkor lehet.
Zold leded van-e? Tehat a kepernyo rendesen mukodk (kabel kihuzasara sargara valt a led), csak hatterfeny nincs?
Kiprobalhatnad a kepernyotorottel meghajtatni a te csoveidet, megjelenik-e akkor kep?
(#) tallerkrisztian válasza agressiv hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Mielőtt megkérdeztem a panelon a helyén már mértem az optot és így a 3 - 4 azaz a C - E lábak között amelyek a Primer oldalon vannak mindkét irányban mérhető ellenállás és a leírás alapján csak az egyik irányban lenne szabad ellenállást mérni.
(#) pipi válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

kiforrasztva mérted? (min azt a 2 lábat)
(#) tallerkrisztian válasza pipi hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Nem! A panelban, miért?
(#) Hodinka válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Szia!
Ahhoz hogy pontosan leellenőrizd ki kell forrasztanod a panelból az áramkör egyéb elemeinek zavaró tényezői miatt.
Egyébként egy gyors módszer egy optocsatoló leellenőrzésére:
Ha van két multimétered,akkor állítsd mindkettőt diódavizsgáló funkcióra,és az egyik mérőzsinórjait csatlakoztasd az opto kimenetére,a másik multi két zsinórját pedig érintsd a bemenetre,miközben figyeled a kimeneten lévő multi által jelzett nyitófesz érték változást.Ha a kijelzett érték leesik (tehát kinyit),akkor jó az opto.Természetesen itt is figyelni kell a polaritásokra,mint minden félvezetőnél.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
(#) tallerkrisztian válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Csak egy multim van, így marad a kiforrasztás. Kösz az infót. Gondolom akkor ha kiforrasztva is ellenállást mérek mindkét irányban akkor --> CSERE?!
(#) Hodinka válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Ideális esetben a bemeneten csak egyik irányba kell jeleznie,a kimeneten pedig egyik irányba sem.Ha nem így van,akkor kuka.És ne ellenállást mérj rajta,hanem nyitófeszültséget (diódavizsgálóval).
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
(#) zoli0078 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Szia,

A monitor elindul a zöld led világít is és ha fény felé fordítom akkor látszik a képernyőn a kiírás (hiányolja az video jelet) csak a háttérvilágítás nem indul el. Probáltam a kijelzőtörött monitorra rákötni a monitort és akkor a háttérvilágítás elindult. Próbaképpen kicseréltem a négy vezérlő Fet-et (az egyik zárlatos volt), de sajon még akkor sem indult el a háttérvilágjtás.

Üdv
(#) agressiv válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Mérhet rajta teljesen normális értéket, de menet közben impulzusüzemben dolgozik, vagy magasabb, alacsonyabb az ellenállása, ráadásul nagyfeszültségen üzemel amikor megintcsak kiszámíthatatlan lehet.....

Ki kell cserélni, semmi értelme méregetni, egy 200Ft-os alkatrészről van szó, és van vagy száz dolog amiből bontani is lehet!
(#) tallerkrisztian válasza agressiv hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Kiforrasztottam telibe és úgy mértem diódaállásban, így viszont többszöri rámérés után is az lett a vége, hogy az 1 - 2 és a 3 - 4 lábak között mindkét irányban szakadást mutatott.

Továbbá leválasztottam a primer áramkört a most feltett képen és az alsó felében megjelöltem egy körrel a diódahíd negatív lábát ezzel kapcsolatban a kérdésem, hogy hová tudom "áthidalással" beforrasztani ugyanis lehetséges, hogy a forrszem sérült nincs érintkezés. Valamint bejelöltem az optot is rajta annak is az 1-es lábát. Előfordulhat, hogy az opto szakadása miatt volt mutatható feszültség a diódahíd negatív lábán, ha a forrasztás a negatív lábnál jó?! Márcsak abból kiindulva, hogy a d.híd +vv- os és ha valahol negatív oldalon feszültség mutatható ki akkor onnan csak visszafelé lehet a szakadás. Ha jól tudom!!!

A vezetősáv javítására/pótlására szükség esetén mit tudtok javasolni az áthidaláson kívül ?
(#) agressiv válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

A multiméter 2V-ig mér és, ha nem nyit az opto ledje akkor nem is lehet rajta mérni semmit, ezért is javasoltam, hogy hagyd a francba és cseréld ki.

A diódahidas részt átolvastam 10-szer, de egyszerűen nem jön át, hogy most mi is a gond.

A vezetősáv javítására tákolás, gányolás van, más nincs sajnos. Hogy hova ment a leszakadt forszem, azt látod a nyák rajzolatán.
(#) bbalazs_ válasza zoli0078 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Mind a 4-et kicserelted?
Akkor nezd meg a 15V biztositekat, hatha kivagta. Kovesd vegig a 15V utjat, meddig jut el.
Ha a FETek labain ott a fesz, de megsem megy, akkor vezerloIC lesz a ludas, de eloszor az egyszerubbel erdemes kezdeni, a biztivel.
(#) agressiv válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Jó tipp, annyit tennék hozzá, hogy a biztosíték csere előtt érdemes megmérni az inverter transzfomrátorait, különben megint megy minden levesbe.
Következő: »»   94 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem