Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Idézet: „A csomagban a PICKit2 -höz való Pk2DeviceFile_1.62.14.dat található...” Ez még csak hagyján, de majdnem teljesen megegyeznek a forrás állományok a PICkit2 applikációéval, még a hibák is . Eltelt már 3 év, de még a Programming Executive -okat sem frissítették benne. Csak a PICKit3 detektálásával és a firmware csereberével egészítették ki...
Kit nem idegesített már, hogy a szöveges adatok átírásánál fejben kellett az ASCII kódra kódolni a szöveget és a hexadecimális kódokat beírni a PICKit2 memória ablakába?
Most a szöveges részen is lehet adatot szerkeszteni, egy memória rekeszt egyszerre lehet csak megváltoztatni.
Szia
Most jutottam oda, hogy kipróbáljam. Sajnos "I2C bus error"-t ír a pk2, ez lehet bekötési hiba? Nyilván. Sajnos egy panelen van az eeprom (smd) és ott kissé korlátozottak a lehetőségek. Az A0 pl össze van kötve a Vcc-vel, lényeges, hogy Gnd-n legyen? Üdv
Szia!
Nem mindegy ki gyártotta azt a 24LC01 -et. A Microchip adatlapjából: Idézet: „8.1 A0, A1, A2 The A0, A1 and A2 pins are not used by the 24XX01. They may be left floating or tied to either VSS or VCC.” A ST Micronics típus esetén az A0 .. A2 lábak aktívak. Sajnos az eredeti MicroChip PICKit2 csak a Microchip által gyártott típusokat kezeli. Ha ilyened van, akkor mindegy, hogy hova vannak kötve a címvonalak, a 24LC01 az 0xA0 és 0xA1 címre hallgat, mennie kellene a PICKit2 -vel. Az SDA fel van húzva a Vdd -re 2k7 ellenállással? Ha másmilyen gyártótól származik a 24LC01, akkor le kell tölteni a Pk2DeviceFileEditort, be kell olvasni a PICKit2 telepítési könyvtárában levő Pk2DeviceFile.dat állományt (nem árt elmenteni más néven), a PartList -ben meg kell keresni a 24LC01 vagy 24FC01 -et, duplikálni kell, és a másolatot átnevezni, a ConfigMask -ok között a ConfigMask4 -et átírni 3 -ra, elmenteni Pk2DeviceFile.dat néven. A PICKIt2 programot újraindítani. Ezek után az új 24LC01 -et kiválasztava a bal felső sarokban megjelenik 3 checkbox: A0..A2. Ezeken kell beállítani a fizikai bekötésnak megfelelő konbinációt...
Szia
Köszi, ha most egy eltérő tipust állítok be pl 24LC64-et és az A0 címtartomány check box pipálva van, akkor kiolvassa a tartalmát (SDA fel van húzva), persze a 8. ismétlődik. Az érdekes az, kitörölni ki tudtam, de visszaírni már nem. Egyébként ST a gyártó. Amit leírtál nem gyenge, megpróbálom azt is. Üdv
Megnéznéd mit rontottam el, mert megjelenik a pk2 menüjébe a duplikált elem, de még mindig nem aktív a check box
Üdv
Szia!
Mottó: Az informatikus számba veszi a gyermekeit: 0, 1, 2. Te jó ég, hol van a harmadik gyermekem!?!? Az előbbi hozzászólásomat fejből írtam, csak a PICkit2SourceGuidePCv2-61FWv2-32.pdf -be néztem bele, a Pk2DeviceFileEditor -t nem volt alkalmam elindítani. A pdf 1 -től számolja, az Editor pedig 0 -tól a ConfigMask -okat. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
Király! Működik!
Köszi
Ne állj meg itt, csináld meg most a 24C02, 24C04, 24C08 -at is, 3, 2, 1 cím bemenettel...
Sziasztok!
Miután a Microchip felvásárolta az SST -t, megnyílt a lehetősége, hogy SST SPI EEProm -okat is lehessen (jogokat nem sértve) kezelni a PICKit2 -vel. Póbaként csak létrehoztaztam a SST25VF512 -től (64k byte) a típusokat egészen a SST25VF064C (8Mbyte) -ig. A két utolsót már nem lehet épeszű idővel kiválasztani, a SST32VF064 kiválasztása esetén a program 1Gbyte -nál több memóriát kér a rendszertől. ... Maga az adat csak 8Mbyte lenne...
Sziasztok!
Elsősorban Hp41C-hez szólna a kérdés, mivel ő írt egy remek cikket a PICkit Serial Analyzer építéséről. Még áprilisban raktam össze a kapcsolást, de nem sikerült csont nélkül: Error - trying to update USB control block with preference data. - ezt írja ki a GUI, majd a PICkit lekapcsolódik USB-ről, majd önmagától vissza, és ez menne így végtelenségig. A részleteket nem közölve odáig jutottam, hogy C10 (10uF) nélkül nincs hiba, 1µF esetén szintén, 4,7µF esetén már hiba. Kiolvastam a firmware-t, és a Brown-out Reset fesz. minimumra van állítva gyárilag (BORV1:BORV0=11). Kikapcsoltam a BOR-t és a hiba megszűnt (10uF). Látszólag lehet állítani a target Vdd-t, a GUI szerint viszont pl. 3V-nál kb. 0,5V-ot ingadozik mindkét irányba (egy LED-del beterhelve ugyanúgy), multiméter 3,3V-ot mutat stabilan terheletlenül is, szkóp nincs (bár az a 4,7k-s bemeneti impedancia kontra PIC ADC). IRF7314-ek és MCP6002 van beépítve. A nyák és a forrasztás? Nem ipari minőség, de nemegyszer megfelelőnek bizonyult a múltban. Ugye itt bűzlik valami? Ötleteket szeretnék kérni. (Egyelőre tartok a kipróbálástól.) Egyébként szép munka a cikk, köszönöm Hp41C-nek a munkáját. Hasznos kis cucc lesz, a PC oldali szoftver alapján a tudása szimpatikusnak tűnik.
Szia!
A leírásodból (USB) táp hozzávezetési hibára goldolok. A pic az USB 5V -ról jár, és ez esik le valamiért, amikor a C10 -re feszültség kerül, ekkor a kontroller bekapcsolt BOR mellett resetelődik, lekapcsolja a C10 -ről a feszültséget és kezdi megint... Valahol egy földzárlat? C20 körül? Esetleg a Q2, Q4, Q6, Q7 tranzisztokoknál B - C zárlat? Ha a BOR -t kikapcsolod, akkor nem resetelődik a PIC, így be tud állni valamilyen feszültségre. Ingadozik a feszültség, mert továbbra is kapcsolgat... A példányom nem lenne jó digitálisan vezérelhető tápnak vagy multiméternek (egyes beállításoknál 0.2V eltérés is keletkezik), de a kimenő elég feszültség stabilan áll. R42 és C24 ugye nincs beültetve? Az 5 db átkötés a helyén van? Próbáltad másik USB kábellel, másik portról? Az USB tápfeszültség nem haladja meg az 5.00 V -ot. Egyes gépeken magas USB táp a PICKit2 -nek is gondot okoz.
Megérné....
A 24FJ és a dsPIC33F / 24HJ családnál is megoldottam a típustól függő Programming Executive letöltést. Már csak tesztelni kellene. 24FJ60GA002 -vel működik...
Tulajdonképp ez a programming executive mire való? Letöltődik a kontrollerre programozásnál vagy mi? (a programming guide-ok nekem kicsit homályosak)
A programozási eljárások kezdenek annyira eltérőek lenni, hogy egyre nehezebb általános megoldást írni, ami évekre megoldaná a régebbi és az még tervezés alatt álló típusok kezelését. A programming executive eltakarja az egyes típuscsaládok közötti eltéréseket, közös felületet hoz létre, amit a programozók egyszerűbben tudnak kezelni. Ezt a programocskát letöltik a kontroller executive memóriájába (PIC32MX esetén a RAM -ba), majd elindítják. A további programozás az executive rutinok hívásával történik.
Aranyos, csinálnak egy bootloaderecskét az ICSP-hez.
Nem értem egyébként, miért ne lehetne egységes a programozási mód. Miért nem lehet pl. bedrótozni azt a bizonyos executive-t, vagy eleve előre gondolkodni. Ez utóbbi csak költői kérdés...
Szia!
Ez a megoldás (külön memória az Executive -k részére) megoldja azt a problémát is, hogy a program mellé nem fér be a debugger kontrollerbeli része. Nyomkövetés alatt az Executive területre a Debugging Executive kerül. (Szegény korlátozott számú programozási lehetőséggel bíró típus: Ha nyomkövetésnél hibát találunk, törli a Debug executive -t, beprogramozza a programming executive -t, programozza, törli a programming executive -t, beírja a debugging -ét.) ld. Real Ice telepítési könyvtása: RIPE_*.hex - programming executive, RIDE_*.hex debugging executive A költői kérdések közé tartozók még: Miért kell típusról típusra váltani a programozási módba való belépés módját? 18F__K__ és a 18F__K80 esete. A gyári Pk2DeviceFile.dat 1.62.14 verziója miért nem az adatlapban levő módszert tartalmazza? Miért kell megváltoztatni fontos, az ICSP -ben is szerepet játszó FSR címét? 24FJ__DA család DS39970E. A TBLPAG 0x2A, a többinél 0x19. Ha egy vadonat új család tagjai tervezik, miért nem lehet előre gondolni a 64K -nál nagyobb memóriájú változatokra? RIPE_10_000031.hex a 64k nál kisebbekhez jó, a RIPE_10a_000040.hex a nagyobbakhoz való. Valamikor (nem is olyan nagyon) régen egy híres ember előretekintő megállapítása volt: (c) B.G.: Idézet: „640k RAM memória mindenre elég lesz.” A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Sajnos meg kell állapítani, hogy a MC szoftverfejlesztő gárdája köszönő viszonban sincs a hardverfejlesztőkkel, pontosabban nem ismerik egymást, nem beszélnek egymással, elmennek egymás mellett. Ezt mindketten megszívják és végül mi is.
Pedig egy ilyen nagy nevű cégnél az ember elvárna némi profizmust...
Üdv, építettem egy pickit2 klónt azt a verziót ami a diy-electronicon található, már másodszorra csinálom az első működött de ennél meg ismeretlen eszközként "ismeri fel a gép. Mit nézzek meg rajta?
Szia!
Adj egy kicsit pontosabb információt az áramkörről! Ha jól nézem, ez a Szilva féle csak 5V -os klón? Ha igen: Több éve írunk a beméréséről ebben a topikban...
Igen az a "szilva" féle verzó lenne az. Bocsi akkor végiglesem ezt a cirka pár száz oldalt
Föladom .. már idegbajt kapok ettől a ...tól . **********
A topicban tilos hirdetni! --moderátor A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
Köszönöm a segítséget, sikerült megoldani!
Remek érzés, hogy magamnak sikerült kisilabizálni a dolgot. Ugyanakkor látom, hogy az "R42 és C24 ugye nincs beültetve?" kérdésed nem csupán érdeklődés, hanem figyelmeztetés, hogy azt nem kell MCP6002-nél beültetni, de MCP602-nél sem, ahogyan azt tapasztaltam. A C24-et kellett kiszednem tehát. Ha jobban kommunikálok veled, akkor már a hétvégén jó lett volna. A feszültség így tényleg stabil. Még egyszer köszönöm! Most olvastam ki egy 1,5 éve járó Ricoh RTC-ből az adatokat a kütyüvel.
Ne add fel.... Mielőtt a második adag MOS-FET -et beletennéd, a Q1, Q4, Q6 G és S kivezetései közé tegyél 100k ellenállást - SMD kivitelű elfér alulról a lábak között. A mérésekhez vedd ki L1 -et és tegyél helyére 100k ellenállást. (Ekkor persze nem áll elő a Vpp, de nem is megy tönkre Q1 azonnal.). Ezután lehet akár kontroller nélkül is mérni a panelen. Ha már csak annyi baja lesz, hogy a Vpp feszültség alacsony, cseréld vissza az ellenállást az L1 -re. (De ezt mér jó párszor leírtam ide, sőt módosított paneltervet is töltöttem fel...)
Működik a típusazonosító szerinti programming executive letöltés a 24FJ32MC102 -vel is. A RIPE_*.hex -eket át kell venni a RealIce telepítési könyvtárából. A program a kiválasztott típushoz való állományok közül a legfrissebbet használja. Sajnos a típuscsaládhoz és a típushoz nem olyan egszerű hozzárendelni az executive állomány nevét, mivel a Pk2DeviceFile.dat -ban nincs már szabadon használható mező. Ha új mezőt vennék fel, írhatnám újra a DeviceFileEditor -t is.
És ha valami más file-ban megfeleltetnéd a típust a hozzá tartozó állomány nevével, és az állomány kiválasztásának a logikáját piszkálnád meg? Így a kispadról ennyi konstruktív ötletem van.
Azok a megjegyzések...
Sajnos a dsPIC33EP256, PIC24EP256, dsPIC33EP512, PIC24EP512 típusokat nem lehet PICKit2 -vel blokkosan (128 utasítást egyszerre) programozni firmware frissítés nélkül. Egyrészt a PICKit2 buffere kicsi másrészt a DS70619B szerint a NVMKEY feloldása utáni (a leírás szerint 5 db., a megjegyzés szerint 3 db.) NOP -okat 2MHz -nél nagyobb órafrekvenciával kellene beléptetni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |