Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es stroboszkóp

Témaindító: zozo506, idő: Dec 1, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 21
(#) HA3GX hozzászólása Nov 14, 2012 /

Sziasztok,

adott egy busz, amire van egy segéd féklámpa kötve. A jogszabály kimondja, hogy nem villoghat, de vibrálni vibrálhat.

Ha a fékpedálra lépek, a segéd ledes féklámpa világítani kezd, de ha kötök rá egy led stroboszkópot, ami impulzusokat küld rá akkor jobban felkeltené a figyelmét a mögöttem haladóknak.
Diódával megoldanám, hogy "visszafele" ne tudjon áram folyni, csak rádolgozzon villanásszerűen a lámpámra. Működőképes ez a megoldás? Nemsokára lerajzolom.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) kiss1999 válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 14, 2012 1 /

egyszerü! 555+fet, és ezt az egészet a lámpa elé, lámpa meg a fet végére (vagy tranzisztor is lehet.)
(#) mora hozzászólása Dec 3, 2012 /

Sziasztok,

Abban szertnék segítséget kérni, hogy van egy állandó áramú (1400mA)-es táp amire rá van kötve 5db 5W-os powerled sorbakötve. A feladat az lenne, hogy ezeket néha, adott külső jelre picről felvillantsam. Ezt gondolom egy FET-tel meg lehetne oldani, viszont úgy tudom a tápnak nem tesz jót ha hirtelen vagy egyáltalán megszűnik a terhelés, mivel a kimenő feszültsége 9-42V DC.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom megoldani ezeknek a villogtatását? Kb 0,5s-onként kellene villania egyet.

Válaszotok előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza mora hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Hello!
Ez a táp kialakításától függ. De állandó áramú (gondolom kapcsolóüzemű) táp rángatásnak tényleg nem fog örülni, de legalább korlátozni kell a feszültséget. Söntölni is lehetne, de ekkor áramnál, már az sem szép dolog. Plusz előjön a táp dinamikus viselkedése is.
Vagy is ha van rá mód, ésszerűbb lenne inkába tápot rávenni valahogyan, hogy kapcsolgassa. Mondjuk az áram visszacsatolásnak "besegíteni"..
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) mora válasza proli007 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Szia,
A táp az ilyen:Bővebben: Link
Szerinted ezzel hogyan lehetne megoldani?
Köszi

A válaszablakban a link gomb a linkeknek van, javítottam!
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) proli007 válasza mora hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Hello!
Ezzel leginkább sehogy. Mert elsőként IP67-es, vagy is sajna ki van öntve műgyantával. Így belenyúlni nem lehet, pedig az lett volna a legegyszerűbb.
Van benne rövidzár, és túlfeszültség védelem, de erről nem ír sokat az adatlap. Viszont azt sem tudni, van-e a kimenetében elkó, vagy sem. Mert ha igen, és kikapcsolod a Led-eket, majd be, akkor lehet besértődik a Led. Vagy esetleg "áramkorlátos kapcsolót" lehetne használni. (Ez csak egy ellenállással és egy tranyóval több mint a Fet. De bekapcsoláskor analóg módon korlátozná az áramot.) Azzal esetleg meg lehet oldani a kapcsolást, ha a szerkezet tűri a terheletlen üzemmódot.
üdv! proli007
(#) attirush hozzászólása Dec 10, 2012 /

Üdv!!

Segítséget szeretnék kérni nyákrajz ügyben! Én nem tudok ilyet csinálni nem értek hozzá!
Hány voltra van ez tervezve?Lenne valaki hozzá értő aki megcsinálná nekem??
Előre is köszönöm!!!
(#) zenetom válasza attirush hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Szia!
A CR2032 típusú elem egy 3V-os elem, tehát a kapcsolás tápfeszültsége 3V.

Más:
Szerintetek mennyi LED kell egy pl. 120W-os villanócső kiváltásához, pl. ilyennel: Bővebben: Link ?
(#) Action2K válasza zenetom hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Szia! Jó sokra (pl 100db), ráadásul ez csak 20°-os sugárzású, tehát kicsit félgömbbe kell elhelyezni a LED-eket. A strobik meg 120-140° körüliek
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2012
(#) zenetom válasza Action2K hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Akkor egy 10W-os hidegfehér power LED talán jó is lenne, LM317-es áramgenerátorral, FET-es kapcsolgatással.
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hello!
Ha már egy Fet-el kapcsolgatod, mi a fenének bele még egy LM317 áramgenerátornak?
A Fet-et egy ellenállással és egy tranyóval kiegészítve, kész is a "kapcsolható áramgenerátor"..
üdv! proli007
(#) attirush válasza attirush hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

zenetom köszi az infót!

Senki nem tud nyák rajzot csinálni hozzá????
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Szia!
Az LM317 biztonságosabb nem?
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hello!
Miért is? Mert mind kettőnek három lába van, tehát egyik sem billeg..
üdv! proli007
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Szia!
Áháá... huncut, huncut...
De hiszek Neked, továbbá fel kell elevenítenem ígyis úgyis a tranzisztoros tanulmányaimat, így egyefene, megcsinálom tranyóval-FET-tel (mondjuk a FET is tranyó, csak ugye ha simán "tranyónak" írjuk, akkor a bipolárisra gondolunk általában )
Köszi az eddigi válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Helo!
Így van. (Csak reméltem, hogy nem sértődsz meg egy kis tréfán, mint meg annyian..)
- Ha egy LM317-el készítesz áramgenerátort, akkor annak kimeneti áram tartása, precízebb lesz, mint sima tranyóval. De az LM működéséhez kell 2..3V, plusz az ellenálláson eső 1,25V feszültség. Ez kb. 3,25..4,25V többletfeszültséget igényel, mint amit ki tudunk szedni a generátorból.
- Ha egy (bipoláris) tranyóval készítjük a visszaszabályozást, akkor annak bázis-emitteréhez kb. 650mV-ra, a Fet DS feszültségéhez, kb. 100..200mV-ra van szükségünk. Ez nem haladja meg az 1V maradék feszültséget. Az áramértékét nem tudjuk túl precízen beállítani, mert eszköz függő lesz, de egy Led-nél csak akkor lenne erre szükség, ha határértékén szeretnénk járatni. Az meg úgy sem túl jó ötlet. Viszont ha a szabályzó tranyót termikus kapcsolatba hozzuk a Led-el (nagy áramú Led) akkor csökkenteni fogja az áramot, ha a Led melegszik. Esetenként ez hasznos lehet.
- Amúgy "alaptételként".. Egy áramkörben minek tennénk két soros áteresztő elemet, mikor egyikkel is lehet szabályozni.
üdv! proli007
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Szia!
Bele akartam kötni, hogy hőmérsékletfüggő lesz az áramgenerátor, de hogy említetted a termikus dolgot, ez a hibalehetőség is ki van lőve.
Aprópopó, gondolom az áramszabályzó ellenállást sem árt termikus kapcsolatba rakni a LED-del.
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Hello!
Igen hőfokfüggő, az áramgenerátor, csak éppen jó irányba fog hatni, ha a figyelő tranyót termikusan a Led-hez "csatolod". Az ellenállást nem érdemes, mert annak hőegyütthatója sokkal jobb, mint a PN átmeneté. Csak fűtené a Led-et. Ugyan így az áteresztő Fet is.
üdv! proli007
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Szia!
Köszi a választ!
Szerinted 2db 5W-os LED-et mennyire célszerű párhuzamosan kötni?
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Hello!
Fogalmam sincs, mert nekem nem volt még ilyen. Én nem szeretem a párhuzamos kötést, viszont mindenki az tesz, amit jónak lát. Egyébként csak a tápfesz indokolhatja a párhuzamos kötést.
üdv! proli007
(#) meszi03 hozzászólása Jan 7, 2013 /

Hali!
Szeretnék csinálni egy ledes stroboszkópot, de nem több ledből hanem 1 nagyobb teljesítményű power ledből (15W) . Egy házilag készített "sken" diszkófénybe kerülne amit lehetne folyamatos vagy strobi módban üzemeltetni. Ha megoldható ez a gondolat tudna valki segíteni?
(#) Dflip2 hozzászólása Jún 9, 2013 /

Üdv.
Már van ezer kérdés ,de még most sem találtam meg az igazit (hosszú órákat kerestem).
Egy olyan Stroboszkópra lenne szükségem ami 12-20 volton üzemel ,és a ledek (led szerüség) 12volton üzemelnek. Kezdő vagyok ,és szeretnék az áram körről ,és nem csak a bekötésről képet látni Szeretném ha szépen villogna ütemre ,főként a basszus a lényeg
Remélek tudtok segíteni
(#) proli007 válasza Dflip2 hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Hello!
A kérdésedet nem fogod megtalálni, hiába keresed. Legfeljebb ha van kérdésed, arra választ..
A stroboszkóp téma kissé keveredik itt a fórumon. Mert alapvetően három dologról van szó. Első, ami ütemadó alapján villog, másik, ami zenére villog, a harmadik, ami gyújtásbeállításra való. Te zenére villogó strobit szeretnél, aminek van külön topikja. "Led villogtatása zenére" címszó alatt. Ott találsz rajzokat. De nem írtad pld., hány Led-re milyen teljesítményre gondoltál. Ha kezdő vagy, akkor elsőként célszerű egyszerűbb áramkört építeni. (De ha lehet, ne az egy szál tranzisztorból állót, mert attól csodákat nem lehet várni.
Egyébként egy áramkörről kapcsolási rajz van, ami alapján meg lehet érteni a működést és el lehet készíteni valamit. Ha ez már realizálódott, akkor van nyomtatott áramköri terv, beültetési rajz. Ha komplikáltabb, akkor esetleg huzalozási terv is, hogy a részegységeket hogyan kell bekötni. De ez sokszor csak szövegesen van leírva. De mi az,hogy az áramkörről szeretnél képet látni? kész áramkörről készült fotó, vagy 3D képnek igazából csak látvány szerepe van. Az alapján nehéz bármit elképzelni megépíteni. Vagy is meg kell ismerni a kapcsolási rajz elemeit, és azokat beazonosítani a fizikai valóságban egy áramkörnél. Ekkor már simán boldogulni fogsz. Ha ez nem megy eleinte, majd segítenek. Mindig az egyszerűbb felől kel a komplikáltabbat megközelíteni..
üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
(#) Dflip2 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Annyira kezdő nem vagyok Csináltam már áramköröket.. Amit még nem látok át ,hogy egy kapcsolási rajzbol ,hogyan csináljak nyák-tervet.(ezt irtam áramköri rajznak,én rontottam tudom)
Alulra be illesztem ,hogy milyenek a ledek.. (12volton üzemelteted ,és szinte bármennyit egymásra kapcsolhatsz)
(#) proli007 válasza Dflip2 hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Hello! Ezek szerint olyan rajzra van szükséged, amihez kész nyomtatott áramköri terv is van. A cikkek között találsz ilyent. A Led-szalagon valamilyen vezérlő IC is van. Így várhatóan tényleg csak villogtatni tudod. De a meghajtás miatt tudni kell, mekkora áramfelvételre lehet számítani. Vagy is egy blokk mekkora áramot vesz fel 12V-on, és hogy ebből hányat fogsz üzemeltetni. Mert a meghajtó végtranyót ez alapján célszerű megválasztani. Na meg persze a tápegységet is, amiről működni fog.. üdv!
(#) rejtettlampas hozzászólása Jún 15, 2013 /

Üdv!
Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de ha minden jól megy tudok szerezni nagyobb számban (kb 30-50 db) olyan LED-et amivel az LCD tévéket világítják meg hátulról. Sajnos egyenlőre még pontos típust, adatot nem tudok róluk, de azt mondta aki szerzi, hogy ilyesmi:

http://www.mp3car.com/attachments/lcd-display/48923d1207587956-diy-...83.jpg

http://lh4.ggpht.com/_SvO97HE_fik/TDN5ayz97bI/AAAAAAAAADE/DOm_64HHFZI/s1600/LCD-backlight-test.jpg

Tudja valaki milyen LED-eket használnak ilyen célra pl Samsung tv-kben? Lehetne ezekből stroboszkópot építeni?
(#) Action2K válasza rejtettlampas hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Szia!
Lehet, tök mindegy, hogy milyenek.
(#) xdrive hozzászólása Júl 17, 2013 /

Üdv!
Szeretnék csinálni egy Power LED-es stroboszkópot, ezzel kapcsolatban lenne néhány elvi kérdés/probléma amire választ keresek.
Adott egy SMD LED melynek üzemi feszültsége 34 V. A táp problémába ne menjünk bele, ezt meg tudom oldani, szóval tegyük fel hogy megvan a szükséges feszültség és áram. Hogyan tudnám 'megszaggatni', hogy a LED villogjon? A cél egy olyan szerkezet lenne, hogy ütemre működjön. Erre van egy elképzelésem: Egy mikrofon felszedi a zenei jelet, amit egy előerősítő felerősít, alul áteresztő szűrő kiszedi a mély hangokat, amik az ütemet adják, majd egy tranzisztoron keresztül az ütem jelére kapcsolgat egy teljesítmény tranzisztor 34V-ot a LEDre. Hogy lenne ez megvalósítható? Tudna valaki segíteni?
(#) peter1995 válasza xdrive hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Szia. Nekem olxan van amit jelre kell kötni, van benne egy aluláteresztő így csak mélyre kapcsol és fet kapcsolja a ledeket. Nálam 192db van de az elv ugyan az
(#) xdrive válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

El tudnád küldeni a kapcsolási rajzot esetleg? Ezt valószínűleg át tudnám dolgozni mukrofonosra.
Következő: »»   17 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem