Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák
 
Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   30 / 76
(#) Hodinka válasza blasz hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Szia!
Szerintem tökmindegy.Csak a márkanév egy adott árkategórián belül a minőségen nem változtat,legalábbis lényegesen nem,főleg a kínai műszereknél.
(#) Hodinka válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Még annyit,hogy szerintem válasz mérésfunkció alapján.
Üdv!
(#) fénybenjáró hozzászólása Nov 22, 2012 /
 
Üdv mindenkinek.
Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható multimétert lehet e valamilyen módon resetelni, mert hallottam,hogy valamelyik állásban és gomb,vagy gombok egyszerre való lenyomásával a műszer a gyári beállításokra áll vissza a képet itt az oldalon találtam.
Válaszokat köszönöm.

Voltcraft.jpg
    
(#) joetaylor válasza fénybenjáró hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Kiveszed az elemet vársz egy picit és visszarakod nem jó ?
(#) fénybenjáró válasza joetaylor hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
Helló

Azzal nem resetel, ez attól okosabb.
(#) huggybear hozzászólása Nov 26, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy Maxwell MX-25107 típusú multiméterem, és olyan gondom támadt vele, hogy semmit nem mér. Akár melyik állásba tekerem, 0-át mutat, de mérni nem mér semmit. Egyedül a rövidzárnál adja a sípoló hangot, ha a kér drótot összeérintem, de semmi más. Volt egy olyan hibája, hogy felszakadt az elem egyik érintező füle, azt visszaforrasztottam, és azóta nem mér. Valami tönkre ment volna a forrasztás hatására? Köszi előre is! G.
(#) fecameca hozzászólása Nov 26, 2012 /
 
Sziasztok! Kontakthibás lett a méréshatár váltóm. Manapság már méregdrágák lettek a kontakt spray-k. Alkohol és olaj 3:1, vagy talán még hígabb keverékét bejuttatnám injekciós fecskendővel, ahhoz mit szóltok?
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
(#) Gabó válasza fecameca hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Milyen multimétered van? Nem lehet óvatosan szétszedni a kapcsolót? Mindenesetre én azt javaslom, hogy ha megoldható (persze roncsolás, feszegetés és más nem épp finom behatás nélkül) szétszedni, akkor töröld át alkohollal a vezetősávokat, és az érintkezőit, és tedd össze. Én ezt szoktam csinálni a sajátommal. Ha oxidáció van az érintkező lemezelen, azt én radírral meg"dörzsölöm" és átmosom utána. Ott 4csavar tartja a kapcsolót.
(#) fecameca válasza Gabó hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Minimulti, nem egy mai darab, de szerettem, mert pontos volt. Van egy újabb, olyan forgókapcsolós gagyim, de annak a pontosságában nem hiszek annyira. egyébként mindegyikben ugyanaz az ICL7106 van, ha jól emlékszem a típusára. Mostanság muszáj mérés előtt egy ceruzaelemmel tesztelnem, hogy hiteles- e, mert vagy túlcsorgást, vagy többszörös értéket mutat, amíg egy párszor ki-be csattogtatom a gombjait, csak utána mér jól.
(#) erdgab válasza huggybear hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Lehet gond ott a visszaforrasztásnál is.Próbáld lekövetni,hogy hova ment az az érintkező s egy kis drótdarabban átkötni valami más helyre.
(#) huggybear hozzászólása Nov 26, 2012 /
 
A felszakadt darabka az elem pozitív pólusához csatlakozik, forrasztás előtt se kép se hang nem volt mert nem érintkezett az elem. Miután megforrasztottam már mutat, de nem mér! Köszi! G.
(#) oven hozzászólása Dec 8, 2012 /
 
Van egy Maxwell mx-25 221 típusú multiméterem, ami bekapcsolás után folyamatosan sípol és egy piros led világít. Mi lehet a probléma.
(#) dave500 hozzászólása Dec 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy Eltronix BD 303 típusú multiméterem, ami tökéletesen műküdik, és mér mindent, kivéve az áramot!
A hiba:
Egy állítható tápegységen beállítottam 6.00 V-ot, terhelésnek egy 100 Ohm-os ellenállást választottam (99,5 Ohm mérve) kerekítve 60mA-nek kell folynia kiszámolva, ám a műszer 20A-es állásban 0,1 A mér. 2 A-es állásban 59 mA, 200 mA-es állásban pedig 57,9 mA mér.
Mitől lehet az, hogy 20 A-es állásban majdnem a dupláját méri? (Ez így van egy 8 Ohm-os terheléssel is, 6 Amper helyett 11-et mutat.
Az elem új! (Terhelés során egyik táp feszültsége sem csökkent 1-2 tized voltnál többet)
Érintkezőket belül megtisztítottam a forgókapcsolónál..
Mi lehet a gond?
Előre is köszönöm!
(#) Hodinka válasza dave500 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Szia!
A 20A-es mérősönt forrpontjai nem érintkezési hibásak? Egyébként a mért árramerősség értéken úgy csökkenthetsz,hogy ha megnöveled a sönt keresztmetszetét.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) dave500 válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Szia!
Más sönt van a 20A-es, és a 2A/200mA stb. mérésekhez? Megnéztem nem hibás, rendben van. Elég vastag drót van benne. Mondjuk vastag hálózati kábelből tegyek rá, és nézzem meg, hogy mennyivel mér kevesebbet? És így "pakolgassam" rá addig, amíg nem lesz megközelítőleg pontos?
(#) fogó hozzászólása Dec 14, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy új multiméterem, típusa DT9205A. Az vele a gond, ha a 200 Ohmos méréshatárba teszem az ellenállásmérést és a mérőzsinórokat összeérintem, 0 helyett 0,2....-0,6 Ohmot mutat. A nagyobb méréshatároknál nulla az alaphelyzete és minden más funkció jól működik. Valaki tud megoldást a kinullázásra?
Köszönöm!
(#) Hodinka válasza dave500 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Igen más.2A-ig általában egy nagyobb teljesítményű smd ellenállás látja el az osztó szerepét.Itt viszont a 20A-es söntöt ne távolítsd el,hagyd benne,csak ha van vékonyabb szálú réz tekercselőhuzalod (úgy 0,25-0,3mm átmérőjű),aklor azokkal hidalgasd át fokozatosan szálanként,míg el nem éred a kívánt értéket.Nem lehet túlzásba vinni,mivel a keresztmetszet négyzetesen aránylik a huzalellenálláshoz.
(#) Hodinka válasza fogó hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Szia!
Nincs megoldás! Itt a mérőzsinórok,csatlakozók,és egyéb átmeneti ellenállások összeadódott értékeit jelzi ki,nem beszélve a műszer alap pontatlanságáról.Sajnos ezt így kell elfogadni.De ha ez nagyon zavar,akkor szerezz be egy olyan multit amelyik használható relatív /“REL”/ üzemmódban.
(#) pucuka válasza fogó hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Sajnos, a mérőzsinórnak is van ellenállása, sőt, a banándugóknak is van átmeneti ellenállása. Ezt méred a 200 ohm -os méréshatárban, Egyszerűbb esetben ezzel nem lehet mit kezdeni, ezzel az eszközzel 1 ohm körüli ellenállásokat nem lehet pontosan mérni a nagy hiba miatt. Ha van gépkönyv, vagy deklarált műszaki paraméterek, abból ez ki is derül.
Megteheted, hogy a mutatott értékből egyszerűen kivonod a rövidzárban mutatott értéket, de ez már a saccometria. Ha ilyen kis ellenállások mérését kell végezned, más műszert, vagy más módszert kell alkalmaznod. Pl. Áram, és feszültség méréssel, és az árammérő söntön is feszültség méréssel, vagy Wheastone híd alkalmazásával,
(#) dave500 válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Érdekes, hiába teszek rá bármit, nem változik 1-2 tizednél többet. Már egy csavarhúzóval zártam rövidre, akkor meg 0 lett.
(#) Hodinka válasza dave500 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
A csavarhúzón kívűl még mivel kötötted át,és hogyan csatlakoztattad?
(#) Gazsa hozzászólása Dec 15, 2012 /
 
Sziasztok!

amatőrként amatőr kérdés következik.

vettem egy ilyen multimétert a minap.
Főképpen az elemek töltöttségének jelzése céljából van rá szükségem, egyáltalán nem vagyok szakmabeli, és itt jön a kérdésem is.
Hogyan kell értelmezni a készülék jelzéseit?

Tehát meg akarok mérni egy 1,5V-os elemet, a kábelek helyes csatlakoztatása után (ami a leírásában jól benne van) mérem a teljesen új elemet, és a kijelzőn 42 egész valahánytized és 43 egész valahánytized között ugrál az érték, nos ennek nem tudom mi a jelentése.
A lemerült elemnél ugyanez 4-5 körüli, vagy még gyöngébb, aztán olyan is volt, aminél 16 körülről indul és tizedekkel mindegy megy lefelé, megállás nélkül..
Milyen értékek ezek ezek? Mit jelentenek, ebből hogyan tudom meg, hogy mennyire jó az elem?
Mértem hálózati feszültséget is, bedugva a konnektorba azonban szinte semmit nem mutatott...

Szóval azt kérném, hogy egy elektromos szakember röviden írja le ha lehetséges, hogy mit jelentenek ezek az értékek, és mindezt úgy, hogy a magamfajta áramhoz hülyék is megértsék..

Köszönöm előre is!
(#) Gazsa válasza Gazsa hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
No, a hálózati feszkó mérésére már rájöttem, rossz irányba volt fordítva a gombja..

))
(#) _vl_ válasza Gazsa hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
A használati útmutató szerint az elem feszültségét mutatja a készülék (a magyar fordító valamiért áramot írt, sajnos ez van, amikor bölcsészmérnökök fordítják a doksikat). Ha tényleg ilyen számokat mértél, akkor a mértékegység legalábbis kérdéses számomra...
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) Gazsa válasza Gazsa hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Meg még azt felejtettem el, hogy ha pl két érintkezési felület között azt akarom kideríteni, hogy valahol a készüléken belül érintkeznek -e, tehát pl. hogy van-e zárlat, azt hogyan és milyen beállításokkal tudom megnézni..
(#) kadarist válasza Gazsa hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Szia!
Elemtesztnél (1,5 volt) a leírás szerint áramot mér és a 40-es (40mA) érték jó elemet jelez, az ennél kevesebb gyöngébb elemet feltételez. Zárlatkeresésre az ohmmérő funkció lesz a jó.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) Gazsa válasza Gazsa hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
...mert hát időnként jól jöhet megnézni, hogy ha úgy érzi az ember, hogy valaminek a burkolata mintha rázna, megmérni, hogy valóban van-e áram optt, ahol nem kéne lenni, és ha van, akkor milyen...

bocs, ha már sok volt belőlem..
(#) Gazsa válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Közben közelebbről megvizsgáltam a feliratokat, mert nagyon picik.
Szóval a képen jobb oldalon van a két elemtesztelő állás, 1,5 és 9 V, a 1,5V alá az van írva zárójelben, hogy 40mA, a 9 alá meg 24mA, eszerint ezek lennének a feltöltött elem értékek ugye?

Ha én egy adapter kivezetésein akarom tesztelni, hogy hány volt jön ki éppen a különböző állásokban, akkor melyik állást kell válasszam?
A váltóáromot gondolom igaz? Ez esetben a jobb oldalán van egy 250V és egy 200, valamint alatta egy hFE állás...
(#) Gazsa válasza Gazsa hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
s hogy fokozzam még a dolgokat, azt értem,hogy egy 1,5 V-os elemné az ellenállás ha 40 mA körüli, akkor az jó, de pl. ha 3V-os gombelemről van szó, akkor a készülék által mutatott érték egyszerűen megduplázódik, tehát 80-at látok?

...óóóóó hogy pörgetem a topicot.....

)
(#) xzems50 válasza Gazsa hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Szia!
Ahhoz ,hogy eldöntsd milyen állásba tedd a multimétert legegyszerűbb ha megnézed közelebbről az adaptert. Találsz rajta egy feszültségértéket pl.: DC 12V, ebből kiderül ,hogy egyenáramot szolgáltat az adaptered. DC-vel jelölik az egyenáramot AC-vel a váltakozóáramot. De a rajzjele is árulkodik amit a multimétereden is megtaláltsz DC esetén egy folytonos és vele párhuzamosan egy szaggatott vonal, AC esetén pedig egy hullámvonal. Érdemes továbbá figyelni a méréshatárra mikor mérsz, ugyanis nagyban befolyásolja a mérési hibát ha te egy 12V-os feszültséget 200V-os méréshatárral mérsz nem 20V-ossal akkor a mért érték rosszabb esetben több voltal is eltérhet a pontos értéktől. Az ellenállás mértékegysége az ohm, az áramé az amper. Az elemed által leadott áram értéke függ az elemed feszültségétől és annak belső ellenállásától. Ezt Ohm törvényéből egyszerűen kiszámolhatod.
Következő: »»   30 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem