Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Sajnos megint gondom támadt egy Benq csodával. Pontosabban egy FP92E névre hallgat. Először a 450V-os pufferkondit kellett cserélni mert elkorrodálódott a lába. Csere után sem ment, kiderült, hogy a táp ic utáni FET is kuka, ezt is cseréltem. Most már standby van de bekapcsoláskor villan egyet a képernyő és nem áll vissza standby-ba hanem megáll a táp, power led is sötét. A panelen megszakítottam az inverter és az audio erősítő tápvonalát (így már indult) és beterheltem 5-10-21W izzókkal. A helyzet most annyi, hogy az 5W-os izzót elviszi de a nyugalmi terheletlen 17.xx V leesik 12-13V környékére, a 10W-os már nem tetszik neki. Amint bekapcsolt állapotban rálógatom az inverter helyére a 10W-os izzót, azonnal leáll az egész táp. Az összes (!) elkó ki van már cserélve új LOW ESR példányokra, és szerencsémre ugyanebből a tápból van még itthon két darab amik mennek is. Minden félvezetőt kicseréltem ami a tápon volt, kivéve az SMD alkatrészeket de azokat a jó panelek mért értékeivel hasonlítottam össze és ugyanaz mind. Komolyan fogalmam nincsen már, hogy mi a bánatomhoz nyúljak benne mert egyszerűen nem jutok előrébb. ![]() Remélem tudtok adni valami jó ötletet mert mindjárt felgyújtom az egészet ott ahol van ![]()
A laptopok LCD kijelzője egy fizikailag több lapból összeállított egység, melyben helyet kap a fénycső (esetleg a panel szélén az inverterrel), fényeloszlató lapok, fressnel lencse szerű lapok, háttér lap (fehér színű, vagy fényes fémlap), illetve maga az LCD panel.
Az LCD panel szendvics szerkezetű, több rétegű. Két üveglap között találhatók a szín raszterek, az üveglap első- és hátsó oldalán igen gondosan fel-laminált polarizáló fóliák vannak. Le akartam választani a fóliát (gyógylámpa fényének polarizálásra használni), sajnos igen masszívan rá van lamínálva a külső felületre. Felület hevítése hősugárzóval, aztán a fólia mechanikus lefeszegetése némileg megoldja a problémát, de nem nagyon akar így sem leválni, ráadásul sérül a fólia.. Tud valaki megoldást a leszedésre?
Csak egy (pár) ötletem van: A tápegység egy egy tápvonalát nem lehet terhelni, külön-külön az összeset ajánlatos úgy tudom, nem tudom, hogy a PWM szab. IC ezt figyeli e.
A V ref és a V outot kéne figyelni műszerrel illetve azt az áramköri részt kellene visszakövetni ami a referenciát viszi vissza a PWM ic -nek (kivéve ha nem fix referenciás, mert akkor a referencia IC -t kellene cserélni). Oszcilloszkóppal vizsgáltad a jelalakokat?
Ugyan ezzel a problémával már megküzdöttem jómagam is, mert soros LCD -t szerettem volna polarizálni vele, illetve a színét megváltoztatni
![]() Csak egy drága és időigényes eljárást ismerek: fék tisztísztítóba beleáztatni az LCD panelt, majd naponta pengével végighúzkodni és finoman húzni. Ha az eredmény számít akkor javasolt ezt az útvonalat követni, a féktisztító folyadék nagyon drága, nekem is csak "véletlen" került a kezembe, abból egy 200ml -es flakonnal 8000Ft mert dojcsland' ipari változat. Ami fontos, a folyadék későbbre is eltehető, és bármilyen trutyival, legyen az egy telematricázott monitor, vagy erősen makacs szennyeződésű felület, egy zsebkendő segítségével sikerült nyomtalanul eltüntetni.
A Tápegység az tökéletes, de barkás programozóra nem lesz szükség, mert van programozó szettem (tanulgatok programozni).
A referencia 431-et már cseréltem, pwm ic-t cseréltem. Itt valami nagyon bagatel dolog lesz szerintem mert a létező összes, diódánál komolyabb alkatrészt kicseréltem. Gyakorlatilag az ép tápról raktam át sorban az alkatrészeket a döglöttbe, láncszerűen hibát keresve de semmi. Nincsen szkópom sajnos úgyhogy így elég vakrepülés de úgy érzem a legtöbb hibalehetőséget kilőttem.
![]() Persze scaler sem lehet mert itt 3db egyforma monitorról van szó és a háromból csak ennek a tápnak van nyűgje. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Több mint valószínű, hogy nem a scaler panel lesz a hibás, ha egyszer a tápegység nagyobb teljesítményt nem akar kicsikarni normál műterhelésnél.
A primeroldalon kutakodnék leginkább, hátha a FET és a PWM ic kapcsolatában van valami galiba. Valami füttyjelet, kattogást nem hallat a táp? SMD alkatrészeket már átvizsgáltad? Találkoztam már mechanikailag ép, de műszeres mérés után szakadt ellenállással. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Valami nyöszörgést hallat magából amire már felfigyeltem én is. Vékony "panaszos" cincogás ez igazából. Semmi rendszeres kattogás viszont terhelésre ez változik. A primer oldalon hangosabb bár nem nagyon tapasztottam rá a fülem mert karácsony előtt rossz volna egy égésnyom a fülemre
![]()
Ha leterheled a tápot, a primer oldali pufferkondenzátoron nem esik le túlzottan a feszültség? (csak egy ötlet)
Nekem még egy Acer monitor van itt javításban, de egy kis időre félretettem, mert mondták, hogy nem sürgős, először azokkal foglalkozom, amit "tegnapra" akarják, hogy megcsináljak... A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
Sziasztok!
Van egy Samsung SynchMaster 720N monitorom ami egyik napról a másikra egyszerűen nem kapcsolt be. Szétszedtem körbenéztem látható sérülés nem volt, így elkezdtem méricskélni. Odáig jutottam, hogy a graetz híd + - oldalán 2V-ot mértem, ami miatt kicseréltem, majd kicserélés után normális pufferelt 310V-ot mértem. Innen tovább sajnos nem jutottam, mert a nyomógomb zár rendesen, ellenállásokat kimértem (még az smd-ket) és (+-) 1%-al megegyezett a gyári értékkel a táp részénél. Viszont egy olyat vettem észre hogy az egyik IC-n EL817M (Service manual szerint) 6V-nak kéne esnie a 3-as és 4-es lábain. De az egyik 5.8V-t a másik pedig 11V-ot mutat. Nem tudom ez kezdésnek elég-e... A monitor még mindig nem kapcsolt be, tudna esetleg valaki valamilyen hasznos információt adni hogy mit keresgéljek? ![]()
Köszönöm a tippet, alkalomadtán kipróbálom. (Megkezdem a gyűjtést rá, vagy olyan ismerős felhajtását, aki éppen meg akar szabadulni egy kis feleslegtől...A tanácsod alapján kipróbálok mindenféle, a házban fellehető kotyvalékot. (Tisztítószer, mosószer, stb.) Ha összejön valami, beszámolok róla.
Sziasztok a segitségetekre lenne szükségem mert van egy lcd monitorom és nem ad képet
![]() ![]() ![]() ![]()
Helló!
Nagyobb feszültségűt nyugodtan rakhatsz bele. Cseréld ki az összeset és utána nézd meg mit csinál, mert elég egy púpos, hibás kondi és már nem indul el a monitor.
Sziasztok,
Van egy Fujitsu Siemens Scaleview L17-3 ami nem kapcsol be. Tápban a 12V és az 5V rendben van legalábbis terheletlenül. A vezérlő panelen az össze kondi ki lett cserélve de így sem indul el. Próbáltam úgy is, hogy a csöveket lehúztam de úgyse kapcsol be. Eddig a tápra nem gondoltam (mivel meg vannak a feszültségek) de az utolsó próbánál hallottam egy kis halk zúgó, cicergő hangot. Elképzelhető, hogy a táp miatt nem indul el a monitor (még a power led sem világít)? Valamint az volna még a kérdésem, hogy volna egy IBM 17"-os LCD-m de hiányzik belőle a vezérlő és a táp panel viszont van egy kijelzőhibás LG LCD-m valahogy lehet a kettőből egyet összehozni? Ahogyan néztem a kijelzőre csatlakozó kábelek nem egyeznek meg. Sehítségeteket előre is köszi
Szivesen segítettem
![]()
Az avékony cincogás jó, viszont amikor terheled, akkor a hálózati brummot kéne hallanod amolyan négyszögejelesen, ha ez nincs akkor ahogy javasolták már mások is tényleg less körül a primer olalon is. A Pufferen meg van a 325V ?
A Fujitsu Siemens ScaleoView C19-11 Modell L9ZA monitorral semmi előre haladás, ráakasztottam PIc kit2 -re kiolvastam belölle és üres. Ezt tettem, egy másikkal is amit egy HP nyomtatóból szeparáltam ki.
A kiolvasás eredménye:
Milyen kontroller van azon amit olvas a pickit?
Ott van a képen is: 24LC16
Jobb megvilágításban nem tudom lefényképezni, kevés a fény. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
Van PIC-kit-em, ezekszerint tudtam volna őket hekkelgetni??...... A frász se gondolta volna.
![]()
Sziasztok!
Van nálam egy laptop javításra, szokásos probléma: kép van de háttérvilágítás nincs Hosszas méregetésre kiderült, hogy a cső az inverter és a kábel ok, de a brightness jel nem jön ki az alaplapból Inverteren : 20V táp, 3.2V enabled jel ok. nem nagyon van kedvem az alaplappal szenvedni, iszonyú kicsi smd alkatrészek vannak rajta, és nincs hozzá megfelelő pákám... Ha átvezetem a 3.2V enabled jelet a brightness lábra, akkor minden ok csak nem elég világos ![]() Egy OZ9910SN van az inverteren, aminek kb 3.8V kellene a megfelelő fényerőhöz Ti mit tennétek?
Szia!
Öt volt van a laptopban? Mert akkor egy potméteres osztással megoldható lenne a jeladás.
Szia!
Nem kerestem még 5V-ot. Mekkora potit kellene betenni, gondolom nem mindegy... Köszi...
Mondjuk legyen 10 kohm és a nulla volt felől kezdd feltekerni a feszültséget. De ha nincs 5V, akkor a laptop 14V körüli tápfeszültségét stabilizáld 5V-ra és ezt oszd le.
Szia!
Szerinted az inverteren meglévő 20V-ból nem lehet leosztani a szükséges 3.8V-ot? Köszi...
Több lépcsőben meg lehetne oldani, mert egy potméterrel túl nagy osztás lenne ez, nem lehetne rendesen szabályozni. Ezért lenne jó egy 5V-os stabkocka, amiről aztán kényelmesen leoszthatnád az a három egész valahány tized voltot.
A PK2 adatlapjában benne van , hogy milyen EEPROM -ot tud kezelni, egyedül az ATMEL -ekkel szívok mindig mert nem tudom őket flash -elni.
![]()
Az előrelépés is megszületett:
A kedves beteggel több volt a baj mint hittem. ![]() A monitor szerviz menüjével sem értem semmit, az EEPROM meg gyanusan üresnek látszott. Egy 100n zavarszűréssel megszülettek az adatok is, volt benne. A programozózóval üresre raktam az EEPROM -ot, visszaforrasztottam, változott megint a kép, viszont már teljesen bolond lett a monitor. Próbaképp megpróbáltam EEPROM nélkül is indítani, ekkor inverzen világított a PWR led, illetve képet addig adott, amíg megnyomtam a kikapcsoló gombot, majd amikor felengedtem akkor kapcsolt ki. Ezután bontottam egy másik EEPROM -ot egy HP laserJet -ből, kitöröltem, beforrasztottam, szervizmenübe beléptem, factory reset -től kezdve mindent küldtem neki és tökéletesen megjavult. ![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Szóval, az is lehet, hogy ezeket kicserélem üresre és kész is van a mutatvány?
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Sziasztok!
Kaptam egy monitort amit az előző gazdája szétvert kombinált fogóval(gamer csávó). Szerinte halott volt, elhozta alkatrésznek... Ki próbáltam, a monitor, bekapcsolt képet is adott 3s-ig aztán ki kapcsolt, majd ha megint bekapcsolom kezdődik előröl 3s-ig van kép majd megint nincs.... + a LCD meg van repedve 1cm csík a monitor közepéből hiányzik, ez nem gond mert ahova szánom ott a csík nem zavar... Mitől kapcsolhat ki? |
Bejelentkezés
Hirdetés |