Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   91 / 1385
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
bádoglemezre már nyomtam képet... rajta is maradt
(#) Fery válasza (») Okt 18, 2007 /
 
Nagyon szépen köszönöm.
(#) Medve válasza Fery hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Én is köszönöm, a hivatalos oldaláról úgy láttam lehet letölteni még szimbólumokat, ESD-t tán csak, de nem próbáltam...
(#) Frankye válasza Fery hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Igazán nincs mit, ez a dolgom. Többek között...
(#) Frankye válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Idézet:
„bádoglemezre már nyomtam képet... rajta is maradt”

Nem kételkedem, csak nem értem, hogyan gondolod.
Leírnád kicsit bővebben? Esetleg egy rajz, vagy kép sokat segítene a megértésében! Netán sikerült a bádoglemezre közvetlenül fénymásolni/nyomtatni?
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Gyanitom fóliáról vasalta úgy mint a nyákra. Másképp nem nagyon tudom elképzelni.
(#) Frankye válasza Fery hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Ezért voltam én is értetlen! Mert ha netán úgy van, ahogy én írtam az előző hsz.-omban, akkor azzal forradalmasítható a NYÁK gyártás! :yes:
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Igy igaz, de azt hiszem PCB ezt már próbálta de nemigen vállt be. A nyák gyártás forradalmán már túl vagyunk, az megvan csak nem nálunk amatőr hobbystáknál hanem a nyákgyártó üzemekben. Nekik nagyon megy a nyákgyártás.
(#) PCB válasza Fery hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Szia !

Igy van, pár kísérletet tettem egy gyorsabb és egyszerűbb nyákkészítés irányába, de ez vagy bonyolultabb, vagy jóval drágább lett.

Forradalom vége, "vasalásos" módszert alakítottam ki pár segédeszközzel, amivel 98%-ban hibátlan 1-2 oldalas nyákot tudok készíteni 20-30 perc alatt a panel méretrevágásától kezdve.
Persze ez is belekerült 2 üveg borba és egy szívességkérésbe

Üdv!

(#) zsoltee0001 válasza Frankye hozzászólására (») Okt 19, 2007 /
 
hi
Nem közvetlen másoltam, (ezt a módszert már egy párszor elvetettük, bár elméletbe azért megoldható volna az is)......igen, a vasalásos módszerrel csináltam, ime egy próbálkozás, szerintem nem lett rossz, és ellenáll a kapirgászásnak is (melléklet)... és a ketyere amivel csináltam (2. melléklet)
üdv
(#) X Sügi X hozzászólása Okt 21, 2007 /
 
Hi all! Az otthoni pasztanyomtatásra szeretnék ötleteket, hogy a pad-ekre hogyan vigyem fel könnyen a pasztát, mert kézzel ez egy kicsit szinte lehetetlen! A cégnél, ahol dolgozom, ezt külön gép végzi (MPM 2000), bizonyos maszkok (stencil) segítségévelm, de az otthoni pasztafelhordást hogyan tudnám megoldani? Valakinek vmi ötlet?
(#) Medve válasza X Sügi X hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Injekciós fecskendővel ? Túl sűrű?
(#) kobold válasza X Sügi X hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Nekem 5 ml-es fecskendőben van, köszörült tűvel. Vasalok, maratok, fecskendőből itt-ott megkenem a maradék rézfóliát, majd egy pici ecsettel széthúzom, leónokoz mindent pákával, aztán lemosom, kifúrom, és megint lemosom. Azt hiszem, túl macerás lenne házilag maszkot csinálni ehhez a lépéshez.
(#) mik hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Szóval azért akárki akármit is mond, nagy szívás az itthoni nyákgyártás. Macerás egy cucc. Egy éjszaka volt mire megcsináltam egy panelt az élesztéssel együtt, és ráadásul nem is volt annyira nagy. DE amikor elkészül ÉS MŰKÖDIK, az kárpótol mindenért )

Tapasztalataim:
a fotózáshoz a két kinyomtatott réteg potnos egymásra illesztése a szívás, főleg, hogy nyúlik is az a szerencsétlen fólia, persze mindegyik máshogy (ez egy picit is nagyobb panelnél már gáz) Erre van valami tuti ötlet? (asszem olyat olvastam, hogy először átküldi naturba a fóliát, megnyúlik, és utána nyomtat rá és akkor már nem nyúlik annyira. Nektek ez működött?)
Ja NaOH. Asszem csak valami előre hígitottat érdemes szerezni, mert az az 1 kg-os kiszerelés az nagyon durva. Mindenedet marja az a sok kis szemcse, amikor át akarod tölteni valami kisebb, jobban kezelhető edénybe, akkor szanaszét ugrálnak a kis szemcsék, majd elkezdik feloldani ami ott van. )

Vasalásnál a hőfokot kell nagyon eltalálni, plusz ha műnyomóra vasalsz, akkor új vasklorid kell, hogy először villámgyorsan pezsegve lemarja a papír maradékát. Tegnap este az egyik nyákom ennek az áldoztata lett. Nem szedte le a papírt a vasklorid és így tök egyenletlen lett a maratás.

MARATÁS TUTI TIPP: Az egyik tanárom mondta, kipróbáltam nagyon bevált. A nyákot tegyétek a maratóba úgy hogy a felszínére, hogy a felületi feszültség megtartsa. Ilyenkor a már lemaratott szemcsék azonnal lehullanak az edény aljára. Kb fele harmada lesz a maratási idő plussz kisebb az alámarás vezély. És felülről nézve gyönyörűen látszik, hogy mikor van kész. Kétoldalasnál, meg kell egyet fordítni rajta.


(#) PCB válasza kobold hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Szia !

Én ugyan nem szoktam leónozni a panelt, de párszor szükséges volt. Ónszívó szalagra melegítettem ónt és azt húztam végig a vezetősávokon. Ugyan így ha csak ráteszem a PAD-re, a PAD is leónozhatő a vezetősávok kihagyásával is.

Üdv!
(#) PCB válasza mik hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Szia !

Idézet:
„MARATÁS TUTI TIPP:”


Alapvető eljárás !

Üdv!
(#) kobold hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Vasalási hőfok tényleg cumi, több próba után 2-es fokozat körül futtatom az 1000 W-os szovjet csodafegyvert. Nemrég kaptunk újfajta firkatömböt, mindeni utálja, mert egyik oldala fényes, nem nagyon írható, nekem viszont az az oldal maximálisan bejött. Terv Eagle-ben, lézernyomtatóval ki a papírra, nyomtatás fóliára optimalizálva. Hagyom száradni, közben nyák előkészül: ha nagyon régi vagy ujjnyomos, polírpapírral víz alatt átdörgölöm, 8-asokat leírva, ha új, akkor ez kimarad. Aztán acetonnal áttörlöm, Ultra Derm tisztítási képességekkel rendelkező, de enyhén mikroszemcsés kézmosóval alaposan lesúrolom, bő vízzel öblítés. Száradás után rá a papír, régen a szélét még leragasztottam cellux-szal, ez azóta elmaradt, megtartom egy ujjal, míg a szemközti élt levasalom. Vasaló meg a papír közé nem teszek másik papírt, és igyekszem a talp élével dolgozni, nem sík az alja. Addig birizgálom, míg a rajzolat át nem tűnik a papíron, aztán hagyom kihűlni, hideg vízben leáztatom, víz alatt óvatosan ledörgölöm, és mehet a vas-kloridba. Vagy lemosom acetonnal és kezdem elölről, ha nem jó, elkenődött stb.
10-ből egy nem sikerül elsőre, és az eddigi legjobb teljesítmény 2 vezeték volt egy DIP-tok két lába között
(#) X Sügi X válasza kobold hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Injekciós tűn én is gondolkodtam, de macerás, pedig egy darabig az lesz. De mit csináljak pl. egy BGA beültetésekor? Minden egyes PAD-et végigpasztázni, ráadásul akkorák mint egy gombostűfej, és annyi pasztát adagolni, ami pont elég a leforradáshoz... Pfuhh.. Talán ha lehetne írásvetítő fóliából valahogy kivágni\vágatni maszkot, az megkönnyítené a munkát. Előre leónozni nem jó, mert a BGA nem forr oda tutira. Kétfajta pasztám is van, az egyik Lead free-s, az még macerásabb. De ha lenne valami ötletetek a maszkolásra..? :no:
Ha lenne olyasmi gép, mint a plotter, csak ki tudná vágni a fóliát, az jó lenne. Ötlet?
(#) Joseppe210 válasza kobold hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Szevasztok. Én még uj vagyok itt. pontosabban már nagyon sok hasznos dolgot olvastam innen. Csak most érzem azt, hogy vannak olyan dolgok amikben már én is segítséget tudok nyujtani olyanoknak akik elakadtak, vagy csak kiváncsiak. Amúgy a Nyákot én álltalában saválló filcel és vasklorid eggyüttessel szoktam késziteni.
Nekem bejött. Igaz valami program jó lenne mert amikor az elkészült kapcsolásirajzból nyákrajzot csináltam kitéptem egy pár szál hajamat. Szóval erre ha tunátok valamit akkor hálás lennék.
Előre is köszi.
(#) kobold válasza Joseppe210 hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Programnak az Eagle simán jó (legalábbis én annál maradtam), de sok van, neten szaladj egy kört. Aztán inkább vasalj vagy világíts, kategóriákkal gyorsabb mindkettő, mint a kézi rajz, és nagyon fel lehet ám dobni a nyákot, mert bármi rányomható úgy, ahogy a gépen megtervezted.
(#) kobold válasza X Sügi X hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Nem sok ilyet kellett még eddig ültetnem, kisebb cuccokkal dolgozgatok. Azért szoktam leónozni először az egész nyákot, mert utána (még ha le is mostam tisztára) már semmi folyasztó nem kell azon a gyantán kívül, ami benne van az ónban. Ja, és még mindig ólomtartalmút használok, van belőle egy kilónyi...
Ha meg végképp nem akar szép lenni, forrasztóolajból megy rá egy pici az ón hegyével, csak utána különösen jól le kell tisztítani.
(#) mik válasza PCB hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
sorry
nekem egy kisebb megvilágosodással ért fel, amikor meghallottam, gondoltam megosztom a néppel
(#) mik válasza kobold hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Mivel ónozod? Pákával végig, vagy a tn160 vegyiónozóval, vagy van valami jobb?
(#) X Sügi X válasza kobold hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Én a forraszpasztánál olyanra gondoltam amihez már nem kell ón.. Ez magában tartalmazza.. Ezt nagy cégek alkalmazzák a panelek gyártásához, plahol dolgozom, ott is ilyet használnak.
(#) kobold válasza mik hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Pákával, nincs más... Egy kőkori 30 W-os Ersa páka, de a gyári hegy már sehol sincs. Rézhuzal van benne, először hegyesre köszörültem, aztán picit ferdén megreszeltem a hegyét. Amíg tiszta, nagyon szépen lehet vele dolgozni, ha meg sok rajta a reve, drótkefével (komolyan azzal...) megtakarítom, és mehet tovább. Kéthetente azért megigazítom a végét reszelővel, ezért kéthavonta köszörülni is kell, csak óvatosan, mert kevés ilyen vastag rézdrótom van
(#) kobold válasza X Sügi X hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Jaaaa... Abból aztán tényleg elég nagy baj, ha pocsékba megy. Ilyenre már valószínűleg a gyári háttér is kellene, házilag nemigen megy, szerintem.
(#) mik válasza kobold hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
jók ezek a pákák
Van itthon egy rakás ilyen egy- két ezer forintos páka. Egyszer kölcsönkértek tőlem egyet, adtam hozzá reszelőt is

Más:
Vegyi ónozót haszálta már valaki? Tapasztalatok?
(#) PCB válasza X Sügi X hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Szia !

De csak SMD-hez ugye ?

Sima lábas SMD-hez otthon nem nagyon kell paszta, legfeljebb a hastalpas BGA-hoz, de az amúgy is egy külön szám.

Üdv!
(#) sound.man hozzászólása Okt 25, 2007 /
 
Egyszer sikerült műnyomóval vasalni jó is lett meg minden Ma megint próbáltam vagy 3szor és nem tapad rá a papír a nyákra Magasabb hőfokon sem meg sehol... Mit rontok el?? Már nem emlékszem pontosan hogy azt hogy csináltam amire rátapadt..... Miért nem tapadhat rá a műnyomó a nyákra???
(#) Norberto válasza sound.man hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Ugye lézernyomtatóval nyomtatod a rajzolatot?
Következő: »»   91 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem