Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   16 / 2208
(#) sacibali hozzászólása Szept 26, 2007
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Egész szépen szól az erősítő, de azért egy új kérdés felvetődött. Az egyik pentóda búráján foltok kék fény figyelhető meg, amíg van anódfeszültség. Ilyet még nem láttam.. Nagyon szép, csak nem tudom, hogy nem káros-e a csőre nézve? Gondolok itt a túlvezérlés miatti esetleges (katód)sugárzásra.
(#) sturbi hozzászólása Szept 27, 2007
A kék fény a csőben katódfény, nem árt a csőnek, új csőnél általános.
A pentóda búráján foltok az micsoda?
(#) sacibali válasza sturbi hozzászólására (») Szept 27, 2007
A "foltok" az foltokban akart lenni! Azt akartam írni, hogy "foltokban kék fény figyelhető meg. Köszönöm!
(#) kissbazsi1984 hozzászólása Okt 1, 2007
Szijasztok!

Segítségeteket kérném. Találtam egy erősítő kapcsolást ami nagyon szimpi és jól le van írva. A kérdés a következő. Milyen kimenőtrafó kell ebbe (Amit én néztem ki az a Hammond PP 1650E (15W - 8Kohm 4-8-16Ohm))
A végfokban egy daab ECC83 és két darab EL84 dolgozik ha jól olvastam EL84 (katalógus 4.oldala) Raa-ja 8 Kohm.
Amásik hogy tudjátok-e hogy hol lehetne még máshol ehhez kimenőt nézni (http://www.tube-town.net/ttstore/ - Néztem már).
És mégegy, hogy gondolom, akkor ezt a EL84-et is pábaválogatva kell vennem (Electro Harmonix EL84EH végfokcső - ezt néztem)?
(#) sturbi hozzászólása Okt 1, 2007
Sajna nem tudom megnyitni a linket, de szerintem jó lesz úgy, ahogyan leírtad, 8 K-s kimenővel. Az én EL 84-es PP-mbe is 3,5-4 K körüli kimenők vannak, de az enyém paralel PP (2x30 Watt), nyilván sima PP-nél duplája kell, mert fele az anódáram, tehát jó a 7-8 KOhm.
Csöveket párbaválogatva vegyél, mégjobb ha úgy tudsz venni, hogy a négy EL 84 van összeválogatva.
Sok sikert a projekthez.
(#) sturbi hozzászólása Okt 13, 2007
Beteszem ide is, hátha jól jön valakinek.
13.-a van, szerencsés nap, nagyon nagy hírem van annak, aki kis SE erősítőt akar építeni. Számos trafót kipróbáltam kimenőtrafónak, míg a PCL 86 os SE erősítőm rá volt akasztva a szkópra. Először TV kimenőkkel próbálkoztam, mindegyik mélyhiáyos volt (100 Hz es négyszögnél szinte már csak tüske volt). Próbálkoztam egy régi nagyobb méretű rádiótrafóval is, de az rosszabb volt bármelyik TV trafónál. Képkimenőt is megpróbáltam, erős mélyei voltak, de a teljes sávban rettenetesen torzított. Több kisebb méretű hipersil és toroid trafóval is mértem, egyik sem volt jó. A TV kimenők közül egyedül az Orion nem torzított (1 W-ig) a közép és magas tartományban (mélyekről nem nagyon lehet beszélni).
A másik TV kimenővel (nagyobb) kevés méllyel, szintén 1 W-ig egész szépen szólt, de a magas tartományban jól hallatóan torzított (különösen hegdűnél).
Ezért aztán eldöntöttem, hogy tekerek hozzá kimenőt, mert több alkalmas vasam is van, így hát terveztem egy sor kimenőtrafót 8-16 cm2-es vasakra 20-40 hertz alsó határfrekivel. Éppen drótok után kutakodtam a műhelyemben (még mindig nem sikerült rendet raknom), mikor találtam 2 db.....
(#) sturbi hozzászólása Okt 13, 2007
...SM 74 magra tekert 220/12 V-os (világítási) hálózati trafót. Mivel ezzel egyszerűbb dolgozni, gondoltam erre fogok tekercselni, de azért betettem próbaképpen az erősítőbe, hogy így mit mutat.
Ez a trafó 60-70 KHz-ig 0 dB-en belül hibátlanul átviszi a színuszt (de 100 KHz-en sem dől meg), kevés nvcs.-vel. Visszacsatolás nélkül is 30 KHz ig egyenes a frekiátvitele. Pozitív visszacsatolással sem gerjed be az erősítő (legalábbis amíg a szkópom működik). Nagyon jó négyszögátvitele van még 20 KHz-en is és jó a mélyátvitele is. 3 W torzítatlanul levehető róla 8 Ohmon a teljes frekvenciatartományban (14V cs-cs).
Meghallgatáskor gyönyörű kristálytisza hangot produkál, messze jobb, mint bármelyik TV trafó.
ui.: ne gondolja senki, hogy nagyon tulzok, igazi audiofeel hangról van szó (és nyugodtan meg lehet bízni a fülembe, bár egy 30 e ft-os kimenő biztos még szebben szólna).
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Okt 13, 2007
Kösz az infót,én is megpróbálom hálózatival.Azt írtad,hogy kisebb hiperszi és toroid trafókkal is próbáltad,de nem volt jó.Ezek szerint kb 80 VA-es trafó kell neki?(az SM74 83 VA-es)
Másik kérdésem hogy nem légrésesen kell összerakni egy SE erősítő kimenőjét?

üdv.

Máté
(#) alex.taylor válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 13, 2007
de, légrés kell bele
(#) sturbi hozzászólása Okt 13, 2007
Természetesen kell légrés SE erősítő trafójához, de a gyári összerakáskor keletkezett légrés, úgy néz ki megfelelő. Én ezeken a trafókon nem állítottam légrést trafópapírral, zsírpapírral vagy egyéb módon, az egyiket ugyan én raktam össze, meg a szekundert is meg kellett tekernem, mert valamikor ebből másik hálótrafót akartam tekerni, de nem tettem a magok közé semmit (ilyenkor is van kis légrés, amit a magok összeszorításával lehet hangolni).
Ilyen, teljesen különválasztott tekercsekkel EI vagy M vagy EE vagy LL magos trafók nem jók semmilyen légréssel sem, csak a hipersil alkalmas, az viszont azt mutatja, amit leírtam. Ezek olcsón vásárolhatók. Az enyémek ugyan nagyon régiek, de gondolom újakkal is jó lehet (esetleg lazítani kell az összeszorításon, jó ha ilyenkor van oszcilloszkóp).
Tehát itt a lényeg az, hogy változtatás nélkül kiváló lett egy könnyen beszerezhető olcsó trafóval (83 VA).
Ez a 83 VA a mélyátvitel miatt, minimumnak tekinthető, nagyobb 12 V-ossal nem próbáltam, mert nincs nekem, de valószínű jó lehet. (8 ohmra 9-12 V-os kell). Ez a trafó természetesen jó ECL 86- hoz és EL84-hez is, ha olyan munkapontban üzemelnek, amivel hasonló Ra adódik(ez általában így van).
(#) sturbi hozzászólása Okt 13, 2007
A PP-d hogy áll (halad) Máté ?
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Okt 14, 2007
Értem,akkor csak az összehúzatásnál kell kicsit játszani a trafóval,nem kell közé papír.Akkor a következő dolgom lesz két ilyen trafó beszerzése,mert már lassan a PCL86-os végfokomat is szeretném befejezni.(egyébként lehet újan is venni,Mo-on is gyártják.)A PP-n már csak az utolsó finomítások vannak hátra ,pont ma csináltam meg a rácsfesz stabilizátort,illetve belőttem a fűtőfeszültségeket,mert a hálózatit kicsit nagyobb feszültségűre tekertettem mint 6,3 ill.27 V.Ezt soros ellenállásokkal lőttem be,ami a bekapcsoláskor is védi a csövek hideg fűtőszálait.
Nemsokára elkészül,és teszek fel képeket róla,csak mostanában nagyon kevés időm van rá.

üdv.
(#) sturbi hozzászólása Okt 16, 2007
A PCL86 SE erősítőm kapcsolási rajza: kapcsolás (Orion TV erősítőből elfajítva)
A rajzról lefelejtődött, van még a végcső segédrácsáról egy 10 µF-os hidegítés a testre, és a puffer utáni 50 µF-val párhuzamosan 470 nF-os kondi.
Lényeges, hogy a fűtőáram ne legyen kisebb 300 mA-nél, inkább 10-20 mA-el több. Egyutas egyenirányítás tökéletesen megfelelő és nagyobb pufferek is feleslegesek, a 47 nF csatolókondi is elég.
Nekem kikapcsolt visszacsatolással sokkal jobban tetszik a hangja, így természetesen hidegíthető a trióda katódja, a pentóda katódját is lehet hidegíteni (úgy látszik ezekre a helyi visszacsatolásokra nekem szükségen van, hogy jó hangúnak halljam).
Két kép:felülről
alulról
(#) djhans hozzászólása Okt 16, 2007
Sziasztok! Készítettem én is egy kis csöves SE erősítőt. Sztereoban, két EL84 és egy ECC85-ből. Az ECC85 egyik fele a jobb, a másik fele a bal oldali EL84-re dolgozik. A kimenőket és a hálózati trafót magam tekertem. Az anódfeszek egyenirányítása sajnos si diódákkal van megoldva és emiatt bele kellett tennem egy kb. fél perces időzítőt az anódfeszhez hogy kíméljem a csöveket. Már csak ízlésesen be kell dobozolni. Szerintem nagyon jól szól két vidi 3 utas hangfallal.

EL84SE.jpg
    
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Okt 16, 2007
Lécci a kapcsolást tedd fel!
köszi
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Okt 16, 2007
Nagyon szép munka
(#) djhans hozzászólása Okt 16, 2007
Itt a rajz. A relét a trafó és a graetz közé kötöttem. A relé kis 12v-os legyen ami 250v AC-t tud kapcsolni. Az időzítő a megadott értékekkel kb. fél perces. A 3300uf 6.3v-os kondit egy rossz alaplapból szedtem. elég a 6.3v.os mert itt úgyis csak 0,6-0,7v van a tranyó miatt. Az időzítő áramkör a fűtési feszről megy.
(#) djhans hozzászólása Okt 16, 2007
Ja a hálózati trafó 230V/180V;6,3V
(#) EcoPityu válasza djhans hozzászólására (») Okt 17, 2007
De jó látni... Nyákra épített "A"osztályú El 84-el, szép!, bár Így jobb esetben csak dobozon belül szerelheted, nade sebaj, vagy dugd ki lukakon a csöveket, ha látványerősítőt szeretnél.
Ha esetleg le szeretnéd cserélni a késleltetőben azt a csúnya félvezetőt, akkor tudom ajánlani, hogy egy DY-os egyenirányító csövet rakj sorba a relével/a tranyó helyére/ és fűtsd azt is...mert, ha felfűtött a DY, akkor az a nx10ma-es relé behúz, és kapcsolja az anódfeszt.
Tényleg!, mit mértél? 4w kijön belőle? Csak azért kérdezem, mert a colorstarban 6p14p-vel/ami ugyanez oroszban/5w-ot is kihoztak, bár az erősebb cső, de ahoz legalább van jó kis hiperszil kimenőm.
(#) EcoPityu válasza sturbi hozzászólására (») Okt 17, 2007
Csúnyán fogok kifejeződni:
sturbi, az erősítőd naggyon faintos lett/ űberfajintos/.
Bocs a szóhasználatért!
A háveromé is így épült fel, bár azt már láthattad.
De szép, meglepően szimmetrikus. Mit tud?
(#) sturbi válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 17, 2007
Ezekkel a feszültség, áramértékekkel és "kimenőtrafókkal" le tud nyomni 4 W-ot (16 V szinusz cs-cs.) kiváló minőségben. Válogatnom kellett hozzá olyan PCL 86-okat, amiknek nem izott fel az anódja hosszab üzem alatt sem. Ha valaki megcsinálja, annak inkább 180 Ohm katódellenállást javaslok a pentóda részhez (3 W akkor is lejön).

6П14П-ből 5 W-ot is ki lehet hozni különösebb nehézség nélkül, az anódon el lehet disszipálni 14 W-ot, a segédrácson 2 W-ot és a 300 V fölötti anódfeszültséget is egész jól viseli (EL 84-ről ez nemigen mondható el)
(#) djhans válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 17, 2007
Azt nem tudom hány watt jön ki belőle de elég hangos a szobában. Lehet hogy letolja az 5 wattot. A lényeg hogy szép telt mélyket ad és a cintányér hangjait is szépen visszaadja. A dobozból csak a csövek fognak kilátszani. Szerintem a késleltető marad addig amíg szerzek egy EZ80-at vagy 81-et aztán azt is kidugom a dobozból. Következő erősítőm P-P lesz EL84-el 10W-os már megvan a kimenőhöz a vasam csak meg kell tekernem. Meg van még pár elfekvő EL84;ECC83;ECC85
(#) dxzo4z hozzászólása Okt 28, 2007
Bocs, de nagyon-nagyon kezdő vagyok, talán évek múlva el is jutok oda, hogy csöves erősítőt építsek. Olvasgatom az irodalmat, s itt-ott primitív kérdéseim akadnak.

Pl: E-I magos trafónál hol mérjük a mag kereztmetszetét. Csak tippelem, hogy az E középső (a szélsőknél rendszerint kétszer szélesebb) részének keresztmetszetéről lehet szó.

(#) Faszy hozzászólása Okt 28, 2007
Sziasztok!

Nemrég regisztráltam ide, viszont nagyon érdekelnek a csöves erősítők, igy sokat olvasgattam ezt a topik ot.
Láttam többen tettetek fel képeket készülékeitekről, igy én is feldobok egyet a saját hibridemről, várom a véleményeket!
Lenne egy olyan kérdésem azonban, hogy tudja e valaki honnan érdemes kifejezetten ÚJ, "bontatlan" ECC82 es csöveket szerezni, elfogadható áron?
Jelenleg ugyanis használt csövek vannak a hibridemben.

Előre is köszi a segítséget!!
(#) Mate78 válasza Faszy hozzászólására (») Okt 28, 2007
Szia!

ECC83-at újan sok helyen lehet venni:
Pl.itt,és itt,vagy itt.
Sokszor hirdetnek ECC83-at itt a Hobbielektronika apróhirdetés rovatában,én is vettem már pl új ECC82-t.

Az erősítőd belvilágáról is tehetnél fel egy képet.

üdv.
(#) ensium válasza Faszy hozzászólására (») Okt 28, 2007
A külseje nagyon szép! De műszaki adatokat, és a belsejéről képeket kaphatunk?
(#) sturbi hozzászólása Okt 28, 2007
Kicsit változtattam a pcl 86 SE kapcsoláson megint. Most már muszáj leírnom (ha már a kapcsolást feltettem), bár lehet, hogy a kutyát sem érdekli. Hidegítettem a pentóda katódját 1000 µF kondival, ettől egy dinamikusabb és teltebb hang keletkezett, nagyon szép hang.
Tehát jelenleg a legjobb hangot, 75 Kohmnyi hurkos visszacstolással a trióda katódjára, és a pentóda katódjának hidegítésével (nálam 1000 uF) produkálja.
(#) sturbi válasza Faszy hozzászólására (») Okt 28, 2007
Nagyon szép erősítő, miből van az a fényes fedőlap ?
A vége akkor fetes, vagy bipoláris tranyóval van, milyen teljesítményű. A hangja egy tiszta csöveshez képest milyen ? (ha van összehasonlításról tapasztalat).
(#) Faszy hozzászólása Okt 28, 2007
Sziasztok

örülök ha tetszik a cucc, valóban sok meló volt vele.
A fényes fedőlap egy 1.5 mm vstag saválló acél lemez, kipolírozva ugye iylen fényesre.

A végfokja valóban MOS fetes, BUZ900 as tranyók vannak benne, én németországból szereztem be, mert itthon nem találtam
Késöbb egy ismerősöm szolt, h pesten valami cégnél lehet kapni, de én ezt korábban nem találtam meg, ezért jött németből.
A kapcsolás nem hétköznapi valami, ez egy Ciklotron névre hallgató rendszer, 1949 es szabadalom, anno az átviteltechnikában használták.
Teljesen földfüggetlen, és szimmetrikus a kimenet
JA és azonos polaritású félvezetők(buz900) vannak a végfokban, ugy, hogy azonos elektródájuk(source) néz a hangszóró felé, ami egy alapvető feltétele a jó hangzásnak!
Elég rendhagyó kapcsolási rajza van, sztem van aki nemlátott még ilyet

teljesítménye kb 2 szer 30W, 1A es nyugalmi áram mellett (A osztályban dolgozik)

kb ennyit most róla, ha van kérdés szivesen válaszolok
(#) Faszy hozzászólása Okt 28, 2007
jaj majd elfejetettem, egy kis extra: a csövek alulról 5 milis UV ledekkel vannak megvilágítva, sötétben a parázsló fűtőszál fényével, eléggé hangulatos.
és persze ne no thanx szoljon rajta ha lehet, ugyanis rontja az átviteli paramétereket
Következő: »»   16 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem