Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   217 / 316
(#) Massawa válasza jampi hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Ennyire nem lennék biztos benne, mert a mostani bekötésben van egy sereg földhurok. S ha amiat zug akkor, sokkal bonyolultabb lesz a dolog......
(#) Szammer válasza tizezer256 hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Hát igen.
Egyetértek Massawa kollégával.
Ennél sokkal egyszerűbb esetekben is létrejöhet a földhurok.
Az pedig olyan mint az UFO-k. Csupán tapasztalati megoldásokkal lehet megszűntetni.
Korrekt mérnöki számítás nincs rá.
Azért a tápszűréssel és stabilizálással első körben megpróbálkozhatsz, hátha ...
Már csak azért is, mert ezek a kapcsolgathatós tápok kb. persac/köbm. pontosággal adják ki amit ráírnak.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
(#) Massawa válasza Szammer hozzászólására (») Jan 10, 2013 / 1

Mielött nagy elektronikai vállalkozásba kezdene, a trafo helyett kössön a közös pontra egy 9V-12V-s akkut és ugy probálja ki.
Ha akkor nem zug, akkor segit a stabilizált áramforrás.

Ha akkor is bug, akkor a fene ette meg az egészet..
(#) Szammer válasza Massawa hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Jogos a két pont, hogy ez nekem miért nem jutott eszembe?
(#) ZSozsóó válasza Szammer hozzászólására (») Jan 10, 2013 / 1

Idézet:
„Az pedig olyan mint az UFO-k. Csupán tapasztalati megoldásokkal lehet megszűntetni.
Korrekt mérnöki számítás nincs rá.”
Ezt azért ne! Nekem nem szokott ezzel problémám lenni soha a higain gitár fejeimben. Tudom mit miért kötök hová , aki akarja annak el is mondom...Szép napot mindenkinek! Zs.
(#) Szammer válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Szia!

Hát te tudod, biztosan igazad van.
Bár egy-két dolgot már én is építettem, tapasztaltam (53 évesen, egy kis zenész múlttal (10 év), hiradástechnikai villamos-üzemmérnöki végzettséggel).
Azt hogy egy erősítőn belül hogyan kell a földpontokat összehozni, egy dolog. Egy hangtechnikai rendszerben ez már nem annyira egyszerű.
De mond meg a frankót az adott problémára, várom (várjuk).

Neked is szép napot:
Zsolt
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Hozzátenném, hogy nem akarok vitatkozni, csak a saját véleményemet írtam, amin vagy el lehet gondolkozni, vagy el lehet vetni.
(#) ZSozsóó válasza Szammer hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Sajnos én csak 10 éve foglalkozok ezzel napi szinten, erősáramú elektrotechnikus + villamosmérnök végzettséggel. Ha Ön azt mondja, hogy ez olyan ,mint az UFO-k és nincs rá mérnöki megoldás, az szerintem nem engem minősít. További szájkarate- ba nem mennék bele. Szép napot továbbra is, a legnagyobb tisztelettel az életkora és szakmai tapasztalata előtt! Mezei Zsolt
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Ja és bocsi "földhurkokat összehozni"
nem összehozni, hanem megszűntetni.
(#) Szammer válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Akkor bocsi, minősítsen engem.
De remélem itt a vége.
(#) teddysnow hozzászólása Jan 11, 2013 /

Sziasztok!

Hang szempontjából, műveletierősítős invertáló kapcsolás esetén, egytelepes táplálásnál, amikor a feszültségosztó ellenállások közepét a nem invervtáló bemenetre kapcsoljuk. Van valamilyen hatása az ellenállások értékének? Értem ez alatt, hogy pl. 2*100k vagy 2*1k.
(#) Massawa válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Van, mert részben az határozza meg a bemeneti impedanciát (meg a fogyasztást :rolleyes
(#) teddysnow válasza Massawa hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Igen, ezt sejtettem . Kiegészíteném annyival, hogy az erősítést és a frekvenciaátvitelt is ha egy kondit teszek elé/mögé (teszek is, mert kell a dc leválasztás miatt). Esetleg más hatása vagy "csak" ennyi?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
(#) jani1987 hozzászólása Jan 12, 2013 /

Készen vagyok a TDA7294-es erősítővel, amit gitárkombóhoz használok majd. Viszont van egy olyan problémám, hogy a trafónak van még egy kihasználatlan kimenete, ami terhelés nélkül azt hiszem 53V-ot ad le. Na erre kéne valami torzítófélét kötni, bár ekkora értéknél inkább a csövek jönnek elő. Ha vannak tippek, akkor megköszönném.
(#) ZSozsóó válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Szia!
Félvezetőnek kicsit talán sok (bár amit most készítek 2 csatornás erősítőt egy barátomnak és nemsokára bemutatok Nektek, abban 40V körüli tápfesz lesz), csőnek meg talán kicsit kevés a korrekt működéshez. Ott a 7294 tápja, abból le lehet jönni zenerrel alacsonyabb feszültségre. A neves cégek kapcsolásai is ilyenek. Persze az 53V ből is le lehet jönni, vagy zener vagy valami zeneres , áteresztő tranyós, mosfetes megoldás. Az szép síma tápot adna egy korrekt kivitelezésben. Ha esetleg ilyen mellett döntesz, tudok segíteni! Zs.
(#) csoka69 válasza Something hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Üdv!
A gitárod zaját sikerült megszüntetni?
Ha nem, akkor hátha ugyan az a baja, mint az enyémnek. Nekem egy domború fedlapos LP gitárom van, és kb ugyan ez a helyzet. De nálam csak a híd pickupnál. Tegnap kipróbáltuk a hangszedőimet egy másik gitárban. Igaz, más az alakja, de az volt a lényeg, hogy egy tömör testű gitárban legyen. A saját motyómon szólt, és gerjedést nem produkált, pedig elég nagy torzításon játszottam. Mikor közel mentem a hangszóróhoz, akkor sípolt csak, de ez érthető.
Szóval: a hiba lehet a fedlap, és a test közti üreg. Másra nem gyanakszom. A kábelezés rendben van (jó minőségű fonott harisnyás árnyékolású kábelek), a pickup is OK, a többi ugyan az.
Az is alátámasztja ezt, hogy a nyaknál nem gerjed, mivel ott már a test, és a fedlap már összeér.

Javítani úgy lehetne, hogy ezt a rést kitöltöm valami térfogatnövelő anyaggal. Purhabbal nem merek nekiállni mert félek, hogy fölszakítja a fedlapot.

Lehet, hogy valami egyszerűbb hiba van a Te gitárodban, vagy mondjuk komolyabb. Ez a személyes tapasztalatom, csak eszembe jutottál.Hátha csak rosszul van impregnálva a pickupod mondjuk. Vagy a PU kábele gyengébb minőségű. Nem tudok semmit a gitárodról..

Minden Jót!
Zoli
(#) Massawa válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Sok esetben ugy szokták csinálni, hogy egy felesleges OPAMP-ot (sokszor marad egy-két felesleges egy tökban) használnak a 0 referenciára. A bemenetre beraknak egy nagy osztot (kb.100-100 kOhm ) a kimenet meg a GND lesz (felezve az elem feszültségét, azaz kb. +4,5 V a minusz polushoz viszonyitva).
Ez nagyon kis impedancia (OPAMP kimenet), és nem kell különösebben szürni sem és ez talán a legkimélöbb osztó az elem szempontjából (kegkevesebb áramot vesz fel).

Késöbb azonban vigyázni kell az ilyen kütyük használatánál (pl. egy közös külsö ármforrás esetén), mert itt a JACK test (GND) + 4,5 V lesz a minusz polushoz mérten!!

(azaz nem lehet összekapcsolni egy másikkal (ugyanbból a tápból), ahol a GND 0 V (azaz a 9V elem minusz pontjával azonos).
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
(#) teddysnow válasza Massawa hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Csináltam már ilyet két tranzisztorral megfejelve. Azért hoztam fel ezt a kérdést, mert van két egyforma tl072+tl071-es gitár előerősítő (vox pathfinder15 klón-féle) panelem és nagyon-nagyon nem egyformán szól. A különbség az egytelepes táplálás miatti feszültség osztóban van, az egyik 2*82K, a másik 2* 10k. A különbség hangerőben és freki átvitelben van. Ezeket (túl) kompenzálva sem szól úgy, mint a másik. Mindent kicseréltem, próbálgattam kivéve a feszültségosztót, más tippem nem maradt.
(#) peti333 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Én most tervezem hozzá a nyákot, remélem állat hangzást ad majd. Kipróbálhatod ezt picit módosítva 9 voltot ad. Illetve próbálkozhatsz még ezzel is, persze a zenereket megfelelően helyettesítve.
(#) whitecastler válasza csoka69 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

A purhab tuti, hogy nem jó! Én szivacsot tömtem bele, de jó szorosan. Jobb lett. De ez egy 1969-es évjáratú, hangszerkészítő által gyártott gitár. A felső "F" nyílást belülről zártam le, vékony /2mm/ PVC lappal. Az alsó "F" nyílásban a potik vannak. Ezt én csak azért csináltam, hogy ne legyen "dobozos hangja". Ha hülyeség, akkor bocs! Nekem bejött.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

(#) csoka69 válasza whitecastler hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Valami ilyesmin gondolkoztam én is. Hungarocell darabokat jó szorosan belenyomkodok, ha Neked az segített, remélem nekem is. Köszönöm!
Zoli
(#) Rafael válasza csoka69 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Purhabot semmiképp se, mert ha sokat nyomnál bele (ami ugye az elején még messze nem tűnik soknak), a térfogat növekedésének erőteljesebb beindulásakor már semmi sem állítaná meg, kiszedni nem tudnál belőle és szétrepesztené a hangszert.
(#) vikipapa hozzászólása Jan 14, 2013 /

Sziasztok. Valaki meg tudná mondani, hogy a ennek a zengető meghajtónak mekkora tápfesz kell? Meg még az érdekelne, hogy a pentódánál a kondi amihez nincs írva semmi az mekkora? Lehet, hogy kicsit off, de valaki nem tudja véletlenül, hogy honnan lehetne venni a zengetőbe való hangszedő mágnest? Ezekre gondolok. Sajnos leszakadt a mágnes a felfogatásról és sehol nem találok hozzá pótot. Segítséget előre is köszönöm!
(#) 36m3 válasza csoka69 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Ilyen rések kitöltésére szerintem jó lehet az univerzális szilikon (mondjuk neutrális, hogy semmit ne marjon meg), vagy a parkettatömítő is!
(#) Massawa válasza 36m3 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Azt szoktuk csinálni, hogy a gitártestet letakartuk egy müanyagfoliával (müanyagzacsko), majd a fedölapot ugy szereltük fel, hogy 2-3 mm magassabban legyen mint a normális helyzete. Ilyen állapotban benyomtunk a fedölap és a gitárfal közé szilikont, hogy töltse ki a fugát.
Ha ez megszáradt, akkor a fedölapot a szilikonnal levettük, eltávolitottúk a müanyagfoliát (ha odaragadt körülvágtuk), majd visszaszereltük a fedölapot. Ez a 2-3 mm miatt odafeszült a gitárhoz és sok esetben megoldotta a problémákat.
(#) Something válasza csoka69 hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Üdv,
Tegnap végre sikerült átkábelezni a jószágot(végre végeztem azzal a bizonyos matek vizsgával). A helyzet javult végre, nem sípol meg hasonlók Most kicsit másabb a kapcsolás, egy eredeti rajzról lestem, eddig 47n-s kerámia kondik voltak benne, kísérletezés képpen kicseréltem őket 22n-s wima kondikra(bár mindenhol az olajos papiros kondikat írják nagy fesszel, de azt meg venni nemigazán lehet errefelé, itthon meg csak 470n-s van egy pár marékkal, így maradt a fólia). A pickup-okat kiszedtem, de a kábelét nemigazán szeretném kiszedni, mert ügyesen becsavarozták és beforrasztották az alját, így inkább békén hagyom. A hangja kicsit változott, de nem ˝romlott el˝. Most a mega distortion produkál furcsa tüneteket(vagyis már jóideje, pontosabban a bedobozolás óta, mondjuk műanyag doboz: olyan mintha valamiféle zajzár lenne benne, de lassú, szóval ha megpengetek egy húrt, akkor az elején kicsit halkabb, majd hangosodni kezd. Utána nincs gond amíg játszik az ember folyamatosan, és ha nem jön ki hang a gitárból akkor egy furcsa hang kíséretében megszűnik, és akkor csendes. Igen zavaró a dolog, lehet hogy a dobozolás közben rongálódott valami, mert igen csak szűkösen fér el abban az akvárium levegőztető dobozban
Így nézett ki a művelet előtt és után:
(#) ZSozsóó válasza Something hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Ugye mennyivel kultúráltabb! Pláne, ha az mks kondikat fkp-re vagy mkp-re cseréled majd ,meglátod ehhez képest is mennyivel "másabb" tud lenni, persze így is tökéletes...Nehezen hitted el, hogy ilyesmi baj van, de látod, segített a dolog! Ügyes munka, gratula! Az áramkör meg olyan ,mintha klasszikus "valami elengedőben van" jellegű tünet lenne. Vagy a fetek gate lába épp csak érintkezik, elveszti valami munkaponti feszültségét, ilyesmi! Vedd ki, ellenőrizd szerintem! Zs.
(#) hapro hozzászólása Jan 18, 2013 /

Sziasztok!

Kis segítség kéne, talán csak megerősítés...
Adott a csatolásban lévő kapcsolás. Ez egy gitár torzító. Balra ott a bemenet, jobbra a kimenet. Tudtommal a gitár mono jelet szolgáltat, viszont itt sztereo aljzatok vannak.
Jól gondolom-e, hogy a bemeneten azért van ott a sztereo jack aljzat, mert ott figyel a 9V-os elem, ami a táp. A minusz fele a levegőben lóg, a pozitív fele, meg IC 8-as lábára bekötve. Ha bedugom a mono jack dugót akkor a mono jack dugó árnyékolása/test csatlakozása ugye hosszabb mint a szetereo csatinál, gyakorlatilag a szetero csati másik oldalának a csatija itt test. Tehát rövidzárat csinál a csatlakozásban, azaz bekapcsolja az áramkörbe az elem negatív felét is a jack dugón keresztül. K1 kapcsoló meg egy két áramkörös kapcsoló amit egy kapcsolóval kapcsolunk egyszerre a kettőt. Ezzel kapcsoljuk be gyakorlatilag a hangját a torzítónak.
köszi

fuzz3.gif

Következő: »»   217 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem