Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   399 / 608
(#) reloop válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Itt kétféle párhuzamosítási módszerről van szó. A TDA7294S éppúgy mint a TDA7293 támogatja a teljesítményfokozatok párhuzamosítását a Drive [11] lábon keresztül.
A TDA7294V esetén két minél inkább egybevágó fázis és amplitúdó menetűre kimunkált kapcsolás köthető párhuzamosan. A kimenetek közösítése pár tized ohm ellenálláson keresztül ajánlott, hogy a két erősítő ne kezdjen egymás ellen dolgozni. Ennek a vesztesége kissé visszafogja a párhuzamosítással járó előnyöket.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
(#) accaboj válasza ImiDj hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Kis ellenálláson keresztül természetesen párhuzamosítható, de én azt mondtam hogy nincs TDA7294V párhuzamos kapcsolás. Most nézem hogy rosszul írtam, nem 7293S hanem 7294S. Javítani már nem tudom.
(#) Kovidivi válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Köszönöm a kiegészítést, így korrekt!
(#) peter1995 hozzászólása Jan 8, 2013 /

Sziasztok. Van egy kis erősítőm ebben 2db külön álló 1 IC-s végfok van. Jön a jel, az bele megy egy alul áteresztőbe aztán annak a kimenetére van kötve 2 poti. A potikről megy a végekre.
Már egy ideje az egyik vég csináltam, hogy néha gondolt egyet és elhallgatott. Ha megmozgattam a potit van mikor megjavult van mikor nem. Ilyenkor egy picit kihúztam a jel kábelt és egy jó nagy brr hang után újra szólt. Gondoltam biztos a poti. Kiforrasztottam szétszedtem a vezető pályát egyik ismerősöm tanácsára meghúztam grafittal majd befújtam kontakt sprével és összeraktam. Jó is volt egy hétig majd ma megint kezdett kihagyni. időközben kicseréltem az alul áteresztőtől a potikhoz menő vezetéket és a potitól a végfokba menő vezetéket is de nem az a hiba.
Nemtudom a végfokban lehet-e valami hiba ami egyszer előjön és egy komolyabb jel hatására múlik el.
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Szia! Forrasztási hiba okozhat ilyen jelenséget, de inkább a potira tippelnék. Le tudnád ideiglenesen valami trimmerre, vagy ellenállásosztóra cserélni?
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Szia. Elugrok tankolni utána leszek.

VAn több trimmerem is különböző értékkel meg ellenállást is tudok keresni.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Nos ittvagyok. Akkor trimert? Milyet?
Van 2K2 normál potim, Van felirat szerint 6K8 mérés szerint 8K trimmer, 200R trimmer 180R trimmer, 472 feliratú trimmer, 4,3K trimmer. Hirtelenjében ezeket találtam.
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Legyen mondjuk a 6k8. Csak próbára kell, hogy megszűnik-e a hiba. Ha igen, akkor egy másik potenciométer kell bele.
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Értem bekötöm a 6K8.

Bekötöttem közép állásban nagyon rossz volt kicsit visszább tekerve most szól. Hajtom egy kicsit, a potihoz nem nyúlva és jelzem, hogy mi lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Eddig semmi rendellenes. lehet, hogy mégis a potméter lesz a hibás. Kiforrasztom aztán majd mutatom a boltosnak, hogy ugyan ilyent.
(#) Kovidivi válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Mit értesz azon, hogy közép állásban nagyon rossz volt? Egy poti feszültség osztóként bekötve minden állásában jól kell, hogy működjön! Tekerd a potit 0%-tól 100%-ig, közben pedig lépésenként csökkentsd a lejátszódon a hangerőt, így a zene szinte mindig ugyanolyan hangos lesz. Így le tudod tesztelni a potit, hogy jól van-e bekötve, kontakthibás-e, stb. Nekem poti még csak akkor volt nagyon rossz, amikor tönkre volt menve a vezetőpálya rajta. Ki is dobtam.
(#) Davidd hozzászólása Jan 10, 2013 /

Sziasztok! Mellékelek néhány képet hogy mekkora hűtőbordám van itthon, ami elfér rack-ben , ha a vonalzón nem látszana 26x7x1.5 cm. Kérdésem az lenne hogy 2 darab tda7294 hídnak eleg-e ez a borda, termesztesen ventilátorral akar 2-vel is.
(#) peter1995 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Szia. Úgy értettem, hiogy ez a trimmer amit betettem próbára is egy kitudja honnan bontott darab. És középállásban nem nagyon akart vezetni. Kicsit odébb tekerve jó volt. Erősen gyanítom, hogy mégis a poti lesz a hunyó. Majd hétfőn veszek.
(#) ImiDj válasza Davidd hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Szia!Elég szerény kis borda de ventivel jó lesz.Ha jól értem 4 Ic-nek lesz.2 venti lehet nem lesz elég,atól fűgg milyen fordulaton mennek.Fűgg sokmindentől pl.tápfesz,hangszóró impedancia,menyire fogod vezérelni stb.Ha maximálisan kihasználod és ezt a bordát akarod használni akkor lehet kevés lesz,ha teszel tőbb ventit akkor jó lehet.Igy ha nekem lenne ez a borda én rá tenném az ic-ket meg 2 ventit és ha nagyon melegszik akkor még 2-őt.
(#) pepetv hozzászólása Jan 14, 2013 /

Sziasztok.
A végfok ic elé milyen értékü hangerö szab.potit tegyek 47 vagy 100 kohm?
(#) reloop válasza pepetv hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Szia! A 47k-t. Legyen logaritmikus.
(#) pepetv hozzászólása Jan 14, 2013 /

Köszi.Azt tudom,hogy "b" kell
(#) aurex69 hozzászólása Jan 15, 2013 /

Sziasztok !
Szeretnék építeni egy 200w os erősítőt Tda 7293-as icék kel pár kérdésem lenne .
Van egy toroid trafóm 2x28 volt 350w és 4db 18000 mf kondival pufferolnám ez elég lenne e tápnak vagy kevés a trafó 200w hoz? És még kíváncsi lennék 8 ohmos hangfalakat bírná e ?
Ha valakinek lenne egy védelemmel egybekötött kapcsolási és panel rajza azt megköszönném .
(#) Szabi1 válasza aurex69 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Szia igen elég lesz a trafó, 2x10.000µF pufikondi elég ha 2 darab ICt használsz. A tda 7293 hidkapcsolásban 8 ohmon leadja a 200w ot elvileg. TDA 7294 nyákba is beültetheted a 7293 mat, kivéve ha a 7294 nél az N.C. lábakra van kötve valami Láttam olyan nyákot ahol áthidalásnak használják, s ment 7294 el de 7293ra ha cserélném akkor kockázatos.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) attirush hozzászólása Jan 16, 2013 /

Üdv!

Tudna valaki segíteni,hogy hogy lehetne ebből sztereót csinálni szétválasztani?Bővebben: Link
(#) reloop válasza attirush hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Szia! A pufferek takarják, de a jobb oldali IC 3-as lábára valószínűleg megy egy 470nF-os kondi. Annak a jelenleg testre kötött lábára adhatod a jelet. A bal IC 14. láb és a jobb IC 2-es láb közötti ellenállást emeld ki.
A kimeneteket a 14-es lábak lesznek természetesen a testre megy a hangszóró "-" jelű csatlakozója.
(#) attirush válasza reloop hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Ok,megpróbálom. Azt nem mondtam,hogy kétoldali nyákja van! Vagy az nemszámit ?Bővebben: Link

A kapcsolás minden bizonnyal azonos az adatlapival. Ott tudod követni a teendőket.
A két oldalas NYÁK-nak nincs szerepe.

Értem és köszi!Mondjuk az adatlap nem sokat mond!

Akkor idelinkelem a hidat. A 0,56µF kondit kell felvenni testről ez lesz a másik bemenet.
A hangszóró mellé rajzolt 22k lesz még eltávolítandó.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013

Meg tudnád mutatni a képem?Jób képet nem tudok csinálni.

A vezető sávokat csak tippelni tudom, nem árt rajzról is ellenőrizni.

Sztereo.jpg

Jó így?A kondit vegyem ki?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013

Sztereo.jpg

A kondenzátort végül is ki kell forrasztani. Egyik lába megy jobb oldali IC 3-as lábára, másikra kapja a bemenő jelet. A hangszórók testjei ne itt a panelen hanem a tápkondiknál kapjanak GND-t! A hangszóró áram ne folyjon az ide érkező testvezetéken.

Rendben és köszönöm!!!Jó éjt!
Következő: »»   399 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem