Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Biztonsággal? Hát valószínűleg be lehet úgy állítani, hogy baja ne legyen, de gyors kapcsolást ne várj! Ehhez a tranyóhoz erősebb meghajtó kell.
Idézet: téma ide áthelyezve! „Kapcsolóüzemű végfok”
Hali!
Nincs valami jó, nagyon alapoktól leírás valahol a PWM erősítőkről (milyen alkatrész miért hol van és mit csinál szintű ). Csak mert jó volna faterék bandájának egy 2*1000Wosat csinálni. (szóval ilyen témában is várok kapcsolásokat [lehetőleg NYÁK-táp-erősítő kapcs formában ]). Találtam egyet, de szerintem ez nem pwm: Link . De egyenlőre egy olyan oldal is segítene, amin minden alkatrész leírását és miértjeit tartalmazza... Ja légyszi ne szóljatok le, hogy egy ilyen zöldfülü mit akar pwm erősítőt építeni, mert a lelkesedés megvan Üdv&köszi!
Üdv!
Azt szeretném kérdezni hogy jó-e ilyen (csatoltam) típusú meghajtás ahhoz hogy nagyobb gate kapacítású feteket is lehssen gyorsan meghajtani?
Nem ide kapcsolódó hozzászólások átkerültek ide:
Erősítő mindig és mindig Legközelebb, tessék figyelni! Köszönöm!
Sziasztok!
szeretném kérdezni elsősorba Pafitól, és a többiektől is, hogy ehhez a végfokhoz van-e nyákterved amit itt közzé teszel? A napelemhez végfokos topicban ajánlottad valakinek, ezt, hogy egyszerű meg jó meg minden, és így gondoltam kipróbálom, bár még még soha nem építettem és nem is foglalkoztam semmilyen szinten a kapcsolóüzemű cuccokkal, de most kipróbálom mi lesz belőle. A FET-ek típusai mennyire kritikusak? Csak ezekkel a típusokkal jó, vagy valamivel ha esetleg ezek nem beszerezhetők, helyettesíthetők-e? Ha igen mivel? Estleg valami kapcsolóüzemű táp rajzát is elfogadnám, ami ezt a végfokot meg tudja hajtani a +-25Volttal. köszi a választ. üdv.: Zoli
Ezek a tranyók nagyon elterjedt típusok, de ha valahol mégsem kapható, akkor ott helyettesítője sem nagyon lesz. Sajna nyáktervem nincs.
Vannak jobb tranyók (kisebb gate-töltés), és jobb IC is, de azokat nehezebb beszerezni.
Hy Mindenkinek!
Van itt vki olyan aki esetleg nagyon értene a kapcsolóüzemű erősítőkhöz, mert én összeraktam egyet a TDF8590-es integrált áramkörrel, de nem indul el. Igazából olyan mintha folyamatosan újraindulna 100ms-onként (nincs sehol sem rövidzár és a tápfesz is rendben). Ha vki tud esetleg segíteni az légy szí írjon, mert én már mindent megpróbáltam, és kifogytam az ötletekből. Köszi!
Helló mindenkinek!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy valakinek nincs nagyobb teljesítményű PWM végfok és táp rajza? Saját hangrendszert építek és mindenképpen PWM végfokokat szeretnék beépíteni a hangfalaimba. Csak az a baj, hogy jelenleg a fórumban a max teljesítmény, amit ki lehet hozni ezekből a kütyükből az 500 W. Nekem ennek a duplájára lenne szükségem. Ha valaki tud ebben segíteniattól szivesen veszem. Előre is kösz mindenkinek.
Erről a digitröl ha valaki tud egy kicsit bővebben, 5,1-hez engem is érdekel tényleg olyan jó. köszi..
Van oszcilloszkópod, és tudod használni? Ismered a kapcsoló üzemű erősítők legalapvetőbb működési elvét? Tudsz nagyfrekis nyák-ot tervezni? Be tudsz szerezni olyan IC-ket és tranyókat, amiket nem lehet minden boltban kapni?
Ha igen, és nem spórolás miatt akarsz építeni, hanem magáért az építés öröméért, akkor tudunk segíteni. Ha nem, akkor jobban jársz, ha veszel egyet készen.
IRF9530 az egy FET. a FET jelentése Field Effect Transistor. Tehát térvezérlésű tranzisztor
Ezért az
Tehetek egy javaslatot variszabi?
Amíg tőled tudásban fényévekkel előbbre járó embereket akarsz kioktatni, ajánlom, hogy maradj kussba a fórumon! Köszi!
OFF
Hát ez azért szükségtelenül durva volt. Nem biztos hogy kioktatni akart, és ha mégis, MaSTeRFoX válasza helyretette a dolgokat.
Amúgy variszabi már egyszer ki lett rúgva a viselkedése miatt a fórumról...majdnem IP-ban-t kapott...
Topi kényszerből!! viszont visszaengedte, de csakis azért, mert variszabi írt egyetlen cikket az oldalra még régebben, és hogy ha bárkinek kérdése lenne a cikkel kapcsolatba, el tudja őt érni itt az oldalon! Egyébként semmi keresnivalója nem lenne itt az oldalon ennek a bizonyos felhasználónak... Csak hogy mindenki tudja, miről is van szó... variszabi azóta is egy gerinctelen féreg, egy kényszerből megtűrt személyiség itt az oldalon... És mostantól kezdve megint minden csak a PWM-ről szól...
Sziasztok
szereztem egy dynaudio 24w75 sub drivert, meg szeretném hajtani egy pwm végfokkal...olyan kapcsolást szeretnék ami subhoz jó stabil, tápom van amennyi kell sőt több is,meg előszedtem néhány alkatrészt is:ir2112, lm319n, byv79e, lf347n..meg pár ferrit a ferroxcube-tol...szoval egy jol csilklapitott erősitőt kéne összehoznomfeteket még nem tom mi lesz..amit mondtok... szép napot mindenkinek!!
Hát igen. Egy fórumon hozzászólások alapján senkinek nem lehet megítélni a szaktudását.
Az audiodiy fórumon pont ma szembesültem egy ilyennel. A fickó nem igen írt sok mindent és főleg csak kérdezett. Ki nem néztem volna semmit belőle. Aztán kérte az etalon előfok kapcsrajzát, mert szerette volna kipróbálni. Mivel nekem megvolt elküdtem neki. Hálából, elküldte az általa 6 éve tervezett kapcsolóüzemű erősítő rajzát. A rajz olyan profi, eszméletlenül jól kidolgozott mérnöki munka volt, hogy meg is írtam neki, hogy "ezentúl csókolomot fogok köszönni". Ilyet még nem láttam. Aztán ki is derűlt, hogy az erősítőjét sorozatban gyártják az általa tervezett kapcsolóüzemű táppal. Ilyenek fejlesztésével foglalkozik. A rajzot érthető okok miatt nem mutathatom meg, de annyit elárulhatok, hogy szerintem ettől még Pafi is "beájulna". Szóval tényleg vigyázni kell, hogy kit próbál kioktatni az ember. Ez olyan, mint bekötött szemmel segberúgni valakit. Csak megeshet, hogy az a valaki 200kiló tiszta izom és nagyobbat rúg vissza.
Kedves Pafi!
Igen van hozzá cucc! Ha nem nekem, akkor az uncsitesómnak. És igen építettem már egy két nyákot. És ha nekem nem megy, akkor az uncsitesóm cégénél legyártatom akár négy rétegben is (kétszer két oldalas összepréselve). Egyébként tudod mennyibe kerül egy ilyen végfok? Több százezer per darab. Ja és nekem kb. 2x20 darabra van szükségem, minimum 1000 W/db. Hogy miért? Saját hangrendszert építek és így olcsóbb. A másik szempont, hogy aktív hangrendszert építek, mert a hatásfok még ebben az esetben is jobb, mintha külön lenne a hangfaltól a végfok. Hangmérnök vagyok, tehát tudom. De hogy meggyőzzelek: 10 méter 2,5 mm2-es hangfalkábelen (ami természetesen eszméletlenül drága, a középkategóriás kábelekért elkérnek 1500 Ft-ot is) kb 5 - 7 % veszteség van. Míg a szimmetrikus mikrofon kábel vesztesége szinte 0, és az ára is barátibb (a KLOTZ kábel métere kb 300 - 350 Ft). Nem beszélve a csatlakozókról (egy Neutrik 8 pólusú dugó kb 3000 Ft, a szintén Neutrik XLR dugó 700 Ft. A minősége pedig az egyik legjobb a piacon, ha nem a legjobb). Tehát több érv szól amellett, hogy inkább építsek, mint vegyek. Ja és melyik gyártó szereti azt, hogy megveszed a méregdrága cumóját és azonnal szétszeded, hogy berakd a hangfaladba. A kissebb teljesítményűek azok jók lesznek a top ládákba (amik amúgy Line Array-k, és saját tervezésűek), de a sub-hoz mindenképpen nagyteljesítményű kell (2 darab 18"-os 1000 W-os sugárzók vannak benne, ja és mindkettőt kölön végfok hajt). Szóval ha még mindíg tudsz segíteni, akkor várom a válaszod. Köszi előre is! Funkyboy Idézet: „De hogy meggyőzzelek: 10 méter 2,5 mm2-es hangfalkábelen (ami természetesen eszméletlenül drága, a középkategóriás kábelekért elkérnek 1500 Ft-ot is) kb 5 - 7 % veszteség van.” Meggyőztél. Arról, hogy jobb ha rendeled az erősítőt! (0,018*2*10/2,5/8=0,018, vagyis 2 %-nál kisebb a veszteség 8 ohmos hangfallal, de ennál sokkal fontosabb dolgok is vannak egy hangrendszerben.) Akkor légy szíves, szerezz nekem FDP2552-ket! Cserébe erősítővel fizetek. A részleteket megbeszéljük emilben!
Sziasztok!
Egy olyat szeretnék kérdezni hogy mit jelent ez a kapcsoló üzemű (PWM) végfok és hogy egy ilyen 315W-os D osztályú erősítő kivitelezhető lenne-e??? Vagy ha tudna esetleg valaki egy kivitelezett D osztályú erősítőnek kapcsolását, nyákrajzát az mégjobb lenne!
Kedves Pafi!
Te ennyire értel mindenhez? A számításod meggyőzött, csak elfelejtkeztél arról, hogy az a kábel nem simán csak kábel, hanem kábel és csatlakozó. És a csatlakozókon akármilyen jó minőségű is nagyobb a veszteség, mint a kábelen. És még egy dolog: a 2,5 mm keresztmetszetű kábeleket csak 400 W terhelésig ajánlják . Hidd el tudom, mert ez a szakmám. És hogy nagyobb teljesítménynél is ezt használják az egy másik dolog. De mint tudjuk az analóg technikában nem nagy gond ez, mert egy 1000 W-os végfok hatásfoka nem túl jó. És én nem csak elméletben tudom, hanem gyakorlatban is... Én egy olyan rendszert építek ami CD minőségben szól 130-140 dB-el. Ja és nem diszkóban, hanem élő koncerten... Egyébként úgy látom, hogy nem is akarsz segíteni... Egyébként az FDP2552 mosfetet bármikor be tudom szerezni közvetlenül a gyártótól. Egy kitételük van. Minimum 200 USA $ (kevesebb mint 40.000 Ft) értékben kell tőlük rendelni. Ezért a 200 $-ért kapsz nyolc darab mosfetet. Ja és még azt is megszabhatod kb. 2 cent felárért, hogy a sima kell, vagy az NL sorozat. Ne kérdezd mi az a NL sorozat, mert én ehez NEM ÉRTEK!!! Azt tudom, hogy mit akarok. És azt is látom, hogy itt nem segít nekem senki. Úgyhogy jó vitázást és jó építgetést... Funkyboy
Hello mkinek!!! szeretném ha vki tudna nekem küldeni kapcs rajzot + nyák tervet 200-300w-os P.W.M. erőlködőröl!!!!!!!!!!!! előre is köszönet!!!
(lehetőleg beszerezhető alkatrészekkel szerelt lenyen!) hetenyi_gabor@freemail.hu
Ajánlom figyelmedbe ENNEK a bekezdésnek a második felét!
Ettől függetlenül nem biztos, hogy végleg itt kéne hagyni a fórumot
Lehet, hogy másnak másban még segíteni tudsz a jövőben! :yes:
Persze, hogy figyelemmel kisérem a fórumot, mert már eddig is sok érdekességet találtam.
És ha valakinek tudok valamiben segíteni akkor segítek.
kedves funkyboy! a segitségedre lenne szükségem nyák-készítésében!!!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |