Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   361 / 1152
(#) sean hozzászólása Jan 12, 2013 /

Sziasztok! Tönkrement a processzorhűtő ventilátorom. EKL R128025DU típusú, 4 pines fordulatszám szabályzós. Az alaplap 100%-os fordulatán 5400rpm-el ment, le volt véve 40%-ra (2500rm). Neten amit találtam ugyan ilyen típusú ventilátort, ahhoz 1500rpm volt írva. Bekapcsoláskor felpörgött maxra (5400) és utána állt be a 40%-os fordulatra. Az a kérdésem hogy mekkora fordulatú ventilátor kell? Félek ha egy újat beleteszek és az alaplap felpörgeti akkor tönkremegy. Egyébként működik a venti, csak az egyik lapát törött le és így nagyon hangos. (Az alaplap Asus P5GD2-VM/S, Intel P4 HT processzor rajta egy rézmagos hűtővel)
Üdv!
(#) antikzsolt válasza sean hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

hát az az igazság hogy én sosem néztem hogy menyit pörög. Csak a méretét. Eddig nem volt bajom vele egyel sem.
(#) sean válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Én sem foglalkoztam vele, csak cmos reset után maxon pörgött és nagyon hangos volt, így kerestem meg hol lehet szabályozni. Attól félek ha veszek bele újat akkor az alaplap túlpörgeti és tönkremegy. Most egy 3 pinest tettem rá, csak indításnál a gép kiírja hogy 'cpu fan error' és sípol. Szerencsére át lehet lépni rajta.
(#) antikzsolt válasza sean hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Esetleg a biosban be lehet állítani a pin számot. Bár ez nem nagyon jellemző. A tulpörgetést meg szerintem nem lehet elérni. kommunikál a 4 pines venti az alaplapal. megmondja mennyi a maximum amit pöröghet. Legalábbis én így gondolom.
(#) tallerkrisztian válasza sean hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Szia! Egy biztos a venti ha behal:
1. végleg
2. Alaplap pin hiba /nem kap feszt./
3. Kontakt hiba vagy vezetékszakadás?!
4. Nincs rádugva?!

Bekapcsoláskor mindig felpörög a CPU venti az indításkor fellépő hirtelen magas feszültségigény miatt. A biosban /rég jártam/ tudtommal csak:

1. Bekapcsolni, hogy mérje a fordulatot
2. Keep Current /nem tudom mit takar/
3. N/A ha jól rémlik azaz nincs csatlakoztatva vagy a bios nem érzékeli?

Az, hogy a ventire 5400 vagy 7200 stb... van írva az csak a venti max teljesítményét mutatja, de gondolom ezt tudod. Az adott venti az adott alaplappal milyen fordulatszámon megy az függ/het attól is, hogy a procit milyen beállításokkal használod /Optimal stb../ illetve az aktuális rendszerhőmérséklettől. Az meg szinte mindegy, hogy milyen max. fordulatu ventit veszel, mert kb. átlag +/- 2200 rpm körül mennek ettől eltérően csak ha a proci jobban igénybe van véve pl.: játék és a többi amelyek magasabb memóriát igényelnek. Tapasztalataim alapján.
(#) Mengyán válasza sean hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Szia! User Manual 4.5.6-os pontja, megtalálod a 4-34-es oldalon, vagy a linkelt PDF 94-ik oldalán. A lényeg, hogy 4 pólusú csatlakozónál PWM szabályozás kell, 3 pólusúnál pedig DC.
Idézet:
CPU Q-Fan Mode
Set to [PWM] when using a 4-in CPU fan cable. Set to [DC] when using a 3-in CPU fan cable.”

A venti működőképes lenne csak a lapátja törött el. A procit nem piszkálgattam, nincs húzva. A fordulat csak azért volt levéve, mert maxon nagyon hangos volt a gép. Melegedési gondok nem voltak. A ventire nincs ráírva a fordulatszám, a biosban 100%-on 5400rpm a fordulatszáma.
Itt egy kép hogy mit lehet állítani. Ha a 'Q-Fan Control'-t kikapcsolom akkor max fordulaton megy a venti.

034.jpg

A lapát cseréjén is gondolkodtam mert megvannak a régi tápegységek hagyatékai. Csak azt nem tudom hogy működne e másik lapáttal? Változna valami paramétere? A lapát ugye maga a forgórész és azon van a mágnes.
(#) Mengyán válasza sean hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Valamint van tengelye is a lapátnak, a tengelynek pedig átmérője. Ráadásul a tengely a csapágy forgó része is egyben. Ezek a ventik siklócsapágyasak, és attól lesznek zajosak, hogy kikopik a tengely meg a persely. Szerintem ha volt legalább 2 éves a venti, akkor úgyis megérett a cserére, ha nem volt, akkor sajnos silányat sikerült kifognod. Nem egy eget verő tétel egy ilyen venti. Tudom, hogy válságos időkben 1000Ft is pénz, de ha beáll, akkor lehet többe fog kerülni.

Biztos, hogy jól van rádugva a 3 pólusú csati? Nem értem, miért nem érzékeli, de a BIOS-nak is ez a baja. Ha jól van rajta, akkor szakadt lehet a vezeték. Azt sem értem, hogy a Q-Fan Control alatt miért nincs még egy sor a Q-Fan Mode-al.
(#) antikzsolt válasza pisti1818 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Sajnos mostanában ez jellemző hiba. Esős az idő és odavannak a vezetékek már. beáznak. Ezt egy T-homos szerelő haver mondta. Még csodálkozik hogy működnek a vonalak
(#) sean hozzászólása Jan 13, 2013 /

A másik ventin gyári 3 pólusú csatlakozó van, jól is van rádugva. Eddig a gépház oldalán teljesített szolgálatot. Szakadásvizsgálóval néztem, a vezetékek elvileg jók.
A tönkrement ventilátor lapátjait kézzel el lehet hosszába-kereszbe tépni, mint valami papírt. Lehet hogy elöregedett, de inkább kispórólták belőle az anyagot. Nem nagy tétel egy venti, csak bizonytalan vagyok hogy működne e. Amit kínáltak az 1600 max fordulatú.
(#) pika75 válasza sean hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Szia, a ventik fordulatszaman ne akadj meg, mindenkeppen mukodni fog. Ha jol emlekszem, a 4 polusu csati az alaplapon ugy van kialakitva, hagy ra tudod dugni a 3 polusu csatit is de csak egyfelekeppen. Az erdeti venti, ha letorott egy lapat, mar nincs kiegyensulyozva, a persely sokkal hamarabb kikopik, egyre zajosabb lesz. Es az sem semmi, hogy max fordulata 5ezer folott van, ez meg ratesz egy lapattal a zajra. Tehat: kis fordulatu, nagy levegomennyiseget megmozgato venti a jobb, ez azt jelenti, hogy vastagnak kell lennie, hogya lapatok dolesszoge is nagyobb lehessen. Hogy 3 vagy4 polusu a csatija, majdnem mindegy, hiszen ha jol olvastam az elozo h.sz. kat, a bioszbol tudod allitani a fordulatszam szabalyzasat pwm es dc mod kozott. Udv.
(#) belfi2 válasza pika75 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Szia!

Idézet:
„a ventik fordulatszaman ne akadj meg”

Azért ennyire nem egyszrű de nem is bonyolult! CPU ventiknél de máshol is sokat számít a venti max fordulata és az azon szálított levegő mennyisége.Tehát a két külsőre azonos, de fordulatra nem egyező venti nem jó egymás helyett a szállított levegő mennyisége miatt.(nem lesz jó a hűtés).A jobb gyártók álltalábam jelölik a max ford / szállított levő értéket (CFM).Ha ezek megegyeznek akkor jó a venti,ha nincs ilyen akkor a több lapátos és magasabb fordulatu venti jelenti a bizosabb megoldást.
(#) Kovabe hozzászólása Jan 16, 2013 /

Sziasztok
Bajban vagyok, van egy ADVENT ADE-WD1-es wirless bill. és egér, ujkorában még müködött de miota egyszer lemerült az elem azota nem tudom összehangolni a cuccokat a vevövel. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
(#) prockó hozzászólása Jan 19, 2013 /

Sziasztok.

s-atás gépre kéne áttenni adatokat ide-s vinyóról, de sehogy sem jó úgy hogy a satás legyen az elsődleges, illetve nem tölt be, tudna valaki valami kötést hogy is működne hogy másodlagosként lássa az ide-t ?????ha kell tudok fotót is feltenni hogy mit ír ki!!!
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
(#) enree hozzászólása Jan 19, 2013 /

Sziasztok! Kérlek segítsetek, van egy ilyen kütyüm, de nincs hozzá CD. Biztos én vagyok láma, de nem találok hozzá semmit a neten minden link a Linksys oldalára mutat, de ott sincs semmi róla Ha esetleg valakinek megvan, megköszönném, ha elküldené.
(#) Mengyán válasza enree hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Megnézted, van-e webes felülete? Megpróbáltad felcsatlakoztatni UTP-vel hálóra, és az IP címét beírni egy böngészőbe? Ha nem, próbáld ki, aztán írd meg, mire jutottál. Az IP címet ha nem tudod, akkor a router LAN vagy DHCP részében megtalálod. Pontosabbat csak pontos típus ismeretében.
(#) enree válasza Mengyán hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Szia! Köszi a gyors választ! Az IP címet tudom, 192.168.1.210, megnézem a pontos típust és jelentkezem. hideg83, neked is köszi, tényleg csak a szemem nem verte ki, hogy egy pdf-et bámulok párszor már jártam ezen az oldalon. Mondjuk azt nem értem, hogy egy ilyen gyártó, mint a Linksys, miért tüntet el az oldaláról mindent...
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
(#) Mengyán válasza enree hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Ha megvan az IP cím, akkor nem kell a routerban megnézni. Írd be az IP címet egy böngészőbe a címsorba, és be kell adni a webes konfig felületet.
(#) enree válasza Mengyán hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Sajnos most nincs itt a cucc, amint a közelében leszek, megírok róla minden infót, előre is köszi!
(#) belfi2 válasza prockó hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Szia!

Ha ilyen vagy hasonló problémád van mindig írd le a konfigot is,de minimum az alaplap típusát.
Ha a az operációs rendszer nem a saját hardver környezetében fut nem fog elindulni .A rendszert újra kell telepíteni és kiválasztani hogy melyik HDD legyen az ,amelyikre kerül.(BIOS beállítás.)Tudnunk kéne azt is hogy milyen az opsys amit használsz. Ha csak sima adatot kell másolni annak menni kellene úgy is ha csak simán belepakolod a gépbe a vinyót.Esetleg a PATA HDD juperelését nézd meg nem e máshogy van beállítva mint ahogy használod.
(#) sardi_hunor hozzászólása Jan 20, 2013 /

Sziasztok!!!

Az lenne a gondom, hogy van egy SURECOM EP-808SX Etherned Mini Switch, amin szeretnem elosztani ket fele a lakasba bejovo internetet. Ez megoldhato a switchel? Nem vagyok otthon a megosztasos temakban. Segitsetek legyszi. Tehat azt szeretnem hogy a bejovo netet max 3 szamitogepre elosszam. Ezt hogyan tudom megvalositani ezzel a switchel, ami 8 portos?
(#) Ktulu válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Valószínű 1 IP címet kapsz a szolgáltatótól. Meg oldható, de az egyik gép 2 hálózati kártyával kell rendelkezzen, és be kell legyen kapcsolva, hogy a többi gép is elérje a netet.
Végy egy routert!
(#) sardi_hunor válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Igen modem nelkuli netem van tehat fix IP cimmel direktbe jon be a hazba a kabel es megy a gepbe. Na most mar az egyik gepben 2 halo kartya van. Akkor hogy kell bekossem a tobbi gepet, hogy mukodjenek?
(#) Ktulu válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Keress rá az "Internet Connection Sharing" -re.
Bővebben: Link
(#) sardi_hunor válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Koszi a valaszt, nagyon ertheto...!
(#) Mengyán válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Jobban jársz egy routerral, mert az egyből meg tudja osztani a netet,és csak kb 3000Ft. Egyik ismerősöm rávett ilyen kókányolásra, majd az lett a vége, hogy 2 nappal később vett egy routert, mondván, nem tudtam neki megoldani switch-el a net megosztást. Ha 10x nem mondtam el neki, akkor egyszer sem, hogy milyen hátrányai vannak ennek a megoldásnak. Akkor esetleg volt létjogosultsága, amikor drága volt a router, de manapság már nincs. Szóval mindenkit csak lebeszélni tudok róla. De Te tudod. Mondjuk az is igaz, hogy 100/100-as net fölött már PC kell az átroutoláshoz,mert 2 milla alatt nemigen van router, ami bírná.
(#) sean hozzászólása Jan 21, 2013 /

Sziasztok!
Különösen kezdett viselkedni a dvd íróm, nem olvas be semmilyen lemezt. Csak felpörög aztán leáll. Ha sajátgépbe rákattintok a dvd-re akkor kiírja hogy 'helyezzen be lemezt a meghajtóba' és kidobja a dvd író tálcáját. Eddig semmi gond nem volt vele, egyik lemeznél nagyon lassan töltött be és azóta ezt csinálja. Semmilyen lemezzel nem dolgozik, azokkal sem amiket korábban beolvasott. LG hl-dt-st rw/dvd gcc-4521b a típusa, IDE csatlakozású master-re jumperelve. Csak ez az egy IDE eszköz van a gépben, a kábelt is kicseréltem és a jumperelést is kipróbáltam mind a 3 módban de semmi változás. Ki is lett takarítva de nem oldódott meg a gond. Valami ötlet?
Üdv!
(#) Kovabe válasza sean hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Szia
Elsö ötlet a csere.
Második ötlet a boncolás és tesztelni hogy dolgozik e a fej. Ez két dolgot takar az egyik hogy függölegesen mozog illetve halvány derengést kell látnod a fejben. Nem szeretnélek elkeseriteni de töb mint valoszinü hogy megromlott a fej és azon bellül is a mozgatotekercs ami megszakadt.
Következő: »»   361 / 1152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem