Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   49 / 119
(#) Mogar hozzászólása Jan 3, 2013 /

Hello, Lenne egy kérdésem: van egy "jófajta" codegen 400W tápom. egy sg6105dz ic-vel. Kaptam egy nagy dobozban 3 társa jó volt csak a gyári forrasztásokat kellett megigazítani mert itt ott letestelt, vagy éppen a molexnél volt "szakadás " nem nevezném annak mert a szigetelést fogatták oda nem a vezetéket.
A probléma: Minden kijövő feszültség jó!!! 4 wincsi +1 dvd rom (egyik sem jó már, de pörögnek). Azaz terhelést is bírja. Egyetlen ami hiányzik a PG. Megnéztem és szakadás mentes a chipig. De
az 5 v-os jelet nem küldi ki... így az alaplap sem kapcsol be vele. Érdekesség számomra, hogy a földdel is szakadás mentességet jelez a multi méter... Valami jó tanács?? keressek még forrasztási hibát? vagy lehet most a chippel van a baj? más tápoknál megnézve nem kellene szakadás mentességnek lennie a PG-nek a földdel.. Mivel lehet esetleg a chipet helyettesíteni?? Ha az lehet a ludas. A tápok nem sokat mentek, ha egyáltalán mentek valaha, mert egy bolt raktárából vannak (házzal együtt kapták de a táp nem kellett a vevőnek, másikat kért bele ezeket meg kivették).
(#) Mogar hozzászólása Jan 3, 2013 /

egy ilyet találtam az SG6105DZ -hez
(#) zoli0078 válasza Mogar hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Szia,

Én is keresgéltem anno SG IC-t ami a HQ Video boltban (XIII kerület Kerekes utcában található) beszerezhető én is ott vettem.

Üdv
(#) 1984white válasza Mogar hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Egyszerű olcsó és kockázatos javítása: (saját felelősségre)

Simán átkötöd a kimeneti +5v-ra a szürke kábelt(pirosakhoz a szürkét).

(Olcsó és nem nagy értékű alaplapoknál így oldottam meg, amikért nem kár)

Üdv!
(#) Mogar válasza 1984white hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Akkor valszeg az ic-n adta meg magát valami.. értem. Szétnézek, mert van vagy 20 300W-os táp aztán majd azokból hátha akad..

Más kérdés:
van egy thermaltake pure power 480 W -os csodám. Nem kapcsol be csak emelkedő hangon visít a bekapcsolástól, kikapcsolásig. Még próbálkozok hátha beröffen, mert utólag elgondolkodtam és lehet még rá sansz.

De a következő valami el van szenesedve, és a burkolat is leégett. Nagy szerencsére találtam egy orosz oldalt ahol pont liknkelik, de sajnos nekem már oroszt nem tanítottak. A google fordítót meg ki lehet dobni. De a kép magáért beszél, látható szépen mire lenne szükségem. Más nem sérült!! két kondi pópos de attól még be kellene indulni. Ha a leégett alkatrész meg van h. mi akkor tudok tovább keresgélni.

block_1.jpg

(#) 1984white válasza Mogar hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Ez a kép nekem semmit nem mond, így nem tudok segíteni.

Olyan sipoló tápom nekem is volt már, akkor a vsb rész 220uf kondiját kellett kicserélni.
A púpos kondikat mindenképp cseréld, mert amiatt lehetséges hogy a táp nem indul.

Ha rossz a kondenzátor és nagyon alacsony az uf értéke, ezt a táp védelme érzékelheti és emiatt előfordulhat hogy nem indul.

Első lépésként cseréld ki a kondikat és fényképezd le az égett alkatrészt jobban, érthetőbben!

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
(#) _vl_ válasza Mogar hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Idézet:
„Nagy szerencsére találtam egy orosz oldalt ahol pont liknkelik,”

Az "etot" feliratú nyíl (jelentése: ez) egy kis ellenállásra mutat. A csíkok színeiből még az értéket is lehet tudni.
Idézet:
„Más nem sérült!!”

Ránézésre... azért nem minden halál látványos.
Idézet:
„két kondi pópos de attól még be kellene indulni.”

Vagy nem.
Az összes rossz elkót ki kéne cserélni. A púposak mind rosszak, de ahol van egy púpos, ott egy csomó rossz lesz, még ha nem is látszik rajtuk. Vagy ESR-mérővel végig kell menni rajtuk, vagy "statáriális módon" (kérdezés és mérés nélkül) mindet kicserélni.
(#) 1984white válasza Mogar hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Azt gondoltam hogy ez a fénykép a te hibás tápodról készült . Ezért nem láttam rajta hibát.

A kondikat nézd át de inkább cseréld.

Az ellenállást a színe alapján cseréld, ahogy javasolta "_vl_" kolléga.

Majd nézd meg milyen aktív elemre megy ez az ellenállás és mérd át az aktív elemeket is.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
(#) Mogar válasza 1984white hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Köszönöm! Akkor ellenállás lesz.. értettem. Csak mert az orosz kolléga nem tudta beazonosítani. Én meg nem is próbáltam, mivel az enyémen szenesre van sülve. 1-2 nap, hét és jelentkezek.
(#) zoli0078 hozzászólása Jan 16, 2013 /

Sziasztok,

Egyik ismerősöm megkért, hogy nézünk bele a ATX tápjába (Chieftec ATX-410-212) mert nem idnul a gépe.
Első körben megmértem a SB. A Sb rész tökéletes volt ekkor még annyi furcsaságot vettem észre, hogy SB állapotban méhető a 12V-os ágban 0.35V feszültség. Ezek után megpróbáltam elindítani ekkor sípolni kezdett és csak egy pillanatra mozdult meg a venti és a sípollás addig meg maradt amíg ki nem kapcsoltam a tápot a rajta lévő kapcsolóval. Szétszerelés után látható volt, hogy az egyik B722A NPN tranzisztor kicsit szétégett (az egyik lába teljesen kiesett). Ezt az alkatrészt sikerült kicserélnem és mostmár indul rendessen a táp feszültségek is rendben vannak, de a sípolás még mindíg meg van, de csak az után, hogy elindul a táp és meg is marad addig amíg a főkapcsolót ki nem kapcsolom. Majd ismét visszakapcsolav csendben les za táp a következő indításig. A szétégett alkatrész cseréje után is mérhető SB álapotban a 12V-os ágban a 0.35V.
A sípolás/ zizegést mintha a PFC trafó felől lehetne hallani.

Mi lehet a probléma még?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) 1984white válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

szerintem keress egy 47uf vagy 100uf 2db elkót valahol a borda mellett.
Azokat cseréld és valószínűleg jó lesz!
(#) zoli0078 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Szia,
Köszi az info-t.
Melyik borda melettire gondolsz, A primer oldalon a kapcsoló tranzisztorok meletti kondikra gondolsz? Vagy másol keressem? Lehet kicserélm az össze kicsi elót abból baj nem lehet.
Üdv
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
(#) 1984white válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Igen a primernél kell lennie. Elég közel lesz a bordához, ha jó típusra gondolok.
Ja és ami elszállt tr, körülötte azért nézd meg a többi aktív alkatrészt is és ha lehet a rossz tr-t párban cseréld!
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
(#) zoli0078 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Szia,
Kicseréltem a két kis kondit és mostmár szépen csendben működik a táp.
Köszi a segítséget.
(#) 1984white válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

OK! Szívesen! Üdv!
(#) SzZoli hozzászólása Jan 18, 2013 /

Sziasztok,

Volna egy régebbi 370W-os Ultra Power táp ami nem akar indulni. SB 5V rendben van a vezérlő IC (TL494) megkapja a tápfeszt (12V-ot) de még sem indul, még meg se moccan. A kis kapcsoló tranzisztorok és a primer tranzisztorok mérve jónak tünnek. A tápban két IC van az egyik a TL494 a másik az LM339. A TL494-es IC 8-as és 11-es lábán minden állapotban (SB és PS-ON állásban is) 2,2V-ot lehet mérni. Elképzelhető, hogy az IC megadta magát vagy máshol van a hiba?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) 1984white válasza SzZoli hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

A vsb-t tudod terhelni? (kb 500ma rel)
Első körben szecunder oldali schottky diódákat csekkold!
Ha minden ok nincs zárlatos alkatrész, akkor cseréld ki az ic-t és soros izzóval próbáld ki a tápot. Ha ekkor sem ok írj és írom tovább.
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
(#) SzZoli válasza 1984white hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Szia,

Sikerült megnéznem a terhelést. A SB5V terhelhető 500mA-rel és ez után kipróbáltam 1A-es terheléssel is. Az alap 5V terhelve leesett 4,97V-ra. Az IC-t kicseréltem de sajnos nem változott semmi. Lehet mégis a kis tranzisztorok a hibásak (multiméterrel mérve jónak tönnek)?

Üdv
(#) designer hozzászólása Jan 20, 2013 /

Szevasztok,
LC POWER, LC6420G típusú táphoz keresek kapcsolási rajzot. Tud valaki segíteni?
(#) designer hozzászólása Jan 20, 2013 /

Szevasztok,
LC POWER, LC6420G típusú táphoz keresek kapcsolási rajzot. Tud valaki segíteni?
(#) 1984white válasza SzZoli hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Idézet:
„A SB5V terhelhető 500mA-rel és ez után kipróbáltam 1A-es terheléssel is. Az alap 5V terhelve leesett 4,97V-ra.”

Eszerint az sb-d már jó. A kimeneteken egy pillanatra sem jelenik meg a feszültség?
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Próbáld még így is: Az ic 4.lábát földeld le, ezzel kiiktatod a védelmeket. Ha így elindul a táp akkor a védelmi áramkörök valamelyike lesz a hibás.
Ez esetben soros izzóval indítsd a tápot feltétlen!!!
(#) 1984white válasza designer hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Szétszedés után, nézd meg mi van a panelra írva és a gugli lehet tud segíteni.
Típusra én nem találtam rajzot. (LC6420G) Üdv!
(#) SzZoli válasza 1984white hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Szia,

A kimeneten egy pillanatra sem jelenik meg semmi.
Oké, estére kipróbálom az IC 4. lábának a leföldelését.
(pár alkatrész eldurranása után már mindig soros izzóval indítok egy tápot amíg biztossan nem oké minden)

Köszi az eddigi segítséget megírom majd mire jutottam.
(#) 1984white válasza SzZoli hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Okés!
(#) zoli0078 hozzászólása Jan 24, 2013 /

Sziaszok,

A múltkori sikeres táp javítás után belekezdtem egy CoolerMaster táp javításba. A hiba jól láthatóan indult, soros izzóval indítva ahogy bekapcsoltam azonnal világított az izzó.
Szétszedés után mérhető volt a zárlat a diódahíd + és - ága között. Egyssével végighaladva kiforrasztva méregettem az alkartrészeket, míg eljutotam az aktív PFC-ben lévő FET.hez ami teljesen zárlatos volt. Cseréje után a táp indítása már lehetséges volt, SB5V is meg van. Soros izzóval indul a táp, de egy pillanatra megjelenik az összes feszültség ekkor világítani kezd a soros izzó és leáll a táp, és addig világít amíg a PS-ON állásba van.

Itt lehet még valamivel gond (zárlat), vagy az izzó miatt old le a táp?

Seítségeteket előre is köszönöm.
(#) _vl_ válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Lehet probléma az alacsony bemenő feszültség elleni védelem. Meg kéne nézni ilyenkor, hogy mekkora feszültségig tudja feltölteni a PFC a pufferkondijait.
(#) 1984white válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

A pfc-s táp tesztelése becsapós soros izzóval!
Erre figyelj, mert volt olyan tápom, amit megjavítottam (gps550ab) és mindig villogott vagy égett a soros izzó. Végül meguntam, mert nem találtam több hibát, és kiiktattam az izzót. Utána ment a táp!

Elképzelhető hogy nálad is ez lesz a helyzet. Javaslom, hogy nézd át az egész primert, ha eddig nem tetted és indítsd izzó nélkül ha nem találtál több hibát.
(#) zoli0078 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Szia,

A puffer kondi soros izzóval is feltöltődött 310V-ra, és mivel nem találtam több hibára utaló jelet így kipróbáltam soros izzó nélkül a tápot. Izzó nélkül egyből indult a táp nem volt semmi rendellenesség.
Az egyik ismerösöm zalman tápja állt meg. Kicsit megpróbáltam utánnaolvasni a neten (ebbe a fórumba is). Terhelés nélkül elindul de furcsa zizegó hangot ad ki, nagyobb terhelésnél nem indul el csak megmoccan kicsit a venti. Az egyik helyen olvastam hogy a primer és a szekunder oldalon lévő kondik cseréje megoldhatja a problémát. Lehetséges a kondicsere mint javítási alternatíva (nem találtam gyanús vagy zárlatos eetleg elfüstölt alkatrészt a kondik sem púpossak de tudom ez nem jelenti, hogy jók is)?

Üdv
(#) 1984white válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Először is, a zizegés általában a két "kis" csatoló 10-100uf elkótól szokott lenni amik a primer hűtőborda közelében vannak. Ezeket cseréld mindenképpen és a vsb kondit is. A 230v puffer kondi(k)ra pedig mérjél rá, hogy mennyit esik a fesz. Ha sokat esik, csere az is.
A tápod ha sg ic-vel szerelt, akkor pl hdd-vel indítsd, mert egyes tápok (zalman zm-600hp) csak akkor indulnak, ha minden ág terhelve van. Írj majd hogy ment a javítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
Következő: »»   49 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem