Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   4 / 42
(#) shalafi66 válasza punkkazy hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Túl nagy a mélyközép induktivitása és az erőlködő valszeg gerjed. Szóval Boucherot-cella, soros RC-tag a kimenetre, és/vagy valami 10Ohm körüli ellenállás párhuzamosan a piezóra elé pedig 4,7u körüli kondér.

De nem ártana vmi normális hszkészletből építkezni sem... pff.
(#) Zupp87 válasza punkkazy hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Szia!
Nos, mint látthattad a legutóbbi hozzászólásomban, legelőször nekem is egy piezo volt a magassugárzóm, szintén egy mikrós kondival. Akkoriban még egy házilag épített TDA1524-gyel hajtottam meg, nekem semmi problémám nem volt vele, nem gerjedt, nem melegedett az erősítő, viszont ahogy már leírtam, utólag visszagondolva a hangja borzalmas volt. Bár elsőre nekem is tetszett egészen addig, amig be nem szerelrem a sokak által szörnyűnek mondott SAL DT1-es dómokat. Sokkal szebben, lágyabban szólt, mint a piezo. Nekem akkor az volt maga a gyönyör. Egészen addig, amig egyik ismerősöm meghallgattata velem Monacor hangszórókból épített hangsugárzóját. Na azóta valahogy már nem annyira tetszik az én cuccom hangzása... Szóval... tapasztalatból mondom: egészen addig az általad épített hangfal szól számodra a világon a legszebben, amíg nem hallassz egy profibb hangsugárzót muzsikálni. Csak hát pénz szűkében valahol meg kell kötni a kompromisszumot És lehet, hogy eddig én rosszul kötöttem meg.....
Egyébként idő közben belekerült a hangfalaimba a hangváltó és a hangcsillapító textil a dobozfalra. De kezd az az érzésem lenni, hogy egy hegedűt építettem . Ugyanis végigszaladtattam a karakterisztikán a winisd hanggenerátorát.. és kb 200-500Hz-nél ha a doboz oldalára teszem a kezem, éreznigyengén, hogy rezonál. Lehetséges, hogy az a tojástartószerű hangelnyelő szivacs kellene?
(#) Zupp87 válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Apropo: a multkor említetted a DT1 karakterisztikáját.. csak kíváncsiságból szeretném megnézni, de sehol sem találom... Nem tudnád nekem eljuttatni valahogy? Köszi előre is!!
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Egyébként nem akarom a piezo hírnevét rontani, szépen szól... tapasztalatom alapján 10kHz fölött. De két utas rendszerbe, ahol általában 3kHz körül van a keresztezés, nem való szerintem. Ebben a tartományban az én fülemnek a hangja túlságosan susogós.
(#) shalafi66 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Háát az olcsó piezók többsge 10 k fölött inkább már nem szól.
DT-1
(#) shalafi66 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Ha a dobozzal van gondod, akkor nem szivacsra (még kevésbé hatákony, mint a PE szálas fehér csillapítóanyag) van szükséged, hanem merevítésre. Vagy nehezíthető is az oldallap, akkor kevésbé és mélyebben rezonál majd.
(#) Imre hozzászólása Nov 8, 2007 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem! Van egy ilyen házi tákolmány
Szóval elment benne a hangszóró, de fogalmam sincs, hogy mekkora teljesítményű, a hátulján pedig le van kopva a matrica, nem sok minden látszik belőle! Felismeri esetleg valaki, vagy tudnátok tanácsot adni, hogy valójában mi ez? Még annyi, hogy kb 10"-os, olyan 24-25 centis!
(#) szabi83 válasza Imre hozzászólására (») Nov 8, 2007 1 /
 
Szeva!

Ez egy Vermona (RFT) szélessávú hangszóró, 12.5VA ma ez kb 50Wnak számít
(#) Gery válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
Ezt hogyérted hogy "ma" 50Wattnak számít?
A gyártok sok hazugságára gondolsz amivel becsapják az emberekt, vagy mire?
(#) Imre hozzászólása Nov 8, 2007 /
 
Köszönöm!

Egy ismerősöm felismerte, de nem emlékszem már mit mondott, ezért kérdeztem meg itt is! Köszi még egyszer!
Az 50W-ot folyamatosan bírja?
(#) szabi83 válasza Imre hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
Hát lehet nem kelletvolna írnom 50W-ot, mert ez csak feltételezés, vaterán van 30cmes RFT az is 12.5VA-s és..

Idézet:
„..gyárilag 12,5 W és 6 Ohm-os impedancia! A 4 db-ból 3 újra van tekerve alu csévére és hőálló lakkal, így jelenleg szerintem 50W-ot tud!..”


szal ez alapján mondtam, talán reálisabb a 20-30W névleges, persze csak felújítva értendő


(#) Imre hozzászólása Nov 8, 2007 /
 
Olvastam én is! Megér egy ezrest? Vagy érdemesebb anyiért, vagy kicsit többért egy másikat vennem? Bár postaköltségem is lenne....
(#) szabi83 válasza Imre hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
melyik egy ezres? link?
(#) Imre hozzászólása Nov 8, 2007 /
 
oppá! minimál ár 4500! ezt nem néztem!

akkor inkább ez?
soundking
(#) szabi83 válasza Imre hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
attól függ hova kell, bolhapiacon is szokot lenni ritkán hangszóró, nem szoktál jönni? (kanizsára, vasárnap)

Üdv

ui: ez a hibás hsz miben van?
(#) Imre hozzászólása Nov 8, 2007 /
 
Ez! Húúúú hátt! Képzelj el egy kis fa dobozt, benne ez, meg egy ki magas, meg kis keverő rész hangszín szabályzóval, meg egy kis erősítő fokozat!
Kapaszkodj meg, hegyibulikon, meg mindenféle hasonló kimenetelű "partykon" tökéletes
(#) Zupp87 válasza Imre hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Szia!
Ezekhez a wattokhoz én is hozzászólnék. Már anno az 1989-es kiadású HiFi újdonságok SK c. Ezermester-es kézikönyvben, meg még egy pár kiadványban a hangdobozépítés részben is olvastam, hogy érdemes a hangszóró teljesítményét legalább 2x-esre, de akár még nagyobbra is választani az erősítő teljesítményénél, ha nem akarod, hogy a hangszórók idő előtt kifeküdjenek. Hozzá kell tennem: akkoriban sok hangszórót (főleg a magyarokat) még a tényleges max. terhelhetőségre skáláztak, ami ha jól gondolom (javítsatok ki ha tévedek) az a látszólagos teljesítmény (VA [U*I], mivel a tekercsnek van ohmos ellenállása és reaktanciája is), amit a lengőtekercs maximálisan, folyamatosan el tud viselni. Ezért lepődtem meg anno, mikor az első Vermona szélessávú ládát megláttam a középsuli stúdiójában: 2 db 30 centis hangszóró, és a dobozra ráírva: 50VA. De ma már annyiféle szabvány van, hogy az ember nem tud kiigazodni. A mai cimkézésről meg csak annyit, hogy van nekem egy állitolag 100W-os hangszóróm, ami egy 70W-os erősítőről megy, és méréseink alapján más 50W-nál nagyon meg akar halni, és rég túl van a lineáris kitérése határán. Csupán ennyit szerettem volna mondani... lassan remélem hozzászoktok ahoz, hogy ilyen bőbeszédű vagyok
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Jó.. utána néztem: 1kHz-re van megadva a max teljesítmény... ott még lineáris a kitérése.. de könyörgöm.. ez egy mélyközép-sugárzó!!
(#) shalafi66 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
1kHz-re? Na én még olyan szabványt sosem láttam. Nincs is semmi értelme. Ez a terhelhetőség-dolog tényleg szabvány, és mérőjel-függő, aztán nem mindegy az sem, hogy elektromos, vagy mechanikai terhelhetőségről van szó.
(#) Dj válasza punkkazy hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
HALI! Szerintem egy hangváltóvai és dómsugárzóval vagy papir magas sugival! Kondira visszatérve 4.7 mikrofaradost vagy 2.2 -est szoktam használni!
(#) Zupp87 válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Lehet én vagyok félretájékozva.. de egyes cuccoknak ugy hallottam/olvastam anno valahol, hogy egy kHz-re mérik... mondjuk.. zenében tényleg nem az egy kilohertz csak az egyedurakodó... na mindegy... van még mit okulnom, az a lényeg Mostanában, hogy egyre többet fórumozok, utánaolvasgatok, keresgélek, kezdek rájönni: mennyi mindent nem tudok még..
(#) Imre hozzászólása Nov 19, 2007 /
 
Hali!

Megcsináltattam a vermona hangszórót! 5500ért tekercselték, valamint membránozták! Annyi kérdésem lenne, hogy honnan tudom a kivezetésekről, hogy melyik a + és -? Ha jól valakitől hallottam egyszer, hogy rákötök egy 4.5V os elemet, és ha kifele indul meg a membrán, akkor az elemnek megfelelő a polarítás is! Ez így helyes?
(#) szamóca válasza Imre hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Igaz amit mondtak, csak helytelen!
De ha nincs más eszközöd, csak egy elemed, lehetőleg a legrövidebb ideig próbálgasd.
(#) Imre hozzászólása Nov 19, 2007 /
 
Sajna csak egy elemem van, és persze csak néhány pillanatról volt szó, mig megnéztem merre indul ki a membrán....
Milyen módszerek lennének még?
(#) válasza Imre hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Használj 1.5V-os AAA cerkaelemet, az tuti nem fogja kinyírni, akármeddig is szadizod vele a hangszóródat . szerintem egész egyszerűen nem képes akkora áramot leadni ami kárt tehetne a cuccosban. Szerintem. mondjuk a 4.5V-os laposelem amit írtál, az már határesetes, de nagyon... nekem a 1.5V AAA eddig még mindig bevált.
(#) Pafi válasza Imre hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Teljes nyugalommal rákötheted a 4,5 V-os elemet, ha nem bírja ki, akkor nagyon rosszul javították!

Ki lehet találni más módszereket, de jobb úgysincs.

1-et javítottak ennyiért, vagy kettőt?
(#) Imre hozzászólása Nov 19, 2007 /
 
1! raktam is fel képet! sokallod?
(#) Pafi válasza Imre hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Igen, egy picit sokallom.
(#) mathe hozzászólása Nov 25, 2007 /
 
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy asztali cd lejátszót. Már kinéztem hozzá a TDA2007-es IC-s erősítőt, ilyen kis 6+6Wost. Na most kéne nekem hozzá egy pár hangszóró, de nemtudom, hogy milyen. Írtátok hogy legalább 2x akkora teljesítményű kéne, szóval kb 10-15W és 4ohmosak. Már nézegettem, de nem nagyon találok ilyen kis telesítményűeket. Meg azt se tudom, hogy most ilyen szélessávú kelle nekem vagy egy közép? Segítsetek légyszi kezdő vagyok még. Köszi
(#) Djatis hozzászólása Dec 6, 2007 /
 
Sziasztok !
Van két darab PEAYEY Black window 38 cm-es hangszóróm de mindkettőt mágneshiánnyal vettem.
Kérdésem az lenne hogy honnan lehet rá szerezni, és megéri e?
A másik kérdés hogy ha nem éri meg akkor egy esztergályos haverom megcsinálná full pontosan a legkissebb légréssel a komplett magot, de itt is még a mágnes a kérdés hol lehet bele venni és mennyiért ?
Előre is köszönöm
Következő: »»   4 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem