Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Túl közelnek érzem egymáshoz az MJL-t . Szét kéne szórni. Ugye? Nem viszi ilyen gyorsan el a hőt egy pontból. Ezért fog itt a kisérleti időben egyszer megfutni, aztán leég az egész. Ötleted? Szia
Amúgy már veri a Castone-t. Szerintem. Kár hogy nincs egy oszcim, de mindegy mert nem értek hozzá! A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
Képek, ezt a 82V-st még a 60V panelre tettem össze a 80V -s szerint.
A szigetelő lemez hővezető képessége nem korlátlan. A tok és a borda közötti hőmérséklet különbség csökkentéséhez a szigetelőn keresztüli hőátadó felületet meg kell növelni. Az eljárás abból áll, hogy a tranzisztort közvetlenül, egy nála 4-6-szor nagyobb alapterületű 3-5mm vastagságú (praktikusan alu) lapra kell fogatni. Ezen lap és a borda közé kerül a megnövelt felületű szigetelő. A hőátadó felület növelésének arányában csökkenni fog a hőfok lépcső.
Célszerű a végtranzisztorokat a rendelkezésre álló hűtőbordán arányosan elosztani. A szükségesnél nem hosszabb kivezetékezés nem okoz problémát. Az azonos polaritáson lévő tranzisztorok mehetnek közös hővezető lapra (hűtőtönk) is. Ilyen teljesítménynél figyeltetni kell a borda hőfokát! A Castone-ból tudsz ehhez menteni valamit? Egy példa a hűtőtönkre. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
A castone-ból szerintem nem tudok semmit felhasználni. István berajzolod nekem,hogy szigeteletlenül melyik mehet egy egy tönkre. Tömör réz vezetékkel a tranyók szétszórhatók akkor? Meg akkor nem lennének összetaknyolva a pasztával.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
A hővezető paszta nem hagyható el.
István igérem mielött felteszek egy kérdést inkább várni fogok 10 percet és átgondolom, mint, hogy felesleges kérdést intézzek Hozzád. Sajnos pedíg itt az első. Nézem a kapcs.rajzot. Illetve mérem a tranzisztorok láb és közös hűtőfelület pontját az tényleg ok. A BD139 -t nem kell hűteni? A 82V erősítőn a nyugalmi letekerve 18.5 mV. Maradhat? A ngy toroidon van még 2 x 21V vált. fesz, mit lehetne kihozni?
A T4-es BD139 a borda hőmérsékletének megfelelően szabályozza a nyugalmi áramot, tehát a bordára kell fogatni.
A nyugalmi áram sok lesz a jóból, az R7 3,3k ellenállást cseréld 2,2k-ra. A 2x21VAC-re lehetne komponálni a védelmet.
Ha a potit kimozdítod a jelenlegi "x" helyzetéből, akkor nőni fog a nyugalmi áram.
Készíts egy rajzot, hogyan tudnád a végtranzisztorokat a hűtőbordán elhelyezni! Rájelölöm a BD139-et.
Csak az R7 cseréjével emelünk az áramon. Nem?
Amikor az R7-et 2,2k-ra cseréled leesik a nyugalmi áram. A potival tudod majd az emitter-ellenálláson eső feszültséget 6-8mV-ra állítani. A beállításnál legyen 10 ohm a tápágakban!
Tanár Úr, most azt várja tőlem, hogy a Sprintben tervezzem át. Nem réz vezetékkel gondolta? Az lehet, hogy csak hétfőre lesz meg. Egy új szabásminta, nem egyszerű feladat. Lehet, hogy jó helyen van minden?!
Nem kapok tőled információt, nem tudom mit szeretnél. Ez lesz a hűtőborda?
A rajz alatt nem a lay-t értem, hanem egy mechanikai kivitelezési vázlatot. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
Igen, mert nem tudok válaszolni. A castone végfokot még nem szeretném szétbontani mert minden oldala működőképes. Azon gondolkodtam, hogy neked adom ajándékba, cserébe a segítségedért. Na most hűtőborda nélkül nem biztos, hogy tetszene Neked. A tömböset csinálom, ami már biztos, ha meg a castone hűtőbordát használnám fel, akkor aktív hűtés ventillátorral kell mert kicsi ez a borda.
Ja meg nézegettem ventil ford szabályozókat itt a fórumon, de nem tudom melyik a jó. Vannak kazánokhoz menetes 12K NtC-im. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
Tavaly elkezdtél egy ilyen panelt tervezni védelemmel, de azt mondtad, hogy még nem építetted meg. Arra emlékszel, hogy a kis VF3 is a segítségeddel építettem meg. Én emlékszem.
Legalább úgy szét kéne húzni a végfoktranyókat mint a castone erőlkődőn van. Eszembe jutott még egy kérdés. Most védelem nélkül tesztelem a végfokot. Ha az egyik bizti véletlen valami miatt elszállna, akkor egyenáram kerül a hangfalra? Most a trafó elött és után sincs bizti, csak a végfok nyákon. Ideiglenesen tegyek valahova biztit?
Kár,hogy nem tudom megmutatni, hogy milyet szól. Érdekelne pedíg a véleményed. Mennyi lehet kb. így a teljesítménye? Csak kiváncsiságból. Amúgy felesleges rajta agyalni, mert az elvárásomnak megfelel. Van egy Ecler Apa1400 erősítőm, amihez próbálom viszonyitani a hangját erejét, és nagyon a közelében jár.
Abban a házban amelyikben a +/-80V-os táp van a végfok paneleket állítva célszerű elhelyezni. Két-két végtranzisztort tennék a borda felfogató nyúlványira. Ebben az esetben egyedileg kapnának hűtőtönköt.
Hűtőtönk alá szilikonos lapból szoktam szigetelőt vágni. Ez egy jól kidolgozott védelem áramkör. Hasznos a DC figyelőhöz készített táblázat. A 12k-s NTC bevethető ventilátorhoz és egyúttal - kis kalibrálás révén - a hővédelmet is vezérelheti.
István a 800 castone házba nem teszem be mert a vaslemezt a gyártó nem kezelte le és lerohadt róla minden, az elején látszik. Nem tudom, hogy Te mennyi idős vagy, és emlékszel e a Vermona erősítőkre, egy hasonló dobozt szeretnék majd valamikor építeni, vagy építettni, a belsejét bíbor leddel megvilágítani, terhelésre esetleg erőösődő fénnyel. Eleje részben rácsos mint a reflex hangfal, hogy lásd a szépen kialakított cuccokat bene, szép álom. De ez majd késöbb, most azt szeretném, hogy profin összeálljon, és nyűhetettlen legyen.
Szilikonos lap majdnem olyan mint ha fém a fémmel lenne összetéve? Szereljem le a castone-ról a bordákat? Akkor építem meg a Skori féle védelmet, ha azt mondod, hogy mehet. Üdv: Gyuri A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
Szia! Megbántottalak? Remélem nem. Jó éjt Neked.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Reloop István! Köszönöm Neked ezt az önzetlen segítséget, elsőre szeretnélek virtuális barátomnak elfogadni, ha megengeded. Nem válaszoltál, hogy elfogadod tőlem a Castone végfok paneleket? Szivesen Neked adom, mint retro darabot. Sokáig szerettem a Castone erősítőket, ma már nem, de nagyon nem. Max.kiteszed a falra a műhelyedben.
Szia! R7 2.2K cserélve, még mindíg 18-20 mV körüli az érték. 2 db műszerrel is ellenőriztem. Vezeték a kimeneten le volt szedve. Lehet, hogy rosszúl mértem, mert az rca vezetéken volt egy kis zaj. Összezárjam mérésre a bemenetet? RCA vissza a keverőbe, hang nullán. Így mérve 10 mV. A kihúzott RCA bacsapott a mérésben. A poti koppanásig X jelen.
A 10mV már elfogadható érték, bár számítás szerint jóval kevesebbnek kéne lenni.
Mondj légyszives egy relé típust, ami jó a Skori védelembe. Omron G2R 2 relé van itthon egy darab. Köszi
Szalagavatóra mentem. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Nincs rutinom 80VDC megszakításában, körültekintést igényel. Dobd be ide a kérdést, kinek mi vált be.
Hát igen, ívet húzhat, ha nem megfelelő. 3 fázisú szilárdtest relé kéne bele. Nem olcsó!
István meghoztam a bordákat, Amiről tegnap beszéltünk tranyó elosztásról, hogy rendeznéd szét őket, átkéne tervezni a nyákot is? Bordák 300mm hosszúak. A párhuzamosított tranzisztoroknak is csinálnál még egy panelt? Vagy, hogy célszerű?
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Készül a NYÁK tempósan. Jó fény vetül a projectre
Van jelenleg olyan ellenállás aminél +/-80V-on melegedést tapasztalsz? Át kell számoljam hol szükséges 0,6W-nál nagyobbat beültetni - hozzá igazítva a furattávolságot. Jól jönne egy kontroll.
A végfok 5 Wattosai azok terhelésen nem melegedtek. A többit nem mertem tapogatni a 80 Volt miatt. 4 napja kikapcsolás nélkül megy kis hangerőn, meg a gyerekeim néha megkérnek, hogy küldjem meg akkor kap rendesen. Az U profil miatt nem akarom hajtani. A 80 V végfokból ez az egy darab van mint teszt darab, és rajta van a 2db nagy Reflex párhuzamban, hogy 8 ohm-nál kissebb ellenállás legyen. A panelt nézve nagyítóval ,hátha valamelyik ellenállás elszineződőtt volna, nincs ilyen. Bocs a kontrollt, hogy érted? Mi lenne akkor ha mindenhová 1 Wattos ellenállás kerülne?
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |