Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem is erősen gyanús... Függőleges irányban nem látni mozgást (BRG futóműben láttam már olyan rosszul beállított tengelyt, ami annyit mozdult, hogy szabad szemmel látható volt...), de érezhető és hallható, hogy nem stabil már teljesen. Lehet, hogy megpróbálom elfordítani 90 fokot, talán nem kezd el akkor meg nyávogni, mindenesetre ilyet újonnan biztos nem lehet már találni. Esetleg bontott készülék, de ilyen retró gépnél, ami mellesleg ma is megállja a helyét hang szempontjából, még a rosszabb állapotú sem túl olcsó dolog...
Én még azért egy szalagpálya párhuzamot is néznék. Nem dől kifelé vagy befelé kicsit a kombináltfej? Ha jól be van állítva, skkor a leeresztő orsót akár megfeszíted egy kicsit, akár lazára tekered, meg kell tartania a merőlegességet. Ha bármelyiknél elmegy a hangszín akkor ez is lehet a hiba....
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
Nem változik a feszítés változtatásától a helyzet. Először egyébként én a leeresztő oldal szorulására gondoltam, de nincs vele probléma. Hétvégén megpróbálom elfordítani a perselyt, majd meglátjuk, mi változik.
Más: ha valaki ismeri az Akai HX-A201 decket - mechanikus (motor-rásegítéses) vagy elektronikus (relés) vezérlésű az üzemmódkapcsolója? (Kép alapján nem egyértelmű, mert nem a futómű alatt van a gombsor.) Lehet, hogy szerzek egyet nagyon olcsón, ami külsőre jó állapotú, a motor jár, de nem indul el a lejátszás. De a logikai vezérlőset nem biztos, hogy be merem vállalni (szervizkönyv nélkül), ott azért több hiba is lehet, mint egy szíjszakadás... A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
Szia! A válasz "motor-rásegítéses" az üzemmód kapcsolása.
Pár fotót teszek föl, talán hasznát veszed.
Nem elektromágneses behúzókarok működtetik?
![]()
Nem, tudomásom szerint olyan alkatrészek nincsenek benne. Bekapcsolt állapotban a motor folyamatosan üzemben van, és a rövid-utas mechanikai kapcsolók nyomására a motor a meghajtott lendkerék közvetítésével mozgatja a mechanikát.
Köszönet a képekért, most már biztos vagyok a dolgomban. Akkor ez végül is egy hagyományos mechanika, kissé szokatlan elhelyezésű gombsorral. Ha az Akai hasonló korú mechanikus gépeiből indulok ki, akkor szinte tönkretehetetlen, de legalább is könnyen javítható, tisztítható konstrukció lesz ez is. (Grundignak is volt hasonló konstrukciója, de abban bizonyos műanyagok nem bírták sokáig...). Elektromágnes szerintem nincs benne, amennyire látom, csak a következő kábelek mennek a futóműhöz: 3 fejkábel, motor táp, valamint a némító érintkezőpár vezetéke.
Igazad van, ez mechanikus. Én azt hittem, hogy olyan mint a CSF-21, de nem. Ez más mechanikával lett piacra dobva, régebbi lehet.
Az egyik képen egy bolygókereket látok, amit a videómagnókban is rendszeresen alkalmaztak. Az a vezérlése ezek szerint, hogy mikor milyen funkcióban legyen. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
Az Akai CSF-21 1982-83-as évjárat, az Akai HX-A201 viszont 1986-87-es, tehát ez a fiatalabb mechanika.
Akai CSF-21 Akai HX-A201
Erről a tegnapelőtt megérdeklődött gépről egyelőre semmi hír, viszont nekifogtam a CS-M02-es bronzperselyét elfogatni, és elakadtam... Ezt mivel lehet kivenni a mechanika alaplemezéből (ha egyáltalán ki lehet)? BRG-ben csináltam csak még ilyet, de ott egy vékony csavarhúzót hátulról bedugva, arra egyet ráütöttem, és rögtön kijött. Itt viszont meg sem mozdul...
Nekem Akai Hx-02-esem van, de abban egy darab mechanikus kapcsoló nincs. Illetve ami irányítja az mindenképpen mikrokapcsoló. Igaz, hogy a motor jár, és a funkciók tényleges létrejöttéhez annak behúzóereje szükséges. Egyébként két mágneskapcsoló szerűséget vezérel a proci. Ha az egyik húz be akkor előrecsévél, ha a másik akkor hátra, mindkettő esetén play, vagy record állás jön létre, azaz görgős csévélés...
Sikerült kivenni a csapágyat, és elfordítva visszatenni. Talán kicsit jobb lett a helyzet, de most sem tökéletes. Annyiban jobb, hogy most nem 3-4 másodperc után áll be helyesen a szalag. Viszont! Kicsit a saját felvétele is hullámzik, bal oldalon kihagyogat, ha menet közben benézek a fejegységhez, láthatóan oldalirányban ,,billeg" a szalag, és ez több kazettatípuson is látható. Szóval szalagfeszítés gondnak tűnik, és mivel ebben a gépben ez rá van bízva a leeresztő orsó saját ellenállására - azaz elvileg, ha nem kopik el semmi, akkor nem is kell hozzányúlni -, lehet hogy nem is javítható már
![]()
Leeresztő orsó alatt, általában van rugó, ezzel picit tudod állítani (kicsit széthúzva).
Vagyis azt próbáljam elérni, hogy nagyobb erővel nyomja neki a tengely végén levő gyűrűnek?
Igen, laza leeresztés estén szokott ilyen probléma lenni. Ha szorulna, akkor nyávog, szalag végén.
Üdv!
Általában van egy kis visszatérítő rugó a lendkerék tengelyére húzva, ami a lendkereket a hátlaphoz nyomja, ilyenkor nem kotyoghat, hacsak nem nyomod meg kézzel a lednkereket a kazettafészek irányába. Üdv!
Mi történik ha előretekered a leeresztő orsót? Nem sodorja ki egyből a szalagot? Mert ha igen, akkor egyértelműen a görgő és a hangtengely párhuzam hibája. de a lassú kisodrást inkább a vízszintes eltérés szokta okozni, tehát ha felülről belenézel a fészekbe, akkor kell párhuzam legyen. Viszont nehezen beállítható dolog. Bocsi ha most is ezt próbáltad javítani...
Ezen az AKAI gépen viszont én is ledöbbentem. Szerintem a CS sorozat az egyik legjobb mechanika volt az AKAI -nál. Nem is értem az ilyen váltásokat. Nekem egy CS F 12 van, de könnyen javítható, azért szeretem. Most cseréltem Idler-t benne 330 Forintért.... ![]()
Foglalkozom majd még a CS-M02-es deck-kel, nem adtam fel még véglegesen. De egyelőre félretettem, most egy '86-os Fisher kétkazettás decket élesztek újra. Szíjcsere, és takarítás biztosan kell, egyik oldala már szól. Majd ha lesz rá időm, teszek fel pár képet, vannak benne érdekes műszaki megoldások.
Huhh Fisher.
Nem egyszerű darabok voltak az biztos. Sok kitartást hozzá.. ![]()
Kész vagyok a Fisher magnó javításával. Hát tényleg nem egyszerű gép, és még csak nem is azért, mert túl van bonyolítva a mechanikája, csak a vezérlést érdekesen oldották meg, a felvevő-lejátszó mechanikára vagy 5-6 fémnyelves érintkezőpár került, és ezek indítják a motort, kapcsolják a zajzárat, a törlést, másoláskor szinkronban indítja a másik oldal motorját stb.. A szétszedést-összerakást meglehetősen nehezíti, ugyanis nem sokpólusú műanyag csatlakozóra vezették ezt a rengeteg kapcsoló szálat, hanem egyesével kell kis tüskékre ráhúzni őket, és akkor még nem mindegy, hogy az érpárak melyik vége hova megy, mert az egyik a kapcsolónál hozzá van kötve a futómű testjéhez... és hasonló nehezítő körülmények.
Ha ezeken túllépünk, akkor viszont egy egész jó gép lett összességében, szép hangja van, nem nyávog, és nagyon csendesen jár a mechanika. (Illetve csak járt valamikor, ugyanis az egyik motor már erősen zörög, de még normálisan megy.) Ugyanis nincs benne sem dörzsáttétel, sem hagyományos filces kuplung. A felcsévélést, és a tekerés szalagkímélő indítását is fogaskerekekre és mágneses kuplungokra bízták a tervezők. A második képen látszik egyben a teljes áttétel. Utána pedig részletekben: a harmadikon a fém tárcsa fix, egy tengelyen van az egyik szíjtárcsával, a negyediken pedig maga a kuplung alkatrészei: az alsó kerék alján van egy mágneslap, erről a kerékről megy a gyors tekerés. Erre jön rá a felső tárcsa, ami pedig lejátszáskor, felcsévélésnél csúszik el, és így egyenletes nyomatékot biztosít. Beállítani nem lehet és nem is kell semmit, nem fog szorulni, sziszegni, nyekeregni többéves állás után sem. Az első képen, alatta az Akai deck van, amibe a négysávos fejet végül bennhagytam. Azóta legalább 100 órát lement, felvételre is ezt használom főként, nem bántam meg az átalakítást. Az újabb technológiás fejjel szerintem magasabbra is megy, mint az eredetivel. Bár metálom sose volt, most se próbáltam azzal, de valószínűleg nem is befolyásolna semmiben az eredmény. Egyébként van is némi hasonlóság a két magnó között: a kijelző pl. egy az egyben ugyanaz a két gépben, és az Akaiban levő eredeti fej is ugyanolyan gyártmány volt, mint ennél a Fishernél. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Egyébként az mennyire probléma, ha egy kicsit feszesebb a szíj, mint feltétlenül kéne? Az egyik oldalon 66mm-es van, ez rögtön a megfelelő sebességgel is indult el. A másikra egyelőre egy 64mm-es átmérőjű jutott, ez egy kicsit lassabban játszik most le. Persze minden további nélkül után tudom állítani, csak az érdekelne, hogy van-e arról tapasztalat, hogy tud-e hosszú távon kárt tenni a motorban, vagy a csapágyakban?
Hallod?! hát gratulálok.
![]() Én sem szerettem a Fisher gépeket nagyon..... Szerintem megpróbálhatod a kisebb szíjat de: lehet gond a motorral. Nem csapágy mert ahhoz ennyi plusz terhelés nem okoz gondot, viszont a nyomaték-tartalék így csökken a motoron. Ha lassult akkor túlterhelted picit és így kevesebb feszkó emeléssel tud reagálni a motorvezérlő elektronika. Ez vezethet sebesség ingadozáshoz. A szorosabb szíj elvileg hamarabb fog repedezni, de ez is kiszámíthatatlan ugye. Viszont hamarabb is nyúlik. Ami után majd lehet megint korrigálni kell a sebességet. Raktam én is be régen ilyen szíjat. Ami volt kéznél éppen ![]() ![]() Egyébként már még egy jelentkező lett a 4 sávos fejre. Egy AKAI CS F12 -es. Remekül megy ebben is. Itt viszont úgy lehet +6 dB -es felvételt készíteni metálra, hogy öröm nézni. ![]()
Sziasztok ( főképp AIWA R450 tulajok)! Tegnap sikerült helyre hoznom a jó öreg deckemet. A probléma az volt hogy a felvételnél ugrált a magas hang (elment és visszajött) és ezt a kazetta felénél abbahagyta. Ezenkívül a PLAY nem működött csak a REV-PLAY. A hiba forrása a következő:
A szalagvezető két kis gumigyűrű rögzítőcsavarja kilazult. Egy vékony fogóval meghúztam a két anyát, és egy kis szilikon tömítőanyaggal rögzítettem. Tökéletesen működik mind a felvétel mind a PLAY. Remélem sokat segítettem és hogy még sok sok órát fog menni ![]()
Üdv mindenkinek.Van egy Metz mecasoud CX 4962 -es kazettás deckem.Az a problémám vele,hogy nem viszi a szalagot.A bal oldali orsó forog és a kis tengely is (nemvagyok hozzá értő úgy, hogy a szak szavakat most mellőzném ráadásúl már el múltam 62 éves)Úgy hogy se előre se hátra.Leszereltem a borító lemezt hátha látok valami nem oda illő dolgt,de semmi.A lendkerék könnyen forog,a lapos szíj lehet,hogy laza!?Esetleg van belőle több is már mint a szíjból?Egyébként mikor indítom a PLAY-al akkor katan egyet és kész.Úgy csinál mintha ha akarna indulni,meg is mozdul kattan egyet és enyi vólt.Ha valaki tudna valami okosat mondani meg köszönném.További szép napt mindekinek.Üdv János.
Üdv!
A neten nem találtam képet a készülék belsejéről, de sokat segítene, ha esetleg tudnál feltenni. A bal oldali orsó gondolom visszafele csévéléskor forog csak. Ha nem közvetlen mechanikusan kapcsolt (nem a futómű alatt, hanem tőle távol vannak az üzemmódkapcsolók), akkor a kattanás valószínűleg csak egy relé lehet. A fejegység felemelkedik az indításkor; csak megindul, de elakad; vagy meg sem mozdul? Utóbbi kettő esetében esélyes lehet egy további szíj hibája. A kattanás után forog tovább a lendkerék? A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
Helló Tomi 94.Bocs,de nem volt időm foglalkozni eddig a dologgal,és ráadásúl vissza is raktam a helyére a magnót,de ahogy vissza emlékszem csak egy irányba megy de csak az egyik fele,és mivel a másik áll, így a szallagot is gyűri maga alá.A lendkerék szerintem nem megy illetve az a kis tengely ami forog gondolom az továbbítja a szalagot ha jól sejtem.Viszont az a lendkerékkel van össze függésbe nem?Ha igen akkor viszont a lendkerék is működik. A szíj is lazának tűnik.Fotót sajnos nem tudok felrakni mert nem értek hozzá,a gyerekeim meg eléggé elfoglaltak nem érnek rá az öreggel foglalkozni.Azt még hagy kérdezzem meg hogy milyen összegre számíthatok ha meg akarom csináltatni mondjuk nem Pesten hanem vidéken csak egészen durván.Megmondom őszintén eléggé elvagyok keseredve mert már megint átvertek.A vaterán vettem egy ONKYO-DX 6550-AS cd lejátszó decket amit hibátlannak mondott az eladó.Mondanom se kel olyan rosszul szól hogy teljesen élvezhetetlen.Szóval az öreg embert könnyű átverni.Köszönöm,hogy szakítotatok rám időt....
Üdv!
Valaki cserélt már szintercsapágyat magnódeckben (ami a főtengelynél van, nem a motorban levőre gondolok)? Teljesen reménytelen valahonnan méret alapján vásárolni? Gondolom legyártatni iszonyat összeg lenne... Tudom, fordítsam el, szoktam is ilyet csinálni, de ebből le van törve (!) egy darab, ennél ez nem igazán segít. Előre is köszönöm a választ. Tomi94
Itt megpróbálhatod. Szerintem esztergályos alkalmas anyagból nem túl drágán csinál, ha más nincs.
Hello! "alkalmas anyagból" Mondjuk foszforbronz.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2013
Sziasztok!
Lenne itt egy pár dolog amit nem sikerült megértenem: 1. Most szedtem szét egy olcsó gagyi magnót amiben a törlőfej egy állandó mágnessel volt megoldva, akkor ezek szerint így lehet megoldani legegyszerűbben (semmi elektronikával) a törlést? 2. A kazettás magnóknál is a RIAA szabvány érvényes felvételnél és lejátszásnál? 3. Tudna valaki nekem egy egyszerű megoldást mutatni felvevőerősítőre kazettás magnóhoz, egy általános felvevő fejhez? Köszönöm szépen! A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |