Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   760 / 1273
(#) Auth Zsigmond hozzászólása Feb 1, 2013 /
 
Szép estét TV-hez értők!

Erősáramú képesítéssel, műkedvelőként, kis hozzáértőként nagy érdeklődéssel követem ezt a fórumot. Ma engem is érintetté tett a téma: Kedvenc kis másodtévém, egy TELEFUNKEN TX805 A111MC típusú tévém szolidan üzemelgetve minden előzmény egy kis "halovány" pattanás (mintha elengedett volna egy kis relé) kíséretében elsötétült és elnémult, de a készenléti LED tovább világított. A neten kb. két hónapja beszerzett (klón) utángyártott (eddig tökéletesen működő) távirányítómra nem reagál. Füst, amperszag semmi. Ki-be kapcsolva LED funkcionál, de bekapcsolni nem tudom.Szétszedve nyákon nem látok rendellenességet, púpos kondi sincs.
Forrasztások épnek tűnnek, alkatrészek egészségeseknek látszanak. Fogalmam sincs, merre keresgéljem a hiba okát.
A TX805-ös sasszét pdf-ben le tudtam tölteni, de sajnos nem tudom a sok keresgélés során melyik honlapról, mellékelni meg nem tudom, mert a fórumhoz nagy a mérete. (3,2 MB).
Tudom, kellene a rajz, megpróbálom visszakeresni a linket, s azt mellékelni. Addig is: általános hibaokként mi jöhet számításba?

Hihetetlen, de éppen most végre betöltődött egy kisebb méretű fájl, ami talán segítségetekre lesz a hiba okaként.

http://www.eserviceinfo.com/index.php?what=search2&searchstring=TX805

Erről a lapról töltöttem le, a legfelsőt a felsorolásban.

Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) BarnaPili válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Első körben a sorvégtranzisztort,és környékét nézd át.Nagy tranzisztor a sorkimenő környékén.Mérd meg,nem-e zárlatos lett.Szerintem ott lesz a baj.TP 10,S2000 a típusa.
István
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) 1984white válasza kadarist hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Igen valóban inkább rózsaszínes! Köszi az infót! Gericom acl10 a laptop. Szétszerelési útmutatód esetleg nincs hozzá? (service manual) Google szerint nincs, kerestem már.
(#) andrewlucky válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Helló!

Köszönöm a segítségeket. Tehát nem fogok vele különösebben vacakolni. Egyébként a csavargatást már abbahagytam, mert rájöttem, hogy ha működés közben kihúzom a jelet szolgáltató kábelt, aztán vissza, akkor majdnem ugyanúgy rendbe jön.
(#) Roli82 hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Sziasztok! Van egy Toshiba Tv-m.Egy pár héttel ezelőtt vízszintes piros csíkok jelentek meg a képernyőn amit hol csinált hol nem.Átforrasztgattam a forrasztásokat kicseréltem a trimmer potit a képcső panelen és egy darabig jó is volt.Most azt csinálja hogy mikor bekapcsolom a tv-t tök sötét a kép csak pár színes kontraszt látszik.1-2 perc múlva megjön a fényereje a tv-nek de a képernyő közepén egy 20cm-es sávban hullámzik a kép.Kb 1cm-es a hullámzás,nagyon idegesítő kifolyik tőle a szemem.Valakinek valami ötlete hogy hol lehet a baj?

Tv1.png
    
(#) Auth Zsigmond válasza BarnaPili hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Köszönöm!!! Holnap tudom megnézni.
(#) Lali23 hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Sziasztok egy Condor márkájú tv-be cseréltem a képcsőn a tekercset. Az a bajom hogy képernyő alján van egy 5 centis fekete csik amit nem udok eltüntetni. A potikkal már próbálkoztam de nem tudtam ugy széjelhuzni. Mi lehet a baj?
(#) BarnaPili válasza Lali23 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
A két tekercs megegyezik ellenállásra,bekötésre... Gondolok itt a két tekercsre,hogy sorba,vagy párhuzamosan vannak kötve.
Mértél előtte ellenállást?Függőleges linearitás jó maradt?
István
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
(#) zoltansz válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Szia!
A zener diódát kicseréltem, a felsorolt kondikat is újakra cseréltem és tökéletesen működik a tv. Még egyszer köszönöm a türelmedet és a segitségedet.
Zoltán.
(#) CIROKL hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Sziasztok , egy furcsa jelenségre szeretnék választ kapni , van egy Orion TV /STX-S-FL/ és olyan jelenség van hogy rendesen működik és a reklám anyagnál egyszerűen szalad a kép !
Ilyen jelenséggel én még sosem találkoztam számomra furcsa és ha tudna valaki magyarázatot adni erre a jelenségre az jó lenne , esetleg egy kapcsolási rajz is kellene hozzá .
(#) kocici17 válasza zoltansz hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Örülök, hogy sikeres volt a "műtét"...Jó szórakozást hozzá.
(#) BarnaPili válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Mi a műsorforrás? Antenna,kábeltévé,vagy Set Top Box?
(#) bandesz hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Üdv Mindenkinek a fórumon!
(#) CIROKL válasza BarnaPili hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Na igen én is erre tippeltem volna , a műsorforrás DIGI beltéri egység !
(#) bandesz hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Sziasztok!A problémám a következő.Adott egy Orion T2975 sptx-s-flat sassziT200.Elment a vissz.eltérités ,(függ.csik középen)majd tök kuka lett az egéssz.Sikerült életre kelteni,de a függ.eltérités,még nem oké,kilóg a kép mindkét oldalon.Pld a nikelodeon feliratból,eon látszik csak,a kép homorit is kifelé.( ) igy.Eddig cserélve:BU4525-Cd15-cd23-cd48-cd49-cd62. Rd21-Rd32.ez a rajzon 2.2.ohm de a lapon gyárilag 1.ohm.volt,de megszakadt,a szinkód még olvasható maradt rajta.(B.FEK.FEK.EZÜ.ARANY.)ez ugye 1.ohm.Mi lehet még,ebben a csoda ládában a gond?Várom válaszotokat!Köszönettel.Üdv:András
(#) BarnaPili válasza bandesz hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia!

Első körben töltsd le a rajzot hozzá! INNEN.A csatolt képen bejelöltem az EW fokozatot,amiben a hiba van.Azt nézd át.Tekercs is megéghetett,kondi szakadhatott,tranzisztor is ki tud nyiffanni.(BDX53) Darlington...
Üdv! István

PT200 EW.jpg
    
(#) bandesz hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Szia István!Kösz a segitséget,ha összejön a javitás,vagy nem irok!Üdv:András
(#) teknikus hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Üdvözletem!
Körülbelül egy éve írogattam, és elég sok tanácsot kaptam eme muzeális TV készülék felújításához, nos építettem hozzá egy modulátort, hogy lehessen rákötni bármilyen jelforrást, most pedig szeretném beállítgatni.

Röviden a kezdetekről:
- Sorkimenő primer zárlat, majd csere
- Videovégfok tranzisztor hiba, ez is csere, BF178 és AF136 (AF139 lett beépítve)
- PCL85 és ECH84 csőfoglalat cseréje
- Elég sok kondenzátor, és ellenállás cseréje, kapacitásvesztés és nyúlás miatt
- Csatlakozók, potméterek, hullámváltó tisztítása

Jelenleg így üzemel:
http://oriasmail.citromail.hu/dl/?tid=32d885ec66b0c35735cc417abdcdb7459

A főbb hibák:
1. A kép nincs középen, és a teteje vízszintesen nyúlott, függőlegesen nyomott, görbült, ami a kontraszt potenciométer tekerésekor elmozdul, méginkább torzul

2. Képtartalomtól függően a hangban erőteljes zavar van, brumm, berregés

3. Az AGC folyamatosan 2,9V, tehát valami nem működik ebben a körben, nem szabályoz, vétel nélkül csak vízszintes csíkok vannak, nincsenek hangyák, illetve a hangban is csak alig hallható a fehér zaj.

Ezekre a problémákra szeretnék megoldást találni, szakirodalmam van, a típushoz tartozó javítási segédlet is meg van már átnéztem többször az idevonatkozó fejezeteket, és semmi .

Módosítások: DY86 helyett TV18 szelén, és a szinkronhíd V40C2 helyett 2db 1N4148.

A képkimenő továbbra is zizeg minimálisan, de azért hallhatóan, az egyik szakkönyvben a torzult képre a kimenő primer tekercsét gyanúsítja menetzárlatosnak.

Még egy dolog, a bekapcsolási brumm kioltás áramkörében, ahonnan az AF202 kapja a tápfeszültséget +7-es ponton a +12V helyett +23V körül lehet mérni, az egyenirányító rész jó, a sorkimenőről 18V~ jön oda!

Azt szeretném még megtudni, hogy a manapság kapható tranzisztorok közül ,melyek jöhetnek szóba helyettesítőnek?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat, segítséget!
Szép Napot, Üdvözlettel!
Balázs
(#) kadarist válasza teknikus hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia!
Ennek a készüléknek nagyon jó képe van, egyedül a függőleges linearitáshiba zavaró, amit a linearitás potméter állításával lehet orvosolni. A hangproblémát a hang-KF fokozat behangolása oldja meg. Esetleg nem egynormás (OIRT) készülékről van szó?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
(#) teknikus válasza kadarist hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia!

Sajnos a potméterekkel nem lehet beállítani, változik valamit, de megmarad a torzítása felül.
A hang KF-re én is gondoltam, de addig nem akartam hozzányúlni, amíg az AGC rész nincs rendberakva, mert szobaantennáról TV2-őt be tudtam fogni, és ott nem volt ilyen zavaró a hang morgása! Szerintem nem egynormás!
(#) hkl hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Sziasztok!
Laikus vagyok.
Van egy kb.25 éves Samsung CK-5012 Z TX tévém. Viszonylag ritkán használtuk. Most olyat csinál, hogy bekapcsolás után kb. 10 perccel kikapcsol. Ezután nem lehetett bekapcsolni. Kb. 1 óra múlva bekapcsolva ugyanez a jelenség állt elő.
Lebontottam a hátlapját és a panelt kitettem az asztalra és így kapcsoltam be. Most 5 percenként kapcsolt ki és a kikapcsolás után azonnal bekapcsolható, de 5 perc után ismét leáll és így tovább..
Valami hűtési (túlmelegedési), érintke probléma, vagy kondenzátor hiba?
Nagy a baj, vagy viszonylag olcsón megúszható, ha szervizbe viszem?
Üdv.
(#) gatuso hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Üdv mindenki.

Van egy 72 centis Daewoo DTH-29G2K-100D tv-m, de nem tudom, hogy hogyan kell az autómata csatorna keresést elindítani? Felhasználói kézikönyvét már nem találtam meg , de ha tud valaki légyszi segítsen!!
Előre is köszi!!
(#) isti95 hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
helló mindenki, a műhelyben javítottam ma egy tv-t, és ugye nincs fűtés, hidegben tökéletesen működött, aztán behoztam a házba, kb 1 órát állt a melegben mondom már biztos kiszáradt, megprobáltam, de csak két nagy csettenést produkált :/ (gondolom a nagyfesz) és utána csak villogott a piros led, kérdezném hogy ugye ettől nem lett megint baja? Mekkora esélyem van hogy kiszárad és jó lesz?
(#) waldi75 válasza isti95 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
szia. szerintem nem sok.valami elszállhatott az áthúzáskor. (sortranzisztor,táp hiba, stb.)
valószínű még várnod kellett volna a bekapcsolással. persze lehet szerencséd lesz.
(#) isti95 válasza waldi75 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Remélem, eddig egész olcsón megúsztam, a tápban volt egy kondi szétmenve, emiatt nem akart bekapcsolni. Ma azt megcsináltam, és a hülyeségemből megint rossz :/ nembaj a tanulópénzt...
(#) kadarist válasza hkl hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia!
Vagy inkább elmelegedő, kirepedt forrasztás a hiba okozója.
(#) zsoolt. hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy problémás tv miatt kérném a segítségeteket!
Van egy Sony KV-32LS60E típusú tv-m ami azt a hibát produkálja,hogy egy bizonyos idő után (lefagy)nem reagál a távirányítóra!Ha éppen hangosítom akkor ott marad a skála és semmi tovább.Kikapcsolom a főkapcsolóján majd vissza,aztán nyomom a távirányítót akkor kb fél perc múlva megcsinálja amit kértem de néha már azt sem.Ha teljesen kihűl vagy másnap bekapcsolom talán 3 percig teljesen jó majd megint lefagy.Olvasgattam a neten,hogy ez egy típus hiba lehet mégpedig az M board nevezetű panel miatt.Írták hogy át kell forrasztani a lábakat és kb egy hónapot menni fog,nekem nem akar.Kivettem még két nagy panelt a tv-ből azt is átnéztem átforrasztottam,így egy napig bírta a kiképzést!Én nem értek hozzá de nem szeretném kidobni mert nagyon szép a képe és a hangzás is tökéletes.
Tudtok nekem segíteni,hogy mi lehet a hiba tényleg az m board adta fel vagy csak valami túlmelegszik és azért fagy le?
Ha tényleg M board csere,javít valaki ilyet vagy árul esetleg bontott tv-ből?
Nekem egy szerelő azt mondta,hogy a Sony-ba megcsinálják kb 15ezer forintért,az az igazsg hogy én ennyit nem szánnék rá.
Előre is köszi!
(#) kocici17 válasza zsoolt. hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
Akár javítható is, az m-bord de nem helyszíni munka.
De pontosan behatárolni a hibát hem lehet táv-javítva.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) kocici17 válasza teknikus hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
Sajnos nekem nincs citrom hozzáférésem, és nem is igazán akarok rá regisztrálni, így nekem nem derül ki , hogy milyen TV-ről van szó.

A félvezetők tekintetében csak jobbak vannak, bár egyik-másik kapható még.
(#) kadarist válasza kocici17 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
Szia!
Citromail hozzáférés nélkül is letölthető az óriásfájl, ugyanúgy, mint a Freemail esetében. De mivel lejárt a fájl, ezért már nem lehet letölteni.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
Következő: »»   760 / 1273
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem