Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 120 W-os HF erősítő TIP tranzisztorokkal
Lapozás: OK   7 / 16
(#) Peti_85 válasza Dzsoni hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

NA! De jó, hogy olvasni ilyet is!
Én is ezt vallom, és nem csak azért mert nincsenek ilyen ketyeréim, hanem, mert eddig annélkül is sikerültek a dolgok!
Persze néha tényleg érdekelne, hogy mi történik az áramkörön belül, de túlélem..

(#) szabi83 válasza richard hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Mekkora a tápfeszed?

Egy éve nem vágtam sok mindent szvsz utólag a tápfesz volt sok! +-45VDC
(#) Parázs Gábor válasza Peti_85 hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Akkor már hárman vagyunk akik ezt véljük.Max egy áram limit es tápegység ami még a multin kivül szükséges.De izzoval ez is áthidalhato.
(#) Dzsoni hozzászólása Nov 4, 2007 /

Igazabol azt sem ertem mit akarnak egyesek egy statikus, vagyis kizarolag DC-munkapontokbol osszeallo erositon szkoppal nezni.
Mert azt megertem ha valaki mondjuk adatokat mer szkoppal egy elkeszult erositon, pl. jelemelkedesi sebesseget ("slew rate") vagy kivezerelhetoseget. (Egy forumozo amatort mondjuk baromira nem erdekelnek ezek az adatok. Mukodjun, szoljon az erosito es kesz!) De latjatok ebben az esetben mar nem az eleszteshez kell, hanem egy kesz erositon valo kiserletezgeteshez.
(#) (Felhasználó 4577) hozzászólása Nov 4, 2007 /

Sziasztok!
Nem igazán olvastam el a hsz-eket mert nem nagyon van időm, de mostmár bekapcsolódok a témába, az oldalra én tettem fel ezt a kapcsit, jöhetnek a kérdések.
Szabi: Nem tudom kaptál-e már választ a tranyókra, ha nem: aztért szállnak el mert vagy nem ugyan olyan márkájúak és már a ß-juk, vagy mert hamisítottak.
(#) Parázs Gábor válasza Dzsoni hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Igy van.Meg a szubjektiv véleményt meg a minőségét nem
lehet mérésel jelemezni.Az egyik legjobb müszer a kisérletezéshez a fül.
(#) szabi83 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

[quote]aztért szállnak el mert vagy nem ugyan olyan márkájúak és már a ß-juk, vagy mert hamisítottak./quote]

egyformák voltak, és nem hamisítottak. de mondom biztos a magasabb tápfesz...

Variszabi,

Itt nem tudom szabad-e a cikkedrol beszelni, de engedj meg egy megjegyzest.
Szerintem megjelolhetted volna a kapcsolas forrasat mivel az valakinek a szellemi munkaja. Erdekes mar a Radiotechnikaban is ugy jelent meg anno a cikk hogy nem irtak oda hogy az XY szellemi termeke.
Oszinten megmondom en sem tudom hogy ki tervezte csak annyit tudok hogy az Elektor-bol valo.

Egyebkent korrekt cikk, koszonjuk!

Ja megegy: 120W-ot nem ad le, ahhoz 41V-os stabil tapfesz kellene (31V kimeno csucsfesz a 120W/4Ohm-hoz + 8V az emmiterellenallason + 2V a vegtranyon). Namarmost ha 10.000µF-os pufferkondit hasznalunk ahogy ajanlottad akkor kell meg 5.5V a pufferkondin elveszo veszteseg miatt es 1-1,5V a diodahid miatt. Szoval 120W/4Ohm-hoz 48V nyugalmi tapfesz kellne (34Vac trafot jelent). Ezt azonban nem birnak ki az alkatreszek.

Ha kiszamoljatok hogy 2*28Vac-s altal adott +/-40V-os nyugalmi tapfesz es a 10.000µF-os elkok altal biztositott korulmeny mihez eleg, akkor megkapjatok a buvos eredmenyt: az erosito 85W-ot tud 4Ohm-on! Ha valakit erdekel akkor 8Ohm-on pedig 60W-ot tud +/-40V-rol.
Szoval az erosito 85/60W-os nem pedig 120W/70-80W-os.
Tudom ez a -1,5dB nem igazan szamit es nem is hallhato de azert a korrektseg kedveert ezt meg akartam jegyezni!

(Arrol mar ne is beszeljunk hogy a vegtranyoknak tul alacsony a biztonsagos mukodesi tartomanya ("SOA") ahhoz hogy egy 120W-os erositoben nem rezisztiv terheles rakapcsolasa eseten is biztonsagosan mukodjenek, ne szalljanak el!)
(#) (Felhasználó 4577) válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Igen, attól is lehet, azt hittem +-40V-ot adtál neki.

Dzsoni: Nem tudom ki építette, ez a kapcsolás megvan 94538634646 féle rajzon. (de mind ugyanaz)
Ha megnézed, sok leírásában van neki hogy +-40V 4ohm 120W.
Jah és azt nem hinszem hogy 60W-ot tud 8 ohmon, mert nekem a 8 ohmos 80W-os hangszóróim maximum hangerőnél torzított. (puffer és a táp is rendben volt, a jelforrás is)

Szia,

Az elektrotechnika es audiotechnika nem hit kerdese hanem matematika.
Levezettem nektek a szamitast, ami kihozta hogy 85W/4Ohm es 60W/8Ohm. Ennyi. Az hogy nem hiszed el azzal nem tudok mit kezdeni, esetleg mutass mas szamolast, probalj meggyozni. Ervelj.
Az hogy a 80W-os hagszoron torzitott az nagyon nem jelent semmit. Nevleges hangszoroteljesitmenyt a gyartok vagy 10felekeppen szamolnak, nincs szabvany. Ki tudja mennyi is az a 80W, mi alapjan hataroztak meg.
Ezenkivul egy 500W-os hangszoro is tud torzan szolni 10W-tol, pl. rossz doboz miatt vagy torz jel miatt stb...

Ezekutan miert torzithatott? Mert max. hangeronel negyszogesedett, torzult a jel. Az tok mindegy, ismetlem TOK MINDEGY hogy egy torz jelet egy 10W-os vagy egy 100W-os vagy egy 1000W-os hangszorora vezetsz, az igyis-ugyis sz*rul fog szolni.
Ne felejtsd hogy a hagszorora irt teljesitmeny csak egy X eljarassal kiszamolt max. teljesitmenyertek, semmi kulonoset nem jelent.
Ezert van, hogy NYUGODTAN lehet hasznalni 500W-os erositovel 50W-os hangszorot. Csak kicsit oda kell figyelni, es ZENET kell rajta hallgatni.
Egy jo zene 10-20dB-es, ezert mikozben a csucsteljesitmeny lehet hogy 200W az allando atlagos teljesitmeny csak 1-2W. Azt a 200W-ot csucsban meg siman elviseli meg egy 20-40W-os hagszoro is mert van ideje lehulni.

Azt ajanlom tanulmanyozd reszletesebben az altalam leirt szamitasokat a kimenoteljesitmenyre, ne pedig mas altal leirt zoldsegeket ismetelgess.

Es ne ertsd felre a hozzaszolasomat nem akarlak b*sztatni, csak szeretem tisztazni a dolgokat. Remelem beke van reszedrol is

Udv.!
(#) (Felhasználó 4577) válasza Dzsoni hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

P=Ut2/Rt*2
P=40négyzeten/8*2=1600/16=100
Tehát P=100W. (8 ohm)
100% hogy nem torzít full hangerőn.

Idézet:
„Remelem beke van reszedrol is

Teljes mértékben!
(#) szabi83 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

max tápfeszig nem tudod kivezérelni:

tranyón esik, emiterellenálláson is

Szabi83-nak van igaza: vannak vesztesegek (ezeket szamszeruen reszleteztem feljebb).
(#) (Felhasználó 4577) válasza Dzsoni hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Értem már, ténlyeg.
(#) KD mester hozzászólása Nov 5, 2007 /

Itt van egy 120W-os erősítő TIP tranyókkal. +-38V os tápról 120W kimeneti teljesítményt ad, ha a végtranyók TIP142 és TIP147, vagy ezeknél is nagyobb teljesítményű darlington.

Beültetési rajzot és nyák rajzot is mellékelek hozzá.

A nyák rajzot rögtön lehet is vasalni A/4-es papírra. 6 nyák van rajta.

Az erősítő jobb hatásfokú (0,33Ohm-os emitterellenállások vannak, de ezek még 0,22Ohm-osak is lehetnek) és sokkal jobb hangminőségű, mint az az erősítő, ami a téma elején van.

A tranzisztoros változatnál az MPSA42 ill MPSA 92 100 Ohm-os emitterellenállásai helyett 39 Ohm-ot is lehet használni. Ekkor stabilabb a nyugalmi áram.

(Fetekkel is megépíthető)

B2.zip

Ja és semmiféle hökapcsolatban nem kell lennie semminek az erősítőn, ezért max 5cm-es vastag szalagkábellel is beköthetőek a végtranyók és a hűtőbordára szerelhetőek. Nem kell L-idomot furkálni.

Azért ez sem kis előny.

A fetes változatnál plusz két 10-12V-os Z diódát be kell ültetni és közvetlenül a Gate-re rá kell forrasztani a 220Ohm-os ellenállást!
(#) Dzsoni hozzászólása Nov 5, 2007 /

Szimpi kapcsolás, köszi.
Mondjuk én ha utánépítésre javasolnám, akkor berajzolnék egy soros ellenállást a nyugáram beállító trimmerrel sorosan biztonsági okokból. Persze ha valai odafigyel nincs rá szükség és nem kötekedni akartam ezzel a megjegyzéssel.
Ja és nincs benne rövidzárvédelem, a fenti Elektor-osban van! Ez fontos előny egyes felhasználáskor, pl. hangosítás.

Ja! Hát igen. Ez nem rövidzárvédett, a biztonsági ellenállat meg már elég nehezen fért volna fel a nyákra. 1Kohm-os állásban kell beültetni a trimmert.

Hát igen. Vannak hátrányai is.

Bár ha valaki rövidzárvédett erősítőt akar, akkor ott az ST151. +-40V-os tápfeszültségről simán leadja a 120W-ot az is.

Bár az meg bonyolultabb és több alkatrészt igényel, meg nem is TIP ek vannak benne.

Jaja, ha nem feltétel hogy darlingtonos vége legyen akkor én is ST151-párti vagyok ha rövidzárvédett erősítő kell pl. hangosításra.

Egyébként neked KDmester esetleg volt módod az ST151-et kipróbálni hifi, sőt továbbmegyek: audiofil környezetben kipróbálni? Ha igen, érdekelnének a tapasztalataid. Tudom hogy Sixtek nem audiofil célra tervezte, de azért érdekelne hogyan teljesít komolyabb rendszerbe ágyazva. Köszi!
(#) KD mester válasza Dzsoni hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Hát olyan közepes.

Zenehallgatásra vannak az ST151-től jobbak is.

OK, értem köszi. Természetesen igényes zenehallgatásra gondolom alkalmatlan, de azért hallgatható, ahogyan pl. a Quad vagy a TDA7294 is.
Én egyébként használtam egy ideig (2 hét ) HiFi- célra egy sztereó ST151-et, számítógépre kötve. Azt hittem roszabb lesz
Azt a sztereó végfokot egy vagy 20-25 éves, ezerszer javított és toldott-foldott Quad helyére építettem egy vidéki ürgének amolyan faludiszkózáshoz. A doboz adott volt a hűtőborikkal, egy új trafót tettem bele meg a végfokpaneleket. Szerencse hogy az eredetileg benne levő Quadok is L-idomosak voltak így laza fél óra alatt kész volt az átalakítás nem kellett különösebben fúrni-faragni

A vicces az volt mikor levittem neki a végfokot, és estére ottragadtam, és mondta kössük be a HiFi rendszerébe az ST151-et, érdekli milyen. A jelforrás egy Lenco bakelitjátszó volt, a hangfalak pedig a Vidi nagy sikerszériája a Preludium. Az erősítő pedig egy magyar "Heed" gyártmányú audiofilnek tekintett Canopus. PinkFloydot meg Janis Joplint hallgattunk. Az én fülemnek nagyon jól szólt., igaz én csak egy átlagos HiFista vagyok nem hájendes
Na, és akkor jött a lényeg, bekötöttük a Quadból átvedlett ST151-et (jól elsz*rakodtunk mire ilyen-olyan toldókábelekkel bekötöttük, ugyebár ezen már "hangosítós" csatik voltak, DIN meg jack). Én meglepődtem, hogy milyen jól szólt az is, sőt, egetrengető különbséget nem is hallottam. Azt gondoltam volna hogy a canopus után szokolrádiós lesz az ST151, és hát nem! Nem mondom hoszabb zenehallgatás után valószínűsíthetően a Canoups győzőtt volna meg, de ne felejtsük el hogy az ST151-et párezer Ft-ból lapátoltam össze... 5000Ft a két végpanel, trafó volt nekem felesleges szóval nem került semmibe, a többi meg a Quad maradéka.

Mi a konklúzió? Lehet hogy X erősítő teszem azt "30%"-al jobban szól Y erősítőnél, viszont ha azt nézzük hogy Y 10-20-szor többe kerül...
Néha meg kell elégedni a jóval, és nem kell százezrekért jobbra törekedni. Főleg, hogy az ár nem garancia! Vannak olyan százezres erősítők amik szégyenteljesen szólnak (pl. az eredeti japán (?) gainclone, na az még az én fülemnek is röhejes volt pedig k*rva drága ám!).

Üdv.!
(#) richard hozzászólása Nov 5, 2007 /

Hello!
Tapasztalatok terén meg nincs sok tapasztalatom de enyre több lesz....Bár igaz pár erősítőt elkészítettem sikeresen! néztem KD mester által feltett erőlködőt és tényleg jobbnak tűnik csak rövidzárvédelmet + és a munkapont beállító poti soros ell. hiányolom de nem baj ettől még lehet jóó ill. jobb mármint hangminőségileg és teljesítményben......

Nekem a mostani(cikk elején) erőlködöm tipes dübörög és +-42V-ról üzemel. De lehet h ezt a kapcsolást is meg építem(KD mester) és össze hasonlítom. a tápfesz az ugye lehet nagyobb....42V elvileg bírnia kell.

Idézet:
„Tapasztalatok terén meg nincs sok tapasztalatom”

Ez tetszett!
(#) KD mester válasza richard hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Elvileg valóban bírnia kell, de +-42V-ról én már csak 8Ohm-ot kötnék rá. Inkább használj akkor a TIP nél nagyobb teljesítményű darlington tranyókat.

Egyébként BDW93C és BDW 94C használata esetén a max tápfesz +-36V 8 Ohm-ra és +-28V 4 Ohm-ra.
(#) richard válasza Dzsoni hozzászólására (») Nov 5, 2007 /

Akarom írni h erősítők terén nincs tapasztalatom.....de örülök h tetszett.
köszi a tegnapi hozzászólásodat belegondolva igaz is amit írtál az ellenállatra értve.

Idézet:
„Akarom írni h erősítők terén nincs tapasztalatom.....de örülök h tetszett.”

Azt hittem szándékosan viccelődtél, remélem nem gondolod hogy ki akartam figurázni egy elírásodat.
(#) richard hozzászólása Nov 5, 2007 /

Áhh dehogyis gondolom!!! Sőt ellenkezőleg
(#) pb hozzászólása Márc 22, 2008 /

hellósztok
ez az erősitő hidba köthető előerősitő nélkül ami megforditaná a jelet 180fokkal?
(#) pb hozzászólása Márc 23, 2008 /

Senki?
(#) szabi83 válasza pb hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

fázist kell fordítani, magától nem változik a jel..
Következő: »»   7 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem