Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   99 / 137
(#) highand válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Szigorúan szakmai szempontból érveltem. Nekem az ellen sincsen kifogásom, ha valaki egy 1000W-os A osztályú erősítőn hallgat 10W-al zenét.

Mindössze arra kívántam rávilágítani, hogy ( szerintem) az A osztály sajátjának tekintett hanghoz elég 500mA nyugalmi áram is.

Nem akarom vitában senki meggyőződését megváltoztatni.
(#) highand hozzászólása Feb 1, 2013 /
 
A képen látható viszont egy valóban különleges A osztályú kapcsolás 1969-ből, egy Morvai nevezetű magyartól.

Az elrendezés megteszi nekünk azt a szívességet, hogy 1A nyugalmi áram mellett ad akkora kivezérelhetőséget, ami 2A mellett járna és mellékhatásként 10dB-el csökkenti az áramgenerátoros emitter követő torzítását.

Tehát a kapcsolással olyan torzítást érhetünk el, amit egy sima emitter követővel soha és mindezt fele hőtermelés mellett...
(#) highand hozzászólása Feb 1, 2013 /
 
Az előbbi kapcsolás buffernek átdolgozva. Én nem tudom megmérni a torzítását, olyan 0,2% körül lehet 300MHz-n.
Ehhez manapság 20-30 db tranzisztort kell beintegrálni egy tokba.
Ahogyan Záborszky szabadalmát sem használta fel soha senki, úgy ezt sem, mert ebben a szakmában az irigység, még a pénznél is fontosabb.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) highand hozzászólása Feb 14, 2013 /
 
A fából vaskarika.. azaz "A" osztályú 50W, "AB" osztályú hatásfokkal..

Az "A" osztályú erősítők lényege az, hogy a kimeneti tranzisztorok sohasem zárnak le. Bár a személyes véleményem az, hogy 500mA nyugalmi áram felett már nem hoz változást a nyugalmi áram további növelése, mégis kidolgoztam egy kapcsolást az "A" osztály kedvelőinek.

Alapáramkörnek a JLH-t választottam, mert a kapcsolás hangja rendkívül hallgatható. A feladat az volt, hogy 5A nyugalmi áram mellett tudjon a kapcsolás 40Vpp kimeneti feszültséget, de úgy, hogy eközben mégse disszipáljon el 200W, ami egy hagyományos "A" osztály mellett mindenképpen bekövetkezik 40Vpp esetén.

A kapcsolás valódi fából vaskarika, ugyanis a kimenetet adó tranzisztorok árama 5A, ám a rajtuk lévő feszültség sohasem haladja meg a +-5V-ot, így a nyugalmi disszipáció csak 50W, ami azért hagyományos méretű hűtőbordákkal és tápegységekkel kezelhető.

A kapcsolás működése röviden. Az "A" osztályú kimenet +-5V-os tápja rá van ültetve a kimeneti feszültségre ( lebegő táp). Ezzel elérhető volt, hogy az egyik transzformátor adja a nyugalmi áramhoz szükséges teljesítményt ( ami így elég kicsi trafó is lehet) és a kivezérlés során kivett teljesítményt pedig a másik transzformátor adja.

A hatásfok így az "AB" osztályú erősítők hatásfokát közelíti, miközben a kimenő tranzisztorok egy pillanatra sem zárnak le.

Végső soron egy kis feszültségű, kis teljesítményű "A" osztályú erősítő és egy "H" osztályú erősítő került egybeépítésre, egy "tiszta B" osztályú buffer segítségével.

A szimulátor kedvelők figyelmét felhívom arra, hogy a transzformátorok szimulálása során fokozattan ügyeljenek arra, hogy a 230V-os betáplálás ne legyen csatolásban, mert a szimulációban ez hibát okoz.

Tehát ez itt JLH "H" osztályban.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) Orbán József válasza highand hozzászólására (») Feb 14, 2013 / 1
 
Mintha valaha láttam volna a RT.-ban hasonló megoldást, csak akkor még nem érdekelt az "A" osztály, phöjj, de meleg alapon...
(#) highand válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Én nem láttam az RT-ben hasonló megoldást.
(#) Orbán József válasza highand hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Nem veszek mérget rá, régebben azt lapozgattam (tizenévvel ezelőttig) de valahol találkoztam ezzel a megoldással. Mindenképpen jól jön azoknak, akik igénylik a nagyobb kimenő teljesítményt.
(#) keszeg01 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Sipos Gyula rádiókészülékek és hangerősítők építése című könyv 150. oldalán van hasonló.
(#) highand hozzászólása Feb 14, 2013 /
 
Ismét bemutatok egy különleges A osztályú kapcsolást.

Az elrendezés különlegessége az, hogy egy kis teljesítményű A osztályú végfokozat tápfeszültségére ültetjük rá a kimeneti jelet, amit egy tiszta B osztályú erősítővel állítunk elő.

Az eredmény egy nagyjából AB osztályú hatásfokú teljes értékű A osztályú erősítő, aminek egyszerűen nincsen keresztezési torzítása.

A kapcsolás továbbfejleszthető azzal, ha a B osztályú erősítőt kicseréljük egy D osztályúra. Az elrendezéssel akár 100W teljesítményű A osztályú erősítő is megvalósítható, ekkor az A osztályú erősítő nyugalmi áramát 8A-re kell állítani és a B osztályú erősítő tápfeszültségét fel kell emelni +-33V-ra. Ez hagyományos A osztályban 500W disszipációval járna...

Ügyelni kell arra, hogy az A osztályú erősítőhöz rail to rail típusú opamp-ot válasszunk, míg a B osztályú erősítőbe nagyfeszültségű típus kerüljön.

A kapcsolás egy lehetséges megvalósítását elhelyeztem a JLH topicban.

VéG A-H.JPG
    
(#) Orbán József válasza keszeg01 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Talált, süllyedt... Tudtam, hogy láttam valahol. A Szerző említi, hogy bizonyos fázistolások, forgatások felléphetnek, valamint 15W a kivehető teljesítmény. Szóval tudja az ördög, mit ér el az ember, ha kikínlódik egy ilyen kapcsolást... "Járt utat a járatlanért..."
(#) highand válasza keszeg01 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Így van az ott közölt kapcsolás gyakorlatilag azonos azzal amit az A osztályú erősítőkbe feltettem.
(#) highand válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Én azt olvasom Sípostól, hogy "Ez a megoldás igen sok előnnyel jár, úgyszólván hátrányok nélkül."

Ráadásul én kihagytam a második műveleti erősítőt a fázistolásával együtt. Sípos kapcsolása tényleg csak 15W, de ez amit én feltettem tényleg 40-50W-os.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza highand hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Elég sok ilyen jellegű elrendezés lett szabadalmaztatva, elsősorban azért, hogy a D osztályú jellegből eredő kimeneti feszültség hullámossága ne legyen zavaró. ( Ami egy rendesen megépített erősítőnél egyáltalán nem zavaró.... viszont lehet belőle cikket írni, mondjuk valami nevesebb tudományos fórumba.)
(#) highand hozzászólása Feb 14, 2013 /
 
Most hívták fel a figyelmemet arra, hogy a kapcsolás Sípos tollából már megjelent A rádiókészülékek és hangerősítők című könyvben.
(#) Orbán József válasza highand hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Mióta ezt a "mezei, ős" JLH-t megépítettem, ódzkodom a plusz félvezetők beépítésétől a "láncba", így is van elég.
Így azt az egy OPA-t is sokallom egy erősítőben. Ez kimondottan szubjektív dolog, de ezt a 4 tranyós JLH-t mások is nagyon jónak hallják.
Remélem, lesz, aki(k) megépíti(k) ezt a nagyobb teljesítményű változatot és mértékadó vélemények születnek.
(#) highand válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Az én kapcsolásomban konkrétan egyetlen OPA sincsen és a JLH hangért felelős elemek ( szerintem ezek felelősek) megmaradtak. Kíváncsi vagyok milyen vélemények születnek.
(#) reloop válasza highand hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Szimulátorban mesésen fut. Nagyobb bemenő jelnél sajnos elakad a számolásban.
(#) (Felhasználó 46585) válasza reloop hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Próbáld meg a szimulátor beállításánál a RELTOL értékét növelni ( ne számoljon annyira pontosan, felesleges), vagy az Analog shunt resistance értékét csökkenteni. Ezek szoktak segíteni. De a szimulátor eredményei itt semmit nem érnek, legfeljebb azt látod, hogy tényleg működik. Ehhez viszont nem kell szimulátor, ezt anélkül is lehet látni.
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Nálam probléma mentesen fut durva klippben is és az elv tökéletesen átlátható, nem lehet probléma. ( szerintem)
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013

JLH klipp.jpg
    
(#) highand válasza (Felhasználó 93903) hozzászólására (») Feb 15, 2013 /
 
Meghagyhatod, elsősorban azért, mert a bemeneti fetek nagyon gyorsak az ellenállásnak kompenzációs szerepe is van, amikor a poti teljesen le van tekerve.

Én a poti elé azért tennék egy soros csatoló kondenzátort, mert vannak olyan jelforrások, amik DC-t is adnak a kimenetükön és ezzel a kapcsolással a hangszóró azonnal tönkre megy, ha DC kerül a bemenetre.
(#) karpi válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 15, 2013 /
 
Ilyen erositohoz epitik a szuper tolcseres hangszoros rendszereket hogy a hatasfok javitassal erjek el a szukseges hangnyomast . Teoretikussan egy nyomokamras -tolcseres hangszoro hatasfoka 50% lehetne .
A 1-3% os hatasfoku hangsugarzokhoz kepest a tolcseresnek a magy hatasfok miatt eleg a par watt-nyi elektromos ero .
A bokkeno a helyigeny amit nagy melyhang-tolcserek igenyelnek .
Vegul van "hibrid' hangsugarzo ami valamivel kisebb helyigenyu .Ezeknel a melyhangnak a "normalis " bassreflex vagy transmission line lesz hasznalva majd kozep es magasnak ott a tolcseres .A melyhangnal nem erzekeljuk annyira a toriztast ugy hogy az mehet AB-rol,,,a kozep es magasnak meg A osztaly mert ebben a tartomanyban az emberi ful nagyon erzekeny ezert ebben a tartomanyban legyen minnel kisebb a torzitas.
(#) Orbán József válasza karpi hozzászólására (») Feb 15, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget! Megerősíthetem, mert egyszer megépítettem egy traxtrix (remélem így írják) hangdobozt, amiben 3.5m volt a "feltekert" mély tölcsér. Tényleg gyönyörű és természetes mélyhangok jöttek ki belőle. Sajnos a családi béke oltárán elvéreztek, mert valóban nagy és nehéz darabok voltak, valamint nem tudtam eltalálni, találni bele megfelelő szélessávú hangszórót. A lényeg még az is, hogy nagyon kicsi teljesítményről nagyon nagy hangnyomást produkált, igazán illeszkedne a kis teljesítményű A osztályhoz.
Sok éve darabban van egy transmission line doboz, hangszórók kellenek bele, az A osztály szépsége előbb-utóbb befejezteti velem. Mint más, tapasztalt kolléga is véleményezte, elég lehet az a 8-10W teljesítmény egy viszonylag érzékenyebb hangdobozzal, de pl. a klasszikus zene óriási dinamika hullámzását, csúcsokat sajnos nem tudja visszaadni.
(#) highand hozzászólása Feb 16, 2013 /
 
Az ábrán látható két kapcsolás bár azonosnak tűnik, mégis durva változás történik a hangban, pusztán attól, hogy hová helyezzük el az áramgenerátort.

Az egykori csöves, A osztályú, kimenőtranszformátoros erősítőknek a felső ábra felel meg, jobban is szól annyival, mint az alsó variáció.

Érdemes kipróbálni, mennyit javul a hang attól, ha a kimeneti áramnak nem kell átfolynia a tápegység pufferén és dióda hídján.
(#) (Felhasználó 46585) válasza highand hozzászólására (») Feb 16, 2013 /
 
És a második esetben muszáj a hangszórót a negatívra kötni? Ha a pozitívra kötöd, ugyanaz lesz, mint a felső.
(#) highand válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 16, 2013 /
 
Nem lesz ugyanaz, mert akkor a hangszórón meghallod az A osztályú erősítő tápjának teljes brumm-ját.
(#) (Felhasználó 46585) válasza highand hozzászólására (») Feb 16, 2013 /
 
Miért?
(#) highand válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 16, 2013 /
 
Mert a kimenet a testhez képest generált feszültségű pont, nem a tápfeszhez képest. Tehát, ha nulla jelet adsz a bemenetre, akkor a hangszórónak a kimenetre kötött sarka és a testre kötött sarka ekvipotenciális felület. ( ideális esetben).

Ám ha a tápra felkötöd, akkor lesz feszültség különbség a hangszóró sarkai között, pont annyi, mint a test és a táp feszültségei közötti váltó feszültség. Ami nem más mint a brumm. ( ugye a több amper nyugalmi áram is beterheli a tápot eléggé).
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza highand hozzászólására (») Feb 16, 2013 /
 
Hát akkor át kell tenni a bemenet hidegpontjár a plusz tápra, meg a visszacsatolás kondijának alsó végét és máris ugyanazt kapod.
(#) highand válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 16, 2013 /
 
Így gondoltad?
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza highand hozzászólására (») Feb 16, 2013 /
 
Igen, de ez ugyanaz, mert nem mindegy, hogy mit nevezünk hideg pontnak? A plust, vagy a minuszt? ( Csak vicc volt... de a meghajtógenerátort azért meg kell fordítani, nem tudom, a modell mennyire földfüggetlen. )
Következő: »»   99 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem