Fórum témák
» Több friss téma |
Ez nagyjából világos is mind. De én most konkrétan arra akartam választ kapni, hogy akkor az a kapcsolás sem a mért tekercs névleges induktivitását fogja kiírni a frekimérőn. Hanem kapok egy frekvenciaértéket, azt behelyettesítem a táblázatba, és a metszéspontoknál tudom leolvasni a konkrét induktivitás értékét. Vagy cáfoljon meg valaki ha tévedek...
Így van. A rezonancia méréses (frekvencia) módszernél valakinek, vagy valaminek át kell számolnia a frekimérő által mutatott értéket, mert az nem lineáris, hanem logaritmikus összefüggés.
Jut eszembe. A táblázat használatánál figyelj oda, mert ha olyat látsz, hogy az 1 - 10 - 100 - 1000 értékek között azonos távolság van, akkor azon a koordinátán logaritmikus egységek vannak, nem lineárisok.
Sziasztok!
pucuka, köszönet a magyarázatért, minden pont úgy van ahogy mondod. A első hozzászólás linkje mindent leír, nézd meg! (Béka oldala: szétszedtem rovat). ez egy elég pontos (C1! frekimérő!) előtét 1,6KHZ=1H 5,03MHz=0,1uH között. De hogy bonyolítsam a dolgot itt egy oldal lefordítva Úgy néz ki ezt kerested, én még nem próbáltam, de nem túl bonyolult, egy próbát megér! Üdv.: PP A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
A második linkeden a "háromvoltmérős" módszer van megvalósítva, így a feszültség mérő lineáris, tehát a skálája közvetlenül induktivitás mértékegységében kalibrálható.
Természetesen az üzi inkább RoliNyh nek szól. A nomogramm logaritmikus rajzú
(sűrű) négyzete valójában egy kinagyított négyzet (1 dekád).
Ó igen, pont ilyenre gondoltam...
Kösz szépen a kutakodást, nem tudom hogy akadtál rá... Ha lesz egy kis időm, ki is próbálom a TINA-val...
azt hittem gyakorlati használatra kell
Pfff persze, hogy gyakorlati használatra kell...
De tesztelném előtte azért.
Csapj a lovak közé, építsd meg, nem olyan bonyolult.
Hát igen, kénytelen leszek, mert a TINA megfőtt vele...
Tiszta égő DD Bár lehet csak én vagyok megint pancser, és nincs beállítva valami a szoftverben...
Most hogy így a kalibrálás részt olvastam, már csak azt nem értem, hogy a DVM 200mV os állásban hogy fog 476mV ot mutatni???
ez 10 pontos kérdés.... mondjuk méréshatárt váltasz, ha nincs automata DVM-ed.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
Sziasztok
Induktivitás mérőt szeretnék vásárolni. Van 3 jelöltem. Szerintetek melyik a jobb? A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
Ez a 3, amúgy nem mind az atmega-alkatrész-teszter/félvezetőteszter valamelyik vállfaja lehet?
Meg van valakinek a hamWikis RLC mérő oldalon linkelt program? A http://www.rcl-meter.strobbe.eu/ már nem elérhető.
Szia, nehezen de megtaláltam a gépemen. Remélem működik, mert sose próbáltam.
Köszi! Elindulni elindul és sípol is!
Sziasztok!
Szeretnék venni/építeni egy induktivitás mérőt. Összesen csak az induktivitást kell mérnie, semmi többet, és lehetőleg minél olcsóbb legyen. Ha valaki tud valami ilyesmit azt megköszönném ha megosztaná velem.
Szia! Ez szerintem megfelel az igényeidnek.
Valami ilyesmire gondoltam.
Köszönöm!
Saccolni jó lesz. Ha normálisat akarsz akkor LCM2 vagy LCM3. Előbbiből most adtam el egyet itt az apróban alkatrészár alatt... Egy PIC 650Ft, egy LCD 750Ft.
Kapcsolóüzemű dolgokat akarok építeni és ahhoz kellene, normális se lenne rossz
Ahhoz ilyen kell minimum, sem a tranyóteszter sem amit linkeltek nem jó. Az LCM2-ről itt megtalálsz mindent, rajzot, hex fájlt, kalibrálási leírást, stb. Talán még a forrásfájl is ott van, ha tudod átírod benne azt az összesen 2 szót magyarra (calibrating, over range).
Amíg bekalibrálod addig kell a C mérés is, utána egyszerűen nem használod csak az L mérést.
Köszönöm!
Üdv!
Esetleg az eredeti német leírás meg van valahol a készülékhez? Az Lx-el soros L1 1 menetes tekercs nem teljesen világos, hogy az egy létező tekercs vagy a mérővezetéket jelzi csak. Válaszodat előre is köszönöm!
Sziasztok!
Segítséget kérek! Van egy LCM3 műszerem. Impulzus üzemre kellene készítenem egy trafót. Kiszámolom a primer induktivitást ami kb 38 uH. Van egy bontott ei vas meghatározom az AL értéket, majd feltekerem a kiszámított menetszámot, a mért induktivitás 38uH. Feltekerem a szekunder menetszámot, újra mérem a primer induktivitást és a mért érték -2,71uH. Ha rövidrezárt szekunder mellett mérem a szórt induktivitást az 0,35uH. A kérdés: miért mérek rossz értéket feltekert szekunder mellett, úgy hogy a szekunder kivezetései sehova se kapcsolódnak?
Szia!
Teljesen mindegy, miért mérsz -2,71 uH-t, a csatlakoztatásnál volt valami baki. Csináld meg újra a mérést másik szekunder dróttal, aztán menetenként fűzd vissza teljesen, közben nézd a primer induktivitást, változik-e. Annak ugyanúgy meg kell maradni, ha van szekunder, ha nincs. Célszerű úgy feltekerned, hogy ne a primeren legyen, így könnyebben le is tudod tekerni és szórt kapacitás se zavar be.
Szia!
Köszi. Én is úgy gondoltam hogy meg kéne maradnia a primer induktivitásnak, ha van primer, ha nincs, ezért kértem a segítséget. Így fogok eljárni.
Ezzel a jelenséggel én is találkoztam. Mivel egy rezgőkört alkot a mérendő induktivitás a mérő belső kondenzátorával, azt várnánk hogy ez egy fix frekvencia lesz. De a vas nemlineáris viselkedése, meg a tekercs önkapacitása miatt más frekvencián is lehet parazita rezgés. Ebből aztán tévesen számolja ki a szoftver az induktivitást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |