Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1502 / 2208
(#) CIROKL válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 22, 2013
Mmm félvezető nélkül is meglehet épiteni de mennyi PY88 -at akarsz betenni ? ide kellene egy nagy marékkal !
Nem tudom miért terjedt el hogy a full csöves erősítő az a csöves csak , ez számomra nem elfogadott mert ha van félvezető a csövesben még nem jelenti azt hogy az nem csöves erősítő!
Remélem érthető amit mondani akartam , egyéb iránt a belinkelt kapcsolásban szinte semmi szerepe a PY888 -as csőnek mert elmondanám a GU50 -es cső később fűt föl mint a PY88 tehát itt késleltetésről nem beszélhetünk !
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
(#) havranarpi válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 22, 2013
Tehát ha nem kerül bele késleltetés akkor sincs semmi gond?
azaz csak a kopasz erősítő panel késleltetés nélkül.
Amennyiben te ragaszkodol a késleltetéshez az megoldható más egyéb uton /szentségtörés : félvezető / alkalmazásával egy árva tranzisztor és pár aprósággal , egyszerűen csak a G2 -őt kell kapcsolni és ennyi .
Mit okoz ha nincs késleltetés?
Semmit !/ na majd most jönnek és tudományosan megcáfolják a tudósok /
Egyéb iránt ha te nem szeretnél késleltetőt alkalmazni akkor tehetsz egy kapcsolót is be amivel a G2-őt kapcsolod te magad , power kapcsoló be és figyeled mikor felfűt a GU50 akkor kapcsolod és ennyi .
Igaz ha hidegen kerül az anód a csőre akkor leéghet a trafó?
Ezt honnan vetted , hu mennyi csöves erősítő leégett már emlékszem amikor a Beatles -nek is pont ilyen végett leégett az összes erősítője !
Na de a viccet félretéve , ez nem komoly ugye ?
Nem pont erősítővel viszont más áramkörrel volt ilyen gondom ,hogy hideg volt a cső
áthúzott és meghalt a trafó.
ott is Gu50 volt és 1000V-os anódfesz.Csak ezért kérdeztem
1000Volt nem játék ott semmi köze nem volt a cső hidegségének az ok egyszerűen a nagyfeszültség ami okozta a fennállt gondodat , 1000Volt nál nem csoda ha el szált a trafó egészen biztos nem megfelelően volt megtekerve és szigetelve ...
Akkor megpróbálok belekezdeni az általad épített Gu50 SE építésébe.
És valószinüleg a kapcsolós késleltetést választom.
Köszönöm az eddigi segítséget
Legyen hozzá szerencséd és kitartásod , nem kis falat ez az SE nem az alap dolgok közé tartozik főleg ami az alkatrészkészletét jelenti .
Ha lenne menet közben kérdés szólj és megprobálunk rá értelmesen válaszolni !
6H8C helyettesíthető 6N7SZ-el?
(#) djhans válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 22, 2013
ECC82 is jó helyette.
(#) havranarpi válasza djhans hozzászólására (») Feb 22, 2013
Semmi bekötés sem módosul?
(#) havranarpi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 22, 2013
nincs több kérdésem
(#) viktorio333 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 22, 2013
Hello köszönöm a választ. Ma nekiestem és méregettem neon fojtót tettem be 40 wattosat.
Megmértem az áram felvételt két műszerrel is hozzáteszem nem ócska műszerek .
Ez eggy monoblokk az anódfesz 380 volt 70 mA nyugalmi árammal .
A tápon mértem áramot és 70 mA volt allandóan maximum 80 ra ment fel teljes hangerönél ezt még szerintem kibirná a AZ1 egyencsö.
De bekapcsoláskor felugrott 280 mA re a kondik miatt gondolom . Nagy kárt tesz nekem ez a egyencsöbe?
(#) viktorio333 hozzászólása Feb 22, 2013
Valaki segítene mert nem fogok tudni aludni
(#) pucuka válasza viktorio333 hozzászólására (») Feb 22, 2013
Üzemközben természetesen a nyugalmi átlagáramot méred. De teljes kivezérlésnél a színusz csúcsárama ennél, nagyobb is lehet. A másik gond, hogy a cső maximáls megengedett csúcsáramát ami bekapcsoláskor alakul ki, korlátozni kell. Ezért katalógus adat a megengedhető maximális pufferkondenzátor értéke, és még a transzformátor ohmos ellenállása. Az egyenirányító méretezésénél a csúcsáramokra is figyelni kell.
Igaz monoblokkod van, de ahogy kivettem, kettő. Ha mindkettőnek külön tápot készítesz, akkor nincs gond, de ha a kettőnek egyet szeretnél, akkor gond lehet, arra nem elég az AZ1, az még egynek is határeset.
Tanulmányozd a csövek adatlapját.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
Egy tápról 1 erösítö fog menni ugyanis ez egy kombóba készül. Megmértem még egyszer analóg műszerrel is annak gyorsabb a reakció ideje azthiszem és nem ment 80 mA fölé.
Az egyencsö után 16mikros kondi-neon 40 watt fojtó-50 mikros kondi -1k5 ellenállás -50 mikro megpróbálom így bekötni aztán meglátom hogy mit mutat.
És még azt szeretném megkérdezni hogy az a jelenség hiba miért van hogy az erösítö brummos ha a potméter 0-90 százalékig van feltekerve 90-100 ig pedig végkép semmi brubb ez miért lehet ?
(#) pucuka válasza viktorio333 hozzászólására (») Feb 22, 2013
Ha 47 kohm -os potit használsz, ahogy a rajzon is van, akkor valószínűleg hibásan van a potméter földje bekötve. Ha nem a panelen van közvetlenül, akkor vékony árnyékolt mikrofon kábellel vidd a panelre a kivezetéseket. Lehet a nyák panelen földhurok, ami már nem látszik, ha teljesen feltekered. Jó nyomozást.
(#) viktorio333 hozzászólása Feb 22, 2013
Okés holnap utána járok aztán írok hogy mire jutottam persze csak ha érdekel azért köszönöm a tanácsokat meg mindenki másnak is okosodtam eggy kicsit. Hello
nincs panel a foglalat lábain vannak az alkatrészek szóval igazad lehet köszönöm
(#) bakos13gab válasza viktorio333 hozzászólására (») Feb 23, 2013
Ezt nálam az okozta, hogy a sasszi lebegett a földtől (APX100). Ha fémbe rakod, akkor a hálózati védőföldre kösd a sasszit mondjuk pár nanofarádon keresztül és megoldódhat a gond.
(#) viktorio333 válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 23, 2013
Köszi a válasz. Bocsi a tudatlanságomért de mi az a sasszi? a*z a doboz nem? n*ekem az osszes fold a fem dobozra van kotve hallozati is, bocsi nem értem a hállózati foldet kössem kondin keresztül a dobozra? n*em veszéjes ez rám nézve ha zárlat van?
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) bakos13gab válasza viktorio333 hozzászólására (») Feb 23, 2013
A sasszin én általában azt a szerelőlapot értem, amin a kapcsolást felépíted. Sokan ezt amikor megépítik az erősítőt, nem kötik sehová, hanem lebegve hagyják. Ez nekem azt produkálta, hogy a poti min és max állásában nem volt brumm, de a középállás felé tekerve erősödött majd elhalkult. Én az APX et úgy oldottam meg, hogy a dobozt rákötöttem a hálózati IEC csatlakozó földelésére, míg az erősítő negatív ágát ettől függetlenül kezeltem. Ha olyan aljzatba dugtam, ami nem volt földelve, akkro produkálta a jelenséget. Ezt úgy hidaltam át, hogy beraktam egy 100nF-os kondit az erősítő doboza és a csillagpont közé.

Földelésben inkább nem adok tanácsot, mert nem ismerem a szükséges előírásokat olyan mértékben, hogy ezt vagy azt javasoljak. Ugye ha odakötöd a trafó szekunderét a földhöz, akkor annak megszűnik a leválasztó jellege, tehát elméletileg az erősítőbe egy kézzel benyúlva is érhet áramütés. Az más kérdés, hogy a jelbemenet által nem földelődik-e a készülék.
(#) pucuka válasza viktorio333 hozzászólására (») Feb 23, 2013
A sasszi vagy a doboz része, vagy nem. A lényeg, hogy az az az alaplemez, amire az alkatrészeket rögzítjük. A hagyományos esetben ez egy ónozott, horganyzott vaslemez, a megfelelő formára hajtogatva, legtöbbször "U", de lehet egy sík lemez is.
Szerepe az alkatrészek fizikai rögzítésén túl elektromos, és mágneses árnyékolás. Alkalmazásával erősen csökkennek a szórások, és a földhurok veszélyei.
Az újabb korban helyettesítették nyákkal is, több kevesebb sikerrel.
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 23, 2013
A földeléssel kapcsolatban. A sasszit valamikor, valahol földelni kell. De ha az életvédelmi földdel összekötjük, több különálló egység összekapcsolásakor földhurok alakulhat ki, mert a különálló berendezésekben is össze van kötve, holott ez csk a lánc egyik tagjában lenne szabad. Ennek az áthidalása, az 1 - 47 nF (10 nF körüli) hidegítő kondenzátor alkalmazása. Ez a lehetséges földhurkot megszakítja. Nem szabad túl nagy kondenzátort alkalmazni, mert akkor a kondenzátorokon akár jelentősebb áramok is folyhatnak, mint a kapcsolóüzemű tápok nagyértékű szűrőkondiai miatt is láthatjuk. (meg a szovjet műszereknél tapasztalhatjuk)
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) crapgame hozzászólása Feb 23, 2013
Üdv Mindenkinek.
Ha jól emlékszem, valaki anno írta, hogy vannak egyenirányító csövek, amelyek anódjára egyenfeszültséget is lehet kötni(mint a képen), illetve vannak olyan konstrukciók, amelyek ezt nem tolerálják.
A kérdésem, hogy ezek fizikailag miben különböznek egymástól, illetve az adatlapon hogyan jelölik, mert pl. az ez80/81 adatlapján nem találtam erre utalást, pedig ha minden igaz, egy ez ilyen cső.

tap.gif

(#) mofesa válasza crapgame hozzászólására (») Feb 23, 2013
Sok mindent meg lehet tenni vele,mert ez is egy dióda,csak alá van gyújtva.
(#) crapgame válasza mofesa hozzászólására (») Feb 23, 2013
Hát nekem ebből az következik, hogy lehet rá kötni. Élettartamot nem befolyásolja?
Más: korábban boncolgattátok, hogy érdemes stabilizátor csövet beépíteni a kapcsolásba, mégsem láttam egyetlen erősítőben sem, amit itt bemutattatok. Ez egy felesleges macera lenne ami egyszerűen nem éri meg a befektetett energiát?
Következő: »»   1502 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem