Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   443 / 507
(#) joco21 válasza lehar hozzászólására (») Feb 21, 2013 /
 
Vörös fenyő. A Hallenga féle lapátok. Szemből is teszek fel fotót.

P1110002.JPG
    
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Tetszik a lapát alak, rögzítés is. Mellesleg ez mit hajt?
(#) joco21 válasza btoti hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Légmagos PMG tárcsagenerátort. A fotón még csak a rögzítőcsavarok látszanak, mivel a generátor még nincs rászerelve. Csak a lapátrögzítés miatt tettem fel Istvánnak, mivel ez a téma is mint mindegyik, rendesen túl van lihegve itt a fórumon. Az M6-os csavar az egyik véglet, az M16-os a másik. Persze a túlbiztosítás az sohasem árt. De egy határon túl felesleges és drága. A másik meg, hogy mint mindent, a csavarokat is lehet méretezni. Jelen esteben, mármint lapátrögzítés, összetett igénybevételre, szakításra (húzó igénybevétel) és nyírásra kell méretezni, és akkor nincs probléma felszerelés után.
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Biztosan kéne emlékeznem, a tárcsagenerátor már kész is?
Végül is igazad is lehet a túl lihegéssel, bár néha egyszerűen csak beszélgetünk (fórumozunk) triviális dolgokról is, mint pl. együtt bütykölésnél rákérdezünk, hogy "Jól meghúztad azt a csavart?". Az se jó, ha hetekig nem szólunk egymáshoz, vagy fapofával "szuper tudományos" kérdésekről értekeznénk csak. Akkor meg az lenne a baj.
(#) ih.he válasza joco21 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
A csavarok méretezéséről és minőségéről (5.6) mondanál pár szót?
Régen volt már a szakközepes finommechanika óra, pedig még szerettem is meg anno megértettem a fali tartó stb méretezését, de aztán azóta bizony ilyesmivel nem foglalkoztam az elmúlt negyed században.
Van valami használható netes összefoglalás ilyesmiről?
Napokban próbáltam vissza emlékezni dolgokra, mert egy otthoni polc-műhely asztal összefércelésekor felmerült bennem, mit is tudnak a csavarok teherbirásilag, talán még az 5.6 minőséget is felfogtam, de a nyíróerőre méretezés totál homályba borult már...
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
(#) Iszkakof István válasza joco21 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Tényleg szépek a lapátjaid. Neked a három lapát három deszkából van kidolgozva, ezért hát jól meg kell fogni középen, de az én két lapátom egy deszkából van kifaragva. Ezt is jobban meg kell fogni, mint volt.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
(#) joco21 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Szia István.
Tudom, hogy neked egy "deszkából" van kifaragva a lapát, de azt is lehet 4db M8-as csavarral rögzíteni a 8-10cm-es "palacsintán". De mostmár Te is tudod.
(#) joco21 válasza btoti hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Igen kész, már több éve termel. Itt láthatod szétszerelve.

P8210004.JPG
    
(#) joco21 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Szia István.
Ez pedig a NACA lapát rögzítése. Ezeket is 4db M8-as csavar tartja a helyén. Éppen a kiegyensúlyozást erőltetem.

Rotor5.JPG
    
(#) joco21 válasza ih.he hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
A neten bármit megtalálsz, ha a megfelelő helyen a megfelelő keresőszóval keresel.
A csavaroknál az 5.6 pl. ezt jelenti: az első szám a szakítószilárdságra utal. Annak a századrészét jelenti N/mm2-ben. A második szám a folyáshatár és a szakítószilárdság hányadosának a tizszerese. A nyírás számolásához tudni kell a lapát súlyát, a max. fordulatszámot amire méretezni akarunk és a normál nyírás számítás alapján kiszámolhatjuk a szükséges csavar keresztmetszetet. De mindezek jó műszaki érzékkel "ránézésre" az arányok figyelembevételével számolás nélkül is megmondhatók.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Ha jól értelmezem a képet, akkor fix és forgó mágnestárcsás. Ez nálam is az érdemleges tárcsagenerátor listában foglal helyet. Ha valaha csinálnék tárcsagenerátort, akkor az egyik szóba jöhető típus lenne.
(#) joco21 válasza btoti hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Két forgó mágnestárcsa között van az álló tekercs. 2x16 mágnes ami forog és 3x4 tekercs csillagba kötve ami áll. Ilyen egyszerű. De ez a fotón is látszik.
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Nem akartam én ezt túllihegni. Ez sem rossz kialakítás.
(#) Iszkakof István válasza btoti hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
„ Ha jól értelmezem a képet, akkor fix és forgó mágnestárcsás “ Kérlek, fejtsd ki bővebben, hogyan is néz ki egy ilyen generátor.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Ez a sokat emlegetett "bigott" Piggott féle konstrukció. ~30 éves elavult valami, már Jedlik Ányos is jobbat rittyentett össze annak idején.
A műgyantába öntött tekercsek állnak, a mágnesekkel telerakott tárcsák pörögnek két oldalon.
(#) joco21 válasza erbe hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Tisztelt erbe.
Ismét, és már többedszer szólod le a munkámat. Ez még nem is volna nagy baj, jogod van hozzá, de a többi fórumtársat is elbizonytalanítod az általam feltett dolgokkal kapcsolatban.
Mutass jobb generátort. De amit Te készítettél. Vagy tényekkel cáfold meg amit állítasz az enyémről. Mert eddig tőled, itt is és a másik fórumon is csak kritizálásra tellett. Sajnálom, de én így látom. Kényesen vigyázol arra, hogy bármit is számolással bizonyíts. Talán mert nem megy? Más munkáját jelzőkkel illetni az könnyű. Lásd "bigott". Te írtad.

De tuod mit, lépj a tettek mezejére, megadom a generátorom adatait. Kiszámolod a hatásfokát? Vagy az adatok fényében rávilágítasz a gyenge pontjaira? Utána megvitathatjuk itt közösen a fórumtársakkal mennyire elavult. Várom válaszod.
(#) joco21 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Szia István.
Ezen a fórumon nem tudom hogyan kell kilistázni a hozzászólásaimat ill. feltett fotóimat, de a másik fórumon Inoxy alatt mindent megtalálsz amit eddig műveltem. Ott meg tudom adni hogy kell leszűrni ahhoz, hogy csak az én hozzászólásaimat és fotóimat lásd. Minden adatot megtalálsz a generátorról.
(#) ih.he válasza joco21 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Szia!
Köszi a csavar teherbirás értelmezést.
Közben már találtam egy-két dolgot a neten.
Meg tudnád mondani mekkora a mérete és a súlya a lapátjaidnak, mekkora lehet a max fordulatszám, mennyi és milyen minőségű csavart használtál? Szeretném majd letesztelni a talált képleteket egy valós ismert eszközzel szemben, meg hogy jól számolok-e...
(#) gulyi88 válasza joco21 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Szerintem félreértetted, erbe nem direktbe a te munkádat szóta le (ami persze igényes kivitelezése a tpusnak!!). Hanem magát az elvet/típust. Régen már kitárgyaltuk hogy mik a gyengeségek, hogy lehetne javítani...
(#) Iszkakof István hozzászólása Feb 25, 2013 /
 
Kedves uraim
Sajnálom, hogy a kíváncsiságom egy ekkora lavinát indított el. Csak annyit szerettem volna tudni, hogy hogyan is mozdul el a fix tárcsa előtt a forgó tárcsa. A mondatból azt szűrtem le, hogy mind a két tárcsán van mágnes, csak az egyik áll, a másik forog.
„ Ha jól értelmezem a képet, akkor fix és forgó mágnestárcsás “
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Igen erre az elrendezésre utaltam. A fix mágnesek középvonala a szomszédos tekercsoldalak közepén. A tekercstárcsa ugyanígy a két mágnestárcsa közt. Az elv csak "sejtés". Nem számoltam, nem modelleztem. Így nem csak mozgási, hanem nyugalmi indukció is fellép. (Mozgási a forgó mágnestárcsa miatt, nyugalmi a pulzálás miatt.) Jobb-e, vagy ugyanaz, mint amikor mindkét mágnestárcsa együtt forog - nem tudom. Ha nem rosszabb, akkor egyszerűbb kivitelezni. Ki kellene próbálni ezt is, mint sok-sok elmélkedést.
Mindenesetre, mint már sokszor leszögeztük - bármelyik tárcsás generátornál is az egymást követő fázisok tekercseit célszerűbb tekercsoldalanként sorba rakni a tekercsfejeket keresztezve. Jobb lesz a teljesítmény/térfogat, a teljesítmény/forint mutató.
Persze nem Joco21 gépének kritikája. Az egy jó generátor a tárcsások kategóriájában, ráadásul KÉSZEN VAN és MŰKÖDIK.
(#) erbe válasza joco21 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Kedves Jocó! Ha nem csak arra figyelnél, ami esetleg sértő számodra, most már évekkel ezelőtt sziriusz összehozott néhány Excel táblát, amivel könnyűszerrel ki lehet számolni a hasonló generátorok bármely adatát. Akkoriban én is feltettem nem egy vázlatot, tervet, hogyan lehetne ezen a konstrukción javítani, kisebb méretben ugyanennyi rézzel kevesebb mágnessel ugyanezen a fordulaton nagyobb teljesítményt kihozni.
Ha már konkrétan a te generátorodról beszélünk.:
A kivitel szép ugyan, de már akkor kifogásoltuk a kör alakú, rossz helykihasználású tekercseket. Amiről más helyeken is szó volt, a mágnesek mellett kifelé-befelé nagy a vas alaplemeznek a túlnyúlása. Terhelés esetén a mágneses tér kiszorul a tekercseken kívülre és az üres légtérben záródik. Hasonló dolgokat annak idején gulyi88 is felhozott.
(#) lehar válasza joco21 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Mivel az én generátorom is pontosan ugyanaz a rendszerű mint a tied,és évek ota használom is,szeretnék néhány megjegyzést hozzáfüzni ezekhez a tipusú generátorokhoz.Nem csak a tiédhez.Mivel,mint már jeleztem,nekem Csak ebböl van áramom,és a vele összekapcsolt napelemekböl.Mivel a Hugh Piggott tipusú generátor elött több más tipusú generátort is kiprobáltam,több,kevesebb sikerrel,de sajnos inkább kevesebb sikerrel.Ezért nyugodt lélekkel elmondhatom hogy Eddig ez a tipus vált be (legalább is nekem)a legjobban.Szélgenerátorként.Pedig elhiheti bárki,hogy van lehetöségem bármely más tipusu generátor kiprobálására,megépitésére.Egyébként valojában csak az értékelheti igazán ezt a tipust,aki már megépitette,és ki is probálta,és föleg terheletlenül,és terhelve is letesztelte : sajátkezével megforgatva.Egyébként bármely generátor egy sor,többé kevésbé jol sikerült kompromisszumok összege,egy adott alkalmazásra optimizálva.Ezért,és még több más okbol is ajánlom hogy csak a valoban épitó kritikákat vedd tekintetbe,a többit pedig nyugodt lélekkel tekinteten kivül hagyhatsz.
(#) sziriusz válasza joco21 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Szerintem jól tudod, hogy a légmagos generátorok méretező Excel táblázatomat a Te generátorod méreteivel és eredményével teszteltem le. Ebben igyekeztem számolni a hatásfokot is (Erbével jó pár részletet megbeszéltünk, a táblázat most is megvan).
2012. jun. 2.-án három hozzászólásom is volt a légmagos generátorhoz. Az egyik:
"Légmagos generátornál mágnes és anyag megtakarítás" címmel. (ennek az előszavát, az előtte lévő hozzászólást elolvashatnád).
Ennek pont az volt a célja, amit le is írtam, hogy a légmagos generátort előtérbe helyezzem. A leírt szöveg most is aktuális, főleg ha megnézem, hogy az általad felhasznált mágnesek ára most 90.000 forint körül van.
(#) joco21 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Szia István.
Sajnos nem jól értelmezed a fotót. Mindkét tárcsán van mágnes, 16-16db és mindkettő forog. Ezen a fotón jól látszik, hogy kívül van összefogva 4db M8-as csavarral. Közte van az álló tárcsa, rajta a 3x4 tekercs.
Azt pedig ne sajnáld, hogy vitát indítottál el, mert ezért van a fórum és ezért fórumozunk.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013

P8240010.JPG
    
(#) joco21 válasza lehar hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Szia lehar.
Köszönöm, ez egy hiteles hozzászólás részedről, mivel minden mondata tapasztalaton alapul.
(#) joco21 válasza sziriusz hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Szia sziriusz.
Igen, emlékszem amikor elküldtem minden adatot ahhoz hogy az excel táblázatot elkészítsd. Valóban én akkor kb. 50eFt-ot költöttem mágnesra és kb 4eFt-ot huzalra. Plusz kb.2eFt-ot műgyantára. De hát valamit valamiért. Így már évek óta van egy működő szélgépem. Csak szél kell hozzá.
(#) joco21 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Az én munkám a Pigott féle lapátok pontos koppintása, a generátor szintén az ő ajánlása alapján, csak eltérő adatokkal készült. Erbe ezt illette igen nagatív jelzővel, tehát az enyémet is leszólta. Tények számolások és egyéb alátámasztás nélkül. Ez lett egy kicsit sok, ezért válaszoltam neki. Még ma sem tudjátok hogy az általam készített és leszólt generátornak mennyi a hatásfoka. De arról beszéltek, hogy mi a nem jó benn és azon hogyan lehetne javítani.
(#) joco21 hozzászólása Feb 25, 2013 /
 
Tisztázandó a Pigott féle légmagos generátort, itt megadom a szükséges adatokat mindazoknak akik kritizálják és javítani akarnak a generátor hatásfokán. Itt a fotón minden jól látszik, hozzáértő embernek minden tiszta a generátorral kapcsolatban.

4-4 tekercs van sorba kötve, majd csillagba. Így megvan a 3x4 tekercs, azaz a három fázis. A 4 tekercs sorba kötött együttes ellenállása 1,5ohm. A bojlet betét ami a terhelést adja 25,4ohm. Ezekből az adatokból számolható a generátor hatásfoka. Kérlek benneteket számoljátok ki és tegyétek közzé, hogy megvitathassuk.

P8210005.JPG
    
(#) Iszkakof István válasza joco21 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Most már tudom értelmezni btotinak a következő mondatát:. Az a tény vezetett a megoldásra, hogy mindenki mellébeszélt, ugyanis ha a mágnesek csak félig fedik egymást, akkor is annyira összeragadnának, hogy még az ekét is lehetne vele húzni.
Íme az értelme a mondatnak: „ kezdők megviccelése “
Következő: »»   443 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem