Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   344 / 563
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
" Így aztán a szekunder áramból és a pillanatnyi ívfeszültségből az elektronika pontosan tudja követni az ívben zajló folyamatot, és a beállított program szerint tudja módosítani azt. "

Ezt értem, sőt, nem is nehéz kitalálni, miután összesen két jellemző van, a feszültség, meg az áram. Most már csak azt kellene tudni, hogy mi alapján módosítja a kitöltési tényezőt... vagyis, mi alapján számolja ki, hogy mit csináljon a főkör... és már ki is lehet találni, a copy-t.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Nem is én állítottam, hogy lassú a szabályozás...

De a kérdés továbbra is áll, miért van visszavezetve a feszültség is és az hogyan változtatja meg a kitöltést?
(#) lacza89 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Nem, valóban, mindenképp áram módú szabályzás kell.

Mint írtam, a kimeneti feszültség függvényében kell állítani a kimeneti áramot, akkor alakul ki a megfelelő feszültség / áram karakterisztika a kimeneten.
A visszavezetett feszültség nem közvetlen a pwm-et szabályozza, hanem egész egyszerűen felhúzza a pótméter sarkát, ezzel becsapva a szabályzót, mintha te állítottad volna el a potit. Arányaiban változtatja meg a feszültség, a beállított áramot.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 27, 2013 / 1
 
Mint alább írtam, ezeknél a gépeknél nem tisztán PWM, vagy egyáltalán nem PWM szabályozás van. Példaként a MILLER XMT 304 vagy 400-as gépeket tudnám említeni( mivel ezeket a gépeket kissé jobban ismerem), ahol fix az impulzusok szélessége, de a frekvenciája az a teljesítményigény függvénye. Ez a megoldás a gép felhasználhatóságát jelentősen megnöveli, mivel lehetőséget biztosít a multifunkciós alkalmazásra, kompromisszum nélkül. Csak hát a szabályzása az nem Maci kategória, természetesen nem lebecsülve a Maci képességeit különösen az építési költségét figyelembe véve. Sajnos a rendelkezésemre álló információ ezekről a gépekről szegényesnek mondható, hiszen alkatrész szintű dokumentáció nem áll rendelkezésemre, a másolása viszont szinte lehetetlen a nyák bonyolultsága miatt.
De még nem tettem le róla teljesen.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Jó, ezt értem, de milyen függvény szerint állítja fel azt a "potit". Vagyis milyen függvény szerint kell változtatni a kitöltési tényezőt? Ívfeszültséget néz? És annak függvényében állítja az áramot? Vagy konstans kimeneti ( ív ) teljesítményre szabályoz? Nagyon tág fogalmakban beszélsz, ennél próbáld meg pontosabban, így érthetetlen.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Ha nem pwm, akkor valami más, mondjuk pfm ( impulzs frekvencia szabályozás ) nem túl jó megoldás, de ha olyan a főáramköri elrendezés, akkor ez való hozzá. De ez nem jelent semmit, hiszen a kimeneten van egy viszonylag nagy fojtó, annak édesmindegy, hogy pfm-et, vagy pwm-et kap. ( Bizonyos határok között ) Én nem erre lennék kiváncsi, hanem arra, hogy ha egy fekete doboznak tekintjük a rendszert, akkor vannak ki- és bemeneti jelek. A kettő között milyen összefüggést kell megvalósítani ahhoz, hogy mondjuk ne fröcsköljön?
(#) lacza89 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Nem nagyon tudom érthetőbben leírni. Kisebb kimeneti feszültséghez nagyobb áramot állít, és fordítva. Analóg szabályzás, így csak lineáris lehet a változás. Nem csak az ívfeszültséget nézi, hanem a teljes kimeneti feszültséget, üresjárástól egészen 0V-ig. Ha matematikailag próbálnám meg leírni, a kimeneti feszültséget fel kellene bontani mondjuk 1....2 konstans értékekre, mégpedig úgy, hogy az üresjárási 60V feleljen meg a 1-nek, 0V kimeneti fesz pedig a 2-es számnak, a köztes értékek végtelen felbontásban szerepelnek. Ezzel a számmal kell megszorozni a beállított kimeneti áramot, tehát rövidzárban kétszeres áramot fog megengedni a szabályzó, míg 20-25V-os tartományban körülbelül 1,3x nagyobbat. Így egy lineárisan eső fesz / áram karakterisztikát kapunk.

Nem tudom pontosan mennyivel állíthatja az áramot, le kellene mérni egy gyári kínai gépet változtatható műterheléssel, táblázatba vinni az adatokat és ábrázolni. Akkor már pontosan lehetne tudni a kimeneti karakterisztikát.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Egyik sem fröcsköl csak az amelyikből a fojtó is ki van spórolva, lásd a néhány oldallal ezelőtti képet (légmag, néhány menettel).
A normál szórású trafó az árammódú szabályozással egész jó karakterisztikát ad, nem nagyon kell bonyolítani.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
" Analóg szabályzás, így csak lineáris lehet a változás."

Lehet az nem lineáris is, ha például betesznek egy logaritmáló áramkört, akkor olyasmi lesz, mint a dB-es kijelzők mondjuk egy kivezérlésjelzőn.

Ha teljesen lineáris lenne, akkor kétszer akkora áramú gép kellene, mint a névleges hegesztőáram. Mondjuk 25 V-on folyik 100A, akkor rövidzárban 200 folyik. Tehát ez ellen biztosan csináltak valamit, talán valahol bekorlátozták a maximális áramot.

Igen, műterheléssel végig kellene mérni egy gépet, az sokat segítene.
(#) Temela válasza mpisti hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Üdv!

Okoskodás nélkül...

A kihegyezett gépek: - , azért ne feledkezzünk meg a speciákis hegesztőanyagról sem, amelyik nem hajlandó csakúgy "elcseppenni vagy megfolyni". Láttam ismeretterjesztő műsorban "hogyan készül...?" , amint felpakolják a több cm-es hézagot e speckó anyaggal. Történetesen ez a nagy dömper ötvényacélvázának az összehegsztése karácsonyfa mintázatú gyökhegesztéssel. Ezt csak érdekességképpen írtam, mert az átlag felhasználó igen széles skálán válogathat az olcsó hegesztőpálcából - és korántsem biztos, hogy a gépe miatt fröcsög a hegesztése.
(#) Ge Lee válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Amiről beszélsz az tulajdonképpen egy fesszabályozó, ami egy adott tartományon belül (de csak ott) felülírja az áramszabályozást. Erre azért van szükség, mert az árammódú szabályozóknál a belépéskor (vagyis a szabályozás megindulásakor) van egy elég nagy törés, tehát nem lineárisan kezdődik meg az áram csökkenése, hanem egy lépcsővel. Ilyenkor az áram egy időre (ez több periódusig is eltart) akár 20-30%-al is alámegy a beállítottnak, ami által a letapadásnak is nagyobb az esélye (ezért találták ki a hot start-ot). A folyamat gyönyörűen megfigyelhető kicsiben, egy ilyen vezérlőt LED driver-ként alkalmazva, szépen látszik a szkópon és az árammérőn a dolog.
Tapasztalatom alapján az ellenütemű megoldásoknál (pl. híd) ez nem akkora probléma, de ezt sosem néztem meg ebből a szempontból, tehát nem tudom. Illetve azt sem néztem meg, hogy a slope compensation ezen mennyit javít, vagy javít-e egyáltalán.
(#) Temela válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Üdv!

Érdekes, amiről folyik az eszmecsere...

Kérdezem, hogy e "említett" gépekben biztos, hogy valami figyeli a feszültséget? Több elérhető rajzon csak az áramfigyelést láttam (persze ez így nem jelent túl sokat, hogy mit láttam rajta és mennyi rajzon!). A tudásommal abból indulok ki, hogy pl a maci esetében az áram érzekelést a tarfós megoldás miatt tekinthetjük igen lassúnak, az ívben meg azért csak gyorsabban játszódnak le a folyamatok - azaz folyamatos fáziskésében van a vezérlés /feltételezem/. A hall elemes érzékelés gyorsabb nemde? Aztán annak kiértékelése (mintavételezés) digitálisan szintén gyorsabb, mint az analóg jelkövetés - ebből adódóan a beavatkozás kevésbé késik, precízebbé válhat. Majd megmondjátok, hogy hülyeségen elmélkedek vagy sem.
(#) Ge Lee válasza Temela hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Valóban léteznek ilyen agyonbonyolított gépek is, de nekem az a gyanúm, hogy vagy az egyedi megrendelések miatt (valakinek pont olyan kell) vagy a "tervezők" tudásának a hiánya miatt (amit mondjuk elintézne egy slope compensation 3-4db alkatrésszel, azt megoldják jóval bonyolultabban). Ez a 80-as évek gyártására emlékeztet, amikor megkérdeztem hogy miért van az adott gyártmány ennyire elbonyolítva, amikor negyedannyi alkatrészből is meg lehetne csinálni. Az volt a válasz hogy azért, mert a negyedannyi alkatrészért nem lehetne elkérni ezt az árat... A trafós áramérzékelés egyáltalán nem lassú, sőt. Pont az a baj hogy gyors, a szabályozó már az adott periódus áramára visszaszabályoz, ezért ragad le. De ha meg lassú lenne akkor a félvezetőket tenné tönkre, ezért vannak ezek a trükkök. Hidat kell építeni nem ilyen fából vaskarikát, és kevésbé fognak ezek a problémák jelentkezni.
(#) lacza89 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Igaz, már későn jutott eszembe, hogy lehet módosítani nem lineárisan is a karakterisztikát.

Ez az áram beállítás dolog relatív. Ha a potival beállított alapáram mondjuk 60A és azt módosítom a kétszeres áramkihajlással, azzal a módszerrel amit leírtam, akkor az ívfeszültségen (20-25V) 95-105A körüli ármot kapok, míg rövidzárban 120A-t. Ez nem jelet túl nagy többlet áramot, ennyit el kell bírnia a szekunder körnek, de látható, hogy lineárisan kihajlik az áram a köztes feszültségeken is. Ettől még az áram állító pótméter skálázását pontosan be lehet lőni.

Nekem is van egy Maci féle hegesztőm (két tranyós forward) még vagy 4-5 éve építettem. Áramváltóról lejövő fesz szabályozza az UC3845-öt, hogy nagyvonalakban beszéljek róla. Az biztos, hogy nehezen tudok vele ívet fogni, van, hogy4-5x is odakapja a pálcát. Másik pedig, hogy fröcsköl, nagyobb áramnál meg egyszerűen kifújja a vasat a varratból. Használható, nem mondom, hogy nem, áram is van bőven, de nehéz vele szépen hegeszteni. Tavaly elég sokat kellett hegesztenem, rajtam maradt javításból egy 200A-es AC/DC kínai hegesztőgép, így azt használtam. Gyönyörű varratokat lehetett vele húzni, az enyémmel összehasonlítva ég és föld, pedig abban is áram módú szabályzás van, csak a szekunder áramot és a feszültséget is figyeli. És ugyanazt az eletródát használtam mindkettőnél. Ha ilyen egyszerűen meg lehetne oldani a megfelelő kimeneti karakterisztikát, az nagyon jó lenne. Ahogy időm engedi, meg fogom építeni a kínait.
(#) lacza89 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Nem csak egy adott tartományban, hanem a teljes kimeneti feszültségen. Nézd meg légyszíves a kínai visszarajzolt kapcsolási rajzát, de ne vedd figyelembe az értékeket.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Valami nem jó a Macidban. Ha csak ilyen gyengén muzsikálna, ez a topic nem létezne. Biztos, hogy jó soros fojtó van a kimeneten? Biztos, hogy nem telít be? stb...
(#) Ge Lee válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Csatold a rajzot, és akkor megnézem. Lehet hogy a maci fröcsköl, nem tudom mert nekem nincs. A hidam viszont egyáltalán nem fröcsköl, és az ívfogással sincs baj, pedig semmilyen kiegészítő áramkör nincs benne, csak a csupasz áramszabályozás.
(#) dara válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Az a maci akkor nem jól működik.Jó párat csináltam már,és ugyan úgy működik mint az általad leírt kinai.
(#) lacza89 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Itt találod.
(#) lacza89 válasza dara hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Használtál kínai gépet?
(#) Tubi56 válasza lacza89 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Idézet:
„Nekem is van egy Maci féle hegesztőm (két tranyós forward) még vagy 4-5 éve építettem. Áramváltóról lejövő fesz szabályozza az UC3845-öt, hogy nagyvonalakban beszéljek róla. Az biztos, hogy nehezen tudok vele ívet fogni, van, hogy4-5x is odakapja a pálcát. Másik pedig, hogy fröcsköl, nagyobb áramnál meg egyszerűen kifújja a vasat a varratból”


Csak a magadéról beszélj! Te építetted azt a szörnyet! Itt sokkal jobb gépek épülnek vagy sokkal jobban építik meg őket!

Példának! Be teszek egy elektródát a fogóba, ki támasztom, hogy ne dőljön el majd bekapcsolom a gépet és magától ívet fog és hegeszt annyira jó az ív gyújtása, nem fröcsköl és nem fúja ki a fémet! Nagyon szépen lehet hegeszteni vele minden pozícióban!
Csak ezt nem te építetted! Bocs!
(#) lacza89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Idézet:
„Csak a magadéról beszélj!”


Talán nem azt tettem? Nem személyeskedtem és nem példároztam SENKI gépével. A tapasztalataimat írtam le, ami NEM azt jelenti, hogy a hegesztőm hibátlan! Egy szóval sem mondtam.

Feltehetnél pár képet egyenes és 90°-ban készült varratról, amit a te Maciddal készítettél.

Valaki igazán lemérhetné a Maci féle hegesztője kimeneti karakterisztikáját, mert nagyon érdekelne. Jövőhéten ha minden igaz, lesznek nálam kínai gépek, el fogom végezni a mérést, akkor már lesz összehasonlítási alap.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) Temela hozzászólása Feb 28, 2013 /
 
Hamár a kínai gépek...

A méreten kívül van-e jelentősége, hogy ama bizonyos gépekben általában 3 főtrafó (két csapolt szekunderrel) van?
(#) dara válasza Temela hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Persze hogy van jelentősége,a spórolás.

lacza89.Persze hogy használtam.Meg az emberek 90% ka.Mert ami nem kínai az már nem is eredeti ezt mindenki tudja.Van gyári awis nagyfeszgyujtásos gépem,80A nél,2.5 pálcával,mind két gép ugyan azt a varrat minőséget produkálja.
(#) hg6dab válasza Temela hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Ha már szóba került:
Idézet:
„az átlag felhasználó igen széles skálán válogathat az olcsó hegesztőpálcából”
Átlag felhasználó otthoni munkára ( kerítés, korlát, stb. ) milyen pálcát használjon? Tudtok-e ajánlani típust, márkát? Hogy az olcsó jó is legyen, mert annyi gyártó van, csak én nem ismerem melyik milyen minőségű.
(#) Temela válasza hg6dab hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Nem nagyon vagyok nagy ajánlgató(hamár megszólíttattam magam), de pl esab, Rutilen (zöld dobozos szlovén) - sajna próbálni kell! A tanácsom nem etalon! (Abból indultam ki, hogy időnként járok vásárokba, piacokra és látom mindenféle jelölt és jelöletlen dolgokat árulnak olcsónak kikálltott áron- ezét írtam, amit írtam)
(#) hg6dab válasza Temela hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Köszönöm a választ, mint ahogy másoktól is köszönettel veszek minden észrevételt.
(#) TRACONIC hozzászólása Márc 1, 2013 /
 
Tisztelt,Fórumozók!
,
Vettem egy Straus-Austria-1400 inverteres hegesztőt.

Vagy kétszer használtam összesen vagy 10 db.2.5 átmérőjű elektródát hegesztettem vele és nem is egyszerre.

Legutóbb pukkant egyet benne -gondolom kondi- és se kép se hang.

Ennyit érnek ezek a gépek?

Le volt árazva ,utólsó darab címen, de igy is 35ezerHUFvolt.

Érdemes tovább foglalkozni ezzel a géppel?

Köszönöm.Traconic.
(#) Ge Lee válasza TRACONIC hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Igen, a legtöbb ennyit ér. Csatolj a belsejéről egy képet, az alapján könnyebb tanácsot adni. Az alul méretezés mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezeknek a kéttranyós forward megoldásoknak a lelke a snubber kör. Amellett hogy több tíz W-ot kell eldisszipálnia, gyakorlatilag ez védi az IGBT-ket a biztos pusztulástól.
(#) ati790731 válasza hg6dab hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Ha valaki tudja mit kell nézni a hegesztőpajzs túloldalán, akkor gyengébb minőségű pálcával (Rutilen) is tud elfogadható eredményt elérni, viszont, Esab Ok4616-al szinte bárkinek sikerülhet, ha volt már elektródafogó a kezében!
Egyébként meg a bázikus (egyenáramú) pálcával (pl: Esab OK 55 00) bár sokkal szebb és erősebb varratot lehet húzni, nehezebb vele az ívfogás, és kevésbé gyakorlott kézben sűrűbben oda ragad, hegesztés közben.
Általában a gyengébb minőségű pálcának az egyik baja az, hogy félreég, és a salak nem oda kerül ahova szeretnénk, a varrat meg fecskefészekre hasonlít. Így már nem biztos, hogy gazdaságos az olcsóbb, mert szinte biztos, hogy több kell belőle!
Következő: »»   344 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem