Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   343 / 563
(#) szell69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
ETD 49 elég lenne folytónak?
(#) erdgab válasza szell69 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Idézet:
„ETD 49 elég lenne folytónak?”

Szerintem, nem.
Talán 2xEE55 mag 2,5-3mm légréssel és ha jól emlékszem, 12 menettel.
(#) granpa válasza szell69 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Kipróbáltad az U57-est (gondolom azért a keresztmetszete jó a drótnak)? Mekkora a hegesztő áramod/géped?
(#) dara válasza apeape hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Na igen az hogy elromlott egy alkatrész,kicseréljük,attól még nem fog megjavulni.Ki kell deríteni hogy mi okozta az alkatrész meghibásodását.Ehhez ahogy a többiek írják kellene egy kis ambició.Vagy is ismerni kéne egy alapvető működést,és valamennyi elektronikai ismeretet.Én jó pár rossz gépnek a vezérlését cseréltem,Pl colt 1300-ra,azóta is remekül működnek.Nem bonyolult az egész,kell egy másik meghajtás.
(#) Ge Lee válasza szell69 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Nem tudom, próbáld ki. Ha elfér benne a szükséges átmérőben a huzal, akkor jó lehet.
(#) Sanyessz hozzászólása Feb 25, 2013 /
 
Helló mindenkinek
Pic alapu hegesztőt szeretnék csinálni, nem tudom hogy jó ez az elméletem vagy a megközelitésem a dologhoz.
Ugy képzeltem el hogy van az áram beállitó gomb, van az áramváltós visszajelzés. Abban az esetben ha az áramjelzős visszajelzés kisebb mint a beálitott áram, akkor növel a kitöltésen (persze max 40% és max pl100A-ig), ellenkező esetben csökkenti. Helytálló az elképzelésem, vagy módositásra szorul??
Persze jönnek még itt egyéb tényezők, és extrák (tul nagy hőfok, letapadás elleni védele, inditáskor plusz), de ezeket majd idővel szeretném beleépiteni egyenlőre valami müködő alap gépet szeretnék összehozni.
(#) Ge Lee válasza Sanyessz hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Az elméleted jó, de annyi értelmét látom mint kétütemű trabiba fedélzeti számítógépet építeni. Lehetni lehet, csak minek, megy az anélkül is. Ha visszaolvasol vitatkoztunk már erről. Az áramszabályozásnak pont az a lényege, hogy az áramot a beállított értéken tartsa, és ezt elvégzi egy 80Ft-os IC is. Persze ha unatkozol és szeretnél egy ilyen programot írni valamelyik mikrovezérlőhöz, akkor hajrá.
Egyébként az elég érdekes lenne, ha nagyobb áramot próbálnánk rákényszeríteni az adott terhelésre, mint amit az az ellenállásából adódóan felvesz. Vagy elírtad, vagy én értelmeztem rosszul a mondatot.
(#) dara válasza Sanyessz hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Az elképzelés jó,így is kéne működnie.Van is itt fent egy pic es gép rajza,programmal együtt.
(#) hg6dab válasza Sanyessz hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Nem kis körültekintést igényel majd a PIC zavarmentesítése, cserébe viszont a szoftveres finomhangolás révén egy flexibilisebb géphez juthatsz, ha sikerül megvalósítani.
Ha már itt tartunk, valaki körül tudná írni ezeket a plusz szolgáltatásokat, melyik paramétert, mennyire kell változtatni? Az anti sticking nagyjából világos, de már a Hot startnál is felmerül a kérdés: mennyi időre és hány%-al kell megnövelni a kezdeti áramot? Az Arc force ha lehet, még misztikusabb. Mi a tapasztalat gyári gépeknél?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) vottokar válasza dara hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Ha minden igaz (és jól emlékszem) te építetted után a PIC-es hegesztőt . Nem elmékszem rá, hogy, meddig is jutottál vele...
(#) mpisti válasza hg6dab hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
A Hot Start általában 0,2s-ig a beállítotthoz képest 30%-al növeli meg a kezdőáramot, de a 30% nincs kőbe vésve. Gyártónként -és mellette géptípusonként- más és más értéket tapasztaltam. Az Arc Force íverő szabályozást takar, a lényege hogy a szabályozás lustasága változtatható a beállított alapjelhez képest. Szerepe leginkább a beállítható áramtartomány alsó 50-60%-ában van, felette nem igazán érződik a hatása. Hagyományos rutilos elektródáknál szinte felesleges is, bázikus vagy cellulóz bevonatú elektródáknál lehet vele szabályozni a fröcskölést. A precízebb gépeknél a beolvadási mélység is befolyásolható ezzel a funkcióval, de hogy szabályozástechnikailag miként, arra nem tudok pontosan válaszolni.
(#) hg6dab válasza mpisti hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Köszi az infót. Mert azért a próbáknál - pl. Maci kieg. panel - nem árt tudni, hogyan működik az áramkör. Engem azért érdekel a téma, mert nem vagyok hegesztő szaki és esetleg ezek a funkciók segítenének. Hidas kapcsolást építek, 2.5-ös pálcával 70-90A között illetve felette próbálva nem éreztem szükségét az Anti stickingnek, 1.5-ös pálcánál, kisseb áramoknál viszont jól jött volna. A Hot start is hasznos lehet a pálca bemelegítéséhez , szerintem főleg akkor, ha valamiért visszavett árammal kell hegeszteni, de a szakik erről többet tudnának mondani. A leírtak alapján az Arc force-t viszont körülményesebb beállítani, érdemes lehet kikapcsolhatóra kialakítani.
(#) Ge Lee válasza hg6dab hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
A hot start szerintem alacsonyabb szekunder feszültségnél jön jól, könnyítheti az ívfogást. Amíg 55-60V-os szekunderrel használtam a hidat, elég gyakran leragadt. Amióta 75-80V-os, azóta csak nagyon ritkán.
(#) szell69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Megcsináltam a folytót ETD49-ből,4mm átmérőjű tömör réz vezetékből 11 menet fért rá.A mag közepébe van 1mm rés és még teszek a széleibe 2,5-3 milit aztán hétvégén próba.
(#) granpa válasza szell69 hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Ezt a légrés dolgot gondold át, mert ha a jármokba(szélébe?) teszel hézagot, akkor az duplán számít! Csak az oszlopba számít egyszeresnek a légrés (jármok zártak). Hány amperrel gondolod a hegesztést a 4pí (12.56mm2) tömör dróttal? Mekkora a főtrafód oszlop-keresztmetszete, mert a fojtónak minimum a felének kéne lenni (de jobb ha azonos).
(#) mpisti válasza hg6dab hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
A Hot Start funkció alkalmatlan a pálca bemelegítésére, mivel egyrészt igen rövid ideig ad plusz áramot, másrészt nem is ez a funkciója. Mindenki tapasztalja,hogy az elektródákat sokkal könnyebb begyújtani, ha a szükségesnél lényegesen magasabb áramra beállított áramforrással kezdünk hegeszteni. Ezt a plusz áramot biztosítja a Hot Start áramkör a begyújtás időtartamára, azaz kb. 0,2s időtartamra. Ennél hosszabb ideig nem jó a magas kezdőáram, mert a varratkezdet vagy átlyukad (vékony anyagnál), vagy kráter képződik a varrat megkezdésének a helyén. A fröcskölésről nem is beszélve. A profi gépek Hot Start funkcióját észre sem lehet venni, annyira finoman gyújtják az ívet még cellulóz pálca használatakor is. Persze ott figyeli az elektronika a cseppleválást is.
(#) Sanyessz hozzászólása Feb 26, 2013 /
 
Talátam egy kis leirást gondolom bemásolom ide.
- HOTSTART ez a funkció üresjáratban növeli a feszültséget, aminek következtében
könnyebbé válik az ív gyújtása. A "kopogtatós" módszerrel szemben ajánlott a
"karcintós" gyújtás elsajátítása. Rövid gyakorlás kérdése.
-ARC FORCE apró feszültségcsúcsokat ültet a hegesztőáramra, ennek segítségével
ritkulnak a rövidzárlatok, megszűnik a fröcskölés. mélyebb a beolvadás és finomabb
lesz a varrat.
- ANTI STICKING arra szolgál, hogy rövidzárlat érzékelésekor egy szempillantás alatt
lecsökkenti az áramot. Ennek következtében az elektróda nem heged bele az
alapanyagba, nem gyullad ki rajta a bevonat, és ha oda is ragad, könnyen
eltávolítható. A gépünk nem károsodik, és csökken a baleset veszélye is.

forrás:Kézi ivhegesztés berendezései és szerszámai
(#) szell69 válasza granpa hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
A főtrafóm egy ferritgyűrű 3,1cm2 a keresztmetszete és 3,5mm átmérőjű tömör réz a szekunder.Az ETD49 oszlop-keresztmetszete 2,1cm2
(#) Ge Lee válasza szell69 hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Elvileg jó lesz, de majd kiderül. A végleges induktivitása a légrésekkel így mennyi?
(#) Ge Lee válasza Sanyessz hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Idézet:
„- HOTSTART ez a funkció üresjáratban növeli a feszültséget, aminek következtében
könnyebbé válik az ív gyújtása”
És azt mégis hogy csinálja, amikor eleve teljes kitöltésen (vagyis a legmagasabb feszültségen) jár üresen? Ehhez külső feszültség becsatolása kellene, mint pl. a nagyfeszgyújtás.
(#) dara válasza vottokar hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
A gép már dobozban van, csak össze kell huzalozni.Mindig közbe jön valami más javítani való,de rajta vagyok.
(#) mpisti válasza Sanyessz hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Ezekkel a meghatározásokkal csak az a baj, hogy nem minden géptípusra igaz,pontosabban csak néhány géptípusra igaz. A Macihoz hasonló gépeknél pl. az ívfogás pillanatában nem engedi hogy az árammérő kör a potin beállított mértékig visszaszabályozza az áramot, hanem csak késleltetve teszi ezt, ezzel valósítja meg a Hot Start funkciót. Az Arc Force funkció nem egyforma az egyszerű gépek és a komoly gépek esetében, így az elektronikus kialakítás sem hasonlítható össze. A fröcskölés valóban a nagycseppes leolvadás velejárója, de egy olyan egyszerű szabályzókör, mint amilyen a Macié, csak arra alkalmas,hogy az ívfeszültséget és a hálózati egyenkör áramát figyeljük. Így a Macinál pl. átlagáram értékét lehet az Arc Force funkcióval kissé eltolni. A teljes Arc Force funkció csak olyan gépeknél valósítható meg, ahol a szekunder kör áramát egy igen gyors áramkörrel lehet figyelni, ezzel a cseppátmenetek pillanatai is nyomon követhetők, és a megfelelő beavatkozás így válik lehetővé. Ezzel a módszerrel elérhető a szinte fröcskölésmentes hegesztés, és a hegesztési paraméterek precíz értéken tartása. De erre az egyszerű PWM szabályzók alkalmatlanok.
(#) Sanyessz válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Okés, egyetértek.
Szerintem ez a HOTSTART funkció ugy müködhet h pl a gép nincs 100%ra járatva csak 80% és igy mindig van hova emelni. Vagy csak kisebb teljesitményen aktiv ez a funkció.

Nekem is kicsit kusza ez az irás, ez csak szakirodalom, gondolom azért van ilyen szépen leirva, és aki leirta a megvalósitáshoz annyira nem konyitott.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Szerintem, valami más lehet a háttérben, mert a Maci szabályozása annyira gyors, hogy perióduson belül beavatkozik. A cseppátmenet ennél csak lassabb lehet, lévén az egy fizikai folyamat, fém cseppecskék vándorolnak, stb, ez nem lehet annyira gyors. Azt tudom csak elképzelni, hogy valami mást is figyel a szabályozó, nem csak a csúcsáramot és ennek megfelelően avatkozik be az áramba. Erre megvan a lehetőség, mert az áramszabályozás a Maciban nagyon gyors. Ennél csak akkor lenne gyorsabb, ha nagyobb frekvenciával üzemelne, meg ha kisebb lenne a kimeneti sorosfojtó. Ha nagy ez a fojtó, akkor nyilvánvalóan lassabban változik az áram a kimeneten. Persze, akkor esetleg nem fér bele a dobozba a fojtó... szóval, azt kell megtalálni, hogy a komoly gépeknél mi ez a jel, hogyan képezték, ami végül is az áramszabályozó alapjelét ( a poti jelét ) módosítja.
(#) dbase hozzászólása Feb 27, 2013 /
 
Üdv!

Van 1 WELDER 4 domtool hegesztő előttem...valami baja van,nem tudok rájönni, hogy mi. Áramot kap,megy a venti és csak alig fog ívet,meg ütemesen kattog a gép.

Ha tud valaki segítsen! Előre is köszi!
(#) Phile80 válasza dbase hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
A szekunder diódákat nézd meg.
(#) hg6dab válasza dbase hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Nem zárja rövidre a relé a lágyindítás ellenállását, így kevés a teljesítmény. Hibás lehet a relé, vagy legalábbis annak környékén keresd a hibát.
(#) Ge Lee válasza dbase hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Az ívfogást ilyen esetben azonnal hagyd abba, mert gyorsan füst lehet a vége. A kattogás arra enged következtetni, hogy valamiért tilt, le-le kapcsolgat a vezérlés.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Szia Katt!
Rég olvastalak már a fórumon! A komolyabb gépekben is van primer oldali árammérés, de az elsődleges feladata nem a hegesztési paraméterek figyelése, hanem a primer körben folyó folyamatok kontrollálása. Minden komolynak tekinthető gépben a hegesztés áramának a figyelésére a szekunder körben van elhelyezve a mérőelem, ami vagy sima sönt, vagy Hall szenzoros árammérő. A nagyobbakban szinte kizárólag Hall szenzor van, de azok általában nem tisztán PWM szabályozásúak. Pont azért a szekunder körben történik a mérés,hogy a trafó ne késleltesse,illetve ne módosítsa a szekunder áramjelet. Így aztán a szekunder áramból és a pillanatnyi ívfeszültségből az elektronika pontosan tudja követni az ívben zajló folyamatot, és a beállított program szerint tudja módosítani azt. Ezzel a szolgáltatással érhető el pl. extra széles rések behegesztése anélkül,hogy a megolvadt fém átcseppenne a résen. Az ilyen tulajdonságokra kihegyezett gépeket elsősorban gyökhegesztésre használják,
(#) lacza89 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Nem a szabályozó gyorsaságával van baj. Ha visszaolvasol, korábban feltettem a hegesztőív jelleggörbéjét, és némi leírást, ami kimondja "A túlzottan nagy rövidzárlati áram hegesztés szempontjából hátrányos, mert fröcskölést okoz. A túlzottan meredek dinamikus jelleggörbe viszont azért nem jó, mert az elektróda leragadását okozhatja." Ezért érdekes a kínai rajza, mert vissza van vezetve a kimeneti feszültség a pótméterhez, és módosítja a beállított hegesztőáramot a kimeneti feszültséghez képest. A kínai nem fröcsköl, nem véletlen.
Mpistivel keresztbe írtunk, tehát van benne igazság
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
Következő: »»   343 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem