Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1249 / 2523
(#) voodoo válasza dudassandor1 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Minden bizonnyal akkor H osztályú. Jó, dinamikus hangja lehet, főleg fél hangerő után bekapcsol a "turbó fokozat"
(#) dudassandor1 válasza voodoo hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Na addig még sajna nem tudtam eljutni, mert az emeletes, ház amiben lakunk, szerintem ledőlne. Egy érdekessége van a végfoknak, hogy nincs benne lágyindító. Nem tudom anno ezt hova tervezték (talán erőmű mellé), mert nálam bekapcsoláskor olyan mint a makk ász - mindent visz! Mármint a kismegszakítót. Most rakok bele egy lágyindítót.
(#) agressiv válasza dudassandor1 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Én sem szoktam lágyindítót használni. Itthon nincs is gond, de annó a pincebulik előtt valaki olykor fogta a megszakítót a bekapcsolás erejéig.
(#) dudassandor1 válasza agressiv hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Az sem rossz megoldás, csak ha egyedül vagyok itthon, sajna nem ér le a kezem a földszinten levő villanyóra szekrényig. Off vége!
(#) Tomsa válasza sun111 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Üdv.
Kösz ,hogy írtál!
Szerinted mennyi lenne újra kondizni és ha esetleg a végfok a gondja cserélni benne a dolgokat?Esetleg tipp hogy 15.000 Ft-ot megér így hogy nem mükszik?
Várom válaszod!
Előre is köszi!
Üdv.:Tomsa
(#) K.Laci válasza GyurikaBx hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Szia, köszi a gyors választ. Csináltam néhány képet, a közelieken piros kerettel megjelöltem az említett ellenállásokat. Rámértem a tápfeszre is. Jobb oldalé +63,9, -63,8, a bal odalon viszont gond van: +42,4, -63,9. Viszont legalább annyit tudunk hogy elméletileg ez is 600-as.
Üdv.: Laci.
(#) blasz válasza K.Laci hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Szia megszólalásig hasonlít az Univox 150 paneljére csak itt 1 pár tranyóval több van.
A kimeneten kellene feszt mérni van e
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) mraulajos hozzászólása Márc 2, 2013 /

Sziasztok!
Találok e itt a fórumon olyan oldalt, amely 800-1000W-os erősítők műterheléssel történő tesztelésével foglalkozik. Műterhelést lehet e házilag készíteni. Van egy kis egyszerű (kép) oszcilloszkópom, ezt tudom e itt használni? Multi méterrel mit mérjek, hol? Köszönöm!

100_2754.JPG

(#) sun111 válasza Tomsa hozzászólására (») Márc 2, 2013 / 1

Hali! Én úgy látom hogy így le harcolva csak kb 8000 ezret ér nem is olyan régen láttam működőset 12000 ezerért.Valamelyik hirdetős oldalon alkudjál le mert úgy néz ki hogy még vég tranyókat is venni kell a kondik nem túl drágák. ha csak az egyik oldal feküdt le szerintem 5000 az anyag +_- És a munkád, viszont lesz egy csudálatos hangú szép rádiós erősítőd.Ha verte a biztit akkor 1000% a trnyó csere lehet kapni bele eredetit is de helyettesíteni is lehet.Vedd meg és fogjál bele ilyen cuccot már nem kapni csak szemetet ipari hulladékot!!
(#) Leaslie válasza voodoo hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Itt vannak a kívánt fotók Megpróbáltam minél részletesebben lefotózni
(#) sun111 válasza sun111 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Itt egy van egy kép.
(#) lobbooo válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Ha avatott, ha nem, ügyes szakember vagy, és ez látszik is minden munkádból! Amúgy nekem sincs papírom róla, de nagyon szeretem, és minden új információt lelkesen fogadok és alkalmazok. Szerinted mekkora eséllyel megy tönkre egy ilyen ic? Igazából sosincs meghajtva, de mióta elkészült ezen rágódom, hogy el ne szálljon, mert a hangfal meg drága. Sose árt, ha van benn...
Mind a kettő elképzelés teljesen jónak tűnik. Egy aprócska gond van ami aggaszt ennél a decknél, az, hogy a 10ic egy bordán van, 5 trafólol üzemel, a szigetelt hütőfelület ugye a negatív tápfesz. Valami gond lenne a szigeteléssekkel, az katasztrófa lenne...A belinkelt megoldással akár mind az öt oldalt lehetne figyelni? Szerinted melyik lenne a jobb? Az szerinted gond, hogy az öt bemenet közös földön van a ház révén?
(#) Ge Lee válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Műterhelést sok mindenből lehet készíteni, a legegyszerűbb, és aránylag nem sok helyet foglal az a kerek gofrisütők fűtőszála. 1db 40 ohm, 5db párhuzamosan 8ohm. A hangfrekis terhelésvizsgálatra ez a szkóp is megfelel. Multival leginkább semmit ne mérj, a szkópról leolvasható a lényeg, és ha kalibrálva van még aránylag pontos is. Illetve ráteheted a multit a végfok tápjára, akkor látod hogy mennyi feszültség marad a végfokban teljes kivezérlés esetén, illetve azt is hogy mennyit esik ilyenkor a táp feszültsége.
(#) mraulajos válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Tehát ha az általad javasolt fűtőszálból csinálok 2 db-ot (5db párhuzamosan 2x) mivel a végfoknak két oldala van, és rákötöm a hang kimenetre, valamin ugyan ide kötöm a szkópot is.? Hajtsam meg mint ha használnám? Az a gond, hogy nem tudom mit mérjek, mit nézzek? Ezért szeretnék valami leírást, magyarázatot.
(#) voodoo válasza Leaslie hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Világos, már látom. Két lehetőség van. Ahogy tegnap este átbeszéltük a dolgokat. Vagy veszel normális hővezető csillámlapot/szlikonlapot a csavarhoz pedig teszel szigetelő gyűrű alátétet is és ellátod minden felületét kb feketebors-adagnyi pasztával. Vagy pedig választod farikcsálósabb lehetőséget. Ahogy előző hozzászólásban lerajzoltam miként kell elvégezni. Ezt otthon, ingyen megoldhatod akár még ma is. Egy fúrógép kell hozzá fúrószárakkal, gyufás doboz papírja meg valami műanyag alátét a csavaroknak is, aztán jó világ.
(#) voodoo válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

A szkóphoz kelleni fog egy 100Mohmos ellenállás és úgy kösd rá a hangszóró kimenetére, majd az erősítő bemenetére meg küldj be a 1kHz-es 0.78Voltos szinusz jelet.
(#) Alkotó válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

A közös GND semmi gondot nem jelent, sőt kimondottan jó megoldás. Ha a csatornák egyébként függetlenek, akkor éppen a bemeneti csatlakozók hidegpontjainál szokás őket közösíteni.
A közös GND-nek van még egy előnye. Ha akarod, akkor egyetlen védelemmel is figyelheted mind az öt csatornát (5 ellenállással az IC2-k kimeneteiről). Ennek annyi hátránya lesz, ha bármelyik csatorna hibajelet küld, akkor az globálisan kapcsolja a többit is. Ott lesz egy kis gond, hogy nem ismerek olyan relét, aminek 5 alkalmas érintkezője lenne ilyen célra. Ezért egy sima kis relét használnék egyetlen érinkezővel, amivel nem a kimenetet kapcsolnám közvetlenül, hanem 5 független relé párhuzamosan kötött tekercsét (ezek már nagyáramú relék legyenek). Így egy nagyon kicsivel nő a "reakció idő", de ez nem fog gondot okozni.
(Mivel úgyis kell 5 relé (ez a legdrágább a védelemben), ezért nagyon kézenfekvő számomra, hogy minden csatorna külön védelmet kapjon, hiszen az a pár tranyó már semmit se számít.)

Szerintem az utóbbit fogom választani, úgyis szeretek barkácsolni Ráadásul multival egyszerűen ki tudom mérni hogy van e összeköttetés a borda és a doboz fala között Ha kész van teszek majd fel róla képeket.
Na de időközben akadt egy kis probléma.. :
Ki akartam próbálni hogy szol az erősítő gitárral. (valami nagyon szép a tisztája) És kb. 3 perce kis hangerőn való használat után elhalkult. Gyorsba kikapcsoltam majd egy óra múlva újból megpróbáltam bekapcsolni, de hang helyett csak alap búgása van. :S
Hangerő növelésével a búgás hangereje növekszik. Nem tudom mi lehetett a baja Ötlet esetleg hogy tudnám megnézni ami a baja? (szerelőhöz nem akarom elvinni, mert ez az egész kis erősítő azért lett mert érdekel hogy smint vannak a dolgok az ilyennel, és szeretném megtanulni)

Értem, azt kéne megnézni, hogy mivel hangerő növelésével egybefügg a búgás, akkor nagy valószínüséggel nem a végfokba keletkezett kár, de az sincs kizárva. Haladunk sorba, zárjuk ki először, hogy az IC-nek lett-e baja. A végpanelen rá kéne kersni arra a kábelre ami árnyékolt és vékony szálú, mondjuk fehér vagy piros színű szokott lenni. Ha meg van szólj.

Árnyékolt kábelt nem találtam, de az IC-s NYÁK-on van ilyen vékony szálú piros kábel ami ha jól sejtem a pozitív táp

Jó, akkor keressük meg a bemenetet másként. Az IC 3. lába az audio IN de ez a nyákon nem közvetlen hanem egy kb 460nF-os kondin keresztül csatolja a bemenetre. Az megvan? Az a kábel kéne.

Meg van. Az a piros kábel megy nekem a Jack kimenetre.

Előerősítőt tartalmaz a felépítményed? Vagy a végfok közvetlen mondjuk csak egy potin át csatlakozik az audio bemenethez?

A bemenet előbb egy nyákba megy bele, de közben találtam egy letört forrasztás a bemenetnél Gyorsan be is forrasztom, remélem ez volt a probléma

Igen a bemeneti nyák az lesz az előerősítőd. Hát nézzük meg, lehet, hogy csak ennyi volt, és meg is lett.

Forrasztás pipa, bekapcsolhatom egy fél percre az erősítőt anélkül hogy azt ráerősíteném a bordára?

Persze, nem kell a bemenetre most semmi jelforrást kötni, csak a multimétert tedd egyenáram 20Vmérő állásába és csippentsd vagy dugaszold be a hangsugárzó kimenetébe. Nézd meg 2-3 másodperc alatt is elég ennyi tesztnek nem több, hogy van -e mérhető egyenáram a kimeneten. Ne hangszórót köss rá, amíg próbálsz, és ehhez nem kell fél perc sem.

0,08-at jelez ki

Az szerintem jó lesz, most próbáld meg ugyan így nagon rövid ideig egy hangszóróval. Elvileg nagyon halk susogásnak kell jelen lennie.
(#) lobbooo válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Teljesen igazad van az öt különálló védelemmel. Még 5-10 ezret is hajlandó vagyok erre költeni, csak ne kelljen hangfalat cserélnem, ami 20-40 szer annyi lenne. A linkben szereplő kopp gátlót használom az nmos400-hoz, ez sajna két külön deckben is aktív lett, de pengén megvédte a hsz-kat. Szerinted alkalmazható ez, ugy ahogy belinkelted az IC2 kimenetére kötve, vagy egy teljesen más felépítésű szükséges?
Következő: »»   1249 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem