Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   361 / 782
(#) GPeti1977 válasza voodoo hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Miért?
(#) lorylaci válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Van PC-táp átalakítós topic, és ott ha jól emlékszem ennél tipikusan kisebb feszültségeket nyernek ki. Szóval a PC táp áttekerés nélkül szerintem nem lesz nyerő.

Ellenben ha visszalapozol volt már rá példa, hogy valaki két PC táp trafóból (EI33 mag) csinált egy nagy trafót, ami szerintem már át tudna vinni >500W-ot. Persze az eredeti félhidas konstruckiónak ez már a határán van. Ha esetleg tudsz turkálni egy aktív PFC-s izmosabb PC tápot, azt egy az egyben akár át tudod alakítani (a főtrafót szerintem ott is át kell tekerned).
(#) GPeti1977 válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Azért lenne jó a 2 trafós mert akkor nem kellene áttekercselnem, igaz új panelt kell rajzolni de ez nem baj.
Nem lehet olyan jól házilag impregnálni, szigetelni a trafót mint a gyári.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Ha normálisan meg akarod csinálni és nagyobb áramra, akkor tekerni kell. Ha nem, mert nem probléma a kevesebb áram és emiatt a lassabb töltés akkor csinálhatod azt is, hogy csak a primerek külső felét használod (vagyis a felét), és simán sorba kötöd a két trafót. A hagyományos egytrafós megoldás neked nem jó, mert max. kitöltéssel is csak kb. 54V van, és ehhez még kell szabályozási tartalék is. De szokták azt is csinálni hogy szétbontják a párhuzamos tekercsvégeket és sorba kötik, ekkor elég 1 trafó is, viszont így az az 1 szál szekunder huzal nem fog 2-3A-nél többet bírni tartósan.
(#) lorylaci hozzászólása Márc 17, 2013 /

Közben lassan, de biztosan kezd összeállni kell összeállni a nagy táp. Végül egy CCM PFC mellett dönöttem IR115x-nel, mert a SiC diódák már elég barátságos árban vannak.

Találtam egy TI doksit, ahol két trafót alkalmaznak LLC konverterben. A lényeg az, hogy a primereket sorba kötik, a szekundereket pedig párhuzamba. Persze ekkor örök kérdés mindig az, hogy mennyire jó a teljesítmény megosztás. A sorba kötés miatt a két primer áram megegyezik. Amennyiben a mágnesező induktivitás elég nagy, vagy nem tér el nagyban a két trafóban, akkor a két trafó szekundereinek árama is egyenlő lesz.

TápNagy.GIF

(#) fordkapcs válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

A trafók ilyen öszekötése elég gyakori és jó megoldás (nem csak nagyfrekin, akár 50Hz-en is), általában a nagyobb feszültségű oldalt kapcsolják sorba a kisebb feszültségűt pedig párhuzamosan (mindegy, hogy melyik a primer).
Ezen felül a szekunder oldalon lehet 2db független egyenirányítót beépíteni,és csak utána párhuzamosítani. Így a primerek sorbakötése miatt, még az egyenirányítók árama is egyforma lesz (gyári tápban is látam már ilyen megoldást, 3db trafóval és 3db kettősdiódával mint egyenirányító)
Bár több darab trafó esetén elgondolkoznék egy kétfázisú (esetleg háromfázisú) rezonáns tápon. Régebben modellezgettem ilyesmit szimulátorban, és nagyon biztató. A pufferek nagyfrekvenciás áramterhelése nagy mértékben lecsökkenthető, javul a hatásfok, a zavarkibocsátás stb...
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) Csongi_ hozzászólása Márc 17, 2013 /

Sziasztok!

Valaki mar megepitette ezt a tapot?? Mukodik??

Ezen a pategysegen miket kellene valtoztassak ahhoz hogy +-70V-os feszultseget adjon a +-91V helyett??

Erositohoz szeretnem megepiteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013

2kW Full.jpg

(#) lorylaci válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Ez egy kapcsolóüzemű táp, a működés értése nélkül egy kapcsolás kevés a megépítéshez, jó nyáktervre is szükséged van.
Én nem, de már többen megépítették, és a kapcsolás jó. A tervezője Ge Lee.

A feszültésg módosításhoz módosítanod kell a szekunder menetszámot, a vezetési keresztmetszet megfelelő módosítása mellett. Sajnos azonban azt kell mondanom, ha ez az információ neked hiányzik, ekkor ezt a tápot nem fogod tudni megépíteni.

Használd a fórum kereső funkcióját! És ne csak képekre keress!
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Mondjuk én is nulla tudással építettem meg.
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Nehéz szülés is volt!

Ez így is van.
De én az a muki vagyok, aki ha nem látja miből készül a malter, nem fogja tudni megépíteni a téglafalat -hiába másnak sikerül-...
Jó persze a tudásom most se valami hűde romantikus, de 0-10-es skálán a mínusz 1-nél több.

A TápNagy rajzon van két MKP kondi, a primer betáp +/- között, azok közül is a felső.
Annak a vonalvezetése kívülre esett, pedig belülre kéne kanyarintódnia.

Köszi szépen az észrevételt, most hogy tetszik?

Már jobb !

Mivel lehet megnyitni a lay6-ot?

Sprint Layout 6-os verzió. Itt van hozzá viewer.
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Köszi. Megnézem.
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Amúgy még annyi, hogy a második zavarszűrőkondit a Graetz után raktad pedig a váltóra kéne.
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Az nem zavarszűrő kondi, hanem a PFC része . A feladata, hogy csökkentse a graetz-re jutó nagyfrekenciás komponenst. Az IR1150-hez tartzozó application note írja le a méretezését.
(#) _vl_ válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Végülis zavarszűrést szolgál...
Én viszont a forward diódát nem találtam, ami söntöli induláskor a tekercset meg a SiC diódát. Ill. honnan kapja a Vcc-t a PFC?
(#) lorylaci válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Nem mondtam még, hogy végleges a terv
Az indulás úgy lesz, hogy a párhuzamos dióda szépen feltölti a primer oldali kodidkat 330V-ra. Ekkor egy indítóellenálás megadja az IRS2795x tápfeszét, ami soft-starttal beindul. Aztán a főtrafón lesz még segédtáp tekercs, ami 400V főfeszről 30V-ra lesz méretezve (hogy 330V-ról is kellő tápfeszt adjon), ebből egy soros áteresztő fog 15V-ot kreálni, ami tápláálja az IR1150-et és az IRS2795x-et, szóval a PFC csak utána fog beindulni, szépen felnyomja a 330V-ot 400V-ra.

Ennek az is az előnye, hogy az LLC kovnerter softstartja lágyabb lesz. Az IRS2795x-nek van egy oylan hibája, hogy az első kiadott alsó impzulus hoszabb (kb 1,6-2x hoszabb), mint a többi, emiatt könnyebben triggerelődik a túláramvédelem induláskor is. Mivel 330V-ról fog indulni, ezért a rezonáns kör által ekkor ditkál áram kisebb, így biztos nem fog a túláramvédelem bekapcsolni.

Egy rövid ideig persze az LLC kovnerter alacsonyabb frekin fog menni, azonban mivel ekkor a terhelés kicsi könnyen fogja a magas átviteli tényezőt produkálni, hogy a 330V-ról is ekkor megfelelő szekunder fesz legyen. A PFC pedig ugyebár a 330 -> 400V felfutást lassan csinálja meg (kb 50 ms), így azt szépen fogja az IRS PWM vezérlése követni.

Mivel a szekunderen a zene miatt ugrálni fog a terhelés, ezért a szekundert is rendesen pufferelni kell majd, az LLC konverter 2kW-ra lesz méretezve (azonban ennél nagyobb csúcsokat is könnyen leszív a vég). A PFC 1,5kW-ra lesz tervezve. Mivel olyan nehezen fog előfordulni, hogy 0,1 secundumon keresztül a vég folymatosan csúcsot vesz fel, ezért PFC-t nem kell nagyobb teljesítméynre méretezni. Ellenben a holdup miatt a primer oldali puffert emg kell rendesen pakolni, hogy ne essen 370V alá (eddig fog tudni stabilizálni az LLC), és ne menjen 430V fölé. (450V-nál vészleállásba lép a PFC).

Szóval a rövid impulzusokat (<1ms) a szekunderi oldali pufferek átlagolják ki, a hoszabb (<50ms) impulzsokat pedig a primer oldali pufferek átlagolják. A hálózat az aktív PFC miatt max 6A-t fog látni, és a PFC vezérlésének időállandója miatt már csak lassú felfutású terheléseket. Ezzel válik lehetővé, hogy a vég kiadjon nagyon durva impulzusokat is, ami a dinamikához kell, de a bizti fenn maradjon.
(#) cnccoder hozzászólása Márc 19, 2013 /

A FET-nél az a 2 db Zener dióda mi célból kell bele két darab szembe fordítva, azt nem értem.
(#) lorylaci válasza cnccoder hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Amikor hozzászólást írsz, akkor használd a "Válasz" gombot, vagy a "LINK" kombt, vagy az "Idézet" gombot, mert így senki nem tudja, hogy ezt a kérdést mihez tetted fel.
(#) cnccoder válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Elnézést, a skori féle önrezgőben van olyan pl. az egyik irányt értem, hogy ne lépje túl a FET gate feszültség + irányban, de mínusz irányban minek kell engedni ? Köszönöm a gyors reagálást. Itt agyalgatok, már átolvastam az egész fórumtémát, ezt, nagyjából kezd derengeni a működés néhány fő mozzanata.
(#) lorylaci válasza cnccoder hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Szerencsédre nekem a skori féle önrezgőnek a fejemben van a kapcsolása, így tudok válaszolni. Azonban ez máskor kevés, mondom használda "LINK" gombot, vagy szúrd be a kapcsolást.

Ott gate meghajtó trafó van, amelynél a két meghajtó tekercs ellentétes fázisban van a két FETen. Ennek a két meghajtó tekercsnek a menetszáma megegyezik, így a rajtok felllépő feszültség megegyezik.
Amikor az egyik FET pluszot kap, akkor a másik FET minuszt. Ha te a minusz feszt nem -12V-ra, hanem -1V-ra (nyitófesz) korlátozod, akkor a soros ellenállás miatt azon a tekercsen -1 + áram*soros ellenállás, az az kb -3 é s-8V között lenne a fesz. Mivel a másik gate tekercsen ugyenennyi a fesz, csak ellentétes fázissal, akkor akkor ott is 3-8V lesz, ami kevés a FET rendes meghajtásához.
Ha mégegy zénert beraksz, akkor -12V-ra korlátozol, így a gate tekercsen kb 13-20V van, vagyis a másik FET és szépen meghajtódik.

Remélem most már érthető a dolog. Légy szíves legközelebb hasznádl rendesen a fórumot, ugyanis akkor ezt a választ rögtön kaptad volna!

Köszönöm, a magyarázatot, valahogy ábrázolni fogom és úgy jobban megértem, legközelebb linkelek, válasz gomb és egyebek, hogy ne legyen félreértés. Ahogy végigmentem, látom kik vannak tisztában a dolgokkal ami a témát illeti. A panel is készül hozzá a héten ki lesz marva meg ültetem be majd. Próbálok nem füstöt eregetni és pukkantani.

Az ezekhez való trafót ti is így tekeritek ?

SMPS trafó tekercselése

Azt néztem magyar nyelven nem sok videót találni a témában, vagy csak rosszul keresek ? Ilyen "Hogyan készítsünk kapcsolóüzemű táp trafót" stb. vagy hasonlókat érdekelne, hol lehet ilyeneket tanulmányozni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza cnccoder hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Nagyjából igen, csak egy kicsit gyorsabban. És nem szoktuk kifelejteni a sorszoigetelést...
(#) Csongi_ hozzászólása Márc 19, 2013 /

Ezt a taphoz mien vasmagra kell tekerni??
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Szia!
Régi számítógép-tápegység vasára kell tekerni.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
Következő: »»   361 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem