Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Állandómágneses generátorral tápláltam a toroidokat. Már néhány Hz-től könnyű tekerni üresjáratban, 3db 100-as izzónál már erősen kell tekerni a pedálokat.
![]() Más téma: tegyük fel, 50 HZ helyett 5kHz-vel akarom üzemeltetni ugyanazt a toroidmagot 1:1 áttétellel. Ez esetben hogyan módosítsam az 50Hz-re méretezett huzalok menetszámát? A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Nah most már van 1 bakelitből és van 1 csillámlemezből is. Melyiknek csináljam meg a párját szerintetek? mert kettő kell.....
Nem kell feltétlenül módosítani, hiszen ha igaz, akkor változó fordulatról fogod hajtani, pl. szobabicikli, szélgenerátor, stb. Ha menetközben lecsökken a frekvencia, megnő az üresjárati áram. Erősítőnél se szokták egy-egy magas C-nél átkapcsolni a kimenőtrafó megcsapolásait.
![]() A trafó számítási képletekben a frekvencia lineáris tényezőként szerepel, tehát ha eszerint nézzük, akkor tizedére kell csökkenteni a menetszámot. A Idézet: könnyen elérhető az áttétel változtatásával. A betápláltnál több teljesítmény ügyében látogasd meg az "Ingyenenergia" fórumot. Abban sajnos nem tudunk segíteni. „betápláltnál több áram kinyerése” ![]()
Sziasztok!
Van egy 150-200w os inverterből lévő transzformátorom, nem lehetne tápegységbe használni hogy 220 ból 12 vot állítsak elő? Az inverterben egy biztosítékon keresztül a + direktbe van kötve a transzformátorral, s a transzformátornak van 2 kivezetése ami 2 FET re megy, minuszt kapcsol a tekercsre. A szekunder oldal meg egyből egyenirányítva van, s ezek után még van 1 csomó stabilizálás stb , vagy 3 IC is van az áramkörbe meg még 4 FET. Ha lehet tápegységet csinálni belőle hány w jönne ki?
Üdv. Van egy ilyen trafóm. Olyan problémám van hogy nem tudom a szekunder lábkiosztást. Elvileg 45 V ot lead. Kis segítséget kérek . A 3 lábon tudom melyik a primer.
Igazad van, már késő este volt.
![]() Azzal még tartozunk szsrobertnek, hogy nem elég csak osztani-szorozni. A kapcsolóüzemű témában sűrűn emlegetik, hogy a freki emelésével a vasmag gerjesztését csökkenteni kell. Az 50 Hz-en használható 1-1,2 T helyett 5 kHz-nél ajánlható 0,5-0,6 T gerjesztés használata. Ezzel a 100-as váltószám helyett 50-40-ed menetszámot tekerhetünk
Nem ártana kép a transzformátorról. Leírásod alapján ez a kis trafó kapcsolóüzemben ~320 V-ot állíthat elő, amiből a következő 4 FET hídban kapcsolgatja a kimenő 50 Hz-et. Ez a trafó a hálózati 50 Hz-ről nem használható, csak megfelelő meghajtó áramkörrel.
Hát az hogy nem tudom hogy fogjak hozzá. 5 kivezetés van , és nem tudom eldönteni melyik tartozik össze.
Feszültség mentesen mérj ellenállást (sípold ki), mi-mivel van. Azt írod: tudod melyek a primer kivezetések, akkor kapcsold be és mérj szekunder feszültségeket.
Ezeken a kivezetéseken sípol a multiméter. Akkor a 3 középsőt hogy kössem ?
És miért van az , hogy a rajzon 1 esel jelölt szakadás mérésnél a multiméter vagy magasabb hangon sípol vagy nem is sípol csak recseg , a 2esel jelölt mérésnél meg normálisan sípol .
Jó az elem a műszeredben? Kisebb ellenállást még át tud sípolni a gyenge is. Köss oda kisebb (nem hálózati)feszültséget, ahol a legnagyobb ellenállást méred és mérj a többi végen; az áttételnek megfelelő feszültséget fog adni, ebből megtudod mi-melyik.
Ahol bizonytalan a sípolás, mérj ellenállást a 200 Ohm-os tartományban. A trafó szekunder tekercsének induktivitása meg tudja zavarni a műszert a nagyobb árammal dolgozó diódavizsgáló (sípoló) állásban.
Nagyobb Ω-nál ugyan úgy mutat ellenállást.
Írd össze az értékeket és rajzold be a tekercsvégekre!
1 132 Ω Itt emelkedett , ennél az értéknél már lassult.
2 58,7 Ω 3 3,9 Ω
Te most a primert méregeted vagy a szekundert? Értékek alapján ez a primer. Az ellenállása alapján elég kis trafócska.
A primert mértem. Aki adta azt mondta , kb 45 V ot ad le egyenáramba.
Hali! mit szoktatok használni soronkénti szigetelésre?
Prespán papírt.
Zsírpapír nem jó? a Prespánpapírt hol lehet beszerezni?
Jó a zsírpapír is.
Annó sokat használtunk apámmal.
Az majd az összekötözgetésnél lesz fontos...
hogy értve? elmagyaráznád részletesebben?
A képek alapján feltételezem, hogy te egy úgynevezett "mag" típusú transzformátort készítesz. Ennél tipikusan két primer és kettő (vagy több) szekunder tekercs van. Csakorlatilag minden tekercs meg van felezve és az egyik az egyik fél tekercs az egyik oszlopon van, a masik pedig a másikon. Ezeket össze kell kötni.
Ha helyes polaritással kötöd össze, akkor: 0.5 + 0.5 = 1 Ha nem, akkor: 0.5 - 0.5 = 0 De lehet hogy ún. "láncszem" típusú transzformátor készül. Ennél a primer és szekunder külön oszlopon van. Ebben az esetben nem kell kötözgetni és tárgytalan amit mondtam. Ennek a paraméterei (szórásra gondolok elsősorban) kevésbé jók. Bővebben: Link
Láncszem típusú készül. amúgy a láncszem típusú és az E I lemezes vasmagok között olyan sok különbség lenne? gondolok itt a szórás stb. Mert nekem ugyanilyen keresztmetszettel rendelkező csak éppen E I vasra lettek kiszámolva a menetszámok és a huzalátmérők..... Csak közben másik lett a vasmag. Baj ez?
Olyan szempontból nincs nagy különbség, hogy a számított menetszámok szerintem jók lesznek.
A szórásod viszont jelentősen nagyobb lesz az EI vashoz képest. Ez abban nyilvánul meg, hogy nagyobb lesz a feszültségesés. Mintha a belső ellenállása nagyobb lenne a trafónak (mert ugye az nem csak a tekercs Ohm-os ellenállása miatt van). Azért nem kell aggódni, szerintem jo lesz... Majdnem mondtam, hogy a magashang átvitele sem olyan jó ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |