Fórum témák
» Több friss téma |
Ekkora pufferek mellett a 100µF bent a panelen a helyi szűrést maradéktalanul el fogja végezni.
Szia! Próbáld ki egyszer, hogy a tápból felvett effektív áramerősség minden egyes amperére 1000µF pufferkapacitás essen. Még sosem tapasztaltam, hogy ez kevés lett volna.
A túlméretezett puffer nemcsak lassabban sül ki, de nehezebben is töltődik. A töltési csúcsáram néha kétségbeejtő feszültséget ejt a transzformátor belső ellenállásán és a diódákon. Bizonyára kisebb lesz így a torzítás mentes kivezérelhetőség, de az pár tized dB tapasztalatom szerint az érzékelhetőség határa alatt marad. Szóval egy próbát megér.
Ne haragudj kedves reloop, de én nem mondtam egy szóval se hogy kevés lenne a 10 00u
Volt itthon 4 db 20 000u/50V kondi, tehát ezt használom
Ha adott a kondenzátor, akkor természetes, hogy az lesz felhasználva
Érintkezési hibám volt az egytápos hídnál. Méghozzá elég gonosz hiba (mert javítás alatt nem jelentkezett), de megtaláltam.
Általában nem használok "csúszó" csatlakozókat végfokozatokban, de most használtam, és ez okozta a hibát. Tételezzük fel, hogy ritka, csak egyedileg előforduló jelenségről van szó, de közrejátszhatott a viszonylag vastag és merev árnyékolt kábel is. Kicseréltem a csatlakozó belső csúszkáját, és most hibátlan.
Ezekkel a csatlakozókkal már nekem is meggyűlt a bajom, hasonlóan kontakthiba formájában. Aki teheti, szerintem kerülje el őket nagy ívben.
A D-Audió-nál 2000Ft egy 7294-es végfok kit. Ennél olcsóbban fele ekkorát nem találnék, de Nekem 35 W több mint elég (a hangdobozaim 50W), és akkor a torzítás is csak 0,005. Hogyan korlátozzam , a tápfeszt csökkentsem, vagy a bemeneti potit ne lehessen nullára levinni, vagy van jobb ötletetek?
Kösz.
A tápfeszültséget feltétlen érdemes az elvárt teljesítményhez igazítani. Ha ismert a hangsugárzód ellenállása (impedanciája), szívesen segítek a kiszámításában. Valamennyi érzék azért kell a kezeléséhez, mert egy torzításba vezérelt 20W-os erősítővel is tönkre lehet tenni az 50W-os hangszórókat.
Megköszönném. A videoton 50W-osa dc 2050E 8 ohm.
Ha nem riaszt a matek használd ezt a számolókát.
A 8 ohm 35W-hoz például +/-27V táp fele meg. Lehet kicsivel több vagy kevesebb is. Szobai hallgatásra a +/-(20-25)V is bő tartalékkal elegendő. Az olcsóbb tápegység (trafó) és a kisebb hűtőborda sem utolsó szempont
Sziasztok!
8 ohmos hangszóróval terhel TDA7294-es hidamhoz trafót készítek. A kérdésem annyi lenne, hogy 2x25V szekunder feszültség (egyenirányítva + pufferelve az ugye kb.: 2x35V) elegendő-e neki? Tudom sok alkalommal taglalva lett itt a kérdés, de szimmetrikus táplálású híd optimális tápfeszmeghatározására nem emlékszem. Szeretném kihozni belőle ami benne rejlik, anélkül hogy az életét veszélyeztetném. Köszönettel: Metabo123
Nekem csak sztereo változat van, de terhelés alatt 34V-ról megy. Ja és 2*65 Wattos hifi hangfal van rajta 6-6 ohm-mal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013
Korábban már olvasgattam ezt a topikot és úgy rémlik, hogy a hidalt változat tápfeszigénye eltér a sima alapkiépítéstől. Nem emlékszem rá hol olvastam, visszakaresni is próbáltam, reménytelen megtalálni a sok hozzászólás között.
Szia! Úgy méretezd a 8 ohm-mal terhelt híd tápfeszültségét, mintha sima IC-t terhelnél 4 ohm-mal. Bővebben: Link
Nem kell azért tíz körömmel ragaszkodni az ohm-ikus terhelésre kijött számokhoz, mert a tápesés, vezetékellenállás, hangszóró impedancia menet mind torzítja a képet. Stabil, jól hűthető, kis torzítású hídhoz 2*18V-ot szoktam tekerni. Ha az a cél, hogy döngessen ami belefér, akkor pedig 2*27V-ot. A két elérhető maximális hangnyomás között jóval kisebb a különbség mint azt a számok sugallnák A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013
Köszönöm a választ! Elsősorban nem a döngetés a cél, de mikor arra kerül a sor azt szeretném, hogy akkor se szeppenjen meg .
Gyakorlati tapasztalataidra alapozva, arany középútként megcélzom a 2x24V váltót (és akkor a biztonságra is adtam). Köszönet!! metabo
Sziasztok! Van ket darab keszre szerelt tda7294-s hidam. Celom hangositas lenne, topokat kellene hajtson. Toppokrol vagva lenne kb 100-hztol lefele. Szerintetek eleg lehet ez az erosito, persze termetes trafoval. A 2 csatornanak 600w-os trafot szanok. Mellekelek hogy miket hajtana.Ez a magas,melykozep,keszre szerelve. Viszonyitasi alapom van a vf2 270w verziohoz kepest, esetleg ha valakinek van mind a ket fajta erositoje, megkernem szepen irja le a tapasztalatait.
Koszonom!
Szia! Ha mér készre van szerelve, csak egy hajszál választ el attól, hogy tápot keríts neki és ki is próbáld. Inkább várjuk a beszámolódat
Szerintem jó lesz. Négy éve hiba nélkül hajtok ugyanilyen végfokkal Reloop RSP-15 ládákat (teljes sávban)
Szépen szól és a hangerő is megfelelő. A 600-as trafó több mint elegendő. Az én trafóm csak 450VA, viszont nagyon jól megcsinált darab és nagyon jól bírja. 2× 29V AC a szekunder feszültsége, tehát +/- 40V -ról mennek a hidak. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
Az a cső milyen feladatot lát el a képen?
Előerősítő. Korábban ícés szintemelőt használtam, de kísérleti célból csináltam hozzá egy 6N23P csöves cuccot. Tetszett az eredmény, így benne maradt
2db TDA-hoz szereznék 800W trafót 2x 34V AC mennyire lenne jó döntés? a +-48V?
7294-hez nem jó, nem bír ki ekkora tápfeszt. 7293-hoz még talán jó is lenne, de a 800VA felesleges.
Mekkora a maximális tápfesz ami kihozza belőle a maximumot és nem károsítja a TDA-t biztonságosan megy akár hosszú távon is?
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
Milyen TDA-t? 7294-ről van szó?
Én +/- 40V -ról járatom őket (7294 híd). Elméletileg nem kéne neki ennyi, de bírni bírja. A hűtést viszont komolyan kell venni, pláne tűréshatár közeli használat esetén.
Az adatlapján 40V-ig használható, de a "40V feletti tartományról mélyen hallgatnak". Én nem ismerem annyira, de szerintem 45 a maximum, de ez privát vélemény.
Most per pillanat van egy trafom itthon, +/-31 Vdc ha errol kiprobalom akkor mar majdnem a maximalis teljesitmenyt vennem ki belole, igaz trafo kicsi ~120w.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |