Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 74
(#) pedro798 hozzászólása Feb 8, 2013 /

Ezt a számot találtam, talán segít lapka kereséshez.

Vonalkódnál.:
PEJJB8C2D10366

NYÁK-on.:
BF41-00163A R00
SM-8M REV01
(#) pittti válasza pedro798 hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Idézet:
„...mert a táppal annyi probléma van, hogy bizsereg gép oldala”

Egyáltalán - van védőföldelés azon a konnektoron amiről a géped megy? Ha nincsen, az más szempontokból sem egészséges!

A winyód adataiból pedig csak egy dolog nem derül ki, a legfontosabb, hogy milyen számú Firmware-t tartalmaz - ennek ismerete nélkül csak a próbálkozás marad, veszel egyet, aztán mégegyet, majd mégegyet, amíg sikerül, vagy nem.
(#) 1984white hozzászólása Feb 8, 2013 /

Sziasztok! Megtudjátok mondani nekem, hogy a hdd-k a smart értékeket hol tárolják (eeprom stb) és esetleg lehetséges e ezen értékek nullázása??
Javítottam egy hitachi laptophdd-t panelcserével , de sajnos az új hdd badsectoros lett mert az előző hdd is az volt amiről van a panel. Van erre valami ötlet eepromcsere stb?

Idézet:
„Egyáltalán - van védőföldelés azon a konnektoron amiről a géped megy? Ha nincsen, az más szempontokból sem egészséges!”

Hát nem tudom, hogy mi a probléma a konnektor körül, de amiről most írok annak oldala nem bizserget. Talán a táp problémás, mert régebben nem csinálta ezt, hogy bizserget... :/

Idézet:
„hogy milyen számú Firmware-t tartalmaz”

Ha meg tudod mondani, hol találom a lapkán pontosan akkor megkeresem, ill a cimkén is van egy halom adat.
(#) pittti válasza 1984white hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Idézet:
„...hogy a hdd-k a smart értékeket hol tárolják”

A lemeztárcsán tárolják, egy erre a célra elkülönített területen. Tehát nem azért lett bad szektoros mert elektronikát cseréltél rajta, hanem mert az adatterületen hibák vannak.

Drive Fitness Test futtatása esetleg segíthet, de mivel ez felülírással jár előtte minden fontosat menteni kell.

A S.M.A.R.T. értékek speciális programokkal törölhetők, de egyrészt ennek semmi értelme nem lenne (maximum állandó rendszerlefagyás), másodszor a gyártó ezeket a szoftvereket nem adja ki - pontosan az ilyen visszaélések elkerülése végett.
(#) pittti válasza pedro798 hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Idézet:
„...Ha meg tudod mondani, hol találom a lapkán pontosan akkor megkeresem”

A Samsung a régebbi modelljein még feltüntette (40-80G), az újakon sajnos nem. Csak működő merevlemezről lehet lekérdezni (pl. HdTune).

Ez sajnos a gyártó hozzáállásán múlik, a pl. Seagate a mai napig minden merevlemez borítójára ráírja.

"Samsung a régebbi modelljein még feltüntette"

Csak azt nem tudom, hogyan futtassam a HdTune-t mert itthon nincs másik SATA felületes gép ami most van azon meg nincs elég IDE-s csatlakozás. Akkor egyenlőre várat a dolog magára ... de azért köszönöm a segítséget. Kár, hogy S/N alapján sem lehet azonosítani adatait :S
(#) 1984white hozzászólása Feb 13, 2013 /

Ti milyen szoftvereket használtok a hdd-k "javítására". Arra volna szükségem, hogy végigtolom a hdd-n és a rossz szektorokat "kizárja" a használat alól. Eddig a low level format + hdsentinel alapos teszt et használtam illetve használom a mai napig.
(#) pedro798 hozzászólása Feb 16, 2013 /

"SAMSUNG HD161HJ 160GB/7200rpm/8M"
Van ugye ez a típusom, már írtam. Nos elindítottam a másik gépet amibe bele raktam egy Maxtor winchestert mondván hátha valamivel meglódítom a Windows-t hogy lássa a Samsungomat, de sajnos nem tudom mit tegyek. Melegszik és pörög, de nem ismeri fel a rendszer, HDtune-val megnéztem nem látja, esetleg tudtok adni ötletet, hogyan kössem be a SATA-st jumperes módszerrel?

Elsődleges a MAXTOR, de a SAMSUNG-ban meg eleve nincsen jumper bigyó csak a felosztás : : : : ötlet hogy melyikre rakjam, hogy esetlegesen másodlagosként mutassa (ha látná a gép Biosban) ???
Amúgy a HDtune ezt írja ki sárgával a MAxtornál mi lehet a gond, mert nem értem? O.o

01.PNG

(#) pittti válasza pedro798 hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Nem a bekötésen múlik, az a merevlemez tönkrement.

A Maxtornál pedig cseréld ki először az IDE kábelt - az üzenet adatátviteli hibákra utal.
Ha szerencséd van ez a gond, lehet még az IDE port vagy winyóelektronika probléma (hiszen az a winyó már kb. 1000 éves!).
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) pedro798 hozzászólása Feb 16, 2013 /

Sajnálattal hallom, hogy igazad van :/ Minden esetre majd bontóban megnézetem, hátha akad elektronika.
Hát nem tudom mi lehet a MAXTOR-ral minden esetre 12-13 év után is Badsector mentes az IDE kábel pedig eredeti ASUS és csak a DVD íróval van össze köttetésben mivel más IDE port nincs a gépben, csak 4 SATA. Minden esetre ezt is megnézem majd, esetleg talpakat helyére igazítom, ha nem érintkezik megfelelően.
(#) pedro798 hozzászólása Feb 18, 2013 /

Van egy 30GB-os Maxtor vinyóm (IDE-s), és egy 250GB-os Samsung SATA winchesterem.
A 30GB-on van a rendszer, a másikon nem tudom mi van de nincsen BadSector sem.

A maxtort látja windows, de a samsungot nem, mit kell tennem. Segítenétek? Egyiket Master a másikat Third vagy minek látja a biosban.
(#) pittti válasza pedro798 hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

A lemezkezelővel először partícionálni, majd formázni kell.
Ezután tudja a Windows használni.
(#) lac08 válasza 1984white hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Hirtelen 3-at találtam itt nagy hirtelenjében . a fiókomban - floppykon.
Van a PowerMax, amely többnyire a Quantum és Maxtor vinyók eseti javítására jó, és azt már párszor használtam is
Remote Hard Drive Repair - ezt annyira nem ismerem, s csak úgy van .
és a
Flobo Hard Disk Repair - progi, amelyet szintén nem ismerek.
Mivel nekem többnyire Quantum, Maxtor és Samsung merevlemezeim vannak (voltak), így a rájuk érvényessel hajtottam és "javítottam" meg őket. Már amelyik hagyta magát .
A többiekről semmit sem tudok azon kívül, hogy megvannak. Mind a netről lettek letöltve.

*Pöttyök kivéve!
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) lac08 válasza pedro798 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Nézd meg teszvesz-en vagy vaterán.
Én ott vettem tavalyelőtt egy ezresért 80 GB-os Maxtort, összesen két hibás szektora volt - (a Hard Disk Sentinel szerint).
Igaz, a legelején maga a gép nem akarta felismerni, de aztán addig "rugdostam" és dugdostam a kábeleket, míg végülis hagyta magát megformázni.
Attól kezdve pedig nyerő .... azóta az a rendszerlemezem.
A régi, másik Maxtor 80-as pedig a segédlemezem lett. Adattárolás, telepítők ... meg ilyesmi ...
Mindegyik vinyó kétfelé van particionálva.
(#) lac08 válasza pedro798 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Az a nagy helyzet, hogy összevissza kell a kábeleken dugdosni és összevissza kell jumperolni, talán egyszer majdcsak észreveszi én azt csináltam vele, amikor nem akart látszódni.

Az egyik ATA kábelen a CD olvasó, másikon meg a vinyó.
Aztán ide-oda dugdos. Természetesen a CD lejátszóban benne a Windows telepítőlemezzel, oszt hoppá egyszer csak elkapta.
Amúgy minden vinyónál (és egyéb meghajtónál) 3 jumperhelyzet van:
master (azaz mester, tehát uraság)
slave (szolga, tehát - a segéd)
és a cable select (kábel választó - ami annyit jelent, hogy majd maga a rendszer ossza ki a poziciókat)
Olyat én még sohase láttam, hogy "Third".
Olyasmi legfeljebb a BIOS-ban lehet és harmadik meghajtót jelölhet. A jumperolást nem BIOS-ban kell csinálni, hanem a vinyó hátulján.

*Szerk: Ne emelj ki olyan információt, ami az utánad olvasóknak, nem jelent semmit!
(#) pedro798 válasza pittti hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Ezzel sikerült elérnem a célom
http://forum.techcorner.hu/index.php?showtopic=13291

Köszönöm a segítségeteket és a program javaslatokat, azzal sikerül majd módosítanom a területi határokat, javítgatni és köszönöm még egyszer!!!! ))
(#) proba válasza lac08 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Idézet:
„Olyat én még sohase láttam, hogy "Third".”

A BIOS szokta írni bootoláskor a második IDE csatorna master lemezére. (legalábbis úgy emlékszem ott láttam ilyet.
(#) uncgeo hozzászólása Feb 22, 2013 /

Sziasztok !

Van egy notebook hdd-m, amit a gépem nem hajlandó felismerni.
A külső usb-s sata rack-ről a következő hibaüzenetet írja ki: ismeretlen usb eszköz.
Gépen belül símán nem ismeri föl, minden kommentár nélkül.
Ha a notebokk-omban van, elindul a telepítő és ott megáll, hogy: a telepítő indítása.

Jó lenne, valahogy felismertetni a gépemmel, mert adatok vannak rajta.
2 részre volt partícionálva és a primary(C:\) részén újra akartam telepíteni a win7-et.

Ez ügyben szeretnék segítséget kérni. Létezik valami nagyon jó program a problémámra ?

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) pittti válasza uncgeo hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Idézet:
„...Gépen belül símán nem ismeri föl, minden kommentár nélkül.

Ezzel körülbelül meg is adtad a választ. Ha az a SATA port amúgy működik (másik merevlemezt rendesen felismeri), akkor sajnos tönkrement a laptop winyód, nyugodtan vegyél egy másikat.

Fizikailag tönkrement merevlemezt pedig szoftverrel nem lehet javítani, ezt ideje volna már megtanulni.
(#) uncgeo válasza pittti hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Azt még elfelejtettem leírni, hogy külső usb-s sata rack-ről az adott probléma előtt még felismerte a gépem és a GetDataBack-el a primary partícióról át tudtam menteni a win7-ből amiket akartam.
Azután visszaraktam a notebook-ba, egy újra telepítésre, no és onnantól kezdődtek igazából az "ismeretlen usb eszköz" és a többi.
(#) 1984white válasza uncgeo hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Ha a sata busz nem ismeri fel az asztali gépeden sima(sata_piros) kábellel a kérdéses hdd-t, akkor kuka lesz! Próbáld még meg az ahci módot be vagy kikapcsolni a biosban az asztali gépeden! Ha így se jó akkor sajnos újat kell venned. Ja és bizonyosodj meg arról hogy jó az a sata kábel és vagy a hdd csatlakozópanelén is minden rendben van. (törés stb)
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) louis73 hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok.
Na én is belefutottam egy SMART-hibás Samsungba (HD250HJ).
Induláskor a bios kiabál, hogy smart-hibás, HD sentinellel megnézve 1490 napot müködött már (???) és van rajta 9 ezer-valahány "realocated sector", 0% élet.... Viszont végigtesztelve HDDregenerator-al (is), minden jó, még 1 delay sincs rajta. Gondolom valamivel "sikerült" elrontani a smart-adatokat, mert különben jónak tünik. A win-es Victoria-val lementettem a SMART_.bin-t, hexeditorral megtaláltam a "realocated sector count"-ot, de még nem találtam progit amivel beírhatnám az új bin-t (még csak 1 napja keresgélek a neten).
Találtam viszont Seagate-hez leírást, hogy lehet elég mélyen megpiszkálni soros porton keresztül, persze csak óvatosan. Még "smart reset" is van... Jó lenne Samsunghoz is valami hasonló... Ja itt találtam a Seagate-hez: https://sites.google.com/site/seagatefix/
Ha valakinek lenne ötlete a Samsunghoz megköszönném.
(#) pittti válasza louis73 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Programot nem hiszem hogy fogsz hozzá találni, PC3000 kártyával szokták a firmware-t buherálni.
(#) louis73 válasza pittti hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Hááááát.... A firmware-hez lehet fontos a PC3000, de ennek is van "portable" dobozos verziója, ami USB-n dolgozik. A PC3000-nél is a lényeg, hogy a HDD RS232-s port-ján tud hozzáférni a firmware-hez. A "smart" adatok ha nem tévedek, a lemezen vannak csak nem könnyü olyan programot találni ami írni is tudná. Hasonló ez mint a jelszóvédett laptop HDD-nél. Tavaly kaptam lekódoltan egy 60GB-os laptop HDD-t ingyen. Elszórakoztam vele 1-2 napot. A kód is a lemez egy nehezen hozzáférhető részén van (mint a smart), de végül egy kis DOS-os "zubetta" nevű progi pár nekifutás után nagy meglepetésemre feloldotta a kódot.
Nem ez az első smart-hiba gyanús HDD-m, van egy másik előzőleg USB-n használt, amit egy ismerős kidobott mert kisebb adatvesztés után letesztelte HDSentinellel és a progi 21% életet és sürgős cserét javasolt. Én leteszteltem HDDRegeneratorral is, türelmesen kivártam egy "low level format"-ot és azóta is (újabb) hiba nélkül használom már egy éve. Ennél nem zavar az állítólagos smart-hiba mert a bios nem akad le töle.
Azért még próbálkozok a Samsunggal ha lesz rá időm, ötleteket is szivesen fogadom, ha sikerül megoldani megírom.
Ja és BOLDOG HÚSVÉTOT MINDENKINEK.
(#) Syn7h37ic válasza louis73 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Ez a zubetta progi hol lelhető fel? Jól jönne, nekem is van jelszavas hdd-m, amit nem lenne rossz újra használni
(#) pittti válasza louis73 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Először is zu betta (vagy röviden zu), ezzel csak az USER passwordot tudod leszedni. Ez ugyanis az SA (system area) területen helyezkedik el, ez minden további nélkül olvasható, írható (a HDAT2, vagy az MHDD sokkal jobb erre a célra, nem olyan fapadosak mint a zu).

A HPA (Host Protected Area) már sokkal keményebb dió (itt van a Master Password, a S.M.A.R.T. meg még egy csomó dolog, amibe nem egészséges beleírni), ide már a célhardver sem elegendő, a merevlemezt is service módba kell kapcsolni hogy az írás engedélyezett legyen a 0-track alatti területre.

Szoftvert még nem találtam erre a célra, de minden ötletre nyitott vagyok.
(#) pittti válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

USER, vagy MASTER password van rajta?
(#) Syn7h37ic válasza pittti hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Jó kérdés. Van néhány Lenovo Thinkpad, és egy-két HP. Jó lenne kezdeni velük valamit, mert jelen állapotukban csak levélnehezékek.
A Thinkpad-ek Bios passwordje nem volt gond, csak a HDD.
(#) louis73 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Akitől a lekódolt HDD-t kaptam úgy tudta nem lehet kikódolni...nekem adta alkatrésznek. Van különben egy elég egyszerűen használható progi a jelszók ellen: "HDD Unlock Wizard", bár az én esetemben ha jól emlékszem "unsupported firmware"-t adott (kell internet neki). Végül a "zu"-t próbálgattam és egyszer csak beindult, nem tudom milyen password volt rajta (user/master). Különben PC-ben kell próbálni, hogy induláskor a bios ne kérje a jelszót.
"pitti" mellett elég kicsinek érzem a tudományom, de azért próbálkozom. Ezek olyan HDD-k amiket ingyen kaptam, ha sikerül valami jó, ha nem akkor se nagy veszteség.
Következő: »»   24 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem