Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szevasz,
Akkor mondom a javaslataimat reszletesebben: 1. szakasz, ami a stabil es uzembiztos mukodeshez mindenkeppen kell: - 12pF > 68pF - 3k9 a differosito aramgeneratoraban > 820 Ohm - 5k-s trimmer csereje 1k trimer + 1.2k ellenallas sorosan - 10k trimmer csereje 2.5k fix ellenallasra - bc639/640 helyett BD139/140 (mje340/350 tul lassu es alacsony az erositese) 2. szakasz, tovabb novelve a megbizhatosagot: - harmas darlingtonbol BD139/140 es a 470Ohm-ok kidobasa. 8mA-es feszerosito aramnal es ilyen felepitesnel, ekkora terheloimpedancia es kimenoteljesitmeny mellett minek ide 3-as darlinton... Ha ezeket a modositasokat megcsinalod lesz egy strapabiro, stabil, szep hangu erositodot. A modositasok nelkul gerjedekeny lesz, es a trimmerek helytelen alkalmazasa miatt egy rossz mozdulat es robban az egesz.
Hello! Én az első erősítőmet szertném meg építeni és erre gondoltam! Szerintetek nagy fába vágtam a fejszémet ja és trafó hozzá jó lenne 220v 2*36V 250W
Szevasz Sz. Lacika,
Ha nincs hozzá korrekt nyákterved valóban nagy fába vágtad a fejszédet. Én a helyedben valami "beváltabb" erősítőt építenék, amihez van nyák és leírás. Ilyen pl. az ST151 (tranyókészletet a +/-50V-os táphoz módosítani kell, van egy ST151 topic a fórumon ott leírtam mi a teendő) vagy a Quad-405 . Sok sikert!
Most látom hogy azt írod: első erősítő. Ha rám hallgatsz valami egyszerű max. 10W-os IC-set építesz, pl. TDA2030. Aztán valami komolyabb, és végül egy 100-200W-os tranyós végfok.
Hidd el kell tapasztalat ezekhez! Sok pénzt, időt, és fáradtságot megspórolhatsz ha könnyebbet választasz elsőre. A kezdő festőtanoncok sem a Mona Lisa-t reprózzák elsőre.. Nem véletlenül!
TDA2030-ast építs. Ha valamit elrontassz, nem olyan drága egy új IC. Sokan ezzel kezdtek (pl én is) és hidd el, ebből lehet igazán sokat tanulni!
Az ST151 menyire szereti ha a végtranzisztorok huzalozva vannak, nem válik gerjedékenyé?A leírás irja, hogy 4ohm-on 100W RMS, tartosan nem adja le a 100W-ot?Egyébként én +-38V-járatnám.Köszönöm a módositót rajzot, bár ahogy elnéztem csak egy pár végtranzisztort kiszedtél és kész, a bent maradt pár helyére meg ment a BD317/318.
Köszönöm
köszönöm szépen a te munkádat is, de valoszinű az ST151 mellet voksolok főleg azért mert én ezt az erősítőt ilyen zenekari/diszko-zásra szánom, nem HIFI-re.Ezért ugye nagyon birnia kell a strapátMégegyszer Köszönöm
Még anyi, hogy majd tervezek hozzá egy panelt.Muszály mert a bordám már adot.
Nincs mit igazán, főleg hogy ahogy Dzsoni mondta, ha kijavítanám az összes gyíkját, kb. ugyanazt kapnám.
Dzsoni: Köszi szépen! Lenne még pár (láma) kérdésem amire kíváncsi vagyok: - Ha a visszacsatoló kört átméretezem kb. az ST-151 szintjére, akkor a bemeneti tranyó bázis-ellenállata (12...15K) nem terheli nagyon a bemenő jelet? -Melyik elrendezést tartod szerencsésebbnek, ha a diff. erősítő NPN, és a fesz er. tranyó PNP, vagy fordítva (vagy tökmindegy?) -Van valami előnye_hátránya annak, ha az áramgenerátok közös 2 vagy külön 2 diófákról járnak? -Érdemes-e használni a meghajtók bázisában a kisértékű ellenállást és a C-B kapacitást, vagy ez csak kényszermegoldás a stabilizálásra? Köszi szépen! Idézet: „minek ide 3-as darlinton” Mert kisebb a torzítás! A meghajtók bázisárama nagyon torz, és ha nem csökkentjük le, akkor túl nagy torz árammal terheli a feszerősítőt. Mondjuk a legjobb megoldás nem ez, hanem a feszerősítő és differősítő módosítása, lásd: http://www.dself.dsl.pipex.com/ampins/dipa/dipa.htm Itt minden magyarázat kitűnően le van írva! Mondjuk PA-ra inkább egy egyszerűbb, a megépítés módjára kevésé kényes, zárlatvédett kapcsolás lenne jó.
Köszi Dzsoni elvégre nem kell egyből a lecsóba csapni!!!THX mégegyszer
Irományod elolvasása után nem csodálkozom, hogy senki nem reagált!
Ha valaki tudna segitene! Es ha nem segitenek v nem tudnak akkor mit varsz azt irjak, h; Nem tudom a valszt! Keresd mashol,.. S amgy a hangnemed utan,..
nem találtam a végfokról semmit, de nézd meg, mekkora biztosítékok vannak benne és mi van a hátuljára írva, hány wattot fogyaszt a hálózatból. Ezeket az adatokat írd ide le és abból már összelehet rakni, hogy kb. mekkora a teljesítménye
Szia!
szerintem egy kicsit más hangnemben kéne írnod, itt szívességet tesznek az emberek egymásnak, aztán még a végén nem lesznek hajlandók válaszolni neked, de a gugli azt dobta ki rá, hogy 2X80W. üdv.: Zoli
Sziasztok!
Ismeri-e valaki a W9131-70 végfokot? Konkrétan az érdekelne hogy milyen védelmek vannak benne, ha vannak egyáltalán. Köszi.
Parázs Gábor,
100W RMS az ahogy te fogalmazol a "tartós", szuinuszos teljesítmény. +/-38V-ról is meglesz a 100W-RMS 4 Ohm-on, ne félj! Lehet huzalozni, de 10cm-nál ne legyenek hoszabbak a tranyókatr bekötő kábelek. Milyen panelt tervezel hozzá?! Van hozzá, fenn Sixtek oldalán! Pafi, Természetesen tudom hogy "mier jó" a 3-as darlington. Te is belátod hogy eben az esetben nincs értelme, főleg egy ilyen félreméretezett, megbízhatatlan kapcsolásban. Temonddmeg, Ezek nem láma kérdések! Szerintem. Komoly szakmai téma. Látom már lemondál a tervezgetésről, de azért válaszolok a kérdéseidre, tanulunk addig is! - ilyen nincs hogy "megterheli". A lényeg, hogy közepes frekvenciákon (teszem azt 1kHz) a bemeneti impedancia min. 10kOhm legyen. Hagyományos hangfrekis erősítőknél 10k..50k a bemeneti impedancia. - elvileg természetesen tökmindegy, de könnyebb beszerezni gyors és alacsony kapacitású npn tranyót ezért a pnp-differősítő + npn feszerősítőt használjuk általában. - hogyne, bár egy ellenállás okos alkalmazásával a közös referencia ugyanúgy megfelel (lsd. 470Ohm az ST151-ben!) - igen, kb. sima darlington esetén, mivel alacsony a fokozat áramerősítése nem kell lassítani a meghajtót, így felesleges a plussz C-B kapacitás. az ellenállásnak viszont több szerepe van, érdemes alkalmazni. Sixtek pl. elhagyta, de ez mindegy, tökéletes anélkül is az ST151.
Szamóca,
Emlékszem rá, valami dereng. Magyar gyártmányú, vékonyfilm hibrid tokozott végfokmodul. Remixnek voltak ilyen fejlesztései, de lehet hogy más gyár (MEV) gyártotta. Valamelyik régi magyar erősítős könyv mellékletében volt róla anyag, a fene tudja melyik könyvben. Turkálni kell.
Dzsoni!
Egy pici bibi szúrja a szemem a módosított ST151 rajzodban. Azzal, hogy egy pár végtranyót alkalmazol, felére csökkentetted a max kimenő áramot. Talán a rövidzárvédelem kedvéért felezni kellene a 0,33Ohm-ot 0,15Ohm-ra. Egyébként elég sok "lámaságot" írt most mindenki, de már a puszta mennyiség miatt sem kezdek "kötekedésbe". (Egyébként tökéletesnek nem neveznék azért egy olyan erősítőt, ami 22nF kapacitív terhelésre ronggyáég. Tökéletlen a nagyfrekvenciás kompenzálás és a nyílthurkú fázismenet kialakítása.)
Köszi Dzsoni!
REMIX gyártmányú hibrid 70W-os Hungarikum. Ezt tudom róla. 20éve vettem, panelszinten kész. Az évkönyvnek utánnanézek.
Ja ST151-be akkor is kell thiele hálózat, ha sixtek nem rakta bele. Akkor nem oszcillál kapacitív terhelésre. Jótanács volt.
Idézet: „Egyébként elég sok "lámaságot" írt most mindenki, de már a puszta mennyiség miatt sem kezdek "kötekedésbe".” peddig jó lenne, a "tiszta viz a pohárba"
"- igen, kb. sima darlington esetén, mivel alacsony a fokozat áramerősítése nem kell lassítani a meghajtót, így felesleges a plussz C-B kapacitás"
Ez egy hatalmas zöldség. Rentgeteg dolog befolyásolja, hogy kell e. De persze lehet más megoldást is használni a vcs hurok zárására, a megfelelő nyilthurkú viselkedés kialakítására.
Áramgenerátoroknak jobb a külön diófa sor, mert a közös referencia feszültségnél a nagyjelű áramgenerátor tranyója telítésbe mehet és diódaként a B-E átmenet lehúzza a referencia feszültséget. Így a differősítő áramgenerátora ki sem nyit és az erősítő kiakad öntartó módon negatív tápra. Ezt akadályozza meg a 470Ohm, az ST151-ben.
De még a nagyfrekis tartományban a nagyjelű tranyó bázisárama modulálhatja a differősítő áramgenerátorának előfeszítését is, és kiélezett gyors kapcsolásban (az ST151 nem az) dúrván csökkenti a jelemelkedési sebességet negatív irányban. Tehát külön diódasort javasolok és a nagyjelű áramgenerátor diódasorát egy 100nF-al nem árt hidegíteni.
Szerintem is rendbe kellene rakni a dolgokat, mert már kezdek belekavarodni.
Szia
Köszi a válaszod.Muszály hozzá tervezni panelt mert a bordám és az elrendezésem úgy akarja(látam az oldalon, hogy van panel).Akkor most az emmiterellenálásokat le kell csökenteni 0.15ohmra.
Igen, 0.15Ohm vagy 0.22Ohm kell a 0.33Ohm helyett.
Az új panelajz érdekelne majd, belekukkantanék.
Köszi mindenkinek a válaszokat.
Dzsoni: Nem mondtam le a tervezgetésről, csak először szeretném ezen az aránylag egyszerű "iskolapélda" végfokon rendszerben átlátni (hallani) az összefüggéseket. Asszem készítek egyet a fiókban lévő maradékokból kísérletezés céljára. KDMester: Tehát ott a 2 diódával párhuzamosan javasolsz ~100 nanot kötni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |