Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villanymotor bekötése
Mivel egyáramkörös a vészkapcsolód, ezért eleve nem lehet főáramkörbe kötni, hisz ott három vezetéket kell megszakítani. Így csak mágneskapcsoló segítségével használhatod.
Helló!
Ráadásul a vészleállító gomb érintkezője a megszakító képessége miatt nem alkalmas a motor áram megszakítására.
Ezt nem értem, de akkor a lényeg, hogy egy olyan vészleállító gombot kell szereznem, ami mindhárom fázist szakítja egyszerre, és egy olyan motorvédő relét, ami kézi kapcsolású, tehát le is old (pl: http://agiron.unas.hu/spd/unas_172511/05GMV_MV2610_Kezi_mukodtetesu...solo_6).
Vagy pedig mágneskapcsolóval összehozni a kézi csillag-delta kapcsolót? Az lehetséges?
Lehet kapni szerelt csillag-delta kapcsolót, ami mágneskapcsolós és ehhez könnyű vészgombot illeszteni. Neked (vagy egy szakembernek) kell eldöntenie azt, hogy az adott feladathoz és követelményekhez milyen megoldás illik. Csillag-delta kapcsoló.
Igen, néztem ezeket, de egy ilyen megoldás gyakorlatilag drágább lenne, mint maga az egész gép ( körfűrész ). Ha nem lehet ehhez a megoldáshoz (kézi csillag-delta kapcsoló) könnyen vészmegállító gombot szerelni, akkor megleszek nélküle...
Hello!
Megoldhatod úgy is, hogy a ki-be kapcsolást egy mágneskapcsolóra bízod, ennek behúzótekercsével sorba kötöd a túláramvédő bimetalt, a biztonsági kapcsolót, és két nyomógombbal az öntartó indítás-leállítást. Majd a csillag-delta kézi kapcsolót utána kötöd. Ekkor egy mágneskapcsoló kell, és a védelem is jó lesz. Hidd el a mágneskapcsoló jó dolog, mert ha pld. tápfesz kimaradás miatt (vagy kisautomata leoldása miatt) kimarad a hálózat, majd visszajön, nem indul el a gép "magától". A vészleállító gombot a gép mind két oldalára fel kell szerelni, úgy, hogy ha mind két kezed foglalt, akkor is lábbal (combbal) ki lehet lökni a gépet. Mert néha nem tudod elengedni amit fogsz. Az ujjadnál, semmi nem drágább! üdv!
Szia!
Csak akkor van gáz, ha deltában marad a kézikapcsoló és így indítanak rá a mágneskapcsolóval. Ezért jobb az öntartós mágneskapcsolós csillag-delta megoldás.
Ez szimpatikus megoldásnak tűnik. Ha meg deltában marad véletlenül a kézi, és úgy indítok rá, akkor csak annyi történik, hogy levágja a biztosítékomat. Belefér...
Köszönöm a segítségeteket!
Hello! Persze, csak próbáltam a meglévő dolgaihoz hozzáfaragni amit szeretne. Ha ugyan van valami a bimetal-on kívül. Meg hát teljes megoldáshoz csak kb. még egy mágneskapcsoló és egy nyomógomb kell még. (Mer nem akartam, hogy teljesen "pucéron" fűrészeljen továbbra is..) üdv!
Üdvözlet mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni egy IMI HZM 80-c 2/421, 1500W, 2855 1/ford. villanymotor 230V-ra történő bekötéséhez! Milyen segédrelé, (MIHA-C .....), ill: mekkora indító, és üzemi kondenzátorral működne tökéletesen?
Szia!
Bekötöttem, jól el is indul, nem vágja le a biztosítékot. Egyedül ha nem a csillag-delta kapcsolót kapcsolom ki elsőnek, hanem a mágneskapcsoló leállítógombjával, akkor leveri a biztosítékot. Lehet rosszul kötöttem valamit? Tudtok valahol egy bekötési rajzot, ahol meg tudom nézni a GANZ -os DIL 0/BHO mágneskapcsoló/túláramvédő bekötését?
Hello! Ha igaz, a túláramvédőt rá lehet közvetlen csavarozni a DIL kapcsolt oldalára, a két oldal érintkezőt, meg sorba kell kötni a tekercsével. Nem egy nagy kaland. Hogy miért veri le, az jó kérdés. Lehet visszarúg egyet a motor, és közel van a fogyasztás az automata leoldáshoz. (Vezetékvédő figyeli a zárlati áramot, vagy is hirtelen áramlökésre leold.) üdv!
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Értem.
Még egy kérdést, ígérem, az utolsó lesz. Mi van olyankor, ha deltában kiesik az egyik fázis? Értem én ez alatt, hogy fűrészelek, közben túlterhelődik az egyik fázis ( bekapcsolják a porszívót, vagy nem tudom ). Károsodik attól a motor, vagy csak a teljesítménye lesz kevesebb, vagy előbb-utóbb lekapcsolja a motorvédő, mert túlmelegszik? Lehet utólag valami összekötőt venni, hogy az egymás melletti 3 kismegszakító közül ha egyik levág, mindegyik lemenjen?
Ha hiányzik egy fázis, akkor megnő a motor áramfelvétele és ettől lekapcsol a jól beállított hőkioldó. A háromfázisú kismegszakítók mindhárom fázist egyszerre szakítják meg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Hali! Lehet szerezni ugynevezett fázis őrt is. Ez egy elektronikus kis vacak ami figyeli a fázisokat, a komolyabbak állíthatók hány százalékos eltérésnél kapcsoljon. Ez gyakorlatilag mindent figyel, fázis kimaradást vagy nagy arányu feszültség ingadozást. üdv
A 3 fázisú aljzatom előtt nekem is van egy 16A egyszerre megszakító, de előtte viszont két 10A-es és egy 20A-es megszakító van, amik nincsenek összekötve. Lehet ki kellene cserélnem a 16A -est 10A -re, és a probléma megoldva, de néztem a liderces által javasolt fázisőrt is. Majd amelyik olcsóbb megoldás lesz, az lesz.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
De mi értelme van a 16A-es kismegszakítónak, ha előtte 10A-es van?
Tudom, semmi, de így volt kiépítve. Ezért is akarom kicserélni 10A-re.
Sziasztok!
A következő lenne a kérdésem. Adott a szomszédomnak egy 2200W-os EVIG gyártmányú, 3 fázisú motorja. (Csillag/Delta: 4,8 , 8,3A) Mekkora indító és üzemi kondenzátor kellene ahhoz, hogy biztonságosan üzemeltesse 1 fázisról? Körfűrészhez kellene neki. Illetve létezik valamiféle megoldás a védelem érdekében? Előre is köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2013
Szia! Biztos, hogy ezt akarja a szomszédod? Így lesz neki egy kb. 930W-s motorja ami induláskor harmat gyenge és még az indítása is körülményes ha rá kell segíteni plusz farádokkal, hogy fel tudjon pörögni. Ha nem szegtem kedvedet, akkor a képek között sokmindenre választ találsz.
Szia! Én mondtam neki. De SOS hogy legyen körfűrésze még a másikat meg nem tekercselik neki. Szóval mekkora kondik kellenének?
Szia! Miért lenne ez 930W-os motor 1 fázisos üzemelés esetén? Ez egy 230/400V-os motor, mely szerintem ennél jobb teljesítményt produkál 230V esetén is.
Mielőtt mindenki mindenkinek esne tisztázzunk valamit. Ez a motor alapvetően egy delta kapcsolási csoportú. Tehát a tekercseket VONALI feszültségre méretezték, tehát 400voltra. Ahhoz, hogy egy fázison menjen ugye két tekercset sorba kell kötni. Így akkor ezek osztoznak a 230 Volt-on. Egy tekercs per 115volt. A teljesítmény pedig a béka feneke alatt van. Egy fázisra csak csillag kapcsolási csoportú (csillag400/delta230) köthető igazán teljesítmény kompromisszumok árán. Általános elfogadott segédfázis kondenzátor érték pedig KW/75mikrofarad amit ha a gép nem kell , hogy nagy nyomatékkal üzemeljen akkor ki is lehet kapcsolni.Az alapesetet figyelembe véve még negyed teljesítmény is alig van...
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
Szia!
400/230V-os motorról van szó mert erre utalnak a megadott áramértékek is. A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
Idézet: Remélhetőleg nem lesz túl véres küzdelem. Ezért szeretek itt olvasgatni, mert mindég tanulok újat. „Mielőtt mindenki mindenkinek esne tisztázzunk valamit.” Idézet: Ez számomra ezidáig ismeretlen fogalom volt. Én úgy tudtam, hogy azok a villanymotrok, melyek üzemeltethetőek 400V-ról, azok általában csillag/delta üzeműek, csak az a kérdés, hogy 400/230V, vagy 690/400V-osak. Az első esetben a tekercselés 230V-ra készül, a második verzióban 400V-ra. „delta kapcsolási csoportú, csillag kapcsolási csoportú” A kérdéses esetben Idézet: számomra az jön le, hogy itt 230V-os tekercselésről beszélhetünk (az áramfelvételből következtetem). Azt olvastam, hogy a kondi által biztosított fázis miatt (120 fok helyett 90 fok adódik ) kisebb a leadott teljesítmény, de ennyivel? „2200W-os EVIG gyártmányú, 3 fázisú motorja. (Csillag/Delta: 4,8 , 8,3A)”
Szia! Hát megpróbálom felvázolni a dolgot, de nem biztos, hogy sikerül. Ugye adott egy szorzat a "P", ami 2200W. Ez a szorzat (három fázis esetén) a "gyök3", "U", "I" és "cosfí"-ből adódik össze. Ha ebből a gyök3 (1.73) "kijön", akkor ugye osztjuk a 2200-t, 1.73-mal, ami 1271-re jön ki. Ezt az összeget ki kell vonni a szorzatból, mert egy fázisra akarod megtudni a teljesítményt és így jön ki 929W, közelítőleg és még akkor 1-nek vettük a cosfí-t (fázistényezőt).
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
Sziasztok van egy 3X380v 1500w motorom át szeretném kötni 220 v ra kérdés hogy lehetséges-e ha igen 1500w ból mennyi maradna ?
Épp az előtted lévő hozzászólásban van leírva,hogyan kell kiszámolni.Nem linkelem be,ha nem baj
|
Bejelentkezés
Hirdetés |