Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   86 / 252
(#) kameleon2 válasza szsrobert hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Nem elég. Tartalék is kell, mivel váltóáramot kell előállítani. Az meg veszteséggel jár és a napelem sem folyamatosan a maximumot nyújtja.
(#) greenpower válasza szsrobert hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

Szia

A napelem kapacitás kb. úgy kell kiszámolni hogy veszed a háztartás évi fogyasztását MWh-ban és annyi kWp teljesítményű rendszer fedezi ezt a energiamennyiséget évente a mi földrajzi helyzetünkön.

Pl.
Évente a fogyasztásod 3500kWh
Ezt egy 3,5kWp-s rendszer tudja fedezni visszatáplálós (Grid-Tie) módban
(#) szsrobert válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Tartalékhoz akku kell, többletköltség(valamennyi kell puffernek).
Váltóáramnál veszteség lesz, inkább legyen egyenáram, és kapcsolóüzemű tápok.
Legideálisabb esetben akkor fogyasztunk, mikor süt a nap.
Ha akkuba töltjük az áramot, majd kisütve nyerjük vissza később, már drágább lesz, mint a hálózati 46Ft/kWh. Sajnos.

12V 20Ah-> 300ciklus x 12V x 15Ah=54kWh és 13000Ft. 240,74Ft/kWh.
Talán elektromos járművek akkuit töltve lehet még gazdaságos ilyen költséggel.
(#) szsrobert válasza greenpower hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Köszi.
Nem sokat fogyasztunk, inkább az önellátásra, biztonságra törekvés a cél.
(#) GPeti1977 hozzászólása Ápr 15, 2013 /

Vettem 3 darab 50W os napelemet nem egyszerre, a típusuk egyforma de az üresjárati feszültségük 22V, 21V, 19V, párhuzamosan kötöttem őket soros diódán keresztül, ezt először még nem tudtam csak az volt a furcsa hogy az elvárt teljesítmény kb 2/3 a jön le, ekkor kimértem a napelemeket a legkisebb feszültségű szinte nem is tudott rádolgozni a másik kettőre de azoknál sem volt egyforma az áram.
Valószínűleg néhány cella zárlatos.
Viszont mind a 3 cellának hajszálpontosan egyforma a névleges 3A a rövidzárási árama.
A napelemeket nem a boltban vettem hanem a V****-n, igaz így fele annyiba került.
(#) szsrobert válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Sorosan kötném őket.
(#) kameleon2 válasza szsrobert hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Ez nem volt kérdés, inkább az, hogy este, amikor nem süt a nap - ezt hogyan fogod biztosítani. Vagy éppen akkor, amikor borult az idő. Mert fogyasztás mindig lehet - termelés azonban csak akkor, ha van nap. Tartalékra azt értettem, amiből szabályozni tudod a kimenő feszültséget. nyilván egy hálózatra visszatápláló rendszernél is magasabb feszültséggel kell dolgozni, mint az előállítandó, hiszen a félvezetőkön is esik valamennyi és van veszteség is. Ha nem táplálsz vissza, akkor meg este kell megfizetned az áramot, holott a visszatáplált energia "rovására" is megtehetnéd.
(#) SKY hozzászólása Ápr 16, 2013 /

Hello!
Megtudnátok mondani, hogy miként kell bekötni ezeket a fajta napelem cellákat? Bővebben: Link
DMM-el nem mérhető a vastag sávok között feszültség. Lehetséges, hogy mindenképpen rá kell előtte forrasztani a huzalt?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
(#) JZoli válasza SKY hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Ezt a napelemet úgy kell bekötni, hogy az egyik pólusa az elején lévő vastag sávok (mindegy melyik), a másik meg a hátsó oldala. Így az egyik cella eleje a másik hátuljával lesz átkötve a soros kapcsoláshoz.
(#) kutató válasza SKY hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Bővebben: Link
Itt egy komplett panel elkészítését látod az elejétől a végéig.
(#) szsrobert válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Idézet:
„este, amikor nem süt a nap - ezt hogyan fogod biztosítani”

Normál hálózati áram, vagy akku, de az sajnos drága kWh-ra számolva.

Idézet:
„nyilván egy hálózatra visszatápláló rendszernél is magasabb feszültséggel kell dolgozni, mint az előállítandó, hiszen a félvezetőkön is esik valamennyi és van veszteség is.”

Létezik 48V-os inverter is. Ha nem akarunk veszteséget, nem táplálunk vissza, hanem taermeléskor azonnal el is fogyasztjuk.

Idézet:
„Ha nem táplálsz vissza, akkor meg este kell megfizetned az áramot, holott a visszatáplált energia "rovására" is megtehetnéd.”

Pontosan. Ha visszatáplálsz, akkor 230V esetén minimum 325V-nál nagyobb egyenfeszültségű rendszer lenne ideális.
Kérdés a beruházás ára, megtérülése, gazdaságossága.
Az biztos, hogy a visszatáplálás előnye lehet elektromos járművek töltésénél, hogy a visszatáplálási teljesítmény többszörösével is terhelhetjük a jármű töltésekor a hálózatot.
(#) sirály12 hozzászólása Ápr 21, 2013 /

Létezhet az, hogy az új amorf napelemek már ugyanúgy 20 éveket bírnak, mint a poly és mono-s társaik? Egy német napelem tájékoztatójában 10 év 90% és 20 év 80%-os teljesítménygarancia áll!

Érdemes ilyen paneleket venni?
(#) GPeti1977 válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Biztos érdemes, viszont nagy feszültség mellett kis áramot adnak, pl 100W-os panel 75V / 1.3A.
(#) Ideiglenes hozzászólása Ápr 22, 2013 /

Úgy hallottam, hogy egyes gyártók a teljesítmény adatokat a húsz-huszonöt év múlva várható teljesítményben határozzák meg, míg mások a jelenlegi ( gyártáskori ) teljesítményt tüntetik fel a táblán. Van ebben valami igazság? Vagy ez is csak egy reklámfogás?
(#) _vl_ válasza Ideiglenes hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Valószerűtlennek érzem, hogy valaki ne a mostani (magasabb) értékkel marketingelje a termékét...
(#) kutató válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Itt egy flexibilis amorf napelem cella de inkább "szőnyeg"
Adatok:• 80 % kimenő teljesítmény 20 év után.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013

Adatok.txt

(#) ISF79 hozzászólása Ápr 26, 2013 /

Sziasztok!

A HEstore-ban kapható
Solar Set 12V/40W+reg+aku
napelem szett mekkora teljesítménnyel bír?
30W-os fénycső, napi 8-10 órában nyáron működtethető vele?
(#) cimopata válasza ISF79 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

1db nem de 2 már igen.
(#) tomipap válasza ISF79 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Nem.

Ha egesz nap verofenyes napsutes van es az akku tetelezzuk fel, hogy ugy indul, hogy teljesen felvan toltve akkor maga a napelem elvileg a 42Wp-es teljesitmenyevel es a fenycso 30W-javal szamolva nincs gond. Ellenben, ha nem sut a nap egy egesz nap mondjuk borongos ido van, lemerited az akkut ejszaka ugye nem toltodik fel, es masnap ha netan kisut a nap akkor is az lesz a baj, hogy ha 10 orat vilagitasz, akkor nem marad eleg kapacitas az akku toltesere. Igazabol ha a vesztesegeket is szamoljuk akkor nagyjabol semmi sem marad az akkunak.

Mondjuk ezt inkabb onnan kellene megkozeliteni, hogy ha masnap kisut a nap akkor elkezdi tolteni az akkut de nem marad eleg teljesitmeny arra, hogy a fenycso is vilagitson. Csak mondjuk ez ugy fog megnyilvanulni szerintem, hogy az akku feszultseg nagyjabol valahol stagnalni fog toltes nelkul es a fenycso vilagit. De ha minden nap vilagitasz akkor az akkunak nem sok eselye lesz elerni a teljes toltottseget.

42Wp modul teljesitmegy. Watt Peak. Ez a modul csucs teljesitmenye, de ez csak akkor lesz igazan valos, ha a modul a tuzo napon nem izzik fel. Amint felmelegszik 60-80 fokosra (ezt meg soha nem mertem). Itt egy link amin egy listaban lehet latni, hogy a solar panelek teljesitmenye hany %-os romlast mutat Celsius fokonkent.

Ezen a linken pedig kitudod szamolni es ellenorizni. Igy hirtelen azt mondom, ha olyan 60Ah korul lenne a kapacitasod akkor lehetne ezt nagyjabol "tulelni". De ott pedig az kovetkezik, hogy kicsi lesz a solar panel teljesitmenye ahhoz, hogy feltoltse az akkut. Igazabol a 30W-os fenycso fogyaztasaval, es nemi veszteseggel is kell szamolnod. Nem is kevessel. Ez a rendszer szerintem olyan 20W koruli fogyasztassal (maximum) lenne kepes napi talan 8 oraban mukodtetni valamit.

De persze ha minden nap sut a nap hetagra, akkor mukodhet a dolog. Ellenben atom draga... En olyan 20-as korul vettem 100W-os modulokat. Ehhez egy tolto elektronika, mar a 10A-es MPPT toltoelektronikak is olyan 20 alatt beszerezhetoek. Egy vagy ket solar modul 100W-os, ket akku es egy tolto elektronika mar belefer ebbe az arba. Szerintem ez igy draga, de nyilvan nem a hestore arat akarom bantani mert ez itt kesz. Osszekotod, mukodik, nem kell egyesevel mindent beszerezni. Garancia, miegymas.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) _vl_ válasza tomipap hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Én inkább ahhoz számítanám a drágaság-olcsóság témakörét, hogy 30 Watt, napi 8 órában üzemeltetve, 50 Ft/kWh áron kb. 360 Ft/hó villanyáramot jelent. Nyári üzemben mondjuk legyen évente 4 hónap (azon kívül úgysincs napi sokórányi napsütés), az évente 1440 Ft.
~20 évnél nagyobb élettartamra azért nem kéne számolni, az akksit pl. tuti sűrűbben kell cserélni, szerintem jó, ha pár évet kibír. Ha 30 rugónál drágább a megoldás, akkor ez gazdaságilag egész egyszerűen nem racionális (feltételezve, hogy van vezetékes ellátás).
(#) tomipap válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Ez jogos, en arra alapoztam rogton, hogy olyan helyen lenne esetleg ra szukseg, kishaz, fahaz, lakokocsi mittudomen ahol amugy nincs bekotve aram szolgaltatas. A technikai reszere valaszoltam. Nem a megterulesre. A megterules tobbynire olyan esetekben ahol mar az akku is elokerul igyis ugyis szinte eselytelen.
(#) ISF79 hozzászólása Ápr 28, 2013 /

Köszönöm a kimerítő válaszokat.
Akkor azt hiszem most nem ruházok be.
(#) szsrobert hozzászólása Ápr 28, 2013 /

Ötlet napenergia hasznosítására:
a napon felmelegedő tartályból a kitáguló levegő vizet pumpál egy magasban lévő tartályba. A tartályból mukavégzés(turbina, vízkerék) után a víz vissztér a tartályba, és újra felhasználható. Mi a véleményetek?
(#) _vl_ válasza szsrobert hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Nekem pl. az a véleményem, hogy építsd meg, aztán szóljál, ha lehet nézni az eredményeket. Az ötletekkel tele van a padlás...
(#) greenpower válasza szsrobert hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Hello

Ezt hívják folyadékdugattyús stirling motornak.
http://www.youtube.com/watch?v=GNGCOmua_sc
http://www.engin.swarthmore.edu/academics/courses/e90/2005_6/E90Rep...al.pdf

Olvastam róla egy tanulmányt, a hatásfoka 1-2%, a fejlődő országokban próbálják használni ahol szinte semmi technikai háttér nem áll rendelkezésre. Hasonló mint a gravitációs akkumulátor, nagyon kicsi hatásfok, de műszakilag egyszerű és olcsó szerkezet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

A stirling motor hatásfoka azért egy kicsit feljavult. Ennek köszönhetően éppen egyik fórumtársunk linkelt be egy gyártót, aki 4m2 fókuszált napelemes stirling motoros generátort készít 5-6kW!!! teljesítménnyel - ez nem 1-2 %....
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

4m2 és 5-6kW? Azt meg hogy?
De tényleg, érdekel. Még a végén megtetszik.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Sajnos a linket nem találom - kicsit keresgélnem kell hozzá, de itt is érdekes adatokat fogysz látni, nem 1-2%-ot: Koncentrált solar rendszerek
(#) cimopata válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Valami sántít benne. Ha ez igaz lenne akkor senki nem használna napelemet.
1m^2-re beérkező hőteljesítmény nyári napsütésben merőlegesen kb 1kW/m^2
(#) kameleon2 válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Akkor előkeresem. De addig nézd meg a linken szereplő 25 és 20kW-os stirling motorokat és a hozzájuk tartozó koncentrátor blokkokat.
Következő: »»   86 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem