Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Nem elég. Tartalék is kell, mivel váltóáramot kell előállítani. Az meg veszteséggel jár és a napelem sem folyamatosan a maximumot nyújtja.
Szia
A napelem kapacitás kb. úgy kell kiszámolni hogy veszed a háztartás évi fogyasztását MWh-ban és annyi kWp teljesítményű rendszer fedezi ezt a energiamennyiséget évente a mi földrajzi helyzetünkön. Pl. Évente a fogyasztásod 3500kWh Ezt egy 3,5kWp-s rendszer tudja fedezni visszatáplálós (Grid-Tie) módban
Tartalékhoz akku kell, többletköltség(valamennyi kell puffernek).
Váltóáramnál veszteség lesz, inkább legyen egyenáram, és kapcsolóüzemű tápok. Legideálisabb esetben akkor fogyasztunk, mikor süt a nap. Ha akkuba töltjük az áramot, majd kisütve nyerjük vissza később, már drágább lesz, mint a hálózati 46Ft/kWh. Sajnos. ![]() 12V 20Ah-> 300ciklus x 12V x 15Ah=54kWh és 13000Ft. 240,74Ft/kWh. Talán elektromos járművek akkuit töltve lehet még gazdaságos ilyen költséggel.
Köszi.
Nem sokat fogyasztunk, inkább az önellátásra, biztonságra törekvés a cél.
Vettem 3 darab 50W os napelemet nem egyszerre, a típusuk egyforma de az üresjárati feszültségük 22V, 21V, 19V, párhuzamosan kötöttem őket soros diódán keresztül, ezt először még nem tudtam csak az volt a furcsa hogy az elvárt teljesítmény kb 2/3 a jön le, ekkor kimértem a napelemeket a legkisebb feszültségű szinte nem is tudott rádolgozni a másik kettőre de azoknál sem volt egyforma az áram.
Valószínűleg néhány cella zárlatos. Viszont mind a 3 cellának hajszálpontosan egyforma a névleges 3A a rövidzárási árama. A napelemeket nem a boltban vettem hanem a V****-n, igaz így fele annyiba került.
Ez nem volt kérdés, inkább az, hogy este, amikor nem süt a nap - ezt hogyan fogod biztosítani. Vagy éppen akkor, amikor borult az idő. Mert fogyasztás mindig lehet - termelés azonban csak akkor, ha van nap. Tartalékra azt értettem, amiből szabályozni tudod a kimenő feszültséget. nyilván egy hálózatra visszatápláló rendszernél is magasabb feszültséggel kell dolgozni, mint az előállítandó, hiszen a félvezetőkön is esik valamennyi és van veszteség is. Ha nem táplálsz vissza, akkor meg este kell megfizetned az áramot, holott a visszatáplált energia "rovására" is megtehetnéd.
Hello!
Megtudnátok mondani, hogy miként kell bekötni ezeket a fajta napelem cellákat? Bővebben: Link DMM-el nem mérhető a vastag sávok között feszültség. Lehetséges, hogy mindenképpen rá kell előtte forrasztani a huzalt? A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
Ezt a napelemet úgy kell bekötni, hogy az egyik pólusa az elején lévő vastag sávok (mindegy melyik), a másik meg a hátsó oldala. Így az egyik cella eleje a másik hátuljával lesz átkötve a soros kapcsoláshoz.
Bővebben: Link
Itt egy komplett panel elkészítését látod az elejétől a végéig. Idézet: „este, amikor nem süt a nap - ezt hogyan fogod biztosítani” Normál hálózati áram, vagy akku, de az sajnos drága kWh-ra számolva. Idézet: „nyilván egy hálózatra visszatápláló rendszernél is magasabb feszültséggel kell dolgozni, mint az előállítandó, hiszen a félvezetőkön is esik valamennyi és van veszteség is.” Létezik 48V-os inverter is. Ha nem akarunk veszteséget, nem táplálunk vissza, hanem taermeléskor azonnal el is fogyasztjuk. Idézet: „Ha nem táplálsz vissza, akkor meg este kell megfizetned az áramot, holott a visszatáplált energia "rovására" is megtehetnéd.” Pontosan. Ha visszatáplálsz, akkor 230V esetén minimum 325V-nál nagyobb egyenfeszültségű rendszer lenne ideális. Kérdés a beruházás ára, megtérülése, gazdaságossága. Az biztos, hogy a visszatáplálás előnye lehet elektromos járművek töltésénél, hogy a visszatáplálási teljesítmény többszörösével is terhelhetjük a jármű töltésekor a hálózatot.
Létezhet az, hogy az új amorf napelemek már ugyanúgy 20 éveket bírnak, mint a poly és mono-s társaik? Egy német napelem tájékoztatójában 10 év 90% és 20 év 80%-os teljesítménygarancia áll!
Érdemes ilyen paneleket venni?
Biztos érdemes, viszont nagy feszültség mellett kis áramot adnak, pl 100W-os panel 75V / 1.3A.
Úgy hallottam, hogy egyes gyártók a teljesítmény adatokat a húsz-huszonöt év múlva várható teljesítményben határozzák meg, míg mások a jelenlegi ( gyártáskori ) teljesítményt tüntetik fel a táblán. Van ebben valami igazság? Vagy ez is csak egy reklámfogás?
Valószerűtlennek érzem, hogy valaki ne a mostani (magasabb) értékkel marketingelje a termékét...
Itt egy flexibilis amorf napelem cella de inkább "szőnyeg"
Adatok:• 80 % kimenő teljesítmény 20 év után. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
Sziasztok!
A HEstore-ban kapható Solar Set 12V/40W+reg+aku napelem szett mekkora teljesítménnyel bír? 30W-os fénycső, napi 8-10 órában nyáron működtethető vele?
Nem.
Ha egesz nap verofenyes napsutes van es az akku tetelezzuk fel, hogy ugy indul, hogy teljesen felvan toltve akkor maga a napelem elvileg a 42Wp-es teljesitmenyevel es a fenycso 30W-javal szamolva nincs gond. Ellenben, ha nem sut a nap egy egesz nap mondjuk borongos ido van, lemerited az akkut ejszaka ugye nem toltodik fel, es masnap ha netan kisut a nap akkor is az lesz a baj, hogy ha 10 orat vilagitasz, akkor nem marad eleg kapacitas az akku toltesere. Igazabol ha a vesztesegeket is szamoljuk akkor nagyjabol semmi sem marad az akkunak. Mondjuk ezt inkabb onnan kellene megkozeliteni, hogy ha masnap kisut a nap akkor elkezdi tolteni az akkut de nem marad eleg teljesitmeny arra, hogy a fenycso is vilagitson. Csak mondjuk ez ugy fog megnyilvanulni szerintem, hogy az akku feszultseg nagyjabol valahol stagnalni fog toltes nelkul es a fenycso vilagit. De ha minden nap vilagitasz akkor az akkunak nem sok eselye lesz elerni a teljes toltottseget. 42Wp modul teljesitmegy. Watt Peak. Ez a modul csucs teljesitmenye, de ez csak akkor lesz igazan valos, ha a modul a tuzo napon nem izzik fel. Amint felmelegszik 60-80 fokosra (ezt meg soha nem mertem). Itt egy link amin egy listaban lehet latni, hogy a solar panelek teljesitmenye hany %-os romlast mutat Celsius fokonkent. Ezen a linken pedig kitudod szamolni es ellenorizni. Igy hirtelen azt mondom, ha olyan 60Ah korul lenne a kapacitasod akkor lehetne ezt nagyjabol "tulelni". De ott pedig az kovetkezik, hogy kicsi lesz a solar panel teljesitmenye ahhoz, hogy feltoltse az akkut. Igazabol a 30W-os fenycso fogyaztasaval, es nemi veszteseggel is kell szamolnod. Nem is kevessel. Ez a rendszer szerintem olyan 20W koruli fogyasztassal (maximum) lenne kepes napi talan 8 oraban mukodtetni valamit. De persze ha minden nap sut a nap hetagra, akkor mukodhet a dolog. Ellenben atom draga... En olyan 20-as korul vettem 100W-os modulokat. Ehhez egy tolto elektronika, mar a 10A-es MPPT toltoelektronikak is olyan 20 alatt beszerezhetoek. Egy vagy ket solar modul 100W-os, ket akku es egy tolto elektronika mar belefer ebbe az arba. Szerintem ez igy draga, de nyilvan nem a hestore arat akarom bantani mert ez itt kesz. Osszekotod, mukodik, nem kell egyesevel mindent beszerezni. Garancia, miegymas. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Én inkább ahhoz számítanám a drágaság-olcsóság témakörét, hogy 30 Watt, napi 8 órában üzemeltetve, 50 Ft/kWh áron kb. 360 Ft/hó villanyáramot jelent. Nyári üzemben mondjuk legyen évente 4 hónap (azon kívül úgysincs napi sokórányi napsütés), az évente 1440 Ft.
~20 évnél nagyobb élettartamra azért nem kéne számolni, az akksit pl. tuti sűrűbben kell cserélni, szerintem jó, ha pár évet kibír. Ha 30 rugónál drágább a megoldás, akkor ez gazdaságilag egész egyszerűen nem racionális (feltételezve, hogy van vezetékes ellátás).
Ez jogos, en arra alapoztam rogton, hogy olyan helyen lenne esetleg ra szukseg, kishaz, fahaz, lakokocsi mittudomen ahol amugy nincs bekotve aram szolgaltatas. A technikai reszere valaszoltam. Nem a megterulesre. A megterules tobbynire olyan esetekben ahol mar az akku is elokerul igyis ugyis szinte eselytelen.
Köszönöm a kimerítő válaszokat.
Akkor azt hiszem most nem ruházok be.
Ötlet napenergia hasznosítására:
a napon felmelegedő tartályból a kitáguló levegő vizet pumpál egy magasban lévő tartályba. A tartályból mukavégzés(turbina, vízkerék) után a víz vissztér a tartályba, és újra felhasználható. Mi a véleményetek?
Nekem pl. az a véleményem, hogy építsd meg, aztán szóljál, ha lehet nézni az eredményeket. Az ötletekkel tele van a padlás...
Hello
Ezt hívják folyadékdugattyús stirling motornak. http://www.youtube.com/watch?v=GNGCOmua_sc http://www.engin.swarthmore.edu/academics/courses/e90/2005_6/E90Rep...al.pdf Olvastam róla egy tanulmányt, a hatásfoka 1-2%, a fejlődő országokban próbálják használni ahol szinte semmi technikai háttér nem áll rendelkezésre. Hasonló mint a gravitációs akkumulátor, nagyon kicsi hatásfok, de műszakilag egyszerű és olcsó szerkezet. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
A stirling motor hatásfoka azért egy kicsit feljavult. Ennek köszönhetően éppen egyik fórumtársunk linkelt be egy gyártót, aki 4m2 fókuszált napelemes stirling motoros generátort készít 5-6kW!!! teljesítménnyel - ez nem 1-2 %....
4m2 és 5-6kW? Azt meg hogy?
De tényleg, érdekel. Még a végén megtetszik.
Sajnos a linket nem találom - kicsit keresgélnem kell hozzá, de itt is érdekes adatokat fogysz látni, nem 1-2%-ot: Koncentrált solar rendszerek
Valami sántít benne. Ha ez igaz lenne akkor senki nem használna napelemet.
1m^2-re beérkező hőteljesítmény nyári napsütésben merőlegesen kb 1kW/m^2 |
Bejelentkezés
Hirdetés |