Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   4 / 202
(#) pherbiehu hozzászólása Márc 31, 2013 /
 
Üdv a Fórumtársaknak,

véletlen, hogy Dec31-én "véget értek" a bejegyzések itt? Remélem nem zárt be ez a fórumtéma, mert nagyon izgalmas!

Engem is érdekel, és most konkrétan egy műanyag autóalkatrészt szeretnék valahogy házilag itthon elkészíteni. A műszerfalon van egy szellőzőrács, amit módosítani kellene, de nem tudom milyen anyagból milyen eljárással tudnám kivitelezni a legolcsóbban és a leggyorsabban. Olvastam, hogy valakinek sikerült otthon "fröccsöntenie". Nem kell milliméternél nagyobb pontosság, annyi elég, hogy a régi helyére be tudjam építeni az új darabot. Gondolkodom valami egyszerű pc vezérelte cnc maró megépítésén, amihez talán régi tintasugaras printer darabjait is fel tudnám használni. Ezzel aztán fából(?), viaszból(?) kimarnám a régi elem másolatát majd valahogy készítenék egy negatívot gipszből(?) és azt kiönteném műanyaggal (PP,ABS,epoxi?).
Megoldható ez szerintetek valahogy? Esetleg egyszerűbb lenne fából vagy valami faragható műanyagból, műanyag habból elkészíteni és bevonni fóliával (pl. water transfer printing)? Az egész mérete kb. 250x90x70 mm.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) kameleon2 válasza pherbiehu hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Szia! Nekem is hiányzik még egy 51 dolláros feltét és a műanyag dob a meglévő gépemre. Sajnos az anyagiak most keményen beleszólnak a "mit szeretnék" kategóriába.
(#) zolika60 válasza pherbiehu hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
A bontó nem jutott eszedbe?
(#) pherbiehu válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
De igen, de tuningolni akarok, magyarul olyasmit készíteni, amit még nem gyártott le senki A mellékelt fotóimon a kiindulási darab látszik, amihez hasonlót szeretnék gyártani házilag. Azt hiszem még nyomoznom kell tovább, mik a lehetőségeim...
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) Mdavid válasza pherbiehu hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Ha tényleg szépet akarsz, akkor csak a 3D nyomtatás... a többi nagyon gányolt lenne.
(#) pherbiehu válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /
 
Gondolom a gyorsan+olcsón+szépet közül csak egyet választhatok egyszerre. Ha jól tudom nem olcsó az alapanyag, tehát ha ráérősen építenék is egy házi nyomtatót, akkor is drága lenne a legyártott darab. Egy opció, hogy összerakom amit szeretnék meglévő elemekből, fúrok fűrészelek csiszolok csavarozok, hogy funkcionálisan masszív legyen, működjön és a végén készítek valami egyszerűbb olcsóbb módszerrel egy műszarfalba építhető szép előlapot hozzá, hogy esztétikusan kifogástalan legyen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
(#) Mdavid hozzászólása Ápr 1, 2013 / 2
 
3D nyomtatással kettőt Amúgy Pesten van a Fablab, ahova egy minimális összeget befizetve bemehetsz és használhatsz egy csomó szerszámot, többek között 3D nyomtatót is. Tervezd meg 3D-ben, és küldd el nekik, megmondják, hogy mennyiért csinálják meg. Amúgy a www.shapeways.com-on is elég jó áron dolgoznak. Máshol hazánkban felesleges, mert pofátlanul magas áron dolgoznak..
(#) ds9q52 válasza pherbiehu hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Ha sikerült összeraknod faragással egy olyan alkatrészt, amiből csak egy műanyag kópia kell, akkor szerintem neked a szilikon szerszámba öntött műgyanta megoldás lenne nyerő.
Ha van rá kereted akkor a catalyst kft. sztem kinyomtat neked abs-ből egy szép darabot (persze ha megrajzoltad 3D-ben). Ők ha jól emlékszem 175HUF/cm3+áfa ért dolgoznak.
(#) kameleon2 válasza ds9q52 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Ez kicsit húzósnak tűnik. Ennyiért vesz magának egy CNC-t és 3D olvasztó feltétet. 175Ft 10x10x10-es kockára kalkulálva, merthogy nem 3-as alátétet készül csinálni...
(#) ds9q52 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Szia. Igen kicsit húzósnak tűnik ha így számolunk, de nem a befoglaló méreteket kell figyelembe venni hanem a felhasználta alapanyagot, ahogy látom ez az alkatrész héj szerkezetű, nem sok anyag van benne. Ha kiszámoljuk szerintem olyan 300 cm3-nyi anyag szükséges hozzá, ami 52500 FT.
(#) kameleon2 válasza ds9q52 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Szia! Igen, igazad van, de az első prototípus ritkán sikerül jól. 2-3 db-nál ugyanott van. Ha meg komolyan gondolja akkor jobban jár egy REPRAP-al.
(#) ds9q52 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Ha 3d nyomtatót akar venni akkor én már inkább egy cubify-t 370eHUf-ért vagy egy UP! 3d printert javasolnék 360eHuf ért. Ezeknél legalább jó a szoftver és van support.
(#) ds9q52 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
De ha tud várni egy évet akkor tőlem 13HUF/cm3 ért tud majd nyomtatni
(#) kameleon2 válasza ds9q52 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Mesélj! Érdekel a dolog, mert én is készülök a cnc-met felszerelni. Egyben nekem is vannak feladataim, amihez a 13 Ft már kellemesebben hangzik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
(#) ds9q52 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Kedves tőled hogy érdeklődsz, de nem akarom kiugrasztani a nyuszit túl korán a kalapból. De ha a srácnak van affinitása akár építhet is egy kis huzaladagolós 3d nyomtatót. Ha kell abban egy két tanács/beszállító szívesen segítek.
(#) Szebence hozzászólása Júl 17, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy kis érdekesség: Bővebben: Link
(#) Mdavid válasza Szebence hozzászólására (») Júl 17, 2013 /
 
Szerintem ezt nem éri meg megvenni, kb. 200 körül lenne a vége, mire megkapod. Ennél olcsóbban is lehet rendelni Európából.
(#) ds9q52 válasza Mdavid hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
Szerintem nem rossz vásár... bár igaz ami igaz, ezt a gépet 120-ból össze lehetne építeni, 200 ból már ennél jobbat ki lehetne hozni én pl nem ilyen kis motorokat vettem meg az hogy nem szólhatok bele a belső program működésébe és csak egy felprogramozott dolog kicsit zavaró, hisz nincs lehetőség fejlesztésre.
(#) Szebence válasza ds9q52 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /
 
A motorok erre a célra megfelelőek, mert itt csak az önsúlyát kell mozgatnia, ráadásul nem is gyorsan, mint pl egy cnc-forgácsolónál, ahol fontos a sebesség is, meg azért nem mindegy, hogy mit forgácsol, oda már kell erő. De egyébként igen, CNC az alapja az egésznek, itt a 3D-s program illetve a ragasztó adagolása, melegítése az ami más.
(#) maria hozzászólása Nov 4, 2013 /
 
Van egy tintas nyomtatom es szeretnek csinalni egy 3D-s nyomtatot vagy tintasbol nem lehet vagy masik nyomtatobol???
valaszitokat elore is koszonom
(#) proba válasza maria hozzászólására (») Nov 4, 2013 /
 
Mikro méretekben működik, ha sokszor nyomtatsz ugyan oda a festékcseppekből akár egy (majdnem) tetszőleges térbeli alakot tudsz készíteni.Igaz roppant apró , de térbeli. (már csak a papírról kell leválasztani.)

A fejmozgató mechanikája esetleg használható lehet hozzá, de sokkal többre ne számíts tőle.
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 17, 2013 /
 
Sziasztok! Találtam egy ilyet... ezt tulajdonképpen csak a cnc-re kell felfogatni... Vagy más mechanikára.
(#) abalazs válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 29, 2013 /
 
ez olcsóbb megoldás, és tartósabb szerintem. Én az épülő cnc-mre ilyet akarok tenni.
(#) sargarigo válasza abalazs hozzászólására (») Dec 29, 2013 /
 
Tyűha! Még egy-két ilyen tipp, és én is nekifogok egy ilyennek!
(#) tata81 hozzászólása Dec 30, 2013 /
 
Sziasztok!

Nagyon sok hasznos CAD terv van itt: Bővebben: Link
Akad 3D printer, amely jo reszet ki lehet 3D nyomtatni!

En is epitek egy CNC marot, es tervben van a 3D printer fej hozza, amint lesz valami erdemleges fejlemeny, postolok kepeket!
(#) abalazs válasza sargarigo hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Hará!

Én ezen a videón buzdultam fel, hogy meg fogom építeni ha törik, ha szakad.
(#) abalazs hozzászólása Jan 1, 2014 /
 
Komplett nyomtató összeszerelése

http://www.nextdayreprap.co.uk/prusa-mendel-build-manual/
(#) sargarigo válasza abalazs hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Gondolom a nyomtatottként jelölt alkatrészeket meg kell valahonnan rendelni, a többi elvileg filléres dolog (menetesszár, csapágy, motor is kerül a fiókból..). Nyilván a panelről meg a fűtésről, etc nem beszéltem.
Mennyibe kerülhet egy ilyen míg összeáll?!? Havi fizut felveszi mi?

Azért jó ezt így egyben látni, az ember tudja mire készüljön.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) tata81 hozzászólása Jan 2, 2014 / 1
 
Srácok, egy kis infóra lenne szükségem:

Valaki próbált már ki 3D nyomtató szoftvereket? Melyikkel érdemes kezdeni? (Windows vagy Linux alá)
Ezek a programok közvetlenül CAD-ből dolgoznak, vagy G-kódot esznek?

Elkezdtem építeni egy egyszerűbb nyomtató fejet, és ha majd látok benne fantáziát ( =működik... ), szívesen bedobom a közösbe a terveket és a képeket.
Rendelkezésemre áll pár gép (oszlopos fúró, műszerész eszterga, köszörű, stb.), és szívesen kooperálok hasonló alkotó egyénekkel.

Vezérlő hardver tervezésbe fogott mér valaki? Abban is szívesen benne lennék. CNC-s step/dir vezérlőt már csináltam, ha van érdeklődő, tervezhetnénk közösen 3D nyomtatóhoz is valamit.
(#) abalazs válasza tata81 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Pont ebben a cipőben járok én is. az épülő CNC-mhez szeretnék egy 3D nyomtató fejet illeszteni, azon agyalok, hogy miként kellene a CNC-hez használt vezérlőt a 3D nyomtatóhoz használt vezérlővel összegyúrni. A CNC-m Mach3-al UC100 vezérlőn keresztül menne, a 3D nyomtatóhoz a héten nézegettem szoftvereket, és eddig a legegyszerűbbet a repieter-host nevű progit találtam.Itt az oldaluk. Ez a progi USB-n kommunikál egy arduino-s cuccal, amire egy panelka van rádugva. ezen a panelen vannak az i/o kivezetések, és a szükséges analóg bemenetek a hőmérséklet mérésekhez. A panelke itt található.
Én arra gondoltam, mivel az arduino-ból step/dir jelek jönnek ki, mint az UC100-ból valahogy közösítem, vagy átkapcsolhatósra csinálom meg, azt még nem tudom. Viszont ötleteket szívesen fogadok, mert kb 2 hete tanulmányozom a 3D nyomtatást.
Következő: »»   4 / 202
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem