Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az keramikus kondi de nem elektrolitikus mert a rajzon nem irlya a polaritást.
Amúgy koszonom a segitséget
Sziasztok !
Ez a műszer képes váltó és egyen áram mérésére is ?
Sziasztok!
Egy hanggenerátorra volna szükségem ami 2kHz és 5 kHz között hangolható folyamatosan. Szinusz a kimenete. A kimenő jel nagysága és fázisa (0-180 fok) folyamatosan állítható. Tud e valaki megoldást. Akár mikrovezérlővel is. Mire használnám? Adott egy ismeretlen nagyságú és frekvenciájú jel. Feltehetően szinuszos. A hanggenerátorral üttetés módszerével megkeresném az azonos frekvenciát, majd a generátor jelének fázisát eltolva, ellentétes fázisba állítva, a jelszint nagyságának beállításával kioltanám a másik jelet. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
Köszi. Nem egészen erre gondoltam. Addig értem a dolgot, hogy építek egy Wien-hidas oszcillátort. A 180 fokos fázisfordítási is OK. De, nekem 0 és 180 fok közt kéne állíthatóvá tenni a fáziseltolást.
Konkrétan mire lenne ez az áramkör? Adott egy jelentősen és állandóan zúgó fül. A zúgás állandó frekvenciával és szinten állandósult. Ez már nem a fülben képződik, hanem már "beégett" az agykéregbe, különböző sejtmódosulások formájában. ha sikerülne ezt a frekvenciát azonos szintű ellentétes fázisú jellel kioltani akkor a módosult agysejtek is regenerálódnának és a zúgás jelentősen csökkenne, akár meg is szűnne. Létezik erre üzleti alapon megoldás, de nem a mi pénztárcánkhoz méretezve.
Azt hittem ott tudsz megoldást. Köszi átmegyek oda.
Ez jó lenne, de a fázist hiába állítom, nem változik.
Hello!
Kicsit gondolkodj el rajta. Közvetlen nem kötheted oda, hiszen más is fogja léptetni a számlálót nem? Akkor viszont a két léptetést vagylagosan kell megoldani. Másik, hogy 5 "felfutó impulzust ad ki, a számlálónak lefutó kell. Vagy is, vagy a nyomógombhoz kell vagylagosan bevinni, vagy a jel invertáltját, vagylagosan a számláló bemenetére. (pld. a léptető kimenete és a számláló bemenete közé egy ellenállást teszel, amit a P5+ kimenet előtti kapu kimenetével egy diódán keresztül lehúzol.) De az egész kapcsolást át kell gondolnod, hogy logikailag azt tegye amit szeretnél. Valamint ez csak akkor lesz jó, ha a számláló, körbe számol. (Nincs a léptetetés elakasztva 0 és X-nél) üdv!
Hello!
Próbálj meg a P1 csúszkája és a GND-közé, egy kondit tenni, vagy az R19/R20-at megnövelni. Mert valahonnan zaj érkezik a kapcsolásba. Vagy a poti felől, vagy a poti osztója, vagy R19/R18 felől. Az ingadozás a 8/14-en nem lehet ekkora. üdv!
Fejemen a hallgató (Sennheiser HD410) és semmi változás.
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni. Adott egy akkus furógép aminek az akku cellák kiletek cserélve Lipora. A gond az hogy ha nem figyel az ember letudja égetni az egészet mert sokkal több ampert tud kiadni mint az eredeti akksi. Tud e valaki egy egyszerü kapcsolást ami egy bizonyos áramerösség felett pl. leold egy rellét. És nem tul nagy elektronika. 12V-s a gép és szerintem max 20A. Ha esetleg még esetleg lehetne is állitani pl. 10-20A között az lenne az igazi. Elöre is köszönöm
Hello! Én inkább egy PTC biztit használnék helyedben. üdv!
Oké köszi. De ha jól látom ezekböl csak pár ampros van. Vagy a teljesitménye a lényeg?
Hello! Lehet a 20A-t már nem nagyon gyártanak. Nekem 4A-es van, az kb. 25mm-es. Ahogy emlékszem kb. 70mA-mm^2 az áteresztőképessége, de szerintem párhuzamosan is köthetők. üdv!
Sziasztok! Bináris impulzusszámlálót szeretnék építeni bistabil multivibrátorok összekötésével. Tudnátok segíteni, esetleg egy jó kapcsolási rajzot küldeni? Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
Sziasztok!
A K-típusú hőelemek karakterisztikája mennyire szóródó paraméter? Ha találok egy táblázatot, hogy egy adott K-hőelem bizonyos hőmérsékleteken hány mV feszültséget ad, akkor az a többi K-típusú (esetleg más gyártóé) hőelemre is igaz lehet?
Sziasztok!
40106 vagy 7414 meghajt gond nélkül egy ledet, vagy szükséges utána valami meghajtó áramkör? Az adatlapjaiban hihetetlenül kicsi áramok szerepelnek, ami nem túl valószínű számomra. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
20mA-hez már kell meghajtó, de egy modern LED már 5mA-es áramtól is szépen világít.
Bocsi, de az a 10mA honnan jött..? Én Texas adatlapot néztem,és ott a | kimeneti áram | maximuma 6.8mA, 5V<< tápfeszültség mellett!
Mivel azt írtam, hogy "5V << tápfesz" , így már csak a C-MOS ra gondolhattam
Mindkét IC működik 5V-ról, sőt a 74... TTL típusok csak 5V-ról hajthatók. A 10mA-es adatlap: Bővebben: Link
Szóval, ha a ledet a maximális árammal meg akarom hajtani, akkor nem elég csak az IC kimenetére kötni, ugyanis nekem szükségem van negatív és a pozitív áramra is.
A link 404 -es hibát hoz elő. Egyébként ez a jel: < relációt jelent. Mifelénk akkor szokás duplázni, ha a relációt hangsúlyozni akarjuk. Például: 5V << tápfesz (5V jóval kisebb, mint a tápfesz, vagy másként: A tápfeszültség jóval nagyobb, mint 5V . A 74 -esek 90%-a maximum 7V-ról járatható, és konkrétan a 7414 -es is)
De ha így van, akkor a probléma megoldódott: A 74-est túl lehet hajtani, esetleg két kapuvéget párhuzamosítani (ez nem elegáns, de a gyakorlatban működő megoldás)
Most nézd meg: Bővebben: Link
TTL-nél ne duplázz a kimenetek összekötésével, mert azoknak a kapuknak a kimenete nem szereti ezt és az 5V-ot meg nagyon érdemes betartani. A CMOS kapukat (40106) viszont lehet párhuzamosítani.
Szia,
Mivelhogy a tipus a hőelem anyagát határozza meg, ezért a táblázat általános érvényű minden K tipusú hőelemre. Gyártótól függetlenül. Feltéve, hogy a gyártó pontos anyagösszetételű anyagból dolgozott. Üdv: t |
Bejelentkezés
Hirdetés |