Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1972 / 3985
(#) Dano6 hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Az keramikus kondi de nem elektrolitikus mert a rajzon nem irlya a polaritást.
Amúgy koszonom a segitséget
(#) IRONbene hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Sziasztok !
Ez a műszer képes váltó és egyen áram mérésére is ?
(#) granpa válasza IRONbene hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Ha egyenirányítod a váltót.
(#) pjg hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Sziasztok!
Egy hanggenerátorra volna szükségem ami 2kHz és 5 kHz között hangolható folyamatosan. Szinusz a kimenete. A kimenő jel nagysága és fázisa (0-180 fok) folyamatosan állítható.
Tud e valaki megoldást. Akár mikrovezérlővel is.
Mire használnám? Adott egy ismeretlen nagyságú és frekvenciájú jel. Feltehetően szinuszos. A hanggenerátorral üttetés módszerével megkeresném az azonos frekvenciát, majd a generátor jelének fázisát eltolva, ellentétes fázisba állítva, a jelszint nagyságának beállításával kioltanám a másik jelet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) pjg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Köszi. Nem egészen erre gondoltam. Addig értem a dolgot, hogy építek egy Wien-hidas oszcillátort. A 180 fokos fázisfordítási is OK. De, nekem 0 és 180 fok közt kéne állíthatóvá tenni a fáziseltolást.
Konkrétan mire lenne ez az áramkör? Adott egy jelentősen és állandóan zúgó fül. A zúgás állandó frekvenciával és szinten állandósult. Ez már nem a fülben képződik, hanem már "beégett" az agykéregbe, különböző sejtmódosulások formájában. ha sikerülne ezt a frekvenciát azonos szintű ellentétes fázisú jellel kioltani akkor a módosult agysejtek is regenerálódnának és a zúgás jelentősen csökkenne, akár meg is szűnne. Létezik erre üzleti alapon megoldás, de nem a mi pénztárcánkhoz méretezve.
(#) pjg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Azt hittem ott tudsz megoldást. Köszi átmegyek oda.
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Ez jó lenne, de a fázist hiába állítom, nem változik.
(#) proli007 válasza Rollyy hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Hello!
Kicsit gondolkodj el rajta. Közvetlen nem kötheted oda, hiszen más is fogja léptetni a számlálót nem? Akkor viszont a két léptetést vagylagosan kell megoldani. Másik, hogy 5 "felfutó impulzust ad ki, a számlálónak lefutó kell. Vagy is, vagy a nyomógombhoz kell vagylagosan bevinni, vagy a jel invertáltját, vagylagosan a számláló bemenetére. (pld. a léptető kimenete és a számláló bemenete közé egy ellenállást teszel, amit a P5+ kimenet előtti kapu kimenetével egy diódán keresztül lehúzol.) De az egész kapcsolást át kell gondolnod, hogy logikailag azt tegye amit szeretnél. Valamint ez csak akkor lesz jó, ha a számláló, körbe számol. (Nincs a léptetetés elakasztva 0 és X-nél)
üdv!
(#) proli007 válasza luluzulu hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Hello!
Próbálj meg a P1 csúszkája és a GND-közé, egy kondit tenni, vagy az R19/R20-at megnövelni. Mert valahonnan zaj érkezik a kapcsolásba. Vagy a poti felől, vagy a poti osztója, vagy R19/R18 felől. Az ingadozás a 8/14-en nem lehet ekkora.
üdv!
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Fejemen a hallgató (Sennheiser HD410) és semmi változás.
(#) dudzsi hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni. Adott egy akkus furógép aminek az akku cellák kiletek cserélve Lipora. A gond az hogy ha nem figyel az ember letudja égetni az egészet mert sokkal több ampert tud kiadni mint az eredeti akksi. Tud e valaki egy egyszerü kapcsolást ami egy bizonyos áramerösség felett pl. leold egy rellét. És nem tul nagy elektronika. 12V-s a gép és szerintem max 20A. Ha esetleg még esetleg lehetne is állitani pl. 10-20A között az lenne az igazi. Elöre is köszönöm
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Hello! Én inkább egy PTC biztit használnék helyedben. üdv!
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Oké köszi. De ha jól látom ezekböl csak pár ampros van. Vagy a teljesitménye a lényeg?
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Hello! Lehet a 20A-t már nem nagyon gyártanak. Nekem 4A-es van, az kb. 25mm-es. Ahogy emlékszem kb. 70mA-mm^2 az áteresztőképessége, de szerintem párhuzamosan is köthetők. üdv!
(#) amairiol hozzászólása Ápr 20, 2013 /

Sziasztok! Bináris impulzusszámlálót szeretnék építeni bistabil multivibrátorok összekötésével. Tudnátok segíteni, esetleg egy jó kapcsolási rajzot küldeni? Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
(#) szucsip hozzászólása Ápr 20, 2013 /

Sziasztok!

A K-típusú hőelemek karakterisztikája mennyire szóródó paraméter? Ha találok egy táblázatot, hogy egy adott K-hőelem bizonyos hőmérsékleteken hány mV feszültséget ad, akkor az a többi K-típusú (esetleg más gyártóé) hőelemre is igaz lehet?
(#) Vacok hozzászólása Ápr 20, 2013 /

Sziasztok!
40106 vagy 7414 meghajt gond nélkül egy ledet, vagy szükséges utána valami meghajtó áramkör? Az adatlapjaiban hihetetlenül kicsi áramok szerepelnek, ami nem túl valószínű számomra.
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Szia!
A 10mA kevés?
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Kevés, 20mA kellene.
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

20mA-hez már kell meghajtó, de egy modern LED már 5mA-es áramtól is szépen világít.
(#) szucsip válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Bocsi, de az a 10mA honnan jött..? Én Texas adatlapot néztem,és ott a | kimeneti áram | maximuma 6.8mA, 5V<< tápfeszültség mellett!
(#) kadarist válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Melyik IC?

Mivel azt írtam, hogy "5V << tápfesz" , így már csak a C-MOS ra gondolhattam

Mindkét IC működik 5V-ról, sőt a 74... TTL típusok csak 5V-ról hajthatók. A 10mA-es adatlap: Bővebben: Link
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Szóval, ha a ledet a maximális árammal meg akarom hajtani, akkor nem elég csak az IC kimenetére kötni, ugyanis nekem szükségem van negatív és a pozitív áramra is.

A link 404 -es hibát hoz elő. Egyébként ez a jel: < relációt jelent. Mifelénk akkor szokás duplázni, ha a relációt hangsúlyozni akarjuk. Például: 5V << tápfesz (5V jóval kisebb, mint a tápfesz, vagy másként: A tápfeszültség jóval nagyobb, mint 5V . A 74 -esek 90%-a maximum 7V-ról járatható, és konkrétan a 7414 -es is)

De ha így van, akkor a probléma megoldódott: A 74-est túl lehet hajtani, esetleg két kapuvéget párhuzamosítani (ez nem elegáns, de a gyakorlatban működő megoldás)

Most nézd meg: Bővebben: Link

TTL-nél ne duplázz a kimenetek összekötésével, mert azoknak a kapuknak a kimenete nem szereti ezt és az 5V-ot meg nagyon érdemes betartani. A CMOS kapukat (40106) viszont lehet párhuzamosítani.
(#) kistee válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Szia,

Mivelhogy a tipus a hőelem anyagát határozza meg, ezért a táblázat általános érvényű minden K tipusú hőelemre. Gyártótól függetlenül. Feltéve, hogy a gyártó pontos anyagösszetételű anyagból dolgozott.

Üdv: t
(#) szucsip válasza kistee hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Köszönöm szépen! Tehát a forrasztópákám hőmérsékletét meg tudom határozni a környezeti hőmérséklet, és a hőelem leadott feszültsége alapján?
Következő: »»   1972 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem